Gospodarstvo

Konstruktor: Ugovor proti prisilni poravnavi, delavci pričakujejo stečaj

Maribor, 02. 09. 2011 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prisilni upravitelj Konstruktorja je vložil ugovor proti prisilni poravnavi podjetja. V sindikatu upajo, da to pomeni konec agonije za okoli 290 zaposlenih, saj od sodišča pričakujejo, da sproži stečajni postopek.

Vodstvo Konstruktorja, ki se je v zadnjih mesecih kar dvakrat zamenjalo, trenutno pa podjetje vodi Samo Majcenovič, je v načrtu finančnega prestrukturiranja navadnim upnikom, ki jim je družba dolžna več kot 72 milijonov evrov, v štirih letih obljubljalo poplačilo polovice njihovih terjatev.

Prisilni upravitelj mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor VGR, v katerem zaposleni zaradi neizplačila plač stavkajo že skoraj dva meseca, Matjaž Polenčič je v četrtek popoldne na mariborsko sodišče vložil ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave, je povedal prvi sindikalist v podjetju Mladen Kutnjak.

Kot je dejal Kutnjak, to verjetno vendarle pomeni konec agonije za okoli 290 zaposlenih, ki so dnevno poslušali obljube o izplačilu zaostalega denarja, a so se te vselej izkazale za neresnične. Delavci zdaj namreč od sodišča pričakujejo, da bo čim prej sprožilo začetek stečajnega postopka, nato pa si lahko obetajo vsaj nekaj denarja iz jamstvenega sklada.

Konstruktor ima že nekaj časa blokirane račune in je od 8. avgusta v prisilni poravnavi. Podjetje delavcem dolguje majsko, junijsko in julijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati.

Že nekaj časa so prepričani, da bi moralo podjetje takoj v stečaj, zato so že pred dnevi zbrali vso potrebno dokumentacijo, zato da bi preko jamstvenega sklada sami zahtevali začetek stečajnega postopka. Pretekli teden so javno protestirali pred Mestno občino Maribor, k pomoči pa so pozvali tudi predsednika Danila Türka in varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik.

Julijska stavka v Konstruktorju
Julijska stavka v Konstruktorju FOTO: Mia Media

Varuhinja sproti spremlja težek položaj delavcev

Varuhinja človekovih pravic je povzala vse javne uslužbence, naj s svojim odgovornim, učinkovitim in spoštljivim ravnanjem prispevajo k omilitvi stisk zaposlenih v gospodarstvu ter k spoštovanju njihovega osebnega dostojanstva.

Iz urada varuha so sicer sporočili, da so prejeli javni poziv, ki so ga v imenu delavcev konstruktorja poslali iz Zveze Svobodnih Sindikatov Slovenije (ZSSS). V njem je ZSSS pozval varuhinjo človekovih pravic, naj se vključi v reševanje ekonomskih problemov delavcev in delavk podjetij Konstruktor, SCT, TOM Mokronog, LTH itd. Posebej pa opozarja tudi na neustrezno zakonodajo, ki dopušča, da so delavci pred formalnim začetkom stečaja precej časa brez plač in v povsem negotovi situaciji. ZSSS prav tako opozarja na problematiko neplačila prispevkov za socialno varnost.

Na uradu varuha odgovarjajo, da sproti spremljajo težek položaj zaposlenih v omenjenih in tudi v drugih podjetjih, vendar na poslovanje gospodarskih družb nimajo neposrednega vpliva. "Varuhove pristojnosti so z zakonom omejene na nepravilnosti v delovanju državnih organov, organov lokalne skupnosti in nosilcev javnih pooblastil, zato lahko ukrepa le tako, da preverja ali so ti pri svojem delu naredili nepravilnosti," so razložili.

Je pa varuh v svojem letnem poročilu za leto 2010, pa tudi že prej, pozval vlado k sprejetju ukrepov, ki bodo delodajalcem onemogočili neplačevanje prispevkov za socialno varnost zaposlenih. "Če država tega ne stori ali celo dovoli odlog plačila prispevkov, mora takšno stanje sanirati sama in tega ne prelagati na zaposlene," pravijo. Varuh je sicer glede očitkov o neustreznosti insolventne zakonodaje naslovil poizvedbe na ministrstvo za pravosodje, glede neplačila prispevkov v konkretnem primeru pa na pristojno davčno službo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Macyy
04. 09. 2011 08.42
Čas je da Ekonomistom, Managerjem in predavateljem na Ekonomski Fakulteti poberejo diplome..kot pijancem izpite.. Enako velja za zbornice... Kolikor škode, solz, krivic, ponižanja,trpljenja, žalosti in solz so povzročili državljanom Slovenije..