Gospodarstvo

Kljub neuspešnim pogajanjem stavke ne bo

Ljubljana, 25. 09. 2012 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat SKEI je kljub neuspešnim pogajanjem preklical napovedano opozorilno stavko. Nov pogajalski predlog pa bo vseboval dvig vseh plač in dvig regresa za letni dopust.

Stavke za zdaj ne bo.
Stavke za zdaj ne bo. FOTO: Dare Čekeliš

Sindikat SKEI je po proučitvi rezultatov pogajanj za vse tri kolektivne pogodbe preklical za sredo napovedano opozorilno stavko. Kot je pojasnila predsednica sindikata Lidija Jerkič, so se tako odločili zaradi neuspešnih pogajanj za najnižje osnovne plače in regres za leto 2012.

Republiški odbor omenjenega sindikata je po neuspešnih pogajanjih že umaknil predloge za pogajanja v dejavnostih elektroindustrije in kovinskih materialov ter livarn, medtem ko za dejavnost kovinske industrije še čaka na odločitev Združenja delodajalcev Slovenije.

"Zaradi izrazito podcenjujočega odnosa delodajalskih organizacij do zaposlenih v naših panogah smo se odločili, da pripravimo nov predlog za pogajanja. V njem bomo predlagali dvig vseh, ne več le osnovnih plač za vse delavce, dvig regresa za letni dopust v višini 830 evrov, določitev minimalne izplačane plače v dejavnostih nad višino določeno z zakonom o minimalni plači," je napovedala Jerkičeva.

To pa še ni vse, saj bodo v pogajanjih zahtevali tudi izplačilo enkratnega zneska kot kompenzacijo zaradi inflacije v letih 2011 in 2012, glede na potek pogajanj za spremembe zakonov s področja trga dela pa bodo v pogajanja vključili tudi zahteve s tega področja.

V sindikatu SKEI še ocenjujejo, da ne morejo več dopuščati manipulacij delodajalcev, ki blokirajo pogajanja na ravni dejavnosti z dogovori v podjetjih, na ravni dejavnosti pa ponujajo minimalne dvige, saj to vodi v razkroj pogajanj na ravni države. To bo po besedah Jerkičeve dolgoročno pripeljalo do prenehanja kolektivnih pogodb dejavnosti in prosti lov delodajalcev po podjetjih.

Kot je še povedala, bodo zdaj najprej izvedli zbiranje podpisov med člani kot podporo stavkovnemu gibanju v nadaljevanju pogajanj, ob tem pa bodo po stališča in za dodatno motivacijo šli neposredno med zaposlene. Sindikat namerava počakati na podatke o poslovanju še za tretje trimesečje, nato pa bodo vsaj do konca novembra pripravili nova pogajalska izhodišča.

Sicer pa tokratni sklep po besedah Jerkičeve ne pomeni, da so delodajalci za letos dobili odpustek, samo na drugačen način želijo priti do iste stvari.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PujsTekaTeka
26. 09. 2012 12.46
+2
Res so bogci.
b77
26. 09. 2012 10.40
+0
in svizec bo zavil palče v kuverto in jih prinesel iz Indije koromandije če ni ni!!!!!!!
JanzeLjj
25. 09. 2012 22.42
+14
Kdaj je pa v Sloveniji kakšen sindikat naredil kaj za malega človeka?