Gospodarstvo

Konec stečaja v Elanu

Begunje na Gorenjskem, 10. 04. 2009 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čez dva meseca bo tudi formalno končan stečajni postopek Elana, ki se vleče že 19 let. Upniki bodo v zadnji delitvi okrog 20. aprila prejeli približno 20,7 milijona evrov.

Četrta delitev stečajne mase Tovarne športnega orodja Elan je po preteku roka za pritožbe postala pravnomočna. Upniki bodo v zadnji delitvi okrog 20. aprila prejeli približno 20,7 milijona evrov. Nato bo stečaj, ki se vleče že 19 let, tudi formalno končan, odprto pa ostaja vprašanje terjatev dveh hipotekarnih upnic.

Stečajni postopek Elana se vendarle zaključuje.
Stečajni postopek Elana se vendarle zaključuje. FOTO: Kanal A

Kot je pojasnil stečajni upravitelj Elana Andrej Marinc, je vsebinsko stečajni postopek, ki se je začel leta 1990, tako končan, v dveh mesecih pa bo končan tudi formalno. Ugovori, ki so bili podani na praktično vse predloge delitve stečajne mase, so bili namreč neuspešni in jih je sodišče zavrnilo. Upniki, ki jih je bilo okoli 800 in so leta 1990 prijavili za 4,5 milijarde tolarjev terjatev, bodo v okviru vseh delitev stečajne mase prejeli okoli 42 milijonov evrov. Glavnica prijavljenih terjatev bo tako poplačana, medtem ko realno poplačilo z vsemi nabranimi obrestmi ne bo stoodstotno.

"S četrto delitvijo bomo porazdelili celotno stečajno maso Elana," je poudaril in pojasnil, da je zaključek stečajnega postopka pomemben tudi za današnji Elan oziroma za krovno podjetje Skimar, saj imata Gorenjska banka ter Kreditna in hipotekarna banka (KIH) v stečaju hipoteke na zemljišču, na katerem stojijo proizvodne hale za zimski in navtični del podjetja.

Ob zaključku stečaja je mogoče pričakovati, da bosta obe banki, ki iz stečajne mase ne bosta v celoti poplačani, vložili hipotekarno tožbo, saj je sodišče Skimarjevo tožbo za neveljavnost hipotek že zavrnilo. Skimar bi se tako kot naslednik Elana v stečaju vnovčitvi hipotek izognil le s poplačilom dolga. Uradnega podatka, kakšna je njegova vrednost, sicer ni, neuradno pa samo terjatve KIH banke skupaj z obrestmi presegajo 200 milijonov evrov, čeprav jih je vodstvo Skimarja pred dvema letoma skupaj s terjatvami Gorenjske banke ocenilo na 90 milijonov evrov. Velja pa, da sta terjatvi višji, kot je bila pred nekaj časa ocenjena vrednost zastavljenih nepremičnin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
10. 04. 2009 16.10
Dolgo so ga vlekli! Skoraj 20 let! A bomo prišli v Guinessovo knjigo rekordov?
titovka
10. 04. 2009 15.34
A SPLOH ŠE KAKŠNO PODJETJE V SLOVENIJI DELUJE????????????????????
Rok Leban
10. 04. 2009 13.13
Ponovno pohlep bank.