Gospodarstvo

Konzorcij bank predlaga upravi Mercatorja, da znova podpre prodajo

Ljubljana, 25. 11. 2011 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
5

Konzorcij bank je upravi Mercatorja poslal pismo, v katerem navaja, da bodo EBRD, IFC in OEP po nakupu deleža v Mercatorju sodelovale pri vodenju družbe. Zato pozivajo upravo, da znova potrdi svojo podporo k prodaji.

Mercator
Mercator FOTO: POP TV

Konzorcij bank in ostalih, ki prodajajo delnice Mercatorja, pojasnjujejo, da namerava delnice družbe kupiti Agrokor, družbe EBRD, IFC in One Equity Partners pa so pripravljene zagotoviti finančna sredstva pri transakciji in bodo kasneje tudi neposredno udeležene v upravljanju Mercatorja.

Tako so prodajalci 52,10-odstotnega deleža Mercatorja zapisali v pismu upravi Mercatorja. Kot so navedli, želijo s pismom razjasniti nekatere elemente dopisa Mercatorja, v katerem je slednji navedel razloge za nepodporo postopku prodaje.

Kot so navedli prodajalci, je finančni svetovalec pri prodaji, londonska banka ING, Mercatorjevega svetovalca, družbi Societe Generale, v ponedeljkovem dopisu opozoril na dejstva, da je Agrokor edina pogodbena stranka za nakup delnic Mercatorja, da so EBRD, IFC in One Equity Partners pripravljene zagotoviti finančna sredstva za transkacijo in da bodo po koncu transakcije neposredno udeležene v upravljanju Mercatorja.

Opozorili so tudi, da je bila Mercatorju 20. oktobra posredovana nezavezujoča ponudba Agrokorja in se je tako uprava Mercatorja lahko že takrat seznanila z omenjenimi dejstvi. Kot menijo prodajalci, zato uprava nima nobenih utemeljenih razlogov za domnevo, da bi morala biti katera koli druga oseba formalno udeležena v katerem koli dogovoru v okviru transakcije. "Upamo, da je s tem sedaj v celotni razjasnjeno napačno razumevanje dejanskega stanja s strani uprave družbe Mercator," so prodajalci navedli v pismu.

Ob tem prodajalci Mercatorja tudi poudarjajo, da je podpora EBRD, IFC in One Equity Partners pri transakciji odvisna od izkazane podpore Mercatorja in zagotovitve skrbnega pregleda. Prodajalci bodo sicer dodatno zahtevali, da se v transakcijske dokumente vključijo izrecne zaveze Agrokorja, po katerih bodo v financiranju transakcije sodelovali mednarodni investitorji. Agrokor si je v nezavezujoči ponudbi pridržal pravico do pridobitve delnic Mercatorja prek holdinške družbe (NewCo), kar bi družbam EBRD, IFC in One Equity Partners, skupaj z Agrokorjem, omogočilo neposredno lastniško udeležbo v transakciji.

Prodajalci upravo Mercatorja še obveščajo, da EBRD, IFC in One Equity Partners za namen transakcije niso najele posebnih zunanjih svetovalcev in se bodo zanašale na Agrokor in njenega svetovalca JPMorgan, da se bosta v pogajanjih dogovorila o ustreznih pogojih z Mercatorjem in prodajalci.

Prodajalci Mercatorja sicer pozdravljajo stališče uprave Mercatorja, ki želi zaščititi interese družbe, ob tem pa poudarjajo, da namerava Agrokor ustvariti vodilnega regionalnega trgovca v jadranski regiji in v Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Bolgariji, Črni gori in Albaniji obdržati blagovno znamko Mercator ter da se je Agrokor pripravljen z dobavitelji Mercatorja dogovoriti o obojestransko koristnih komercialnih pogojih in hkrati dobaviteljem zagotoviti dostop do širše distribucijske mreže v okviru trgovin družbe Agrokor.

Agrokor bo po navedbah prodajalcev Mercatorja tudi dodane vrednosti zaradi znižanja stroškov prenesel v nižje cene za potrošnike, omejil bo količino izdelkov, ki jih proizvaja Agrokor in ki naj bi se prodajali v Mercatorjevih trgovinah v Sloveniji, pripravljen je povečati število zaposlenih v Sloveniji ter sprejeti zaveze glede plač in drugih bonitet zaposlenih v Mercatorju.

Glede na izraženo pripravljenost Mercatorja, da EBRD in IFC omogoči izvedbo skrbnega pregleda, pa bi bili prodajalci Mercatorja tudi hvaležni, če bi uprava Mercatorja začela s pripravo dokumentacije na podlagi seznama Agrokorja in njenih partnerjev, ki ga je ING posredoval 11. novembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
28. 11. 2011 17.59
+1
me zanima koliko keša so izgubili s temi zastavljenimi delnicami? to izračunajte novinarji, če ste sposobni!
odbogaposlan
28. 11. 2011 17.58
+1
nesposobni bankirji, ki so vzeli delnice za zavarovanje, ki so 10 krat padle, naj najdejo najbolljšega kupca v Eu, ampak oni tega niso sposobni!
odbogaposlan
28. 11. 2011 17.57
+2
se vidi, da brišete komentarje, ker je od sobote le en komentar!
odbogaposlan
28. 11. 2011 17.57
+1
zakaj ste mi zbrisali sobotni komentar? a smrdi bankirjem!
sabatin
28. 11. 2011 10.57
+3
nlb je največji problem našega gospodarstva. managerji so jo izkoriščali za dobivanje kreditov za managerske odkupe, politika je preko nje izvajala svoje pritiske. bogi bančniki pa niso imeli hrbtenice, da b se temu uprli.podobno jih sedaj vozi todorić z agrokorjem, da za njega zavajajo slovensko javnost in pritiskajo na vse vpletene. toliko so brezvezni, da teh pritiskov niti ne znajo plasirati tako, da bi jim koristili pri doseganju najvišje možne cene za firme, ki so jih zaplenili propadlim lastnikom in managerjem, ampak se gredo nek mešetarjenje.