Gospodarstvo

Koalicija se je navzven uskladila glede upravljanja državnega premoženja, a ...

Ljubljana, 14. 05. 2015 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je potrdila strategijo upravljanja državnih naložb s klasifikacijo. S tem je Slovenija po skoraj 25 letih dobila dokument, ki določa, kaj bomo počeli z več kot 11 milijardami državnega premoženja. A Erjavca moti klasifikacija Zavarovalnice Triglav, SD pa bi rada preprečila prodajo Telekoma.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Strategija o upravljanju državnih podjetij
    03:31
    Iz SVETA: Strategija o upravljanju državnih podjetij
  • Iz SVETA: Zakaj država prodaja podjetja že 15 let?
    00:53
    Iz SVETA: Zakaj država prodaja podjetja že 15 let?
  • Iz 24UR: Kaj prodati oziroma obdržati?
    02:37
    Iz 24UR: Kaj prodati oziroma obdržati?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako so izbirali strateške in pomembne naložbe?
    07:14
    Iz 24UR ZVEČER: Kako so izbirali strateške in pomembne naložbe?
Vlada zdaj dokument pošilja v DZ. Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja, računajo, da je ta koalicijsko usklajen in da bo v DZ lahko deležen izboljšav, ne pa bistvenih konceptualnih sprememb.

S strategijo upravljanja državnih naložb s klasifikacijo, ki jo je danes potrdila vlada, dobivamo strateški dokument, ki je temeljno orodje za aktivno lastništvo države. Država z njim jasno sporoča svoje cilje pri upravljanju družb v lasti države, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal premier Miro Cerar.

"Te cilje zelo jasno sporoča tako upravljalcu naložb države kot delničarjem, širšemu kapitalskemu trgu in splošni javnosti," je nadaljeval predsednik vlade, ki je izrazil zadovoljstvo, da so v koaliciji in vladi našli usklajeno rešitev pri strategiji in klasifikaciji. "Če bi ta dokument imeli že pred leti, zagotovo ne bi prišlo do toliko negospodarnih ravnanj. Zdaj je to tista podlaga, na kateri gradimo naprej in seveda si bomo prizadevali, da v skladu s tem dokumentom usmerjamo bodoče gospodarjenje z državnim premoženjem," je poudaril Cerar. Dokument smo po njegovih pojasnilih dobili po mnogih letih, ko nismo imeli jasno definiranih ciljev, kako upravljati z državnimi naložbami.

Zunanji minister Erjavec, ki ga danes na vladi ni bilo, naj bi nasprotoval klasifikaciji Zavarovalnice Triglav. Cerar je prepričan, da gre za nesporazum.
Zunanji minister Erjavec, ki ga danes na vladi ni bilo, naj bi nasprotoval klasifikaciji Zavarovalnice Triglav. Cerar je prepričan, da gre za nesporazum. FOTO: Miro Majcen

Zapleti okoli Zavarovalnice Triglav in Telekoma

Karl Erjavec, ki se zaradi udeležbe zasedanja zunanjih ministrov članic zveze Nato ni udeležil seje vlade, naj ne bi pristajal na kompromis glede uvrstitve Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe le do povrnitve glasovalnih pravic države. Zavarovalnica Triglav mora po njegovih besedah ostati strateška naložba. Premier Miro Cerar pa medtem pravi, da gre v izjavi verjetno za nesporazum, saj so strategijo usklajevali z DeSUS.

Finančni minister Dušan Mramor je izpostavil, da če bodo družbe v državni lasti, ki predstavljajo velik del gospodarstva, dobro upravljane, bodo bolj konkurenčni tudi ostali deli gospodarstva. Več bo lahko tudi dividendnega izplena države, zato "zahteva po boljšem upravljanju pomeni lažje stanje v proračunu", je orisal.

Koaliciji in vladi je uspelo doseči dogovor o na koncu najbolj perečih vprašanjih razpršenega lastništva v pomembnih naložbah, statusa Zavarovalnice Triglav in ustanovitve demografskega sklada, je dejal. Zavarovalnica Triglav bo opredeljena kot strateška naložba, dokler država in Slovenski državni holding (SDH) znova ne pridobita glasovalnih pravic, ki so po odločbi Agencije za trg vrednostnih papirjev zamrznjene.

ATVP je državnim lastnikom - Sodu, Hitu, Elesu, DSU, NKBM in Telekomu Slovenije - prepovedala uresničevati glasovalne pravice v Zavarovalnici Triglav marca 2013. Ugotovila je namreč, da skupaj z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje delujejo usklajeno, zato bi morali dati prevzemno ponudbo ali znižati skupni delež v Zavarovalnici Triglav. Država se je sicer na odločbo pritožila, a jo je ATVP zavrnila. Država bo lahko glasovalne pravice pridobila nazaj, ko bo sprejet nov zakon o prevzemih, ki ji bo to omogočil. Zakon je po Mramorjevih besedah v zaključni fazi priprave. Od takrat naprej se bo naložba štela za pomembno, je pojasnil Mramor. Pri tem bo delež države v lasti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), ki ima sedaj v zavarovalnici 34,47 odstotka, moral ostati nad 25 odstotki (25 odstotkov plus ena delnica).

Ko bo ustanovljen demografski sklad, se bo upravljanje deleža Zpiza v Zavarovalnici Triglav preneslo na ta sklad. SDH, ki ima v njej 28 odstotkov, pa bo lahko svoj delež v zavarovalnici prodal. Mramor je pojasnil, da so se za takšno odločitev odločili v luči vprašanja, ali bo Triglav ob sedanji hitri konsolidaciji zavarovalniškega trga lahko ostal ključni regionalni igralec.

V strategiji je opredeljenih 24 strateških, 21 pomembnih in 46 portfeljskih naložb. Njeni cilji pa so uresničevanje razvojnih ciljev iz sektorskih strategij, povečanje strokovnosti in učinkovitosti upravljanja, zagotovitev premišljenega pridobivanja kapitalskih naložb, povečanje učinkovitosti razpolaganja z naložbami, povečanje donosa kapitala, povečanje uvrščanja družb v državni lasti na organiziran trg vrednostih papirjev in oblikovanje rezervnega demografskega sklada do konca tega leta.

Glede razpršenega lastništva - da drug posamezni delničar ne bo mogel imeti večjega deleža od države - je dogovorjeno, da ta princip ne bo veljal za vsa pomembna podjetja, ampak le za NLB, Krko, Petrol, Savo in Pozavarovalnico Sava. Pogoj o razpršenosti lastništva bo zagotovljen tako, da ga bo morala posamezna družba vključiti v svoj statut in s tem zagotoviti te omejitve, je povedal Dragonja.

Kot je dodal, imajo za vsako od naložb, ki je v klasifikaciji opredeljena kot strateška, pomembna ali portfeljska, natančno opredeljeno, zakaj je padla v posamezno kategorijo. Za vsako imamo tudi jasno opredeljena pričakovanja, ki jih bodo morala dosegati tako vodstva podjetja kot SDH. Tako je na vprašanje, zakaj so Gorenje, Sava in Terme Olimia med pomembnimi naložbami, odgovoril, da je Gorenje nosilec internacionalizacije in da ima pomembno razvojno in raziskovalno funkcijo, da je država, katerega strateška dejavnost je tudi turizem, prek Save vključena v enega ključnih turističnih sistemov v državi, v Olimiu pa bo navzoča zaradi regionalnega in razvojnega vidika. Tako Dragonja kot Cerar sta ostro zavrnila namigovanja, da je za slednje lobiral sedanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, nekdaj prvi mož teh term. "Iz vseh aktivnosti glede tega podjetja se je izločil," je zagotovil Dragonja, Cerar pa ga je dopolnil, da gre za "špekulacije in neresnice".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
19. 05. 2015 12.52
A tko da so Telekom zbili iz 150 na 102€.... Norišnica....
veselinko123
18. 05. 2015 14.29
+2
Janez jansa,ivan jansa,janez ivan jansa,ivani jansha,jj,mayer,jani,janezu,ivo,-nemores vrjet da je je to en in isti hahahaha
razocarani
16. 05. 2015 15.43
+1
kaj pa se imajo toliko za usklajevati ,saj ni nic ostalo ,,kar niso pokradli ,,izropali ,poneverili so pa gospodje unicili ,,torej cemu se rabimo toliko politikov ,samo se en strosek na hrbet drzavljanov ,,ja gosposka pa vsaj to obvlada ,,v temu so svetovni rekorderji ,,v v tako kratkem casu uniciti dezelo in izvesti genocid nad narodno prihodnostjo je svetovni cudes uspesnosti ,,,kaj se bo nasel junak in zacel pravi punt proti tej zlocinski eliti vsek barv sort in pasem
veselinko123
15. 05. 2015 21.14
+3
Kaj spleh rabmo koalicijo ce mamo jansatovo vlado vs enci(sds),?sj bojo oni poskrbel za vse......tki da bomo vsi revni ahha
razocarani
16. 05. 2015 15.45
+1
stecna dezela ki ima vse to kar mi ,,ni kaj pravi politicni cudez ,,,cel svet skupaj ne premore tako norih politicnih glavcic ,,mala dezela pa toliko lumpov med elito ,, vsaj v tem pa smo na vrhu ,,
Biofanatik
15. 05. 2015 20.45
kuncci1
15. 05. 2015 16.57
+2
Cinkarna Celje mesečno proda za 16milijonov evrov titanovega dioksida, tile naši večni politiki pa jo bodo prodali za 60milijonov evrov. Zaposluje par tisoč delavcev in hrani štirikrat toliko ljudi. Naša politika je gnila znotraj, zunaj in vmes. Največja žalost je pa ta,da bodo s prodajo velikih podjetij dobili denar za svoje in zdravniške plače
slovenskidelavec
15. 05. 2015 17.19
+1
ahmadinedzad
15. 05. 2015 15.42
+10
Sava kot strateska oziroma pomembna nalozba, saj ima v lasti vec turisticnih kompleksov. Bravo Mramor. Dokazal si, ne samo, da si po mojem mnenju kre ten, ampak si po mojem mnenju tezki krete n. Ravno zato, ker je sava lastnica vec turisticnih kompleksov, razvoja v turizmu ni. Prodajmo naprimer terme 3000 avstrijcem, potem bos, mramor videl, kaj pomeni razvoj. Tele mamino. Da o drugih strateskih in pomembnih nalozbah ne govorim. Pijavke in paradrzavna go lazen so vec kot zadovoljni. Pa lep pozdrav v socialisticni kalifat.
ROMELS
15. 05. 2015 15.25
+2
Tisti, ki kradejo legalno so v boljšem položaju glede na tiste, ki kradejo nelegalno.
zvit kot presta
15. 05. 2015 14.51
+4
A to, da je bil Zdravko Počivalšek še nedolgotega direktor term Olimia, pa nč ne velja? Pa koga vi vlečete za nos. Minister točno ve, da če "mu vmes", ko je on minister prodajo toplice, zanj ne bo več direktorskega mesta, po preteku mandata.
tron3
15. 05. 2015 13.44
+7
Admin izbrisal si, ker sem zapisal, da je Mramoro umsko omejen, že samo druženje in poveličevanje Kordeža je dejanje osebe ki je umsko zaostala, ker je poveličevala kriminalna dejanja, ne moraš pa zanikati, da dr. Marxsove ekonomije, ki je tragično zaključila, da bi imel vrli minister kakšna znanja, le kje bi jih dobil, na fakulteti ljubljanski ekonomski sigurno ne, angleško pa tudi ne zna!!!
ferencz 1
15. 05. 2015 11.10
+2
Janko Weber je torej preprečil goljfivo krajo. Kje so torej kriminalisti, da podajo ovadbo zoper kupce! Aja, to je dovoljeno!
Dakota 100
15. 05. 2015 10.43
+2
BRAČA DALTON. Moderator ti kar briši .
Prassek
15. 05. 2015 10.16
+10
Kolk sem jaz navelican teh frisov .
ferencz 1
15. 05. 2015 09.49
+2
Pa še o ozadju, ampak pop o temu ne bo pisal, ker je zastopnik rizičnega kapitala! Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova je med postopkom prodaje Telekoma Slovenije prisluškovala telefonskim pogovorom med britanskim finančnim skladom Cinven in Deutsche Telekomom, nam je včeraj dejal in potrdil eden od najvidnejših predstavnikov vladne koalicije. "Če bo že prišlo do ustavitve prodaje Telekoma Slovenije, te prodaje niso ustavili razrešeni minister za obrambo Janko Veber
ferencz 1
15. 05. 2015 09.35
+3
Prušnik in bratoščina lopofov pa si manejo spet roke!
Biofanatik
15. 05. 2015 09.18
+7
Žito ni bila strateška firma, zavarovalnica pa, v prvi je treba delat, v drugi je pa dost blefiranje.
tron3
15. 05. 2015 08.46
+13
Novica dneva v Srbiji bodo sprejeli Zakon, v katerem bo jasno zapisano, če delodajalec ne izplača osebnega dohodka zaposlenemu, bo sankcioniran, ker Zakon takšno vedenje delodajalca opiše kot prevaro, sedaj pa najbolj pomembno - sankcija od 6 mesecev do 10 let zapora, toliko v vednost!!!
helvecijaner
15. 05. 2015 08.54
+12
tron3. To lahko realizira samo neinkriminirano sodstvo.Pri nas MISION INPOSIBILE.
helvecijaner
15. 05. 2015 08.41
+11
Pripravite denarnice,Luka vas že s strani kuka. Naslednja sorta parzitov se hitro razmnožuje.
Cofar
15. 05. 2015 07.55
+8
Medtem ko šole recimo izgubljajo od 5 do 10% sredstev, je nacionalni interes obdržati podejtja, ki nimajo blage veze z nacionalnim interesom. Internet priključek in telefon imam pri podejtju, kjer so lastniki tujci, zavaorvanja imam pri zavarovalnici, kjer so lastniki tujci, hrano kupujemo v podjetjih kjer so lastniki tujci.... kje se sploh še vidi interes nacionale - :) Mislim smešno no! Koga to farbajo no :) Nacionalni interes je, da bom lahko brezplačno vpisal otroka v OŠ, da bi imeli čim večjo dostopnost do zdravnikov takrat ko ga resnično potrebujep in podobno. Tukaj pa se pogovarjajo i nacionalnem interesu :) Smešno smešno!
donato
15. 05. 2015 10.49
+2
To ni samo smešno, ampak skrajno ŽALOSTNO!
tron3
15. 05. 2015 07.02
+9
Terme Olimja ne morejo biti nosilec razvoja, ker nimajo denarja - katastrofalna zadolženost, kar pomeni, da bodo kvečjemu nazadoval, ne morejo tekmovati z Termam Čatez, ki pokrivajo Zagrebški bazen, Rogaška je pa itak v zasebni lasti, Rusov in Angležev, ki vlagajo v razvoj zdravilišča, bistvo je, da Počivalšeka skrbi njegova nadaljna karier v Termah Olimje, si je zamrznil svoj status, kar posledično pomeni, da se je vrli g. odločil, da bo potopil Terme Olimje, ker vrlemu ministru je znano samo kako se izvaja mobing nad zaposlenimi o turizmu pa itak nima pojma!!!