Gospodarstvo

Banke upnice na pomoč Agrokorju s 150 milijoni evrov, v Mercatorju zagotavljajo, da je poslovanje stabilno

Zagreb, 10. 04. 2017 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po potrditvi pristojnega sodišča, da Ante Ramljak postane izredni pooblaščenec vlade za reševanje krize v Agrokorju, in uveljavitvi prepovedi sodnih postopkov nad Agrokorjem, računi koncerna in njegovih družb niso več blokirani, tudi dobavitelji bodo prekinili bojkot dostave blaga. Banke upnice bodo prezadolženemu koncernu Agrokor zagotovile 150 milijonov evrov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Država stoji za Agrokorjem
    02:12
    Iz SVETA: Država stoji za Agrokorjem
  • Iz 24UR: Agrokor ima novega šefa
    01:53
    Iz 24UR: Agrokor ima novega šefa
  • Iz 24UR: Kako gre Mercatorju?
    01:48
    Iz 24UR: Kako gre Mercatorju?

Banke upnice bodo prezadolženemu koncernu Agrokor zagotovile 150 milijonov evrov. S tem mu bodo zagotovile sredstva za svežo likvidnost družbe, je po srečanju s koordinacijskim odborom šestih bank upnic koncerna Agrokor potrdil hrvaški premier Andrej Plenković.

Kot je povedal premier, so se na srečanju, na katerem je sodeloval tudi izredni pooblaščenec za Agrokor Ante Ramljak, dogovorili, da bo svež denar namenjen izplačilu plač in obveznosti dobaviteljem ter za tekoče poslovanje.

Ramljak je povedal, da je primopredaja potekala v "vzdušju pogovorov o prednostnih nalogah za koncerna". Napovedal je, da bo njegovo prvo srečanje na vodilnem položaju v upravi družbe poskus dogovora za bankami glede financiranja tekoče likvidnosti družbe. Ponovil je, da bo do velikonočnih praznikov poskusil zagotoviti denar za izplačilo dobaviteljem in plače delavcem.

Omenil je tudi, da bo dosedanji glavni direktor za prestrukturiranje Agrokorja Antonio Alvarez III. iz svetovalne družbe Alvarez & Marsal lahko ponudil svoj predlog prestrukturiranja koncerna. Ni izključil možnosti, da bi Alvarez ostal na Hrvaškem kot svetovalec za prestrukturiranje.

Ramljak je primopredajo v Agrokoru opravil ob podpori podpredsednice hrvaške vlade in ministrice za gospodarstvo Martine Dalić.

Plenković sicer  pričakuje, da bodo prvi na seznamu za izplačila terjatev mali dobavitelji. Po njegovih besedah so se dotaknili tudi vprašanja menic, za kar so banke upnice pokazale razumevanje. Dejal je, da iščejo rešitev, po kateri bi tisti, ki je na koncu dolžnik, obveznost tudi poravnal.

Predsednik uprave Zagrebačke banke iz skupine Unicredit Miljenko Živaljić je v imenu koordinacijskega odbora bank upnic, v katerem so še Sberbank, VTB, Raiffeisen bank, Erste bank in Privredna banka Zagreb iz skupine Intesa Sanpaolo, ocenil, da bodo z novim posojilo in dobrim programom prestrukturiranja koncerna, ki je v rokah nove izredne uprave, Agrokor popeljali v pravo smer.

Ni pa želel razkriti, koliko denarja bodo banke še odobrile koncernu, ki je le dobaviteljem dolžan več kot dve milijardi evrov. Hrvaški mediji so pred današnjim srečanjem pisali, da bodo banke koncernu do konca aprila odobrile 700 milijonov evrov novih posojil.

Danes je v praksi zaživel zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, saj je sodišče, pristojno za gospodarske zadeve, potrdilo vladni predlog, da njen izredni pooblaščenec v Agrokorju postane Ramljak. Ta med drugim določa, da se morajo vsi sodni postopki nad koncernom za čas izredne uprave ustaviti.

Plenković in Ramljak sta se danes že sešla z dobavitelji Agrokorja, ki so zagotovili, da bodo nadalje oskrbovali hrvaško trgovsko verigo Konzum. Po dogovoru bo Agrokor prednostno poplačal dolg do tistih dobaviteljev, ki imajo težave z likvidnostjo.

Hrvaška finančna agencija (Fina) je objavila, da so umaknili blokado z računov koncerna Agrokor in večine njegovih podjetij, kot so Konzum, Ledo, Jamnica, Zvijezda, Solana Pag, Agrolaguna in Belje. Ti so bili blokirani od začetka meseca, ko so nekateri dobavitelji začeli vlagati izvršbe.

Medtem se je odvilo srečanje hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in Ramljaka z dobavitelji Agrokorja, ki so v petek zagrozili, da Konzumu ne bodo več dobavljali blaga. Kot je po sestanku povedala prokuristka družbe Kraš Marica Vidaković, so se dogovorili za nadaljnjo oskrbo največje hrvaške trgovske verige. Po njenih besedah bodo Konzumove police znova napolnili.

Vidakovićeva je povedala še, da so se dogovorili, da bo Agrokor prednostno poplačal dolg do tistih dobaviteljev, ki imajo težave z likvidnostjo. Kot je poudarila, je med njimi družba Ricardo, ki opravlja logistične posle za skoraj celotni sistem koncerna.

Dobavitelji so z izjemno kruha ustavili dobave Konzumu.
Dobavitelji so z izjemno kruha ustavili dobave Konzumu. FOTO: POP TV

'Vlada prevzema odgovornost za reševanje krize v Agrokorju'

Ante Ramljak, ki ga je hrvaška vlada imenovala za izrednega pooblaščenca v živilskem koncernu Agrokor, naj bi neuradno sodeloval pri pisanju zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih družbah na Hrvaškem, na podlagi katerega bodo poskusili rešiti največjo hrvaško družbo. Ramljak je bil do prevzema Agrokorja partner v družbi Texo Management, ki se ukvarja s finančnim in investicijskim svetovanjem v primeru prodaje, združevanja ali prevzema družb.

Plenković je poudaril, da vlada z imenovanjem izrednega pooblaščenca v skladu s hrvaško ustavo in zakoni prevzema odgovornost za reševanje krize v Agrokorju. Povedal je, da gre za politično odločitev, ki je pomembna za hrvaško gospodarstvo in finančni sistem. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bodo razmere v Agrokorju v naslednjih dneh umirile.

Kot je dodal, bo celotni proces koordiniral izredni pooblaščenec ob močni podpori vlade. Po njegovih besedah namreč splitski ekonomist Ramljak odlično pozna odnose v hrvaškem gospodarstvu. Ramljak je povedal, da se bo spustil v težak in zahteven boj za zaposlene, dobavitelje in upnike Agrokorja, da bi preprečil prelivanje poslovnih težav koncerna na celotno hrvaško gospodarstvo in gospodarstva v regiji.

"Časa je zelo malo, poskusil bom pomiriti napetosti, vrniti zaupanje in normaliziral poslovanje. To je prednostna naloga," je dejal. Povedal je, da je prestrukturiranje podjetja dolgoročni proces, ki bo potekal najmanj leto dni. Ocenil je, da bo v lastniški strukturi Agrokorja prišlo do sprememb.

Na vprašanje, ali bo 150 milijonov evrov novih posojil dovolj za začetek procesa reševanja Agrokorja, je Ramljak odgovoril, da bi to zadostovalo ob tekoči likvidnosti koncerna. Plenković je dodal, da bodo danes odblokirali račune vseh podjetij iz koncerna, kar bo v skladu z vladnim zakonom. "Z bankami se bomo pogovarjali o tem, da se zelo kmalu zagotovijo sredstva za svežo likvidnost družbe. Na ta način bomo zaposlenim pred velikonočnimi prazniki zagotovili plače, dobaviteljem izplačila obveznosti, Agrokorju pa nadaljevanje poslovanja. V drugi fazi pa je prestrukturiranje koncerna," je poudaril.

S posojilom naj bi najprej poplačali male dobavitelje in zaposlene.
S posojilom naj bi najprej poplačali male dobavitelje in zaposlene. FOTO: Reuters

Medtem je koordinacijski odbor šestih največjih bank upnic Agrokorja sporočil, da intenzivno pripravlja predlog novega financiranja Agrokorja. Kot so še sporočili, z njim nameravajo prednostno poplačati male dobavitelje in zaposlene.

Dobavitelji to tudi pričakujejo, saj so predlagali model za poplačilo starih terjatev do 1. aprila ter za zagotavljanje prednostnega plačevanja blaga, ki ga bodo dobavili. Zahtevali so tudi reševanje vprašanja regresnega dolga, ki temelji na menicah.

Kako bo potekalo prestrukturiranje Agrokorja po minuli teden sprejetem zakonu o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, je težko napovedati. V vsakem primeru pa so težave koncerna pretresle tudi regijo.

Srbske in bosansko-hercegovske oblasti so že napovedale, da se bodo z namenom zaščite lastnih dobaviteljev aktivno vključile v proces, tudi slovenske pa v strahu za usodo največjega slovenskega trgovca Mercator in domače dobaviteljske verige že pretresajo možne rešitve.

Uprava Mercatorja ima novo članico uprave - Drago Cukjati.
Uprava Mercatorja ima novo članico uprave - Drago Cukjati. FOTO: Thinkstock

Nadzorniki v upravo Mercatorja imenovali Drago Cukjati

Nadzorni svet Mercatorja je imenoval novo članico uprave največjega slovenskega trgovca. Za področje financ in informatike bo med 18. aprilom in 6. aprilom 2022 odgovorna Draga Cukjati. Cukjatijeva bo na tem mestu nasledila Draga Kavška, ki je konec decembra odstopil s funkcije.

Kavšek je v drugi polovici decembra, kot so tedaj poudarili v Mercatorju, odstopil "po mnogih uspešno zaključenih projektih". Minulo sredo pa je sporazumno s položaja prvega moža trgovca odstopil tudi Toni Balažič. Nadzorniki so na njegovo mesto za pet let imenovali Tomislava Čizmića.

Upravo družbe Poslovni sistem Mercator bodo tako po novem sestavljali predsednik Čizmić ter člana Igor Mamuza in Cukjatijeva, zdaj zaposlena v Unicredit Banki Slovenija.

Kot so sporočili iz Mercatorja, je Cukjatijeva diplomirana ekonomistka z več kot 20 leti izkušenj na vodilnih mestih v mednarodnih finančnih ustanovah. Ves čas svoje kariere je delovala na vodilnih mestih skupine Unicredit v Zagrebu, na Dunaju in v Ljubljani. Specializirana je za strukturirano financiranje, investicijsko bančništvo, vrednotenje podjetij ter za prevzeme, združitve in prodaje podjetij.

Ključne naloge članice uprave za finance, ki od leta 2003 živi v Sloveniji, bodo skrb za izpolnjevanje vseh dogovorjenih obveznosti do vseh partnerjev, nadaljevanje konstruktivnega sodelovanja z bankami, izboljšanje poslovanja, dobičkonosnosti in zmanjševanje zadolženosti.

V Mercatorju zagotavljajo, da vsa podjetja iz sistema poslujejo stabilno.
V Mercatorju zagotavljajo, da vsa podjetja iz sistema poslujejo stabilno. FOTO: Thinkstock

 Vsa podjetja iz sistema poslujejo stabilno

Uprava Poslovnega sistema Mercator in direktorji njegovih odvisnih družb so danes sicer potrdili, da vsa podjetja v skupini v Sloveniji, Srbiji in Črni gori poslujejo stabilno. Dokaze za to bodo nadzornikom predstavili na petkovi izredni seji. Sklic seje naj bi zaradi sumov glede nabavne politike in škodljivih pogodb zahtevali slovenski nadzorniki.

Mercatorjeva uprava je za danes sklicala sestanek z direktorji Mercatorjevih odvisnih družb v Sloveniji ter Mercatorjevih družb v Srbiji in Črni gori. Zbrani na srečanju, ki še poteka, podrobno obravnavajo dogajanja na vseh Mercatorjevih trgih, pri čemer pa so že potrdili, da vse Mercatorjeve družbe "delujejo dobro in poslujejo stabilno", so sporočili iz največjega slovenskega trgovca.

Skupina Mercator po njihovih navedbah še vedno predstavlja enoten sistem, ki ima izrazito pomemben položaj v vsaki državi, v kateri deluje. Uprava in direktorji odvisnih družb naj bi še naprej skrbno načrtovali in izvajali politiko likvidnosti družb, uprava pa je posebej poudarila zahtevo, da vse družbe tudi v bodoče zagotavljajo transparentno poslovanje. Uprava bo argumente, pogodbe in druge dokumente z namenom, da se ovržejo vsi dvomi na področju poslovanja in sklepanja pogodb, predstavila na petkovi izredni seji nadzornega sveta Mercatorja.

Izredno sejo so po nedavnem poročanju portala Siol.net zahtevali slovenski nadzorniki Matej Lahovnik, Matjaž Grošelj, Veljko Tatić in Vesna Stojanovič. Za to naj bi se odločili, da bi potrdili ali ovrgli sume, da je najboljši sosed v trenutku, ko je Agrokorjev trgovec Konzum zašel v težave z dobavitelji, blago za hrvaško trgovsko verigo nabavljal pri hrvaških in drugih tujih dobaviteljih.

Kot navaja portal, obstaja še več drugih sumov, med drugim, da je Mercator v zadnjih mesecih, ko so vzvode upravljanja vse bolj prevzemali "ljudje iz Agrokorja", sklenil več domnevno škodljivih pogodb. Eno od njih naj bi podpisal s hrvaškim podjetjem Talent Studio. To je bilo z minimalnim kapitalom ustanovljeno februarja letos na naslovu ene od Konzumovih trgovin v Zagrebu, in je registrirano za številne dejavnosti, med drugim za poslovno svetovanje.

Na kaj točno se nanašajo posli Mercatorja s tem podjetjem, ki so ga ustanovile Nina Ban, Lucija Jukić in Tea Kličinović - vse povezane z Agrokorjem oziroma družino njegovega lastnika Ivice Todorića - ni znano. Mercator, ki je minuli teden dobil novega predsednika uprave, Hrvata Tomislava Čizmića, je del največjega hrvaškega gospodarskega sistema Agrokor, ki se je v zadnjem obdobju znašel v hudih težavah. Dogajanje zato skrbno spremljajo tudi regionalne oblasti.

O vplivu krize v Agrokorju na Mercator in dobavitelje iz obeh držav naj bi se slovenski premier Miro Cerar v nedeljo pogovarjal s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem

A kot so  sporočili iz Cerarjevega kabineta, do pogovora še ni prišlo, saj je predsednik slovenske vlade v Bosni in Hercegovini. Ko se bosta premierja pogovorila, pa bodo o tem obvestili javnost, so dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolani
11. 04. 2017 10.02
Dobavitelj, ki je pameten, bo vzel denar, ki so mu ga dolžni in nikoli več en bo dobavljal Agrokorju.
JApajaDAja
11. 04. 2017 09.49
to še bo veselo, ko bo lex agrokor padel na us ali eu sodišču! alvares 3. je že včeraj zapustil agrokor-ta bitka s hr mlini na veter ni zanj!
Kolani
11. 04. 2017 08.19
Firma v bankrotu je kupila firmo brez denarja.
Kolani
11. 04. 2017 08.18
Pa kaj ste taki no. Samo ta denar so še potrebovali in bodo zdaj splavali. Saj vemo, koliko krat smo dali takšno šanso našim podjetjem.... In vsi do enega so si po takšni injekciji opomogli.
NDH
11. 04. 2017 08.15
Kol se vi söovenclji ubadate z drugimi, prvo treba pod svojim pragom pocistit
Castrum
11. 04. 2017 08.41
+1
Z drugimi? Nas skrbi za 10000 Mercatorjevih delovnih mest v Sloveniji. Kaj bo na HR nas niti malo ne briga.
graf
10. 04. 2017 22.58
+6
Ja to je pa res idealna rešitev da daješ nov kredit tistemu ki še starih ni zmožen poplačat ! Bankir leta , čestitke ...
Borec21
10. 04. 2017 20.34
+3
to firmo treba zapret in to takoj
bojer
10. 04. 2017 22.19
+1
Dobil si moj plus....nimam namena tu razpravljati o razlogih, ker bi jih vsak, če tudi ni diplomiran ekonomist prepozal.
Jožajoža
10. 04. 2017 20.23
+2
sem že napisa, , delavce bodo poplačal, ki so z vrečkami prišli k mercatorju, i, tiste, ki pa delajo 24 ur, to so dobavitelji, pa ne.
Uporabnik113189
10. 04. 2017 20.40
+5
Za vse to je kriva država. Obstaja kup služb in uradov, ki bo morali ukrepati proti monopolistom, zaščititi mala podjetja, male vlagatelje..Kaj se pri nas dogaja? Točno obratno, vse ki delajo pošteno se pelje žejne čez vodo, monopolisti in tajkuni v navezi s politiko se pa rešijo brez kazni. Takšna država ne more preživeti, preprosto nemogoče je, da pri takšnem ropanju ne bi prej ali slej prišlo do kolapsa...
Nikiiy
10. 04. 2017 20.13
+7
Zapret ta BAGRAKOR, leglo KRIMINALA in balkanske poslovne LOPOVŠČINE..
Nikiiy
10. 04. 2017 20.14
+3
Kako se je repenčil ROP v Merkatorju je bilo vse jasno da gre za lopovsko BANDO..ali navadni politični KRIMINAL..
Kollerik
10. 04. 2017 18.50
+11
Čakamo Cerarja, da pošlje trop inšpektorjev v nadzor nad finančnimi tokovi Mercatorja in s tem prepreči morebitno izčrpavanje Mercatorja!!! Nekaj podobnega je že brez omahovanja storil srbski premier Vučić v "srbskem" delu Agrokorja!
Uporabnik113189
10. 04. 2017 20.24
+8
Pravkar so imenovali za finančnico v Mercatorju tesno sodelavko še enega Anteja po novem Ramljaka. Ona naj bi poskrbela, da ne bi prihajalo do "oškodovanj" Mercatorja in da se ne bi neupravičena prelival kapital iz države.. Hahahahahaha, od smeha me bo konec. Volka so poslali čuvat kozo. Naši pa naivni, sploh ne utegnejo slediti kaj se jim dogaja, kaj šele da bi ukrepali..
brabusednet
10. 04. 2017 17.26
+10
Vse je zrelo za stečaj in to čimprej.Če propade trgovsko podjetje z 100 procentno maržo je potem nekaj hudo narobe.
ecnarf
10. 04. 2017 17.04
+6
Proč vržen denar kateri ne bo nikoli poplačan
piko112
10. 04. 2017 17.00
+4
Ima Mercator vse račune plačane?
devote
10. 04. 2017 16.40
+2
mali dolg je oroblem dolznika, veliki pa upnika...
Frane Šajn
10. 04. 2017 16.24
+9
Mislim , da vse te inekcije ne bodo postavile Agrokorja na noge, to so le kapljice proti trenutnemu glavobolu. Todoroviču se pa ni potreba kaj preveč sekirat napravil je takšno kreditno luknjo da bodo morali bankirji napeti res vse vijuge možganske in politične če hočejo kaj iztržit iz te hiše , ki se vstrajno ruši! genij ta Todore.
Kollerik
10. 04. 2017 18.52
+8
....genij je ta 1000 x prekkleti gnili sistem, ki takšnim tipom dovoli sploh živeti... zlasti pri nas v Sloveniji.
Frane Šajn
10. 04. 2017 20.32
+2
Ah pa ja ne boš sedaj krivil demakracije in tržnega gaspodarstva daj nu mir ti, ti kamunajzar rdječi, bi rekli v senci!
Kollerik
10. 04. 2017 21.00
+2
....naj rečejo kar hočejo, že nekajkrat sem jasno in kratko napisal na tem forumu, da prav pogrešam tovariše in tiste čase, ko smo še vedeli, kaj je to ponos. Kajti tale šmorn, ki ga imamo sedaj, ni več podoben ničemer.
Kollerik
10. 04. 2017 21.06
+0
....in nikoli nisem imel te famozne rdeče partijske knjižice, saj mi je tedaj bila passe. Toda danes mi je jasno....če bi jo tedaj imel, mi sedaj ne bilo prav nič narodno, nasprotno!!!
vertex
10. 04. 2017 16.19
+3
to je tako ce se gra abrambnik trgovca
Moj?ica123
10. 04. 2017 16.04
+5
Da malo ponazorimo,prikažemo bolj plasticno,je to tako,kot bi nekomu ki je zadolžen 100000 eur,dal še ene 2 Jurija,ali pa če je nekdo dolžan Jurija,mu daš še 20.
Moj?ica123
10. 04. 2017 16.07
+5
Vrhovni
10. 04. 2017 15.55
+7
Todorić je pobasal 2 M, kredite bodo pa Hrvati plačeval.
Frane Šajn
10. 04. 2017 16.28
+9
Mislim , da bodo tudi Slovenceljni dobili svoj delež, neminovno, kot vedno do slej v poslu s Hrvati. Predvsem garači dobavitelji in nič krive trgovke. Verjemite naši domači posredni sokrivcisi si bodo prav po pilatovsko umili rokre. Ja je že tako narod vse pozlati!
grumf
10. 04. 2017 15.30
+14
Hrvaški državljani, pripravite se na vplačevanje brez konca. Preberite si o reževanju NLBja, enako vas čaka z Agrokorjem.
Castrum
10. 04. 2017 15.37
+12
Agrokor dolguje cca 7 milijard €. Glede na to , da Agrokor nima denarja, ostajata samo dve opciji: Ali gre podjetje v stečaj, druga opcija je da dolg prevzame država. V obeh primerih kratko potegnejo že tako revni državljani.
grumf
10. 04. 2017 15.59
+3
žal ja. Je pa žal tudi kar veliko vmesnih členov, ki s tem lepo služijo.V nedogled...
Aijn Prenn
10. 04. 2017 16.31
+4
@castrum: preden je todorić odpujsal z nakradenimi miljardami iz agrokorja, je tja poklical še "reševalca" te gnojne jame, ki bo za reševanje tega izstavil račun, ki bo znašal cca 1mlrd ojrotov... :-)) Ko se bodo hrvatje zavedli kako jih je ta cvetličar na te gnil, se bo tista njegova graščina spremenila v pepel.
Moj?ica123
10. 04. 2017 15.04
+12
Počil je lonec in zgodbe je konec.
290ktober
10. 04. 2017 16.00
+4