Gospodarstvo

Ključno bo razumevanje digitalne tehnologije

Portorož, 15. 03. 2013 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stephen Norman, višji podpredsednik za globalno trženje in komunikacije pri podjetju Renault, bo na Slovenskem oglaševalskem festivalu, ki bo v Portorožu potekal od 20. do 22. marca, govoril tudi o avtomobilu, ki ga izdelujemo v Sloveniji.

Stephen Norman vso kariero dela v avtomobilski industriji. Med letoma 1976 in 1994 je bil zaposlen v skupini Rover Group, za katero je delal v Angliji, Belgiji, Španiji in Franciji, nato se je v Franciji pridružil Fiatu, pri katerem je bil direktor prodaje, pozneje generalni direktor in direktor globalnega trženja za Fiat, v letu 2007 pa je prišel v koncern Renault. Na Slovenskem oglaševalskem festivalu, ki bo med 20. in 22. marcem potekal v Portorožu, bo govoril tudi o avtomobilu, ki ga izdelujemo v Sloveniji.

Stephen Norman, višji podpredsednik za globalno trženje in komunikacije pri Renaultu
Stephen Norman, višji podpredsednik za globalno trženje in komunikacije pri Renaultu FOTO: www.sof.si

Kako se je v vsem tem obdobju avtomobilska industrija spremenila v marketinškem in komunikacijskem smislu?

Morda bo moj odgovor koga presenetil, ampak mislim, da na tem področju ni bilo revolucionarnih sprememb. Če na primer pogledamo nekaj najbolj znanih kampanj izpred 30 ali 40 let, lahko vidimo, da so bile kreativno enako dobre, kot so nekatere kampanje danes. Oglaševalska in komunikacijska evolucija avtomobilske industrije je razmeroma počasna. In ta evolucija za zdaj še ni zmanjšala razkoraka med sanjami, ki jih v avtomobilski industriji imamo, in pričakovanji kupcev.

Nekaj sprememb pa se je v oglaševanju vendarle zgodilo ...

Predvsem v načinih oglaševanja je v zadnjem obdobju prišlo do treh večjih sprememb. Prva sprememba je bila zakonodajna. Če v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja ni bilo bistvenih omejitev, je danes drugače. V oglasih ne smemo prikazovati terenskih vozil zunaj cestišč, saj je pomembna skrb za okolje. Ne smemo prikazovati hitrosti, vozniki in sopotniki v oglasih morajo biti privezani z varnostnimi pasovi ... Druga večja sprememba je bila, ko se je v 80. in 90. letih bistveno povečala moč televizije; oglaševanje v tisku je bilo le še težko vzdržno. Tretjo in najbolj očitno spremembo pa je vnesel internet. Proračuni se preusmerjajo v digitalno okolje. Vsebinsko se torej oglaševanje ni pomembneje spremenilo, bistveno pa se je v zadnjem obdobju spremenilo medijsko načrtovanje.

Kaj je avtomobilski industriji prinesla gospodarska kriza?

Predvsem v Evropi je avtomobilska industrija doživela velik padec. S tem je na svetovnem trgu nastal presežek, posledica česar je cenovna vojna med proizvajalci in boj za vsakega kupca. Če na to gledam površinsko, bi lahko rekel, da verjetno čas za nakup dobrega avtomobila po dobri ceni še nikoli ni bil primernejši, kakor v zadnjih treh oz. štirih letih.

Celoten pogovor s Stephenom Normanom lahko preberete na spletni strani Sofa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zafršolal
15. 03. 2013 11.58
-2
Stevo... ko boste začeli izdelovati avtomobile, se oglasi, dokler pa boste proizvajali Renaulte, pa bye bye..
24uric
15. 03. 2013 15.30
+6