Gospodarstvo

Člana uprave AUKN: Razlogi za razrešitev so politične narave

Ljubljana, 06. 07. 2012 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednica uprave AUKN Dagmar Komar je na vlado poslala odstopno izjavo. Vlada pa predlaga tudi razrešitev preostalih članov uprave, Marka Goloba in Danila Grašiča. Slednja menita, da so razlogi izključno politični in ne strokovni.

Predsednica uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) Dagmar Komar je v četrtek vladi podala odstopno izjavo, so za 24ur.com potrdili na agenciji. Naloge prve dame AUKN bo opravljala nemoteno do imenovanja novega predsednika uprave agencije oziroma najpozneje do 15. septembra.

Odstop Komarjeve je, kot so navedli na agenciji, predvsem osebne narave. Kot je sama pojasnila za nekatere medije, "glede na okoliščine, ki so nastale v zadnjem času, glede na spremembo zakonodaje, glede na dejstvo, da se pripravlja nov način upravljanja s kapitalskimi naložbami", šteje, da je njeno poslanstvo s tem zaključeno.

Minister za finance Janez Šušteršič je glede njenega odstopa dejal, da ga mora v prvi vrsti komentirati sama. "Naloga ministra za finance pa je, da ob taki odločitvi ustrezno ukrepa," je dejal.

Iz vlade pa so sporočili, da so se na zaprtem delu včerajšnje seje vlade pod oznako interno seznanili z odstopno izjavo Dagmar Komar. Obenem pa so sprejeli sklep o predlogu za razrešitev članov uprave AUKN Marka Goloba in Danila Grašiča. Oznako interno so umaknili z današnjim dnem, ko so predlog za razrešitev članov uprave poslali v državni zbor.

Na vladi so tudi sprejeli sklep, da bodo v najkrajšem času imenovali vršilca dolžnosti predsednika uprave. Če bo v juliju sprejet zakon o Slovenskem državnem holdingu, pa imenovanje vršilca dolžnosti ne bo potrebno, saj bo AUKN prenehal delovati.

Prva dama AUKN je odstopila.
Prva dama AUKN je odstopila. FOTO: Kanal A

"Podajala neresnične in zavajajoče informacije"

Med razlogi za razrešitev članov uprave vlada izpostavlja prekoračitev pooblastil pri upravljanju kapitalskih naložb ter nestrokovno in nevestno opravljanje nalog s posredovanjem dokumentov z neutemeljeno in neresnično vsebino in zaupnimi podatki zakonodajnemu organu, centralni banki in javnosti.

"Člana uprave sta kljub zavezujočim sklepom vlade oteževala uveljavljanje glasovalnih pravic na skupščinah družb in nista sodelovala pri upravljanju kapitalskih naložb države v skladu z zakonom o upravljanju kapitalskih naložb države," je navedla vlada.

Člana uprave sta, tako meni vlada, v nasprotju z načelom strokovnosti in etičnosti upravljanja svojo funkcijo opravljala izrazito populistično, čeprav je šlo po naravi za materijo, ki je lahko predmet poslovne skrivnosti in lahko vsakršno razkritje podatkov in javno polemiziranje privede do povzročitve znatne poslovne škode ter ogroža predvidene nadaljnje aktivnosti s (potencialnimi) poslovnimi partnerji.

S podajanjem neresničnih oz. zavajajočih informacij oz. vsiljevanjem svojih nazorov predvsem v dopisu DZ oz. poslanskim skupinam in medijem sta člana uprave kršila tudi načelo strokovnosti, ki je zapisano v kodeksu upravljanja. To načelo določa, da mora AUKN svoje naloge, ki ji jih nalaga zakon, izvajati strokovno. V skladu s tem mora svoje odločitve oblikovati na podlagi skrbne presoje dostopnega gradiva in informacij o posamezni družbi in okoliščinah na trgu.

"Člana uprave sta namesto tega svoja stališča oblikovala pavšalno, populistično in na podlagi ugibanj, s tem pa bi lahko nastala občutna gospodarska škoda," je prepričana vlada, ki dodaja, da sta Grašič in Golob z omenjenim ravnanjem oz. opustitvami prekršila zakonske določbe oz. določbe predpisov, ki urejajo njune pristojnosti.

Golob in Grašič presenečena

Kot so sporočili iz AUKN, sta člana uprave nad odločitvijo vlade presenečena, saj sta prepričana, da za razrešitev ne obstajajo utemeljeni razlogi.

Grašič in Golob, ki sta bila o uvedbi postopka za razrešitev z mesta članov uprave agencije obveščena prek medijev, poudarjata, da je uprava AUKN ves čas delovanja svoje naloge opravljala pošteno, vestno, strokovno in zakonito.

Po njuni oceni so razlogi za razrešitev izključno politični in ne strokovni, zato pričakujeta, da bosta imela poslancem in javnosti priložnost podrobno predstaviti svoje delo in dosežene rezultate.

Agencija je v sporočilu za javnost predstavila dosedanje delo in navedla, da je že v prvem letu delovanja uvedla vse ključne standarde upravljanja družb.

Pripravila je predlog strategije upravljanja in kodeks upravljanja za državne družbe, vzpostavila sistem tekočega nadzora nad rezultati poslovanja (poročanje), po transparentnih merilih oblikuje organe nadzora, izvaja aktivno lastniško vlogo in ambicioznost glede zastavljenih poslovnih ciljev ter zahteva urejen in delujoč sistem notranjih kontrol, notranje revizije in upravljanje tveganj.

AUKN je pripravil tudi številna priporočila in vse odločitve transparentno objavljal na spletni strani. Teh ključnih standardov upravljanja država pred tem ni vzpostavila, prav tako pa je agencija prvič pripravila pregledno analizo poslovanja državnih podjetij v obliki letnega poročila za 2011. O tem je agencija marca poročala tudi delovni skupini Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in prejela pozitivne odzive, so navedli na AUKN.

Kot še poudarjajo na agenciji, so strokovni, profesionalni in neodvisni nadzorni sveti ključni dejavnik uspeha upravljanja in tudi uspešnosti državnih družb ter pomembnega dela slovenskega gospodarstva. Brez profesionalnega korporativnega upravljanja v Sloveniji ne bo gospodarskega napredka.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko pa je prekinil današnjo sejo, na kateri bi moral obravnavati letno poročilo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) za leto 2011. Seja se bo nadaljevala, ko bo poročilo obravnavala vlada.

Vlada upravo prijavila policiji

Kako intenziven je spopad za državno premoženje, nakazuje informacija, da naj bi vlada sedanjo upravo AUKN prijavila policiji. Dva člana AUKN naj bi namreč pred tremi tedni poslancem poslala odprto pismo o NLB. Vlada ju obtožuje, da sta izdala poslovno skrivnost. Golob in Grašič sta potrdila, da so ju v ponedeljek zaradi prijave obiskali kriminalisti.

Zoper Goloba in Grašiča pa naj bi bila podana še ena prijava, tokrat anonimna. Nanjo sta se oba nekdanja člana uprave že odzvala. "Že to, da gre za anonimno prijavo, kaže, da gre za nov konstrukt v seriji pritiskov in diskreditacij na delovanje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb. Veseli bi bili, da se anonimnež razkrije in s polno osebno, pravno in materialno odgovornostjo verodostojno predstavi argumente za tako odločitev. Žalostno je, da se v Republiki Sloveniji izvoljeni predstavniki ljudstva poslužujejo takih metod za diskreditacijo neposlušnih posameznih javnih uslužbencev," so v njunem imenu sporočili iz službe za odnose z javnostmi AUKN.
 

Konec AUKN?

Matevž Frangež iz SD je v odzivu na odstop Komarjeve danes dejal, da to pomeni korak k onemogočanju dela AUKN. Poleg tega pa meni, da je zoper holding možno uporabiti ustavno presojo, interpelacije in referendum.

Kot smo včeraj poročali, bo vlada predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) predvidoma dokončno obravnavala na seji prihodnji teden, DZ pa bi ga lahko sprejel julija, pravi finančni minister Šušteršič. V zakonu, ki bo vse naložbe države prenesel na holding, je treba še pripraviti podlago, da se na holding prenesejo tudi slabe terjatve bank.

Po predlogu bi z uveljavitvijo zakona AUKN prenehal delovati, po nekaterih informacijah pa bi se lahko holdingu pripojila tudi Kad in DSU, prav tako bi lahko bila nanj prenesena pooblastila, pravice in premoženje Soda.

Holding bi vodila tričlanska uprava, nadzorni svet bi štel devet članov. Holding naj bi ustanovil tudi tri odvisne družbe – Slovenske strateške naložbe, Slovenske naložbe za prestrukturiranje in Slovenske nepremičninske naložbe – ter Državno družbo za upravljanje.

Vlada bo predlog zakona o SDH predvidoma dokončno obravnavala na seji prihodnji teden, DZ pa bi ga lahko sprejel julija, pravi finančni minister Janez Šušteršič.
Vlada bo predlog zakona o SDH predvidoma dokončno obravnavala na seji prihodnji teden, DZ pa bi ga lahko sprejel julija, pravi finančni minister Janez Šušteršič. FOTO: Miro Majcen

Kaj pravi poročilo AUKN?

Iz poročila AUKN izhaja, da so družbe, v katerih ima država lastniški delež, lani kljub skupni izgubi izboljšale čisto dobičkonosnost kapitala. Dobičkonosnost kapitala 76 družb, s katerimi upravlja AUKN, je lani znašala 0,23 odstotka, potem ko je bil leto prej ta kazalec pri –2,86 odstotka.

Premoženje družb se je lani povečalo za 2,5 odstotka, na 8,84 milijarde evrov. Čisti prihodki od prodaje so se zvišali za 12,8 odstotka, na 10,49 milijarde evrov, medtem ko se je čista izguba zmanjšala na tretjino tiste iz leta 2010 – s 396 milijonov evrov na 136 milijonov evrov.

Država je lani iz naslova lastniških deležev v družbah prejela za 33,79 milijona evrov dividend.
 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (563)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
09. 07. 2012 07.38
+5
»"Člana uprave sta kljub zavezujočim sklepom vlade oteževala uveljavljanje glasovalnih pravic na skupščinah družb in nista sodelovala pri upravljanju kapitalskih naložb države v skladu z zakonom o upravljanju kapitalskih naložb države," je navedla vlada.« Bolj po domače povedano ; Niso dovolili vladnih neumnosti !!!
blacksnak342
07. 07. 2012 10.49
-7
Sem trenutno na škotskem. Podobno majhen narod, a v bsakodnevni debat ni govora o tem kako politiki kradejo, razen če koga, ki to počne zaprejo. Pri nas pa prvič po 20h letih dobimo vlado, ki nas lahko izvleče iz govna, umakne "stare prijatelje" in se znenbi "nacionalnega interesa", ki nas vleče navzdol, pa tako nanjo zlijejo vso gnojnico, neuki narod pa jim pri tem pomaga. Evropa se bo hitro rešila, to je zdaj jasno, slovenčki pa smo zapisani hlapčevanju pod rdečo zvezdo. Lp iz deževne Škotske.
srebrnibreg
07. 07. 2012 12.32
+7
Imajo tudi tam predsednika vlade z takšno reputacijo in stalnega gosta na domačih in tujih sodiščih kot mi?
Belabreza
08. 07. 2012 14.30
+7
blacksnak342 S takimi izjavami, je bolje, da kar tam ostaneš.
mark54
09. 07. 2012 09.42
+2
Ta vlada je tista ki nas je najglobje potisnila v d.r.e.k. in ta nas že nebo izvlekla iz njega. le čas kupuje da bo čimprej zastaralo vse kar je lahko kriminalnega. Ker tista vlada ki bo resno pristopila k reševanju slovenije bo morala tudi iskati krivce in tiste ki so se omastili z našim denarjem !!! Tega pa ta ni niti najavila (vsaj resno ne) a kamoli da bi kaj preiskovala in razčistila enkrat za vselej gdo je največji krivec za divjo privatizacijo , za kredite brez pravih garancij in za politiko umikanja države iz gospodarstva.
MICLA
07. 07. 2012 09.44
+5
ta zadnji čas da to bando lopovsko spodijo saj so tam sedeli v večini sami goljufi zato se pa tako repenčijo ker ne bodo mogli več krasti, zanje bi morali poskrbeti še kriminalisti in jih poslati v preiskovalni zapor . in potem kazensko ovaditi
mark54
09. 07. 2012 10.15
Micla , se strinjam samo bi zadeve še razširil. vse tajkunske kredite , tiste ki so jih naročali in tiste ki so jih podpisovali , vse nagnat in procesuirat. Ne moreš delati v bančništvu nikoli več če si ga sračkal in dajal kredite brez pokritja ! (realnega ) ne lufta ( precenjene delnice podjetij ki NIKOLI niso izplačevale dividend ali so imeli pozitivno NULO v bilancah !!!
resslovenka
06. 07. 2012 22.29
+15
Izgleda, da je bila vsesplošnem plenjenju v državnih podjetjih napoto ravno AUKN. Kje že? Tam kjer je še kaj pobrati. Vlada (ki je enkrat že sesuvala in plenila) bo namestila svoje kadre, nam pa sipala pesek v oči. In SDH bo še kako priročna inštitucija za to početje. Kaj naj rečem, naj odstavljeni javnosti odkrito povedo kaj se dogaja in kdo to počne, dokler je še čas.
odpisan2x
06. 07. 2012 23.14
+1
odpisan2x
06. 07. 2012 21.16
+11
Iz državnih podjetij se odnaša kovčke denarja-a bo kdo v tej državi reagiral
srebrnibreg
06. 07. 2012 21.34
+9
Tudi v državo so nosili kovčke denarja. Že pred skoraj 20 leti.
mac4_m
06. 07. 2012 19.45
-11
Člana uprave AUKN: Razlogi za razrešitev so politične narave Glede na to, da je bila tudi ustanovitev AUKN politične narave, saj si je preko te agencije kklan zagotovil nadzor nad državnim premoženjem, po mokrih željah tudi za časa nasprotne vlade, je povsem jasno, da sedanja vlada ukinja to politično tvorbo prejšnje vlade. Vse nabasavanje o neki strokovnosti je naravnost smešno. Prav je, da vsaka vlada dejansko vlada s svojim kadrom in ne nastavljenci prejšnjih vlad, saj za svoje vladanje tudi odgovarja. Kateri nimajo kratkega spomina, se bojo spomnili, da je bilo po podobnih nekaj mesecih pahorjeve vlade namesto trdega dela, ki ga dela sedanja vlada slišati samo o novih in novih tajkunskih podvigih, kraljevala sta golobič in kresalova pri uresničevanju svojih interesov, pufi države pa so strmoglavo naraščali. Torej čimprej proč z aukn, politično tvorbo prejšnje vlade..
enatona
06. 07. 2012 19.46
+2
povemvsem
06. 07. 2012 19.51
+10
golobič?njega so janšisti začeli bombardirati tisti trenutek koje razkril svijarije sds ovcev v teš-u.kresalova?začuda nobenih dokazov od tisti8h kateri jih venomer zahtevajo!
povemvsem
06. 07. 2012 19.54
+12
neverjetno kako hitro je vizjak (podpisnik projekta teš) hitro našel neke dokumente o golobiču kateri pa niso dokazovali nič!
loden
06. 07. 2012 20.08
-5
polenovka... nekatere stvari se dogajajo počasi, pa zanesljivo.
zek
06. 07. 2012 20.41
+1
polenovka Ste morda prespali zadnja tri leta ko so se okoli teša zmerjali SD in ZARESOVI ministri in poslanci ste res tako kratkega spomina,da se NE spomnite kako je mladi forum SD govoril o ORANŽNEM CUNAMIJU -- ste takrat kaj slišali SDS ? -- Vizjak je res dal žegen za TEŠ vendar mu je bila takrat rečeno,da cena NE bo presegla 700 miljonov eur , šest let kasneje je cena miljarda tristo miljonov , samo v mandatu prejšnje vlade ko sta se za eure kregala SD in ZARES se je cena skoraj podvojila.
srebrnibreg
06. 07. 2012 20.54
+4
I_LL_BE_BACK
06. 07. 2012 21.56
+2
Proti? Mogoće. pokradli so pa najveć. Lahovnik se je takrat umaknil ker ni hotel sodelovati v tej svinjariji
korintos1
06. 07. 2012 22.20
+1
I_LL_BE_BACK
06. 07. 2012 22.27
-3
Kar premetavaj in vpletaj v svojo zgodbo Janše in Vizjake Važno da tvoj Golobnjak in Kućko nista nić kriva
korintos1
06. 07. 2012 22.32
+0
a ni Vizjak dal blagoslova za začetek gradnje? Ta pravi je bil močno teslast, samo ti ga šiješ.
Belabreza
08. 07. 2012 14.22
+1
Ta vlada ukinja vse, ki nasprotujejo SDS-u, samo čakam in močno upam, da navsezadnje ukine tudi sebe.
mark54
09. 07. 2012 10.25
Jasno je da je za TEŠ največ kriva 1.vlada JJ ! Oni so podpisali (oz odobrili ') ta projekt in bi morali transparentno pogodbo podpisati že TAKRAT . ne pa da so cene dvigovali vsak dan ! halooo ! Ti če si odobril in podpisal pogodbo z dobavitelji , bi ta pogodba morala biti KONČNA! ne pa neko srapucalo ki ni imela ne repa ne glave. Seveda je pa SD /sprva vsaj velenjski ) imel svoje interese. Je pa več ali majn jasno da smo za ta denar ( cca 1,5 miljarde ) lahko imeli 3 hidrocentral na savi ! ki so bile boljša naložba , saj bi to predstavljalo takojšnje delo (zaposlitev, reševanje in zagon slovenskega hospodarstva ) in učinke. elektriko bi proizvajal najceneje , se pravi da bi se hitreje vrnilo vloženo , in delala bi v glavnem slovenska podjetja. kar za TEWŠ ne drži kaj dosti. Tu je pa vloga Vizjaka bila slaba ker ni dojel kaj je boljše za slovenijo. Najprej tisto kar je ceneje in daje učinke skoraj takoj, šele nato če bi bila že neka potreba pa bi zagnali TEŠ ki je umazana in draga energija ( za razliko od vodne. Na savi še danes manjkata mislim da 2 elektrarni ! pa še kje bi se dalo. pa veterne bi morali forsirati. šele nato teš !
mark54
09. 07. 2012 10.29
Polenovka , ti si prespala pa vsa ta leta od 2004 !!! se mi zdi. takrat se je vse naredili kar se je slabega naredilo v sloveniji. 2009 je že vse bilo zavoženo ! voz je že drvel v prepad in ni ga lahko zaustaviti. Pahor je že startal v d.rek.u do vratu ! je pa res da ni kaj dosti naredil da bi se vsaj razčistilo gdo je krivec. Verjetno se je dogovoril z JJ in mu dal mir. To se še danes vidi ko ga zagovarja. Še danes pahor ni dojel da se je treba postaviti v prvo vrsto borcev za boljšo slovenijo in to podrazumeva čiščenje od LOPO:VOV ki so pokradli slovenijo !!!
Rde?iAlarm
06. 07. 2012 19.41
+14
30.400 državljanov je podpisalo peticijo za popolno ukinitev financiranja Cerkve Komisija DZ-ja se je seznanila s peticijo Koalicije za ločitev države in cerkve. Katoliška cerkev letno prejme 20 milijonov evrov. ćeprav ima cerkev za 800 miljonov evrov nepremičnin Belčki hostja bo kmalu dražja....pa to...
mac4_m
06. 07. 2012 19.48
+12
v bistvu bi bilo potrebno narediti referendum in dejansko ukiniti financiranje verskih skupnosti. Po cerkvah in pri drugih verskih ločinah dejansko pobirajo 'članarine' torej ni potreba, da jih financira država..
konstruktor
06. 07. 2012 21.16
+9
Ja mac4_m, jest pa bi zraven ukinil tudi financiranje političnih strank!! Kar nej se financirajo same od svojih članov, pa da jih vidimo, nesposobneže!
I_LL_BE_BACK
06. 07. 2012 22.30
-2
Cerkev je poneumljala narod već kot tisoć let. Komunajzarjem je to uspelo v pićlih petdesetih. Jozozbrozo je živ dokaz.
korintos1
06. 07. 2012 22.33
+3
I_LL_BE_BACK
06. 07. 2012 22.45
+0
To mu omogoća delovanje v politiki. Taka je povojna Evropa
korintos1
06. 07. 2012 22.59
+0
tam imajo tudi toliko obtožencev na oblasti?
Tago
06. 07. 2012 19.33
+7
Mogoče pa bomo imeli srečo in je to zadnja vladavina hegemona Majerja,da ga strpajo kamor spada.
tutmozis
06. 07. 2012 19.34
+9
23345
07. 07. 2012 11.01
+0
plačam pijačo ko se Janša in njegovi zahrptni kloni umaknejo iz politike
enatona
06. 07. 2012 19.28
+11
Slovenski politiki levi in desni so največji hinavci kar jih svet premore. Hodijo med ljudmi, se pogovarjajo z ubobožanimi, prizadetimi ljudmi, ki jim odkrito zaupajo težave in potiho upajo da se bo vneslo vsaj malo pravičnosti...potem pa tukaj slišimo da milijone evrov odnašajo iz podjetij v kovčkih. NACIONALNA IZDAJA !!!
enatona
06. 07. 2012 19.21
+10
Kot izgleda vsi kradejo kolko le gre :S Konec je z nami slovenci ! Kot izgleda ne pomaga če so na oblasti ne levi ne desni.
cyklon
06. 07. 2012 19.21
+0
A se je Janko določenim na premoženje "usedel" ???!!!
QueerAsYou
06. 07. 2012 19.15
+6
Kok kradejo! Da jih ni sram! Varčujemo naj pa mi! Tole se mora končat čimprej!
.MOSSAD.
06. 07. 2012 20.50
-2
Belabreza
08. 07. 2012 14.26
+3
Važno da je NATU obljubil denar za Afganistan. Da ga ni sram, upokojencem pa jemlje.
tutmozis
06. 07. 2012 19.07
+9
Jao....pa saj to ni res.....Janša si je Slovenijo vzel za talca in se znjo igra kot z peskovnikom v vrtcu. Rode mu pa daje potuho.....beda
TRUMPP
06. 07. 2012 19.13
+9
Žalostno. Janša bo državo uničil, ljudi pa skregal med sabo. Točno to potrebuje, da lahko vlada.
tutmozis
06. 07. 2012 19.26
+9
Ja popolnoma imaš prav in tu mu RKC izdatno pomaga
mac4_m
06. 07. 2012 19.46
-3
kurz, državo je na rob uničenja pripeljal pahor z 11 miljardami pufa v samo treh letih!. janša dejansko rešuje njegovo rit in katastrofalne posledice njegove nesposobnosti..
loden
06. 07. 2012 20.04
+5
Ljudi kregajo med sabo samo tisti, ki se oklepajo nepravično pridobljenih privilegijev in premoženja. Škoda, ker jim nasedamo.
srebrnibreg
06. 07. 2012 20.11
+4
Mi eni jim ne nasedamo. Samo 20% vas je še kateri jim nasedate.
srebrnibreg
06. 07. 2012 20.15
+4
mac- trebalo bo malo preveriti najemanje kreditov v času Janše in Pahorja in kako so bili porabljeni.
I_LL_BE_BACK
06. 07. 2012 22.37
+1
Trebamo mi en dolg vlak z dovolj vagoni da vas zvozimo nazaj na toćko nić , odkoder so vaši starci zalutali
I_LL_BE_BACK
06. 07. 2012 22.58
+0
ŠENKANO JE BLO ŽE DRŽAVLJANSTVO, TISTIM KI GA NISO HOTELI PA JE PRIZNANA ODŠKODNINA ZA VSE "BOLEĆINE " KI SO JIH PRESTALI ZARADI TEGA !
korintos1
06. 07. 2012 23.00
+2
si res taki trotl ali se delaš, saj ne govorimo o državljanstvu, ampak o izbrisu. Evropsko sodišče vam to pojasni, ti in Gorenak pa še vedno mlatita bobovo slamo.
korintos1
06. 07. 2012 23.30
zakaj bi pa morali zaprositi za slovensko državljanstvo? Z zadnjim stavkom si pa povedal resnico.
I_LL_BE_BACK
07. 07. 2012 06.56
-1
Zakaj? Ker na ozemlju Slovenije država Jugoslavija ni već obstajala, potrdilo o državljanstvu pa iz takšnih in drugaćnih razlogov niso prejeli. Ti še naslednjih 20 let ne boš kapiral
Rde?iAlarm
06. 07. 2012 18.55
+4
šuštertič je zanič ...pa to...
Dobriata
06. 07. 2012 19.14
+2
Važno, da je bil Križanič mojster nad mojstri!!! Jezus Kristus!!
.MOSSAD.
06. 07. 2012 20.54
-2
Ni ga čez Finančnega svetovalca g.Draga Isajlovića...pa to.. Drago je full Drago....ejga..
korintos1
06. 07. 2012 22.22
loden
06. 07. 2012 18.54
+2
Povsem logično je, da so politično nastavljeni tudi politično razrešeni....
srebrnibreg
06. 07. 2012 19.02
+6
Upam na isto usodo in sistem za sedanjo vlado.
loden
06. 07. 2012 20.07
+1
Ti le upaj. Pa še to upaj, da ne bo tudi tebi v škodo.
srebrnibreg
06. 07. 2012 20.12
+3
Žal dokler bom jaz ali oni v tej državi mi bodo v škodo.
.MOSSAD.
06. 07. 2012 18.47
-9
Kwa je levaki..a še kr utresate...niste normalni...sorry.. JJ vas bo popedenal kod se šika...pa to...počas pa ziher....ejga...
Rde?iAlarm
06. 07. 2012 18.52
+3
a tist ejga pomen višek tvoje inteligence
.MOSSAD.
06. 07. 2012 18.55
-4
JJ...je tanartabltaglavn..pakokr se uzame...A veš...pa to...heeeeeee...
Rde?iAlarm
06. 07. 2012 18.56
+0
pa meeeeeeeeeeeee in beeeeeeeee si pozabil napist ovca
tutmozis
06. 07. 2012 19.35
+0
MEDKO
06. 07. 2012 18.33
-4
čim več zamenjat- dosti je teh rdečih. Nič niso nardili nej se zdej drugi izkažejo, če ne pa naj tud oni spokajo
Dobriata
06. 07. 2012 18.45
-2
Medko, na zdravje!!! Joj, čedalje več nas je, kar objemimo se, da vidijo, da nas je veliko!!!
MEDKO
06. 07. 2012 18.58
+1
nisem beli ker nimam za kaj bit, rdečkotov pa niti slučajno ne maram
gLukas
06. 07. 2012 19.03
+2
Ti drugi so enkrat že pokazali kaj znajo.
aleaiactaest
06. 07. 2012 21.00
+5
janšisti bolani, psihopatski, zabiti....ZAHTEVAMO ODSTOP VLADE IN IZGON IZ DRŽAVE!
resslovenka
06. 07. 2012 22.37
MEDKO Očitno ti spomin ne služi prav dobro. Si pozabil kaj se je dogajalo v letih 2004-2008? Naj te spomnim - tajkunizacija, uničevanje podjetij, pa za lase privlečen nacionalni interes, ki nas še danes tepe kot vole!
nusa-slovenija
06. 07. 2012 18.16
-15
JUGOSLAVIJE NI VEČ, KONČNO SE JE ZAČELA DOGAJAT SLOVENIJA - LE POGUMNO NAPREJ
Dobriata
06. 07. 2012 18.24
-7
srebrnibreg
06. 07. 2012 18.28
+6
LEPO JI GRE. CELA JUGA SKUPAJ NI IMELA TOLIKO DOLGA IN NEZAPOSLENIH KOT SLOVENIJA SAMA.
Dobriata
06. 07. 2012 18.42
+0
Bela četica koraka, strumno in veselo, mi družno skupaj pijemo ga, nazdravljamo na našega Janšo!!!
nelie
06. 07. 2012 19.26
+3
Ti kar nazdravljaj....bolj si neumen, rajši te ima!!
resslovenka
06. 07. 2012 22.38
+1
Svetislav Bog s teboj, belo četico, g. Janšo. Slovenija pač ni!
jozenovi
06. 07. 2012 17.48
-13
LLevakarji ste pa površinski ,..površinsko površinski,..buhhaha,...moja babica bi bolje pelala finance kot VI,..buhahahha
Rde?iAlarm
06. 07. 2012 17.51
-6
šuštertič najbolj zanič financ minister dosedaj imaš prav še tvoja babi bi bila boljša od njega
jozenovi
06. 07. 2012 17.52
-12
G.Šušteršič je za vas alfa in omega,..!
jozenovi
06. 07. 2012 17.55
-9
,..mogli bi biti že najmanj 30. let na smetišču zgodovine pa še kar ČIVKAJO,..buhahah
Dobriata
06. 07. 2012 17.57
-7
jozenovi, na tvoje zdravje bom enega spil!!!
Rde?iAlarm
06. 07. 2012 17.58
-1
lahko pišeš kar češ če je šuštertič zanič
jozenovi
06. 07. 2012 18.09
-4
gizadlinka
06. 07. 2012 18.19
+2
a da je še tvoja baba boljši fianc minister. To pa zagotovo, saj ti po mojem vso plačo zapravi.
tutmozis
06. 07. 2012 18.20
+2
ta bučman jozijev ne zna drugega kot neki buhaha . Pač širok besedni zaklad.....kot janševa pamet
srebrnibreg
06. 07. 2012 18.29
+1
I_LL_BE_BACK
06. 07. 2012 22.41
+2
Hitro je pozabljeno Križanićevo eksperimentiranje in zabloda na kvadrat
bb38150
06. 07. 2012 17.34
+0
Vse naj razrešijo ! Podarijo naj jim še velike odpravnine in takoj druge (svoje) zaposlijo! Vse to bomo plačali mi dakoplačevalci. Sramota, nobeden ne odgovarja za te "neumnosti".
23345
06. 07. 2012 19.32
KAR STE VOLILI, TO IMAMO ZAHVALIMO SE TAKIM KOT JE HANOVERANEC.
I_LL_BE_BACK
06. 07. 2012 22.53
+2
hvala hanoveranec Še je upanje da ni poneumljen že ves narod. Kućkotu je vseeno će nas Balkan posrka nazaj v Jugo