Gospodarstvo

'Knuplež bolj pogrebnik Merkurja kot rešitelj'

Kranj, 21. 09. 2010 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v Merkurju so pisali gospodarski ministrici Darji Radić. Menijo, da vodstvo dela v njihovo škodo in tudi v škodo podjetja. Predsednik uprave podjetja odgovarja, da je pismo polno neresnic.

Skupina zaposlenih v Merkurju je na gospodarsko ministrico Darjo Radić naslovila pismo, v katerem je pojasnila svoje videnje in doživljanje trenutnega stanja v podjetju. Podpisniki so poudarili, da jim za Merkur ni vseeno, prav tako jim ni vseeno za izjemno veliko število sodelavcev in posledice, ki so na vidiku.

Zaposleni delo sedanje uprave Merkurja pod vodstvom Bojana Knupleža ocenjujejo za neproduktivno oziroma nesposobno opravljati takšen posel, kot je reševanje Merkurja. Navajajo, da gredo vsi procesi oživljanja Merkurja v smer ohranjanja le manjšega dela maloprodajne aktivnosti. Po njihovih besedah je številka o 1080 presežnih delavcih Merkurja prenizka, saj naj bi se število delavcev več kot prepolovilo.

Skupina zaposlenih v Merkurju je pisala ministrici Darji Radić.
Skupina zaposlenih v Merkurju je pisala ministrici Darji Radić. FOTO: Kanal A

V pismu so zaposleni izpostavili, da je Merkur za večino domačih proizvajalcev največji kupec, krčenje njegovega poslovanja pa bo neposredno vplivalo na propad kar nekaj manjših podjetij. "Knuplež s svojimi izjavami v medijih neposredno poslabšuje položaj Merkurja na trgu, to pa pomeni slabši poslovni rezultat. Občutek imamo, da vse to počne namerno. Da je v ozadju zopet neka igra, saj glede na izjave in obnašanje ter dejstvo, da je osebno tretji največji lastnik Merfina, ne moremo drugače razumeti," opozarjajo.

Po njihovem mnenju je normalno delo v Merkurju onemogočeno, saj naj bi Knuplež vpil na mimoidoče sodelavce, jih zmerjal z neprimernimi besedami ter grozil z odpuščanjem. Prepričani so, da je Knuplež bolj pogrebnik Merkurja z zanimivim scenarijem, ki diši v smeri: potopiti Merkur in iz ozadja kupiti Big Bang.

Ministrici Radićevi sporočajo, da so vredni boljšega vodstva družbe. "Prepričani smo, da izhod, in to pozitiven, še obstaja. A dolgo ne bo. Voz izjemno hitro drsi po hribu navzdol. Sedanje vodstvo pa to še pospešuje," so zapisali in spomnili, da je bil Merkur v vseh preteklih letih paradni konj slovenske trgovine.

Knuplež odgovarja: Populizmu, anonimkam in poskusom diskreditacije na tako nizek način ne bomo nasedali

Po Knupleževem mnenju vsebina pisma kaže na to, da je njen avtor eden izmed zaposlenih na individualni pogodbi. "Vsi s tako pogodbo so namreč s prihodom nove uprave izgubili precej privilegijev, ki so jih kljub hudim časom, ki jih preživlja Merkur, pod prejšnjim vodstvom ohranili."

Predsednik uprave Merkurja Bojan Knuplež pravi, da je pismo polno neresnic in namenjeno zgolj vnašanju nemira. "To lahko v teh občutljivih časih posledično zaradi morebitnih negativnih reakcij bank in dobaviteljev žal najbolj škodi prav tistim, za katerimi se avtor pisma skriva v podpisu - vsem zaposlenim," pravi Knuplež, ki dodaja, da je stališče nadzornega sveta in uprave, da se z anonimkami ne bo ukvarjalo, saj da škodijo podjetju in odnosom med zaposlenimi na vseh nivojih.

"Če ima kdorkoli kaj, kar bi rad povedal, kakršenkoli predlog ali konstruktivno kritiko, jo lahko brez strahu izrazi. Populizmu, anonimkam in poskusom diskreditacije na tako nizek način ne bomo nasedali," še dodaja Knuplež. Uprava je pismo posredovala tudi sindikatu in svetu delavcev, da bi med delavci preverili, ali se z zapisanim strinjajo, njihov odgovor pa je po zagotovilih vodstva Merkurja v prid upravi.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cifizelj
24. 09. 2010 11.08
pa tk hvala bogu,da jih bi vsaj eden spraju v red!Pa prideš v trgovino pa hočeš kaj vprašat ni nobenega na spregled.ko pa končno najdeš enega pa reče da ni na tem oddleku in mi ne more pomagat.pa gre po spodelavca ko je na tem oddelku pa pojma nima.pa tk ničudno da je šlo vse v p.m. naj počiva v miru.
ssdnzalo
24. 09. 2010 10.30
Sploh nevem kako lahko nekoga tako blatite v tako kratkem času... Dejstvo je da je Knuplež v treh mesecih iz rdečih številk potegnil big Bang... Dejstvo je tudi da je Kordež leta in leta kradel v Merkurjo in je Merkur zaradi tega v rdečih številkah in nikakor ne zaradi Knupleža... Dejstvo pa je tudi, da je žal g. Knuplež umrl in to bodo za Merkur samo še težji časi !!! Naj počiva v miru
axl
24. 09. 2010 09.40
Spet modri link, vam ni pomoči brezsrčneži...
axl
24. 09. 2010 09.29
Naslednjič bi bilo dobro premislite take nebuloze s temi modrimi linki. No sedaj ste modri link odstranili, pohvalno. Naj počiva v miru.
axl
24. 09. 2010 09.13
Res lepo od vas 24.ur, da modri link limate na novico kjer obveščate, da je nekdo umrl. Mislite, da je zgornji naslov članka primeren današnjemu dnevu??? Zamislite se malo!
pogan
23. 09. 2010 08.09
wonn21.09.2010, 17:551 Kolikor poznam nekaj ljudi iz Merkurjo,so mislili,da so nekaj več,posmehovali,ko so bile gospodarske panoge na kolenih,kaj mi pa dobimo božičnice ,13.plače,visoke plače (čeprav z prevozom in malico)ampak to nekateri štejejo kot ,da gre vse v penzijo itd.Bog ima DOLGO šibo,pa ne ,da bi privoščil,ampak posmeh se lahko hitro kaznuje in se tudi je!! !!! DA TI RAZLOŽIM, 13.PLAČE NI BILO NIKOLI!! "BOŽIČNICA" PA JE OBIČNO POVRAČILO PREMALO PLAČANIH NADOMESTILA ZA MALICO.to je "BOŽIČNICA", KAR NAM PREMALO PLAČAJO MED LETOS PORAČUNAJO NA KONCU IN TO NI BOŽIČNICA! 560 EUROV NETO, SE TI ZDI BAJNO VELIKA PLAČA NE??? TO DOBIMO!!!!
Polly ß
22. 09. 2010 20.24
Mislim,da kar precej od napisanega drži. Tudi ljudje od zunaj spremljamo vse, kar se z Merkurjem dogaja in čutimo velik odpor do tega vodenja.Merkur bi lahko splaval z vode še sedaj,če bi prav priskočili k stvari. Majhen narod je pri tem najbolj prizadet-veliki pa itak imajo dovolj in si bodo našli še kakšen soroden izpad ,da ga bodo lahko ODVOZILI ali ZAVOZILI. Tu ni potrebno fakultetne izobrazbe samo malo BARABIJE ,pa je vse potonjeno z malo truda. Nobenega ne boli srce za ljudi, ki bodo ostali brez dela,le za svoje RITI se brigajo samo,da je njim prijetno.Radovedna sem, če se bo tudi g.Knuplež vozil v vagonu,ali se bo pridružil svoji raji? Mislim,da ne. >LEPO PA BI BILO!<
JanZiska
22. 09. 2010 09.09
Samo skromno vprašanje. Kako je lahko Knuplež sanacijski upravitelj, če je kot solastnik Merfina, okradel Merkur v začetku leta 2010, s tem, ko so iz insolventnega Merkurja iztisnili 12,3 m€ deividend na podlagi ponarejenih bilanc??? To je vendar eklatantni gospodarski kriminal, Knuplež kot eden izmed glavnih akterjev pa še kar greje stolček. Kako bolna država je Slovenija? Gospodarska ministrica gospa Radić ni dorasla svoji funkciji.
resslovenka
22. 09. 2010 08.27
SEBASTI V teh časih se našim menedžerjem pa še komu slatko žvižga za delavce, verjemi. Vodi jih pohlep in še enkrat pohlep. Smo moralno totalno razvrednotena družba. Res je škoda Merkurja, ker je to prijazna trgovska družba. Sama grem če kaj potrebujem, po nakupih prav v Merkur. Trgovci so prijazni, v nasprotju z nekaterimi profiliranimi trgovinami s tehničnimi izdelki, kjer ni prodajalca, ki bi ti znal svetovati oz. ga sploh težko najdeš v trgovini. Res upam, da se bo zgodba razpletla v pozitivno smer.
skarpena
22. 09. 2010 07.43
Skrajno oduren tip tale Knuplež in po moje nesposoben minimalnih pozitivnih čustev. Merkurjevci sočustvujem z vami. Pa kje so vsi uni stari dobri direktorji? Na plan z njimi!
SEBASTI
22. 09. 2010 07.12
Zanima me, kje so ljudje, ki so taka podjetja ustvarili, zagnali, vzdrževali, vodili? Zakaj se jih ne poišče, če še niso pod rušo? Ker ta podjetja so včasih zelo lepo uspevala. Očitno je v Sloveniji od določenega leta naprej na vodilnih mestih samo gnoj, ki ne zna drugega kot krasti. Sprašujem se, če so slučajno določeno generacijo na fakultetah učili samo kraje in prevar?. Ker to kar se dogaja zadnja leta je totalni poden, ki si ga lahko človek zamisli. Ne morem verjet, da tile naši "menegerji" sploh lahko mirno spijo, da je lahko nek človek brez vsake vesti, da se mu ne trga srce, ko vidi koliko ljudi, družin ogrožajo. Kako se ne zamisli nad sabo, ko dobro ve, da zaradi svojih svinjarij otroci drugih ne bodo imeli kaj jesti. To zame niso ljudje. Živali še manj. To je neka čudna mutacija ne vem česa.
siFBI
22. 09. 2010 07.02
Vse bolj je jasno, da v sloveniji ni nobena firma propadla ampak so jo prelastninili. Se pravi, da so s pomočjo zakona pokradli denar in firmo zaprli. Da bo vse skupaj še bolj ironično jim potem po nekaj jamranja država dodeli še državno pomoč in razne kredite, ki pa jih tako ali tako propadla firma ne more vrniti. In tako se velike količine našega denarja preusmeri v zasebne žepe ter žepe politike, ki s pomočjo zakona vse skupaj omogoči. Če politika nebi imela koristi od tega bi vse skupaj izgledalo bistveno drugače ampak žal ima in to velike.
tarzan1
21. 09. 2010 22.29
G.KNUPLEŽ ČE ME NAJDEŠ TI ČASTIM KAVO IN MOČNO STISNEM ROKO HVALA P.S.UPAM DA BEREŠ TALE MOJ KOMENTAR. NE DAJ SE!!!!!!!!!!!!!!
tarzan1
21. 09. 2010 22.27
bojan knuplež ne daj se.ZAME SI HEROJ IN REŠITELJ TO PISMO SO NAPISALI KORDEŽEVI PAJDAŠI IN VSA NJEGOVA ŽLAHTA ,KI JE ZAPOSLENA V MERKURJU POVEDANO IZ PRVE ROKE UPAM DA REŠIŠ MERKUR TVOJ PODREJENI SODELAVEC IZ TC (LJUBLJANA) DRŽIM PESTI ZATE LEP POZDRAV
Jožajoža
21. 09. 2010 21.49
chb21.09.2010, 21: vodstvo zagotovi delo, samo ni delavcev, ki bi to delo opravili.vsak obrat ima maksimalno 10 % sposobnega, zdravega kadra.imaš prav, delovna sila res ni nespodobna, je pa nesposobna.
chb
21. 09. 2010 21.12
re: Jožajoža Poglej,delovna sila ni nespodobna, nespodobno je vodstvo, ki bi moralo zagotavljati delo. Vsak raje samo za svoj žep. Zgleda je raje danes eden zelo nažrt, kot pa da bi bilo ducat sitih. l.p.
chb
21. 09. 2010 21.09
Kar naj propade, tako drage in nekvalitetne robe kot je zadnje čase v Merkurju ni nikjer. Roba tipa BIVA in MTECH, ki jo propagirajo zadnje čase je na novoju INTERDISKONTA, YSKA, DIPOTA in podobnih trgovin tako da MERKUR hvala lepa. Saj je zadnji čas, da naša "elita" izve da od trgovin se ne da živeti, če je kupna moč tako slaba, da ima "raja" samo še za hrano. l.p.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
21. 09. 2010 20.38
SRAM VAS BODI CELOTNA SLOVENIJA .NA LETO 2012 KONEC NASEGA PLANETA.DA VAS NI SRAM CISTO VSE DA NEZNATE SKUPAJ DRZATI IN SI POMAGATI S SOCUTJEM. MA KAJ VAM VSE TO POMAGA NA 2012 BOMO RESEVALI SVOJA ZIVLJENJA.SEVEDA SEM NOR OD VAS 2 MILJONOV AMPAK MOJ PLANET JE SE VEDNO NA MOJI STRANI.EDEN DRUGEGA BI VTOPILI V ZLICI VODE NA TEH FORUMIH PA STE PRAVI ASI.SVAKA VAM CAST.VSAJ ENKRAT POMISLITE NA SOCUTJE AMPAK JAZ VEM DA ZE DOLGO NI VEC TEGA V VAS.SRAM VAS BODI VSE
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
21. 09. 2010 20.32
NAS CELOTEN SVET BO POTONIL LETA2012 .DRUGO LETO PA GREM VOLITI JOSIP BROZ TITA.SEDANJI SISTEM JE GNIL.SRAM VAS BODI CELOTNA SLOVENIJA DA NE ZNATE SKUPAJ DRZATI KOT NAROD SE TO NEBI DOGAJALO.ZARES SRAM VAS BODI DO KONCA.BODITE TUDI V ZIVLJENJU GLASNI KOT JAZ NE SAMO NA TEH NORIH FORUMIH.
przelmuding
21. 09. 2010 20.26
lopovščina lopovščina in še enkrat lopovščina na čelu z našimi politiki.