Gospodarstvo

Kopiranje zase ni kriminal

Strasbourg, 26. 04. 2007 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament je iz kriminalizacije izvzel obliko piratstva, ki ni namenjeno pridobivanju dobička.

Evropski parlament je v prvem branju iz zakona izključil kriminalizacijo "piratstva" posameznikov, ki ni izvršeno v pridobitne namene. Tako izmenjava datotek preko interneta ne bi bila kazniva, so sklenili poslanci v Strasbourgu.

Kaznovanje mafijcev

"Gre za kaznovanje mafijskih kriminalcev, ne pa za preganjanje otrok, ki si nalagajo glasbo preko interneta," je ob predstavitvi nove direktive EU dejala poročevalka Nicola Zingaretti (PES). So pa poslanci podprli kriminalizacijo kršenja intelektualne lastnine, s čimer bi kot kaznivo dejanje v vseh 27 članicah Evropske unije preganjali vsakršno krajo intelektualne lastnine v pridobitniške namene.

Uničevanje piratskih DVD in CD medijev
Uničevanje piratskih DVD in CD medijev FOTO: Reuters
Piratstvo in industrija ponarejanja krepita predvsem organizirani kriminal, ki iz tega nezakonitega posla kuje ogromne dobičke. Proti temu je trenutna razdrobljena evropska zakonodaja na tem področju bolj ali manj brez moči, zato je potrebna harmonizacija na ravni EU, kar je tudi cilj Evropske komisije, je opozorila Zingarettijeva. Direktiva je zato po besedah poročevalke namenjena predvsem boju proti organiziranemu kriminalu in proti profesionalnim piratom.

Izgubljenih 125.000 delovnim mest
Evropski parlament: Prizadevanje, da bi vse članice EU preganjale piratstvo
Evropski parlament: Prizadevanje, da bi vse članice EU preganjale piratstvo FOTO: Reuters

Stopnja ponarejenega blaga in kraja intelektualne lastnine je v EU v zadnjem desetletju porasla za 1600 odstotkov, to pa je povzročilo tudi izgubo najmanj 125.000 delovnih mest. Piratstvo in ponarejanje blagovnih znamk zadevata praktično vse sfere gospodarstva, od ponarejanja zgoščenk in kozmetike, do medicinskih pripomočkov in preparatov, ki so pogosto slabše kvalitete od originala. "To pa ogroža evropsko gospodarstvo," je v nagovoru poslancem že v ponedeljek opozoril komisar za podjetnišvo in industrijo Günter Verheugen.

Visoke predpisane kazni

Direktiva predvideva visoke globe in kazni za kršitelje. Za najhujše kršitve avtorskih pravic je predvidena kazen najmanj 300.000 evrov ali štiri leta zaporne kazni. Enako velja tudi za krajo intelektualnih pravic in ponarejanje izdelkov, če ogrožajo zdravje ali varnost. Za "manj resne" kršitve so predvidene kazni do 100.000 evrov, direktiva pa bi kriminalizirala tudi pomoč ali vzpodbujanje k piratstvu oziroma ponarejanju. Predvidene so tudi sankcije v obliki zaplembe in uničenja ponarejenega blaga.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kritika@email.si
26. 04. 2007 13.49
Ameri so že utrgani. Pa tudi sicer je bilo že zdavnaj dovolj njihove bolane vladavine.
muvimen
26. 04. 2007 13.43
Tole bo cela pizdarija, Amerosom se bo utrgal.
ivo55
26. 04. 2007 13.31
H kateri združbi pa sodi "SAZAS"?
janezgorenc@email.si
26. 04. 2007 13.17
Verjetno je podobno kot s marihuano: nekdo ima tri sadike marihuane, eno rabi zase, dve prodaja. Ne kuje nekega strašnega dobička. Toda seveda obstajajo tudi 'grosisti', ki pa kujejo ogromno dobička. Tako si jaz to predstavljam. Vsekakor pa pozdravljam potezo, do neba, če lahko tako rečem. LP, J
xes
26. 04. 2007 13.01
matej: ne rabis do ukrajine, ze v bosni najdes veliko tega, plus seveda razne ponaredke levis, nike, adidas in podobno... piratstvo ni vezano samo na racunalniske programe, filme in mp3je....
matej@pohorje.net
26. 04. 2007 12.57
Dobičke kujejo tisti ki prodajajo kopije kot originale in to na veliko. Torej ne posamezniki ki na bolhi pridajajo filme po 1€ pač pa tisti ki recimo naredijo "kopijo" originalnih windowso, jo pretihotapijo v neko državo in prodajo nekajtisoč izvodov... kot bi bili originali. Po (skoraj) originalni ceni. Če greš na kakšno tržnico v kakšni vhodni državi (npr. Ukrajina) boš videl kaj je to piratstvo. Ne to kar se dogaja na bolhi. In ja, obstajajo organizacije ki prodajajo stvari na veliko. Šleparje piratskih kopij... ki se distribuirajo po celi evropi...
Dulkocar
26. 04. 2007 12.46
Naj mi eden, prosim, razloži, od kje organiziranemu kriminalu neki hudi "ogromni dobički"??? Folk si sam downloada ali pa dobi od prijatelja ... Od kod info, da organiziran kriminal ful nekaj služi? Poglejte cene na Bolhi, kjer so filmi po par sto tolarjev ... kdo to sploh kupuje? In to v takih količinah, da nekdo kuje ogromne dobičke? A morda obstaja kakšna ultra tajna podzemna organizacija, ki kopira na veliko in potem prodaja na temnih ulicah Trubarjeve? Ugibam, da ne. Anyone?