Gospodarstvo

Zakaj so šele po petnajstih letih začeli nižati cene plina?

Ljubljana, 26. 09. 2012 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
170

Gen-I spet meša karte, tokrat na trgu zemeljskega plina. Po objavi konkurenčne ponudbe so se vendarle zbudili drugi ponudniki in končno začeli spuščati cene plina. Pri Energetiki Ljubljana nameravajo z novim letom ponuditi še bolj konkurenčne cene plina.

Družba Gen-I je septembra začela ponujati zemeljski plin tudi za gospodinjske odjemalce, s cenami precej nižjimi od drugih ponudnikov, in s tem končno povzročila, da so tudi drugi ponudniki začeli spuščati svoje cene. Naš bralec, ki mu je ponudnik, pri katerem je že celih 15 let, v ponedeljek poslal novo ponudbo z občutno nižjo ceno za kubični meter plina, je ogorčen. "Tudi kljub spuščenim cenam, ki so nižje celo od ponudbe podjetja Gen-I, ne verjamem, da jim bom še ostal zvest. Ne razumem namreč, kako so nas lahko 15 let odirali s temi oderuškimi cenami, zdaj pa so lahko v nekaj dneh sestavili tako ugodne ponudbe." Bralec je prepričan, da so bile cene umetno napihnjene. Slovenija ima namreč med vsemi evropskimi državami četrto najdražjo ceno zemeljskega plina.

"Niso vredni zvestobe!"

Cenejša ponudba podjetja Adriaplin.
Cenejša ponudba podjetja Adriaplin. FOTO: Bralec Janez

A očitno se je šele z vstopom podjetja Gen-I dejansko razvila prava konkurenca na trgu zemeljskega plina. Podobno kot so se karte premešale pri vstopu Gen-I na trg električne energije. Nove, cenejše ponudbe podjetij, ki oskrbujejo odjemalce z zemeljskim plinom, so že zunaj, večina pa jih ponuja precej nižjo ceno za kubični meter plina, kot so jo zaračunavali doslej.

Na Gen-I zatrjujejo, da zaradi za petino cenejše cene plina k njim vsakodnevno prestopa več kot 1000 odjemalcev.
Na Gen-I zatrjujejo, da zaradi za petino cenejše cene plina k njim vsakodnevno prestopa več kot 1000 odjemalcev. FOTO: Thinkstock

Naš bralec nam je poslal podatke za podjetje Adriaplin. Njihov odjemalec je že 15 let. "Med vikendom sem podjetju Gen-I poslal prošnjo za konkurenčno ponudbo, v nedeljo pa so mi iz Adriaplina poslali novo, cenejšo ponudbo. In sicer gre za dodatek k pogodbi, kjer mi ponujajo fiksno ceno plina do 31. decembra 2013, in sicer od sedanje nižjo za 10 centov na kubični meter. S tem so šli za nekaj stotinov pod ceno podjetja Gen-I, a to me še ni prepričalo, da ostanem še naprej njihov odjemalec. Mislim, da je čas za Rada Pezdirja, da malce preveri, kdo vse se je dogovarjal, da so nam zaračunavali takšne zneske," se sprašuje bralec Janez in zaključuje: "Niso vredni naše zvestobe!"

Aktivna je postala tudi Energetika Ljubljana

V Sloveniji imate na izbiro 19 ponudnikov zemeljskega plina za gospodinjstva.
V Sloveniji imate na izbiro 19 ponudnikov zemeljskega plina za gospodinjstva. FOTO: Thinkstock

Danes so svojo cenejšo ponudbo predstavili tudi v podjetju Energetika Ljubljana, kjer svojim odjemalcem zagotavljajo nižji račun za 12 mesecev. Svoj produkt so poimenovali ’bodi aktiven, zmanjšaj račun’, a vse kaže, da so aktivni postali šele, ko so ugotovili, da bodo aktivni odjemalci kaj hitro poiskali cenejši vir ogrevanja. Nova ponudba je po besedah direktorja Javnega podjetja Energetika Ljubljana Hrvoja Draškovića posledica velikih sprememb, ki se dogajajo na trgu s plinom v Evropi, z vstopom več ponudnikov.

"Prišel je nov ponudnik, ki je resen in ki je zaradi bistveno boljših dobavnih pogojev v stanju, da je ta trenutek ponudil cene na maloprodajnem trgu, ki so za 20 odstotkov nižje od naših cen. To je za nas izziv," pojasnjuje Drašković in dodaja, da se je Energetika Ljubljana kot odgovor na konkurenco ceno odločila znižati za 10 odstotkov. Kljub 10-odstotnemu znižanju cene plina do konca leta za odjemalce, ki letno porabijo do 4500 kubičnih metrov (m3) plina, pa bo Energetika Ljubljana po njegovih besedah še vedno za okoli 10 odstotkov dražja od Gen-I. Za le 10-odstotno znižanje cene so se odločili, ker ta trenutek še ne vedo, koliko kupcev jim je v minulem mesecu "odnesla" konkurenca.

Drašković sicer upa, da bodo lahko z novim letom ponudili še bolj konkurenčne cene, znižali bi jih lahko še za dodatnih 10 odstotkov. "Naredili bomo vse, da nam bo to uspelo," je poudaril in dodal, da je to odvisno od nadaljnjih pogajanj z dobaviteljem plina, družbo Geoplin.

Energetika Ljubljana ima namreč z Geoplinom 10-letno pogodbo, ki se izteče leta 2017 in ki med drugim navaja, koliko plina morajo najmanj prodati. S prihodom novega igralca na trg pa so se začeli pogajati o spremembi dolgoročne pogodbe.

Pred kurilno sezono je marsikateri Slovenec v skrbeh zaradi visokih cen plina.
Pred kurilno sezono je marsikateri Slovenec v skrbeh zaradi visokih cen plina. FOTO: Bralec Janez

V Energetiki Celje so 21. septembra na svoji spletni strani objavili, da so na podlagi gibanja cen, ki se je pojavilo v zadnjem času, začeli intenzivne pogovore z dobaviteljem in uvoznikom v Slovenijo za izboljšanje nabavne cene zemeljskega plina. Boljši pogoji naj bi bili predvidoma znani v začetku ogrevalne sezone. Da bodo cene zagotovo nižje, pa so obljubili v Plinarni Maribor, za koliko in kdaj, pa še ne vedo.

Na izbiro imate 19 dobaviteljev. Izberite preudarno!

V Sloveniji je po podatkih Javne agencije RS za energijo 19 dobaviteljev zemeljskega plina za gospodinjstva. Na Gen-I so septembra ob vstopu na trg dejali, da imajo vsi drugi dobavitelji isti nakupni vir, in sicer Geoplin. Gen-I pa plin kupuje od treh partnerjev, in sicer na mejah, cena pa se oblikuje na podlagi terminskih borznih indeksov. Predsednik uprave Gen-I Robert Golob poudarja, da partnerjev ne nameravajo razkriti, saj da si tega ne želijo partnerji, pojasnil pa je, da gre za velika energetska podjetja iz Evrope. Gen-I z blagovno znamko Poceni plin v treh letih cilja na pridobitev med 10.000 in 13.000 strank oz. 10-odstotnega tržnega deleža – tak tržni delež imajo zdaj pri blagovni znamki Poceni elektrika.

Cene zemeljskega plina
Cene zemeljskega plina FOTO: Javna agencija RS za energijo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damekk
26. 09. 2012 23.22
+5
Mah državne firme ne bodo nikoli nižale cen same od sebe. Pač oni so navajeni, da je vseskozi luksuz, da plače gredo gor in da se dela malo. Ko stroški narastejo, to enostavno prenesejo na uporabnike, preko podražitev. Ne da bi sploh poskusili pri sebi znižati stroške. Zadnji čas, da se trg malo pretrese in to na vseh področjih. Ko denarja ne bo, bo pač potrebno drugače delati.
Lope
26. 09. 2012 22.39
+10
POZOR! V zgornji tabeli so navedene čiste neto cene zem. plina. K temu je treba prišteti še: Okoljsko dajatev CO2, Trošarino, Dodatek za povečanje energetske učinkovitosti, Distribucijo, Distribucijo var. del, Znesek za meritve in na vse skupaj še DDV 20%, kar na koncu iz npr. 0,56€ (iz gornje tabele) nanese že približno 1€ za kubični meter plina!!! Sicer pa to vse lahko vidite na svojih razčlenjenih računih.
pgdpgd
26. 09. 2012 23.10
+4
Pa še to,da ko bodo Rusi pipco zaprli.,bodo naši imeli spet razlog,da podražijo. Trošarnine,pa tako ali tako država uravnava. Zdaj vas bodo spet ene par nafarbal,da boste plin v bajte pa stanovanja napeljal,potem bo pa spet jok pa stok. Drva so zakon.
Lope
26. 09. 2012 23.16
+2
Vidim, da so zadnje čase zakon PELETI, ki niso nič kaj dosti dražji od drv, odlično izgorevanje, malo pepela, polnjenje zalogovnika vsakih 3 ali več dni, čista kurilnica in vreče s peleti zavzamejo tudi majn prostora, ko jih lepo zložiš do stropa. Pa izračunali smo na podlagi porabe v pretekli zimi, da je ogrevanje s peleti približno pol cenejše od kurilnega olja.
Mr.JanHara
26. 09. 2012 23.17
-2
Elnorel
26. 09. 2012 22.21
+5
Cuzanje denarja do zadnje sekunde, le zakaj. Ne z takimi vprašanji novice začenjat no.
Prassek
26. 09. 2012 22.18
+1
Ne razumem. Geoplin utemeljuje visoke cene z dolgorocnimi pogodbami. Mar v the pogodbah niso definirali tudi nabavne cene? To bi bilo smiselno. Ce so je cemu torej podrazitve?
CtrlDelete
26. 09. 2012 21.53
+5
Kako pa bo kaj z elektriko?
gospakatja
27. 09. 2012 07.02
+1
dolgoročno naj bi se cene energentov poenotile (končna cena za 1ckal naj bi bila prilično ista, tako da se nič več ne bi "splačalo"). to so načrti vseh vlad- vsaj v evropi! edina šansa za cenejše in toplo življenje je, da se preseliš na jamajko!
01xxy
26. 09. 2012 21.37
+5
Kaj pa Domplan iz Kranja, Tudi v Kranju čakajo na pocenitve.
stromberg
26. 09. 2012 22.03
+5
ma kašn domplan,teli bi se raj požrl kokr ceno spustl.sm gledou na položnco,plačujemo plin po 64 centou za kubik,kokr gledam cene smo najdražji u sloveniji.tista bagra na domplanu se pa samo redi na naše žule.jutr pokličm na gen-i in sajonara.
Lope
26. 09. 2012 21.02
+31
Gen-i se je pojavil na trgu kot sam Bog. Elektriko imamo pri njih že leto in pol, pa še en mesec smo imeli gratis (1€), pa še par mescev polovično ceno, ker sem še pripeljal nekaj strank k njim. Ko sem pred par meseci prav tukaj bral, da namerava Gen-i prodajat tudi zemeljski plin, sem jih v tisti minuti poklical in jih brez najmanjšega pomisleka prosil, da me takoj obvestijo, ko bo tak daleč. In evo, v ponedeljek sem jim že veselo vrnil podpisane pogodbe. Pri moji letni porabi blizu 700 kubikov bom prišparal dobrih 100€ proti zdajšnjemu monopolnemu plinskemu požeruhu. Pa živel Gen-i z poceni elektriko in poceni plinom, pa tudi vsa čast gospodu Robertu Golobu in njegovi pametni ekipi.
zlobniCO2
26. 09. 2012 21.14
+8
Lope
26. 09. 2012 21.24
+20
Ja čuj, kar je res, je res. Ampak takšnih svetlih točk je vedno majn. Vsa leta nazaj sem komaj čakal večerna poročila na tv-ju, da bi zvedel kaj se dogaja doma in po svetu. Danes prižgem tv šele ob 20.uri, torej po poročilih. Pa saj človek bi lahko še zbolel, če bi to poslušal in gledal vsak dan, ko je vsebina poročil vsak dan na isti podlagi: TAJKUNSKE LOPOVŠČINE, POSLANSKE LOPOVŠČINE, NOVO ŠE SODNIŠKE-STEČAJNIŠKE LOPOVŠČINE in še ostale lopovščine. Pa normalen človek mora postat nor, če bi še to naprej vsak dan poslušal.
zlobniCO2
26. 09. 2012 21.39
+4
ja zato pa ne gledam poročil same slabe novice
ROMELS
26. 09. 2012 21.02
+7
Zaradi usklajenega delovanja podjetij s plinom na trgu, se je isto dogajalo z elektro podjetji, dokler ni g. Pezdir stvari postavil na" pravo" mesto.
markyxxx
26. 09. 2012 20.30
-6
Spet se dogaja že viden scenarij. Tuj dobavitelj GEN-I-ju dobavlja zemeljski plin po dampinških cenah. Ko bodo uničili konkurenco, bodo šle cene samo navzgor. Sicer GEN-I-ju ne morem očitat tržne priložnosti, ampak mogoče je to opozorilo za ostale dobavitelje, da znižajo svoje stroške in skušajo biti na takšen način konkurenčni, oz. ali pa se začnejo združevati, da bodo dosegali boljše cene pri svojih dobaviteljih. Mogoče je ta trenutek bil tisti prvi šok, ker je precejšnja razlika v ceni. Počakajmo nekaj mesecev, da se stvari umirijo. Če so dobavitelji res mastno služili v preteklosti, potem bodo cene tudi oni zelo spustili. Če pa cen ne bodo mogli spuščati, potem je problem v previsokih cenah njihovega slo dobavitelja ( ne poznam dobro, verjetno gre za GEOPLIN), ki ima monopol ali pa slabo konkurenco na tem področju.
Mr.JanHara
26. 09. 2012 20.44
+1
\"plinovodi\" upravljajo s plinovodnim omrežjem
Mr.JanHara
26. 09. 2012 20.45
+1
"GEOCOM" PA JE TRGOVEC, OBOJI PA SO POD GEOPLIN.
ppetrov5
26. 09. 2012 20.21
+4
Svet potrebuje socialnacionalno stranko! Z ideološkimi cilji zrušiti ta sistem čiste kraje in lopove zmetati v l....! Da zruši ta pekel ki se ustvarja na planetu!
24Petelinov
26. 09. 2012 20.13
+13
Pocenitev Adriaplina seveda zgolj naključno sovpada z rojstvom "poceni plina"! Barabe, naj še za nazaj povrnejo razliko, za katero ga sedaj cenijo. Mene so že zgubili! Adios amigos!
Mr.JanHara
26. 09. 2012 20.22
+2
GARANTIRANA CENA ADRIE DO KONCA 2013. So si že zagotovili denarje, če cena na trgu še pade. GEN tega ne obvljublja.
zlobniCO2
26. 09. 2012 20.10
+5
konkurenca in prosti trg urejata stvari
Mr.JanHara
26. 09. 2012 23.27
+2
Mr.JanHara
26. 09. 2012 20.02
+5
Vreme po Sloveniji: Piran oceanska boja: Adriaplin: -15 pod gladino.
Jure Herer
26. 09. 2012 19.52
+6
Kako je potekalo katoliško misionarjenje v zgodovini? Katoliško misijonarjenje v zgodovini: "Zdravo, prišli smo, da vas naučimo o Jezusu Kristusu in kako je umrl za naše grehe." Ko nihče ni sprejel njihove vere, so jih pobili in si rekli: "Tako naše delo tukaj je dokončano. Sedaj so vsi odrešeni. Gremo v naslednjo vas."
No.onealive
26. 09. 2012 20.10
+2
a ima to kako vezo s to novico.., drugač pa prav imaš glede katoliških misjonarjev
ppetrov5
26. 09. 2012 19.45
+4
Privatizirali so se...Prišel" GEN"..Ni vstopil v kardelo vseh ostalih, znižal pod normalno mejo in s tem pridobil velik del odjemalcev! Vsi ostali pa bodo prijokali za njem! simpl k pasulj! To je samo zrcalo trgovinske mafije ,ki vlada v kardelih in medsebojnih dvigovanj in enačenja storitev! V politiki je v takem primeru prihajalo do atentatev..takih in podobnih protisistemskih fiask..... Včasih...Zdej je pa pač neoliberalizem! KAPITALIZEM !! Res za bruh..!
tony_abcde@yahoo.com
26. 09. 2012 19.41
+7
Prej so bile ovire pogodbe, zdaj pa teh ovir kar naenkrat ni več....
mr.izi
26. 09. 2012 19.41
+5
Jaz sem že pred leti ugotovil da kar ima država prste zraven, NLB(izgubili kartico v razdalji 15m, relaciji bankomat -šalter, nato me prepričevali da imam dve(eno izgubil leto prej in odjavil isti dan), pozabili aktivirati novo kartico,...., iz trajnika za dodatno zavarovanje zdravstveno, pozabili trgat denar prvih 5 mesecev(ogovarjal nobeden)) Telekom(njihov delavec ponaredil moj podpis, nato za nagrado, dobil službo v Mobitelu) in podobno, tako da bivši državni operaterji in podobno, ki so prej imeli monopol, me ne vidijo niti od daleč več!!
Mr.JanHara
26. 09. 2012 19.49
+1
Pa bi šel h Cvetki, ko je Volč začel nategovati.
Mr.JanHara
26. 09. 2012 20.04
+1
S svojo slavno "sigmo", ki mi je čez noč "ukradla" 500 tisoč SIT.
Turgensis
26. 09. 2012 21.06
+2
Država je lastnica Gen-ija. Latništvo podjetja Gen-i je 50% od Gen energije, ki je v 100% lasti države, preostalih 50% pa je v lasti IG energetski sistemov, ki so v 100% lasti Petrola, tako da ima država absoluten nadzor nad Gen-ijem!
Mr.JanHara
26. 09. 2012 23.29
+1
In? Se bo plin pocenil ali ne? Hebeš lastništvo, kako ti ni jasno!
X-XY
27. 09. 2012 10.22
fox12, to sem že slišal in zato razmišljma, kje je tu varka. Zgoraj je nekdo zapisal, počakajmo še malo do novega leta, pol se bo videlo
hellbastard666
26. 09. 2012 19.32
+20
čimprej bom zamenjal na gen-i pa čeprou bodo zdej vsi znižali cene
Mr.JanHara
26. 09. 2012 19.29
+12
Pa nikdar več, pa nikoli več, Adriaplin je preč. So te barabe desetletja vlekle kožo s potrošnikov. Če dajo plin za pol ceneje od konkurence, me ne vidijo več. Amen, konec, vege! Pretirali so ga. P.S. Sem jaz tudi isti, ko sem se prijavil h GENu dobil ljubezensko pisemce od Adrije, za neke Judeževe groše cenejše celo od GENa. Kar v rit naj si jih stlačijo.
anja31a
26. 09. 2012 19.21
+5
Cene plina so tudi s tem nižanjem še vedno daleč previsoke.... katera so najhitreje rastoča podjetja z največjimi zaslužki....