Gospodarstvo

Gregor Planteu bo 'vladni človek' v upravi Mercatorja

Ljubljana, 08. 05. 2017 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vladna koalicija se je dogovorila o izrednem članu uprave Mercatorja. To je Gregor Planteu, trenutni direktor rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Vlada lahko po spremembi zakonodaje imenuje izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Izredni član uprave Mercatorja Celjan Gregor Planteu
    02:36
    Iz SVETA: Izredni član uprave Mercatorja Celjan Gregor Planteu
  • Iz 24UR: Vladni človek v zasebnem podjetju
    01:54
    Iz 24UR: Vladni človek v zasebnem podjetju

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da za izrednega člana uprave Mercatorja predlaga Gregorja Planteua, trenutnega direktorja rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. O imenovanju bo sedaj odločilo sodišče, in sicer v treh dneh od prejema predloga vlade. Izredni član uprave bo bdel nad posli Mercatorja z Agrokorjem.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dejal, da so Planteua izbrali na podlagi strokovnih izkušenj in kompetenc. Ima znanje s področja upravljanja korporativnih financ, finančnega prestrukturiranja in implementacije kontrolnih sistemov.

Gregor Plateu
Gregor Plateu FOTO: 24ur.com

Pojasnil je, da so z imenovanjem pohiteli iz več razlogov. Ukrepa imenovanja izrednega člana uprave in izključitve koncernskega privilegija sta v prvi vrsti nujna, da preprečijo negativno vplivanje Agrokorja kot večinskega lastnika na Mercator. Vlada ocenjuje, da javni interes v tem primeru presega interese lastnika.

Vlada po Počivalškovih besedah ocenjuje, da javna korist ohranitve delovnih mest v tem primeru presega interese večinskega lastnika. Hkrati pa bodo preprečili negativne posledice za poslovanje Mercatorja kot družbe sistemskega pomena in njeno sposobnost izpolnjevanje obveznosti do dobaviteljev, zaposlenih in drugih.

"Še enkrat pa naj poudarim, da so pristojnosti izrednega člana uprave omejene zgolj na vodenje poslov, ki so povezani z večinskim lastnikom in z njim povezanimi družbami. Izredni član uprave nima pristojnosti voditi rednih poslov družbe," je izpostavil Počivalšek.

Na vprašanje, ali drži, da je izbira v koaliciji poskrbela za precej nezadovoljstva, je Počivalšek odgovoril, da je predlog strokovno utemeljen. Pričakuje, da bo Planteu funkcijo nastopil najkasneje v ponedeljek.

Kdo je Planteu?

Planteu je pojasnil, da je več let deloval v mednarodni multinacionalki Maersk, kjer je bil zadolžen za finance na področju držav jugovzhodne Evrope, pozneje pa je v tej družbi skrbel za finance in nadzor kot vodja regijske pisarne.

Sodeloval je tudi pri optimizaciji finančnega poslovanja večjega podjetja in optimizaciji srednje velikega podjetja ter vodil finančno sanacijo in nato poslovanje rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Poudaril je, da s sedanjo upravo ni v nikakršnih odnosih.

42-letni Planteu je bil po pisanju Večera pred opravljanjem trenutne funkcije v rokometnem klubu finančni svetovalec in se je ukvarjal s številnimi posli – od gradbeništva prek poslovnega svetovanja do energetike. Ključna vez med Počivalškom in Planteuom naj bi bil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Počivalšek aktualnega direktorja celjskih rokometašev po navedbah Večera dobro pozna tudi sam, saj je bil v upravnem odboru celjskega kluba, ko je tja leta 2014 prišel Planteu. Izkušenj v velikih gospodarskih družbah nima, uveljavil pa se je v poslih s študentskih servisom. Družba Študentski, ki jo še vedno vodi Planteu, je lani ustvarila slabih 1,4 milijona evrov prihodkov in dobrih 7400 evrov čistega dobička, še navaja časnik.

Kako lahko vlada postavi izrednega člana uprave?

Vlada ima od sobote zakonsko podlago, da v Mercator, ki je pod pritiskom zaradi težav Agrokorja, pošlje izrednega člana uprave. To daje zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo. Izrednega člana uprave bo na predlog vlade imenovalo sodišče.

Vlada bo v Mercator poslala izrednega člana uprave.
Vlada bo v Mercator poslala izrednega člana uprave. FOTO: Reuters

V zakonu sicer piše, da je izredni član uprave lahko vsaka oseba, ki izpolnjuje siceršnje pogoje za člana uprave, v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe. Izrednega člana uprave na predlog vlade imenuje sodišče, in sicer v treh dneh od prejema predloga vlade. Pritožba ne zadrži izvršitve, zoper sklep o imenovanju izrednega člana uprave tudi ni izrednih pravnih sredstev.

Izredni član uprave bo odgovoren izključno za vodenje poslov z njenim večinskim družbenikom ter z njim povezanimi osebami, torej v primeru Mercatorja za posle z Agrokorjem in z njim povezane družbe. Naloga izrednega člana uprave je družbo ščititi pred denarnimi in blagovnimi tokovi v korist večinskega lastnika, ne sme pa se vpletati v redno poslovanje.

Bonitetna hiša Standard & Poor's je danes dodatno znižala oceno hrvaškega koncerna Agrokor s CC na SD, ki označuje delno neplačevanje obveznosti. Razlog za tak korak je, da hrvaški koncern ni plačal kupona obveznice v vrednosti 300 milijonov evrov, ki v plačilo zapade leta 2019. Kot so pojasnili, je po njihovih kriterijih Agrokor v stečaju. Ocena SD pomeni, da družba ne more izpolnjevati svojih obveznosti v nekaterih delih poslovanja, so v bonitetni hiši pojasnili v današnjem sporočilu. Bonitetna ocena Agrokorja pri S&P je tako tudi nižja od ocene pri bonitetni hiši Moody's. Ta je oceno aprila nazadnje znižala s Caa1 na Caa2.

V času mandata izrednega člana uprave družba sistemskega pomena ne sme večinskemu lastniku ali z njim povezanim družbam podeliti nobenih poroštev, garancij, posojil, jamstev ali podobnih zavez in ne sme odobriti posojila neposredno ali posredno, predujma (ali drugega instrumenta obratnega kapitala), blagovnih kreditov ali plačati dodatnih storitev večinskemu družbeniku, razen če s tem soglaša izredni član uprave.

Prav tako sistemska družba v času mandata izrednega člana uprave ne sme pristopiti ali prevzeti dolga ali izvesti plačila namesto večinskega družbenika ali z njim povezanih družb.

Družba sistemskega pomena mora vsake tri mesece sestaviti poročilo o vseh poslih, sklenjenih z večinskim družbenikom ali z njim povezanimi družbami. S poročilom se mora pred javno objavo seznaniti nadzorni svet družbe, izredni član uprave s poročilom seznani tudi ministra, pristojnega za gospodarstvo.

Stroške povezane s plačilom za delo za izrednega člana uprave krije družba sistemskega pomena, višino plačila pa določi nadzorni svet družbe, pri čemer upošteva veljavno politiko prejemkov za člane uprave.

Mercator je leta 2014 kupil Agrokor. Ta je zdaj zaradi približno šest milijard evrov dolgov zašel v velike težave z likvidnostjo in se je znašel pod hudim pritiskov upnikov. Hrvaška vlada je zato s pomočjo hitro sprejete zakonodaje imenovala posebno izredno upravo v koncernu, ki bo nadzorovano vodila prestrukturiranje skupine. Izredno upravo vodi Ante Ramljak.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Absolutist 1
10. 05. 2017 16.37
+1
Mercator ima veliko skupnega z rokometom.Ženski rokometni klub Krim se je mastil preko Jankovićega Mercatorja,Planteu pa se bo preko rokometnega kluba Celje zopet ujedinjal še malo iz Mercatorja in malo iz Agrokorja v stečaju.Še sreča,da ga Hrvati v Agrokorju ne bodo pustili skozi glavna vrata.Ustavil ga bo že vratar.Res so humoristi ti naši Počivalški in Cerarji.
ochi
09. 05. 2017 16.57
+1
mercator je zgledna družba. v oglasih za delo namreč ponujajo redno plačilo!
ochi
09. 05. 2017 16.47
+1
če štorija z gradnjo skladiščnega terminala drži vodo, potem je moč napovedati, da bo mercator prestrukturiran v drugo firmo najkasneje po odprtju tega terminala, se pravi 2018/19.
titotiger
09. 05. 2017 11.59
+1
Mercator je že probadel.Sedaj sem bil v največjem Mercatorju v Mariboru in ni več SLO izdelkov. Samo še PIK Vrbovec. V trgovini ni več niti CocaCole.Določen roba naložena samo v eno vrsto. Imajo 10% popust na nakup a je prodajalcev več kot trgovcev.Žalostno.Mislim da bi banke že včeraj morale zablokirat Mercator in ga ločit od Agrokorja ter preverit koliko so še sploh lahko da poravnajo dolg do naših bank ker drugače bomo spet mi plačevali luknje v banki.Mislim da 1,6 milarde € dolga pa mora naša država ukrepati.NUJNO!!!
ochi
09. 05. 2017 16.50
+1
skor zihr sm da ima cocacolo čez atlantic trade, ta je pa hrvaški.
Madeni
09. 05. 2017 11.01
+4
Slovenski demokratični partijski SOCIJALIZEM in tuja lastnina...To so NORCI na kvadrat..V tuji hiši bi delali red doma ga ne znajo..
tron3
09. 05. 2017 10.23
+8
Na hrvaških portalih že kroži novica, da gre Agrokor v stečaj, Mercator bo del te stečajne mase, upniki v primeru Agrokorja so banke, ki bodo tiste zdrave dele koncerna, med katerimi je Mercator pač prodali najboljšemu ponudniku, to je zgodba, ki se bo odvijala v bodoče, Vlada pa dela kažin, kot, da bo njih kdo kaj vprašal.
blazter
09. 05. 2017 09.54
+3
Važno je ,da je v merkatorju nekdo, ki se pozna rokomet. Prej in sedaj.
staridida
09. 05. 2017 09.21
+3
Banda moralno etična-takoj se spravite, tam ker vam je mesto...
ccirisimo
09. 05. 2017 09.14
+6
Saj sta si Mercator in Rokometni klub podobna tako da ne bo nobenih težav z uvajanjem in vodenjem istega,
Absolutist 1
09. 05. 2017 09.01
+9
Poleg srbske,črnogorske,albanske,in udbovske mafije smo dobili še celjsko mafijo..
tron3
09. 05. 2017 10.19
+3
murinar
09. 05. 2017 08.57
+6
Neumnost za neumnostjo ,oj domovina moja kam so te in kam te vodijo !?
Verbena
09. 05. 2017 08.18
+11
Cerar je aprila dejal , da bo novi izredni član uprave Mercatorja res politično imenovan , a bo to strokovnjak , menedžer z izkušnjami ... nekih velikih izkušenj izbrani nima , res je delal nekaj časa v družinskem podjetju , za prevzem in vodenje Študentskega servisa pa ni potrebno eno veliko znanje ... prej bo obveljala tista , da je samo politično izbran , kajti iz celjskega prihaja minister Počivalšek , v Celju so Celjske mesnine , ki je eden večjih dobaviteljev Agrokorju , ta naj bi jim dolgoval že skoraj milijardo , direktor Krivec je velik ljubitelj rokometa in ima menda velik vpliv tudi na politiko ministra Počivalška kot tudi sedanji predsednik uprave Panvita ... ne smemo pa pozabit , da je v tej Panviti pred vstopom v politiko delal tudi Židan ... torej , takole se še vedno delijo položaji ...preko političnih vez in poznanstev ...je pa zanimivo kako lahko vlada hitro sprejme nek zakon pri res nujnih zadevah pa dolgovlači in zamika ...
tron3
09. 05. 2017 10.30
+0
Verbena, sploh veš kaj pomeni milijarda, v Sloveniji samo 4 podjetja vedo kaj pomeni obrniti milijardo na leto, pa seveda znan zakonski par, ti pa pišeš on Krivcu iz celjskih mesnin, kjer nimajo niti računalnika, na katerem bi lahko zapisali milijardo.
Verbena
09. 05. 2017 11.58
... tron3 , seveda je govor o cca milijonu ...ampak , včasih ni mogoče popraviti , če opaziš , da se ti je vrinil škratek ...podkomentar pa potem nisem pisala , ker se mi je nekam mudilo ...
Stoti
09. 05. 2017 08.09
+4
Zanimivo, da ma točno on ta prava znanja.....,iz rokometa 👍
kaslc 1
09. 05. 2017 07.41
+5
na petih stolckih bi tale sedu,to ze ne bo nic
marston
09. 05. 2017 07.36
+8
direktor kluba a s pravo člansko izkaznico
Slowboy1991
09. 05. 2017 06.48
+10
partija spet v firmah
Vrhovni
08. 05. 2017 22.59
+12
Toooooooooooooo, Mercator je rešen
Vrhovni
08. 05. 2017 22.59
+4
Odlična izbira, to mi deli Počivalšek
vicente
08. 05. 2017 22.47
+30
vprašanje za milijon,s kom je ta v žlahti
Stoti
09. 05. 2017 08.10
+3
Počivalšek ? Šrot ? A sem zadel milijon ?
User768643
08. 05. 2017 22.47
+5