Gospodarstvo

Koalicija išče tretjo pot, da zadosti zavezam Evropske komisije po propadli prodaji NLB

Ljubljana/Bruselj, 06. 11. 2017 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za koalicijo sta nesprejemljivi tako možnosti prodaje manjšega deleža NLB znanemu kupcu kot tudi plačilo kazni v zameno za prodajo bank na Balkanu, so sporočili v največji koalicijski stranki SMC. Zavzemajo se za tretjo pot, stališče bodo zagovarjali tudi v pogajanjih z Evropsko komisijo.

Koalicija je danes govorila tudi o tem, kako ukrepati glede spremembe zavez Evropski komisiji po propadu prodaje NLB. Za koalicijo sta trenutno nesprejemljivi tako možnosti prodaje manjšega deleža znanemu kupcu kot plačilo kazni v zameno za prodajo bank na Balkanu, zato se zavzema za tretjo pot. Vprašanje bo vlada obravnavala predvidoma v četrtek.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po srečanju koalicije v izjavi novinarjem poudarila, da je prodaja NLB pod takšnimi pogoji in v takih okoliščinah, kot so trenutno, za SMC absolutno nesprejemljiva. To stališče bodo po njenih navedbah zagovarjali tudi v pogajanjih z Evropsko komisijo.

Zavedajo se sicer zaveze, ki jo je prejšnja vlada dala komisiji, da je lahko sanirala finančno stanje države oz. bančni sistem, je povedala Kustec Lipicerjeva. A je obenem spomnila, da so danes okoliščine drugačne in ob sklenitvi zavez niso upoštevali sedanjega stanja, zlasti tveganja prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev.

Treba je najti mediacijsko, tretjo rešitev, s katero bosta lahko zadovoljni tako Evropska komisija kot Slovenija, meni Kustec Lipicerjeva. Zagotovila pa je, da vlada in SMC nikoli ne bosta pristali na rešitev, ki bi dodatno obremenila davkoplačevalce.

Na vprašanje, ali ne bi bila prodaja dobra zato, da se prepreči "lomastenje" po NLB in da davkoplačevalcem ne bi bilo več treba vlagati vanjo, je odgovorila z besedami, da se je to že zgodilo z začetkom izvajanja novih standardov korporativnega upravljanja, ko "politika neposredno ne posega v delovanje NLB".

SMC išče rešitve, s katerimi bosta zadovoljni tako Slovenija kot tudi Evropska komisija.
SMC išče rešitve, s katerimi bosta zadovoljni tako Slovenija kot tudi Evropska komisija. FOTO: Reuters

V DeSUS po besedah predsednika Karla Erjavca nasprotujejo prodaji NLB, ker je sistemska banka in ker smo jo dokapitalizirali z davkoplačevalskim denarjem. Slednji bi po njegovem mnenju dvakrat izgubili, torej prvič ob dokapitalizaciji in drugič, če bi banko prodali za neprimerno ceno. Spomnil je, da ceno znižuje tudi težava prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem.

Po njegovem prepričanju se je NLB pobrala in dobro posluje, Evropska komisija pa ni enako obravnavala vseh članic v takem primeru. Prav tako v DeSUS nasprotujejo možnosti, da bi banka državi raje plačala kazen, je povedal Erjavec. Dodal je pričakovanje, da se bodo pogovori s komisijo nadaljevali in bodo slednjo prepričali, da NLB ni treba prodati.

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je spomnil, da so bili časi, ko smo sklenili zavezo za prodajo NLB, absolutno drugačni kot danes in je ta trenutek "neumnost prodati banko, ki dobro dela". Se je pa treba po njegovem mnenju z Evropsko komisijo dogovoriti za protiukrepe oz. za dogovor, ali banka ostane v državni lasti ali pa prodajo za nedoločen čas odložimo ter prodajamo, ko bo primerna cena in bodo davkoplačevalci najmanj oškodovani.

Ministrica za finance išče alternative

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman v pogajanjih z Evropsko komisijo išče alternativo uresničitvi zavez glede prodaje NLB. Ena od možnosti na nedavnem sestanku z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager je bila prodaja manjšega deleža banke znanemu kupcu do konca leta ob ustreznih kompenzacijskih ukrepov.

Poleg te se je komisija pripravljena pogovarjati tudi o možnosti, da se sankcija prodaje podružnic v državah Zahodnega Balkana, predvidena v primeru neizpolnitve zaveze o prodaji 75 odstotkov minus ene delnice NLB, nadomesti z drugačno obliko sankcije, finančno odmero banke državi, ki je zagotovila državno pomoč.

Vlada se bo z vsebino pogovorov finančne ministrice v Bruslju in alternativnih možnostih predvidoma uradno seznanila v četrtek.

Pri zamenjavi sankcij naj bi šlo za to, da se pričakovana kupnina od prodaje bank v višini 75 odstotkov knjigovodske vrednosti delnic, kar naj bi zneslo okoli 360 milijonov evrov, plača kot denarna sankcija NLB državi.

V Bruslju sicer izpostavljajo spoštovanje zaveze k prodaji 75-odstotnega državnega deleža banke in ne pristajajo na slovenski predlog o triletnem odlogu prodaje ob dodatnih kompenzacijskih ukrepih.

Medtem so s finančnega ministrstva sporočili, da predstavniki ministrstva na delovni ravni s strokovnjaki pristojnih služb Evropske komisije še usklajujejo možne ukrepe za spremembo prodajnih zavez za NLB, o katerih sta ministrica in evropska komisarka za konkurenco med drugim govorili na zadnjem sestanku. Naslednji sestanek ministrice in komisarke bo predvidoma ta petek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
07. 11. 2017 17.16
+1
Rdečkioti-tokrat ste se ušteli...
Bojan-F
06. 11. 2017 20.04
-3
Tudi tukaj opletajo guruji komuniciranja spomina zlate ribice ... pro memoria ... v letih debelih in jalovih krav sta finance in drzavno premozenje upravljala Sircelj Andrej in Pogacnik Marko (oba stranka SDS) ... poslovodstvi obeh najvecjih bank sta delali odlicno so trdili od vlade Jansa I postavljeni nadzorniki ... javne finance in s tem javni dolg so bile naceti v 25 mesecih od leta 2006 do 2008 ... seveda je absurd, ce te o tistih casih sprasuje clan SDS ...
Bojan-F
06. 11. 2017 20.10
-2
... razlaga bilanc let 2005-2008 je v skladu s makroekonomko teorijo WD40 ... bilancne izkaze je moral urejati sele Krizanic Franci ... sledilcem in gurujem komuniciranja so sicer pozabili povedali, da je bila takrat rekordna rast BDP najmanjsa med primerljivimi drzavami.
ecnarf
06. 11. 2017 18.29
+1
ta banka je največja molzna krava države, pa še mnogo kreditojemalcev kateri niso vrnili sposojenega, če jo prodajo kje bodo pa potem jemali ,niso tako neumni, raje vidijo da se plača kazen pa bodo še naprej molzli -kradli.......
CIGU MIGU
06. 11. 2017 18.06
+4
ena pot je levo,druga je desno in tretja edina prava je v p.m.
Ka pa mislis
06. 11. 2017 17.57
+3
Upam da ne sprejmejo ponudbe in nlb razpade
xyxyxyxyxyxyxy
06. 11. 2017 17.54
-2
Če bi imeli j.. bi rekli EU komisiji, "vas gleda mandi", ne prodamo in pika.
encijandupli
06. 11. 2017 18.09
+0
encijandupli
06. 11. 2017 18.11
+1
kjer je udba prala denar za teroriste! Mislim da ne boste lahko prešli! Ha ha
encijandupli
06. 11. 2017 17.37
+3
Vsa koalicija se ne strinja s prodajo NLB. Ko bodo pa ponovno naredili bančno luknjo, se bodo pa VSA koalicija STRINJALA da NLB dokapitaliziramo z DAVKOPLAČEVALSKEM DENARJU!
macek_garfield
06. 11. 2017 17.15
+1
prodajo nlb je forsirala sivilja Alencica, da bi jo junfer zaposlil pa to, no nlb je navadno leglo korupcije in izvor tajkunskih zgodb pozegnanih s strani tako levih kot desnih politikov, pa to
encijandupli
06. 11. 2017 17.41
-1
Desnih? Eni so delai bančno luknjo, eni pa jo preiskujejo! Desnica ravno preiskuje bančni kriminal! Logarjeva komisija! Logar pa je član SDS! Samo rdeči delajo probleme v tej državi, ki bi že zdavnaj lahko bila kod Avstrija, ampak nažalost nebo še naslednjih 30 let!
orel?ek
06. 11. 2017 17.44
+0
Neja mešaj jabolk pa hrušk za tajkunizacijo in zvonove (1+2) je kriva SDSova vlada v letih do 2009.
xyxyxyxyxyxyxy
06. 11. 2017 17.58
+0
Tvoj Janez je naredi v dveh vladah najveš škode. Bratužkova je preprečila prihod trojke ( Janezova velika želja ) in polačilo za to je bila obljuba o prodaji NLB. Prihod trojke pa bi bil grški scenarij, to pa vemo kako še sedaj zgleda.
encijandupli
06. 11. 2017 18.01
+2
Od 2004 do 2008 v času vlade JJ so šle plače in pokojnine za 25% gor in bili smo najmanj zadolžena država v EU! Vsak lahko pogleda plačilno listo iz leta 2004 in jo primerja z izplačili leta 2008, da so se DEJANSKO POVEČALE PLAČE!