Gospodarstvo

Konstruktor gre v stečaj

Maribor, 07. 11. 2011 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodnica Lilijana Rebernik se je odločila za stečaj Konstruktorja, ker prvi mož mariborske družbe Samo Majcenovič ni znal pojasniti, kako bo delavcem izplačal pet zaostalih plač.

Sodnica mariborskega okrožnega sodišča Lilijana Rebernik je  pred množico zbranih delavcev v sodni dvorani želela slišati odgovor, kdaj in kako namerava vodstvo Konstruktorja poplačati zaposlene.

Ugibanj o usodi mariborskega gradbinca je konec.
Ugibanj o usodi mariborskega gradbinca je konec. FOTO: Mia Media

Razloge vodstva proti stečaju je najprej pojasnila odvetnica Mojca Veljkovič, direktor mariborskega gradbinca Samo Majcenovič pa se je izgovarjal na počasnost sodišča, ki še ni odločilo o njihovih večmilijonskih terjatvah, kar naj bi bil pogoj tako za izplačilo plač kot za zagon dela.

Sodnica je spomnila, da so postopki sodnega odločanja o izvršbah dolgotrajni, zato delavci ne morejo čakati še leto dni, da bodo prišli do svojega denarja. Od Majcenoviča je pričakovala nekaj "zdrave kmečke pameti", da ne bo nasprotoval stečaju in bo omogočil, da bi delavci lahko čim prej uveljavljali svoje pravice. Sprva je nasprotoval. Ko pa je sodnica po manj kot uri razprave vseeno razglasila stečaj, odločitvi ni ugovarjal, tako da bo lahko takoj postala pravnomočna.

"Končno konec agonije"

Prisilni upravitelj Matjaž Polenčič, ki bo vodil tudi stečajni postopek, je pred tem na sodišču znova pojasnil, da je njegov glavni razlog za zahtevo stečaja ravno neizplačilo plač okoli 250 zaposlenim, ki že nekaj mesecev stavkajo, pa tudi sicer so brez dela.

Z odločitvijo sodišča je zadovoljen, saj je dvakrat nasprotoval prisilni poravnavi, ker se v podjetju brez plač pač ne more delati. Ni ga presenetila niti hitra odločitev sodnice, saj gre po njegovem mnenju pri vsej stvari tudi za problem socialne narave. Z razglasitvijo stečaja se je po njegovih besedah rešila agonija zaposlenih, ki bodo kmalu dobili navodila, kako uveljaviti pravice. Delavci se bodo po prejemu odpovedi pogodb o zaposlitvi po preteku 15-dnevnega odpovednega roka lahko prijavili na zavodu za zaposlovanje.

Zadovoljni so bili tudi zaposleni. Kot je povedal prvi sindikalist Mladen Kutnjak, skoraj ne more verjeti, da jim je vendarle uspelo končati agonijo. Že v torek se bodo prvič srečali s stečajnim upraviteljem, nato bodo delavcem pomagali pri urejanju vseh papirjev za prijavo na borzi in uveljavljanju drugih pravic. Na denar iz jamstvenega sklada bodo morali počakati še vsaj dva ali tri mesece, a si bodo prizadevali, da bi se to zgodilo čim prej.

Njegove napovedi vložitve kazenskih ovadb zaradi oškodovanja podjetja zoper sedanje vodstvo medtem ostajajo. Končna odločitev, koga vse namerava ovaditi, je po njegovih besedah odvisna od pogovora z odvetnikom. Je pa že napovedal, da umazanega perila ne namerava prati v javnosti, kot to ta trenutek počnejo sedanji in nekdanji vodilni v podjetju.

Bolj redkobeseden je bil Majcenovič, ki je dejal, da je sodnica očitno ocenila, da ni pomembno, kako tečejo postopki v času insolventnosti, ko se sicer natančno ve, kakšni so roki. Sodišče bi po njegovem mnenju v takih primerih moralo o izvršbah pri enostavnih primerih absolutno odločiti prej, v tem primeru pa sodišču danes ne bi bilo treba odločiti o stečaju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
08. 11. 2011 11.47
Pozabil si še vse partijske tečaje in usposabljanja za bodoče sekretarje in politkomisarje! TAm je pretakanej znanja potekalo v veletokih!
Jimi1
08. 11. 2011 11.45
Sem imel v celem letu 1 ponudbo za delo in sicer plača minimalec, če sploh, delo pa z neplačanimi nadurami v času sezone.... Odgovor iz moje strani znan !
Jimi1
08. 11. 2011 11.41
Tonček Balonček07.11.2011, 15:30... Globoke misli ! Študij obramboslovja očitno da človeku univerzalno dohtersko znanje, koliko ga nima že gensko vstavljenega v možgane.... Ostali s 7 stopnjo tehnične smeri v tej državi naj bi pa molčali in delali za minimalca.... Only in Slovenija... dokler še?
titovka
08. 11. 2011 10.52
najbolj, da vse spravimo v stečaj in zapremo slovenijo!!!
cirenij
08. 11. 2011 07.57
Kaj nam mediji znajo prikazat še kaj lepega? Ali pa ničesar več ni v tej naši lepi dolini Šentflorjanski? Te energije se nezadržno širijo po slovenskem prostoru. Sam kriminal, zafuranje paradnih konjev, preusmerjanje kapitala na Ciper in podobne oaze, bogatenje na eni (na račun nas vseh) in beda na drugi strani. Zbiranje zamaškov in sredstev na raznoraznih programih TV za bolne , invalide in tiste povsem na dnu. Kje so naši organi pregona, kje vlade, ki se ukvarjajo same s sabo. Kje so poslanci, izvoljeni od nas, bednega naroda. Nas bo srečala pamet, da ne volimo več starih, preperelih obrazov, ki se leta dolgo prestavljajo v parlamentu?
Nauders
07. 11. 2011 20.51
dobri avti pred upravo, mercedes s, bmw 5, pa to.
prehlad
07. 11. 2011 20.15
NISEM ZASLEDIL ,DA BI ŠLA V STEČAJ KAKŠNA JAVNA UPRAVA.
Matjaž Zvan
07. 11. 2011 16.16
Pff, fino da se je moj post pojavil tako pozno da je brezvezen.
Gosposvetski
07. 11. 2011 15.41
ankapartizanka ?? Ups, Naš človek !
Matjaž Zvan
07. 11. 2011 15.31
Haha Tonček, saj zato ker smo tako fini pa znamo samo še goljufati, odirati in prodajati meglo. Tako fino je vodstvu recimo ratalo zafurati Elan, enega od nekdaj trdnih stebrov, da pivovarn etc. sploh ne omenjam. Da bi kdo djansko še delal z rokami kake izdelke, ki imajo neko dejansko vrednost,... To je večini ful pod častjo. Res samo upam da nas nazadnje ne bodo fino pokupili kar ti Filipinci in Kitajci... Ker nima dva miljona šanse in talenta biti olimpijski športnik ali letalski konstruktor... Sicer pa se mi zdi da detektam en posrečen humor v tvojih zadnjih postih : )
Tonček Balonček
07. 11. 2011 15.30
Dokler si ne bomo na jasnem, kaj pomeni, kje je kdo rojen, kaj ima z bulmastifi, torbicami in kartoni vibna in kako je prišel do Armanija, kej ej bil med osamosvojitveno vojno, kako izgledajo dopisi o Velikovcu in kakšno vlogo je kdo inel v vrtcu, kašne sosede ter sošolce ima, nam ni rešitve. In tu vstopi JAnez Janša, popolna karikatura vsega, saj je bil takorekoč že vse, od komunsita, domobraca, zapornika, "Jajčevca", "Titoista", zakonca, koruznika, ne vem kako je glede homoseksualnosti, ampak prepriča pa sem, da je univerzalni Homo Sapiesn, spozna se pa tudi skoraj na vse, mogoče ga v tej deželi presegam le še sam! Najmočnejpi je na področju politične ekonomije, starteškega načrtovanja, bančništva, varnostno obveščevalnih dejavnosti in lustracije, da ne omenjam sodstva!, trgovanja z nepremičninami, orožjem, javnimi razpisi, mladimi ženskami, oblekami, avtomobili, gorami in dolinami, mejnimi vprašanji....Gre za univerzalnega genija tipa Leonardo Da Vinci! Kje je šifra?
b77
07. 11. 2011 15.25
a spet brišeš?
comment123
07. 11. 2011 14.27
NIČ NOVEGA.Tako so nas že navadili na te kraje, da zmignemo z rameni in nič drugega. Ni prva ne zadnja, enkrat pa se bo ustavilo, ko bo firmo vodil nekdo, ki v pogodbi ne bo imel napisano odpravnino in nagrado, temveč odgovornost in to odgovornost na najvišjem nivoju.Potem se ne bodo prijavljali bedaki, izkoriščevalci, tatovi, nesposobneži... Ampak vse to mora nekdo ukazat, uzakonit, teh pa ni....
žabar007
07. 11. 2011 14.23
Jankovič - Slovenec ???? Kje ste pa to pobrali, kje je Jankovičeva ulica ??? = tja nazaj se naj vrne pa bo pa njegov sinček in kolegi
Tonček Balonček
07. 11. 2011 14.22
Klampfman, Konstruktor nikakor ne paše v koncept evropske prestolnice kulture in prizorišče Univerziade, lepo te prosim. Gre za ostanke socializma, kos o forsirali obdelavo kovin in podobne zadeve tipa TAM, Hidromontaža, neke hladilne sisteme, Metalne in podobno ropotarnice ropotarnice samoupravljanja! Slovenski narod je vedno utem,eljevala kultura, jasneje pa veleslaom, slamo, dandanašnji celo boks in metanje kladiva. Z neposredno proizvodno naj s eukvarjao v tistih podpalubjih perd Šanghajem, Kantonom in na Filipinih, mi smo pa fini ljudje, če že, bomo izdelovali ultralahka letala, pilule in izpušne sisteme!
žabar007
07. 11. 2011 14.22
Maribor, kje so zdaj tisti vsi direktorji, ki sedijo na kavicah z Županom?? Hilda še zdaj hodi na okrog in mislite, da bo tukaj kaj drugače. Kako se že reče: Isto sranje drugo pakovanje. Ljudje polni dnarja imajo pač sužnje, tako je bilo in bo.
pehtateta
07. 11. 2011 14.21
Gosposvetski 07.11.2011, 14:15 ------------------------------------ saj je Janković Slovenec, kaj ti pa je?
SamiIdioti
07. 11. 2011 14.21
Slovenke in Slovenci BOJKOTIRAT VOLITVE v sloveniji ker itak mali -revni državljan potegne TAKRATKO
KomentarDOO
07. 11. 2011 14.21
Torej, če bom imel več milijonov evrov in bi želel zgraditi 2 bloka s po 60 stanovanji, nimam šans;) Nihče v SLO ni tega sposoben izvesti!
pehtateta
07. 11. 2011 14.20
Sem se danes sprehajala med šotori pred Borzo. Moram priznati, kar nekaj novih obrazov sem videla. Nekateri bolj poraščeni, drugi golobradi. Deklice so kuhale čaj. Oh dobri stari časi! Vsi vi, ki ne marate Pahorja, poglejte fotko v Delu, kako maha z rokami, le kako na bi bila ponosna na svojega predsednika?