Gospodarstvo

Ko vas strese račun za elektriko

Ljubljana, 11. 12. 2009 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihod računa za elektriko je vsak mesec poln pričakovanj. Poleg tega, da nikoli ne veste, kako visok bo, boste zopet dobili občutek, da morate v šolo, saj se morate naučiti, kaj je linearna interpolacija, da bi ga razumeli.

Veste, koliko plačate in zakaj?
Veste, koliko plačate in zakaj? FOTO: iStockphoto

Prihod računa za elektriko je vsak mesec poln pričakovanj. Prva možnost je, da dobite račun, ki je bolj ali manj fikcija in je odvisen od pričakovanj elektro podjetja o vaši porabi. Vse njihove zmote enkrat letno plačate v poračunu. Druga možnost je, da plačate "dejansko" porabo. Toda tudi pri tem računu nikoli ne veste, kako visok bo, poleg tega pa boste dobili občutek, da morate zopet v šolo, saj se morate naučiti, kaj je linearna interpolacija, da bi ga razumeli. Na straneh Elektra Ljubljana, ob razlagi računa za obračunsko obdobje, namreč piše: Račun/obračun za obračunsko obdobje je izstavljen na podlagi dejanskega "odčitka" števca; poraba v obračunskem obdobju je s pomočjo linearne interpolacije razdeljena glede na morebitne spremembe cene in obračunana po takrat veljavni ceni.

Kar v slovenskem prevodu pomeni: dejanski odčitek še ne pomeni, da boste plačali dejansko porabo. Za polovico meseca boste plačali dejansko porabo, za naslednjo polovico pa bodo na elektru na podlagi pretekle porabe izračunali, koliko naj bi jo porabili, in vam to tudi zaračunali. Če so se zmotili, bodo to ugotovili, ko jim boste naslednjič poslali odčitek števca in vam razliko poračunali pri naslednjem računu. Razumete?

Če ne, nič hudega. Za vas smo na cekin.si pripravili primerjalno tabelo s cenami slovenskih ponudnikov in navodila za zamenjavo ponudnika električne energije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselo-na-delo
13. 12. 2009 22.49
Zasledil sem tu da nikateri jamrajo za štrom telefon,tv,in trojčka pa net, res da nekateri se nemorjo ločit od tv,neta, in telefona,štrom nam največ pomaga zato pa pravim če bi mi težko šlo finančno skozi bi brez tv, telefona in morda tudi neta isto lahko živel pač bi odklopil, za štrom bi pa toliko delal da bi ga mel to pa ne.
alterego
13. 12. 2009 20.18
ne mi rečt, da Kopačev Janez pa razume kaj plačuje, pa je direktor direktorata za energijo, kak bote šele vi kekci zastopli
YesNo
13. 12. 2009 15.59
Elektrika je čisto prepoceni, glede na udobje in odvisnost, ki nam ga nudi. Bodimo realni za gsm plačamo več gledano na vse člane družine!
petdan
12. 12. 2009 18.23
V slovvenskih elektro- podjetjih že leta počnejo kar jih je volja. Poslovno leto vedno končajo z glomaznim dobiškom, da si lahko potem delijo visoke nagrade. Pri tem zakoni (če sploh kakšni so) ne igrajo nobene vloge. Izgleda, da mažejo celotno politično klijentelo in tako pač lahko počnejo to, kar z nami potrošniki počnejo. PRAVNA DRŽAVA? KJE?
gnu
12. 12. 2009 09.29
Se povsem strinjam s hrabrim miskom: energija je v tem trenutku prepoceni, kar pa se bo v prihodnosti najbrž krepko spremenilo (na slabše), preden bo šlo na bolje. In dejansko, če smo pripravljeni za mobitel plačati bistveno več kot za elektriko, je klobasanje o dragi elektriki čista neumnost! Vsak kWh elektrike je potrebno dejansko pridelati, medtem ko minuta pogovora telekom operaterja praktično nič ne stane, ker imajo samo fiksne stroške, pa se nihče ne pritožuje, zakaj plačujemo po minutah.. Internet pa plačujemo pavšalno, ne glede na to, da gre pravzaprav po istem omrežju in za VEČ STOKRAT VIŠJE PRENOSE PODATKOV kot telefon! In se spravljate na energetiko.. in to na najmanj pomemben del, to je metodo porazdelitve porabe znotraj obračunskega obdobja .. ki je sploh ne razumete!! Beda, beda, beda. Danes stvari stanejo toliko, kolikor smo pripravljeni plačati za njih .. razen osnovnih, to pa so hrana in energija!
tmt
12. 12. 2009 07.53
hrabrimisek4011.12.2009, 22:251 Tvoja razlaga je pa res zanimiva, predvsem v delu, ko govoriš o škodi dobavitelja, ki je postavil tako visoko ceno, da si lahko privošči, da dela "v izgubo" in pri tem kuje miljardne dobičke. Uporabnik pa definitivno nima nobene izbire, tudi ta takoimenovana " konkurenčnost" ni v korist uporabnika, ampak temu, da si lahko več pohlepnežev napolni žepe. Saj če izračunaš cene pri različnih ponudnikih, gre le za različne zavajajoče izračune, končni znesk je pa isti šmorn. In, ko že omenjaš izobrazbo avtorja članka, kaj misliš, kako izobrazbo bi človek tebi prisodil?
2namah
11. 12. 2009 23.56
hrabrimisek40
11. 12. 2009 22.25
V bistvu ste posamezni ljudje kar zanimivi s komentarji. Vse trese ob elektriki in njihovem računu, nihče pa nikoli ne pomisli za kaj vse elektriko ptrebujemo in kakšna panika nastane ko je zmanjka. Je pa večina med vami pripravljena brez problema odriniti tudi po 50 evrov za mobitel, pa 40 evrov za trojček itd. Avtor Ž.K. je pa verjeten kupil diplomo, če ne ve kaj je linearna interpolacija. Sploh pa je obračun lahko v škodo dobavitelja in ne kupca in vas le ta sponzorira in vi celo več porabite električne energije v tekočem mesecu, ki jo boste plačali šele v naslednjem obdobju. Ž.K. preden delaš zdraho po netu in kuriš folk po nepotrebnem, pojdi malce v šolo. Saj distribucijska podjetja ponujajo tudi razne pakete, kjer je moč električni račun znižati in zagotoviti nespremenjeno ceno električne energije za določeno obdobje in zato so linki na Cekin.si za izračune kar neki. Vsakdo se mora pač sam znajti in ugotavljati različne možnosti in iskati luknje za čimcenejšo električno energijo. To pa itak znamo brez takih teletov kot si ti, saj smo imeli kar dobro šolo raznoraznih mahinacij v bivši Jugi. Danes je pa itak isto sranje, sam oblast je v Ljubljani.
marko40@volja.net
11. 12. 2009 21.55
Hmmm, zanimivo bi bilo pogledati, kolikšne so povprečne plače v teh podjetjih in koliko dobička od prodaje el. energije se prelije nazaj v elektroenergetski sistem v obliki novih investicij (na področju SLO mislim) in koliko dobička konča v zasebnih žepih?
Roxy79
11. 12. 2009 21.42
Mogoče tud kdaj nasveti za nakup cenejših avtomobilov,kateri porabijo tudi do 60% manj goriva kot požrešne mašine.
odbogaposlan
11. 12. 2009 18.41
obljubljali so nam med in mleko, dobili smo položnice in revščino!
gnu
11. 12. 2009 18.41
btw, linearna interpolacija je v srednješolski matematiki, če ne bi vsi med matematiko spali, bi dejansko znali kaj računat. Ampak ker omenjeni predmet pač ni 'cool', ker se je treba potrudit, ima tako blesavo famo! Nazaj v šolo zaradi linearne interpolacije, haha. Se pridružujem mnjenju, da ni čudno, da gre vse v p...., če tisti, ki komentirajo in informirajo ljudi, nimajo osnovnih znanj. To so osnovna znanja, človek brez vsaj malo matematičnega znanja nima v 21. stoletju nobenih šans nekaj ustvarjati!!
odbogaposlan
11. 12. 2009 18.40
ja, pa še kakšen davek na gradnjo elektrarn naj se zmislijo, ki ga plačujemo mi davkoplačevalci, razni turki, golobički pa potem te elektrarne in drogove sprivatizirajo za svoje žepe in požrešne ri.i!
undertakerslo
11. 12. 2009 18.32
sebba...se je govorilo in elektro distribucije so jasno povedale, da ne bodo nič vračale - ker se zavedajo, da je na enega uporabnika vseeno toliko majhna vsota, da nihče ne bi vložil tožbe. ne vem pa kako bi to izgledalo, če bi bila le-ta skupinska :)
gnu
11. 12. 2009 18.27
Če kdo ne razume linearne interpolacije, je to kvečjemu avtor članka. kar dejansko pravijo na elektro je to, da če se cena elektrike spreminja ZNOTRAJ meseca, ko se ne ve, koliko ste porabili po ceni pred znižanjem in koliko po znižanju, vam bodo to razdelili po načelu števila dni - torej, če je nižja cena veljala 5 dni, višja pa 25, vam bodo 5/30 elektrike obračunali po nižji, preostalih 25/30 pa po višji. To, o čemer avtor govori, je linearna EKSTRAPOLACIJA, kar se uporablja v primeru, ko ni odčitan števec. In ja, vem kaj govorim, ker sem se ukvarjal z napovedjo porabe električne energije za nekatere slovenske elektro distributerje. Poračun pa, v nasprotju z avtorjem, ki meni, da je kraja, pomeni samo to, da boste na koncu plačali točno toliko, kot ste porabili. In ni potrebno znanj neke višje matematike!
Sebastjan Butala
11. 12. 2009 17.30
A veste,da je lani elektro po celi sloveniji pobralo za 2.000.000€ preveč denarja,a?pa se o tem nič ne govori,niti kje je ta denar niti kako ga bojo vrnil nazaj?!?
Rok Leban
11. 12. 2009 17.09
Mislim da ste zadevo bolj zakomlicirali kot je dejansko bla no vsaj za mene je bila vedno razumljiva.
que_tall
11. 12. 2009 16.46
Sicer se po navadi ne oglasam ampak tole je pa ze visek. Novinarji, kako dolgo ste potrebovali, da ste doumeli linearno interpolacijo? Koliko vas je delalo v raziskovalni grupi, pet, deset? Kristus jezus...........bog ne daj, da omenis nelinerano ekstrapolacijo.......potem pa tako sus v glavo .... Potem se pa cudimo, da gre drzava v k*****
SLOHaider
11. 12. 2009 16.26
Po celi evropi zmanjsujejo cene elektrike samo nasi tajkuni ga povisajo
2small
11. 12. 2009 16.10
Ali pa vsak mesec 15-tega odčitaš vrednosti na števcu, jih preko elektronske storitve na strani elektra vpišeš, aplikacija pa ti takoj izračuna kolikšen bo znesek na računu. Avtor članka: simpl ko pasulj.