Gospodarstvo

Konec zategovanja pasov: EU bo dala 200 milijard za investicije in rast

Ljubljana, 30. 04. 2012 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Smer, v katero pluje ladja Evropske unije, se očitno spreminja. Najbrž tudi pod vplivom francoskih volilnih rezultatov. Kaže pa se tako, da Evropa končno ne govori več le o varčevanju, ampak o investicijah in rasti.

Kot kaže, so evropski voditelji sprevideli, da strogi varčevalni ukrepi ne dosegajo svojega cilja. Predvsem zato, ker jih večina držav niti ne more izvajati, saj jim javnost močno nasprotuje in svoje nestrinjanje kaže s stavkami in vse nižjo priljubljenostjo varčevalnih vlad.

Slednje je še posebej jasno na primeru Francije, kjer se zmaga na predsedniških volitvah nasmiha Francoisu Hollandeu, ki je socialist. To se je po drugi svetovni vojni doslej zgodilo le dvakrat z obema zmagama Francoisa Mitterranda. Poleg tega se Le Penovi skrajno protievropsko usmerjeni stranki prvič po letu 1986 obeta preboj v parlament.

Ob tem so varčevalni ukrepi v zadnjih dneh zrušili vlade na Nizozemskem in v Romuniji, Španija in Italija pa sta morali priznati, da letos ne bosta dosegli svojih fiskalnih ciljev. Skoraj zagotovo jih ne bo dosegla niti Grčija.

Irci bodo o fiskalnem paktu glasovali na referendumu. Ankete za zdaj kažejo, da bo ta neuspešen. Fiskalni pakt na osnovi Unije zaradi tega sicer ne bo propadel, bo pa Irski onemogočil pomoč iz reševalnega sklada, če bi jo potrebovala.

Kako nepriljubljeno je varčevanje, pa dokazujejo predvsem Grki. Če gre verjeti poročanju tamkajšnjih medijev, naj bi večje elektrodistribucijsko podjetje potrebovalo dokapitalizacijo, saj so se Grki množično uprli plačilu položnic za elektriko, potem ko so slišali napoved, da naj bi glede na električne priključke država obračunavala davek na nepremičnine.

Unija zdaj poleg strogega varčevanja napoveduje tudi obsežne investicije.
Unija zdaj poleg strogega varčevanja napoveduje tudi obsežne investicije. FOTO: Thinkstock

200 milijard težak "Marshallov plan"

Evropa tako zdaj išče nove vire za gospodarski zagon. V Bruslju zato pripravljajo „Marshallov plan“ za rast Evrope. A za razliko od nekaterih primerov iz preteklosti, imajo evropski politiki tokrat pomembno omejitev – rast ne sme biti posledica divjega zapravljanja.

Marshallov plan modernega časa naj bi v Bruslju neuradno imenovali dokument o rasti evropskega gospodarstva, piše španski El Pais.

Cilj načrta je spodbuditev gospodarske rasti v državah, ki jih je kriza najbolj prizadela, a pod pogojem, da gospodarski zagon ne bo drag oziroma ne predrag.

Načrt naj bi tako predvideval vlaganja v infrastrukturo, zeleno energijo in napredne tehnologije v višini 200 milijard evrov, pri vlaganjih pa naj bi šlo za kombinacijo državnih vzpodbud in zasebnih vlaganj.

Na naslednjem vrhu Evropske unije, ki bo po francoskih volitvah, bo tako Evropska komisija predstavila možnosti, ki jih ponuja ustanova, ki je v središču tega načrta – Evropska investicijska banka (EIB).

Kako natančno naj bi pomoč EIB delovala, še ni znano, bi pa naj poskušali načrt izpeljati tako, da bi zaščitili njen posojilni portfelj in se izognili temu, da bi ustanova izgubila najvišjo bonitetno oceno. Po nekaterih poročilih naj bi imela banka tudi možnost poseči v reševalni mehanizem, šlo naj bi za okoli 12 milijard evrov.

A po junijskem vrhu bo za politične veljake, ki so doslej govorili le o varčevanju, v več primerih že prepozno. Učinkov do prihodnjega meseca, ko so na sporedu volitve v dveh nemških zveznih deželah, italijanske lokalne volitve, irski referendum in francoske parlamentarne volitve, še ne bo. Različni pristopi k reševanju krize bodo zato, če ne drugega, precej spremenili politično podobo Evrope.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
11. 05. 2012 11.54
Ja kje ukrast, da se da potem tako lepo deliti . . . .. .. .
and1977
08. 05. 2012 15.40
Potem bomo že kaj dobili za TEŠ, saj je "zelena" energija! ha ha
Tadej Skof
07. 05. 2012 05.52
+1
poljubi_ME
06. 05. 2012 09.05
+1
joj...spet se tiska gelt.....bo zame ,da dobim babo...
Nauders
05. 05. 2012 22.07
+3
spište zakon, da so marsovci nakazali na planet earth 300 triljonov EUR in rešen problem
bingo 1
05. 05. 2012 09.02
+3
Zagon gospodarstva in še večja investicijska rast so denar in tole dober v milijardah samo jih treba vložiti v ta pravo smer z dobri,pošteni menedžerji, ker pridne delavce imajo samo jim treba dati priložnosti za ta pravo delo in rezultati bodo kot na dlani -----ps ----od denarja in ta pravega dela se da lepo živeti----------bingo x Ljubljana------------
fakinshit
03. 05. 2012 14.39
+9
vec kot ocitno je da se nobenmu tudi sanja ne kaj je resitev za krizo
Uporabnik113189
03. 05. 2012 10.18
+1
Desničarji so se ustrašili, ko je postalo realno, da se ljudje odločajo za skrajneže. Se imajo česa bati, če pride kakšen dobro skrajno rdeč na oblast, bo pristala cela četa v zaporih kot Timošenkova. To jim pa ne diši. Če bo pa skrajen desničar, po pa padalo po revežih. Je bolje če malce manj "šparajo". V resnici to sploh ne držim sploh ne varčujejo, le način ožemanja revežev se je spremenil. V času krize so največje banke postale močnejše v povprečju za 30%. Ista zgodba je z velikimi korporacijami..Ne verjamem da se bo zgodba končala mirno. Ko bogati postanejo preveč bogati in revni preveč revni nobena teorija več ne pomaga in nobeni ukrepi..Narodu pade megla na oči in kamor pade pade. Kriza ali ne kriza, karavana ni spremenila niti malo svojega končnega cilja. .
Jimi1
03. 05. 2012 11.00
+5
V bistvu je konec že znan, nekajkrat viden v zgodovini.... Elita se po vseh odkotaljenih" elitnih glavah ni iz zgodovine ničesar naučila.... Teh 200 Milijard bo itak iz nič natisnjenih in usmerjenih v žepe bogatašev.... EU civilizacija je v zatonu !
jester1970
03. 05. 2012 11.56
+2
Upam, da čimprej, dokler smo še pri zdravju in močeh za...
Shisui
03. 05. 2012 09.52
+8
Torej, po domace povedano: EU bo naprintale 200 milijard €, s tem zmanjsala kupno moc posameznega evra in posledicno vasih prihrankov, zato, da bodo resevali institucije, ki so nas pripeljale v goldjo, v kateri smo. Da bi mi videli kaksen evro od te pomoci se ni za bati, cez sito grl v slovenski politiki ne pride niti cent.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
02. 05. 2012 00.29
+1
Le zakaj izmisljena recesija zaradi zaklonisc ki jih svetovne vlade gradijo pod zemljo zaradi najvecjega aktivnega delovanja sonca po tisocletjih kaj cemo resnica je vedno prekrita za leto 2012 .Lep pozdrav
kure bedne
03. 05. 2012 08.37
+3
Maš prav. Vendar tega denarja mi vseeno ne bomo videli.
HooplaToopla
01. 05. 2012 23.49
+24
Naši kekci bodo od teh milijard mogoče za Slovenijo povlekli kak milijon. Pa še od te vsote bodo 90% pokradli.
Jimi1
02. 05. 2012 12.03
+12
Denar se bo razgubil kot Pahorjeva sredstva "za razvoj in inovacije", ki so se porazgubila na nivoju birokratov med vladnimi službami in nekimi agencijami za razvoj.... Oni, ki pa naj bi vse skupaj iz nič v višave dvignili, pa v Sloveniji za 800 EUR plače gospodarstvo rešujejo....
pankration
01. 05. 2012 23.47
+3
Raje uvedite ponovni zlati in srebrni standard ne to sranje od kreditnega denarja. Nekateri si polnijo žepe samo s pritiskom na tiskalnik. Menjajte denar v zlato in srebro dokler imate še nekaj na računu, ker bo kmalu infacija pokazala svoje zobe.
yarrick
02. 05. 2012 07.51
-2
Pa ti to veš, da na svetu NI DOVOLJ zlata, srebra in platine SKUPAJ, d bi pokrili denar kolikor ga je v obtoku? Kaj bomo pa potem? bodo rothschildi preko bank of england obvladovali 70-80% vsega zlata kar ga obstaja na svetu, vsi ostali bomo pa umirali kot reveži..Krasna prihodnost se nam obeta, res krasna. Če gremo nazaj na zlati standard bo treba umakniti iz obtoka par deset če ne kar par sto BILJONOV dolarjev, evrov juanov,jenov ali katere druge večje valute.Kaj misliš, kako zadovoljni bodo ultrabogataši, če pride kdaj do tega?
Shisui
02. 05. 2012 09.58
+1
Neglede na valuto, od prodaje zlata bos imel vedno dovolj, da nahranis sebe in druzino. Pa lahko pade evro, dolar in jen.
pankration
02. 05. 2012 13.28
+3
Shadowsun zadosti zlata je za cel svet. Ravno zato je zlato držalo ceno, ker so morali zato, da so ga imeli nekaj naredit.Lahko da ne bo na vsakega človeka 2 kg bo pa zato mogoče za 1g čistega zlata kupiti cel avto. Konec koncev se lahko tudi menja blago ali pa uporablja druge žlahtne kovine kot so to počeli v starih časih. Vsak kreditni denar je do sedaj propadel. Le zlato in srebro se je držalo dokler niso nekateri videli zaslužek z obrestmi. Najlažje je izdelat denar iz nič in nato pobirat obresti od tega.
yarrick
03. 05. 2012 21.50
+2
@shisui,pankration za 1g zlata ti jaz v primeru vojne ali hude krize nebi prodal 20 kilogramov krompirja, kaj šele da bi dobil avto za ta denar... Verjemi, da ko bo začelo zmanjkovati surovin, da zlato še zdaleč ne bo imelo take vrednosti kot si predstavljata. Kaj praviš; bi zamenjal 1g zlata za liter pa pol čiste pitne vode?Misliš da ti bo kdo za 1g zlata dal to vodo, če pa bo redkost? Razmišljaj mao bolj široko; v času mirnega stanja lahko drži zlato vrednost, ravno tako lahko dobiš razmerno veliko zanj, ampak v vojni oz hudi krizi se pa ta ravnotežja podro.jaz nimam kaj rabiti zlata, če mi manjka semenskega krompirja ali pšenice... Ni napačna odločitev če imaš nekaj zlata in srebra ali platine na rezervi, ampak ZANAŠATI SE NA TO DA BOŠ Z ZLATOM DOBIL VSE KAR RABIŠ je pa neumno.
pankration
03. 05. 2012 23.59
@Shadowsun Oprosti ma ne vem če premoreš malo razmišjanja v prihodnost. Če misliš, da bo kriza z vodo, boš pač menjal vodo za semena. Potem boš pa porabil še več vode za zalivanje teh semen. Sadeži, ki bodo obrodli bodo zaradi pomankanja vode sto krat dražji kot voda. Nobeden npr: krojač ne bo hotel menjat novih hlač s tvojimi sadeži,ker bo na jugu lahko dobil za ene hlače 100x več sadežev saj je pri njih voda v izobilju in s tem zastonj. Ti pač svoje dobrine boš s težavo zamenjal z drugimi dobrinami. Zlato pa je druga zgodbica. Neglede kje se boš nahajal bo povprečno vedno ista cena, ker ga je na svetu par stotisoč ton. Nisem rekel ampak mislim, da je zlato edino možno univerzalno menjalno srestvo in če bi vsi preklopli nazaj na zlati standart bi njegova cena eksplodirala v nebo. Ni potrebno, da je samo zlato menjalno sredstvo. To so lahko čisto vse dobrine od kovin do draguljev, hrane, vode, lesa, kamnja,.....
yarrick
04. 05. 2012 00.21
+1
no, pa sva na koncu prišla do skupnega zaključka; da je zlato dobra naložba ni pa vse. Kar pa se tiče cenejših dobrin "iz juga"; kot sem že prej dejal: v mirnem času to sploh ni problem, problem nastane v primeru kolapsa sistema ali vojne.če mi ne verjameš si preberi ali pa še bolje govori s kom, ki je preživel vojno (balkanska vojna ni tako daleč nazaj), pa ti bo povedal koliko se je trgovalo z plemenitimi kovinami in koliko se je trgovalo z dobrinami, potrebnimi za preživetje.Ravno tako si lahko pogledaš kolaps argentine v začetku 90ih let, lahko si pogledaš sistem trgovanja v somaliji ali zimbabveju... Zlato res ohranja relativno vrednost skozi čas, vseeno pa to NI ultimativna stvar, ki te lahko reši z vseh zagat. upam, da ti nikoli ne bo potrebno preizkusiti tega v praksi.
Shisui
01. 05. 2012 13.32
+9
Svojega ne damo, tujega nocemo! Drugace pa ja, inflacija neizbezna, bankirji nas bodo zsuznjili za vec generacij.
izbriši mi profil admin
01. 05. 2012 10.35
+4
Hiperinflacija (Hyperinflation) Hiperinflacija je ekstremno visoka oz. hitra inflacija (rast cen), ki povzroči precejšnji upad vrednosti državne valute. Hiperinflacija je inflacija, ki se je ne da več kontrolirati in v ekstremnih oblikah lahko povzroči zlom celotnega monetarnega sistema v državi. Čeprav natančne meje za hiperinflacijo ni, nekateri ekonomisti zagovarjajo, da inflacija postane hiperinflacija, ko preseže stopnjo 50% na mesec. Hiperinflacija se največkrat pojavlja v časih, ko je količina denarja v obtoku povečana ne da bi bila podprta z rastjo bruto domačega proizvoda (BDP). Pretirano tiskanje denarja s strani monetarne oblasti v državi je ključni razlog za takšen pojav. Ob takšni neuravnovešenosti ponudbe in povpraševanja na denarnem trgu cene izdelkov in storitev začnejo rasti in lokalna valuta začne izgubljati na vrednosti. Hiperinflacija se pogosto pojavlja tudi v politično nestabilnih državah ali državah v vojni. Zaradi tega se pri trgovanju s takšno državo zahtevajo visoke premije za tveganje, kar posledično dviguje cene izdelkov in storitev s katerimi se trguje. Eden najhujših in najbolj znanih primerov hiperinflacije se je zgodil v Nemčiji med letoma 1920 in 1923. Predpostavlja se, da so se cene v povprečju podvojile vsakih 28 ur oz. približno 3.000.000% na mesec. Valutni tečaj z ameriškim dolarjem je znašal 1 USD za 4.200.000.000 DEM (december 1923).
fakinshit
03. 05. 2012 14.41
joj joj ko bi zivel takrat v nemciji in imel en dolar :)
izbriši mi profil admin
01. 05. 2012 10.27
+14
Rajši reven, kot suženj !!! slovensko politiko pozivam, da me ne pufa več !!!
krtaca15
01. 05. 2012 09.01
+9
Štampa bo delala na polno. Bo inflacija?
Kwaj
01. 05. 2012 08.52
+6
Šansa za naše tajkune a ne Janša?????Hitro na kup tajkuni............
deerar
01. 05. 2012 08.29
+12
Upam da Slovenija ne bo dobila nič,ker bi tako ali tako vse zaluftali
deerar
01. 05. 2012 08.34
-1
Shadow0426
01. 05. 2012 08.38
+2
Ne ne bi porabil (naši investitorji-politiki) najprej zase pol pa če bi kej ostalo pa mogoče kej v investicije
Tone 12345
01. 05. 2012 05.45
+14
propadla grčija špica svetovnega turizma ha ha ha!A vi še kermu verjamete!Da to državo recimo z pufi financira ena obubožana slovenija?ha,ha,ha!
Tone 12345
01. 05. 2012 05.35
+6
ma dej no to je vse skup že propadl!Mi pa smo v EU p. dim oz zadnje sviralo že 20 let!