Gospodarstvo

Klicali bomo še ceneje

Bruselj, 29. 08. 2008 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od sobote naprej bomo na območju EU z mobilnih telefonov klicali bolj poceni. Minuta pogovora v gostujočih omrežjih bo tako za odhodne klice stala 0,46 evra.

Znižanju cen telefonskih klicev bo sledil tudi predlog o znižanju cen kratkih sporočil.
Znižanju cen telefonskih klicev bo sledil tudi predlog o znižanju cen kratkih sporočil. FOTO: Reuters

Do zdaj je bilo za minuto pogovora v tujem omrežju države članice EU potrebno odšteti 0,49 evra za odhodni, za dohodni klic pa 0,24 evra. Cena slednjega se je prav tako znižala, in sicer za 0,02 evra, pri čemer DDV ni vključen.

Po tem znižanju je z uredbo o mobilnem gostovanju (roamingu) predvideno še eno 30. avgusta 2009, ko se bo cena odhodnega klica spustila na 0,43 evra na minuto, minuta dohodnega klica pa bo stala 0,19 evra.

"Uredba EU o gostovanju je bila sprejeta zato, da bi Evropejci lahko svojo pravico do svobode govora po mobilnih telefonih med potovanji po enotnem trgu uveljavljali brez strahu pred previsokimi računi. Zaradi uvedbe uredbe je več kot 400 milijonov uporabnikov mobilnih telefonov po Evropi stroške odhodnih in dohodnih klicev med potovanji, počitnicami ali poslovnimi potmi zmanjšalo za približno 60 odstotkov," je poudarila evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

Naslednje, kar namerava Redingova urediti, pa je uvedba enotnega trga za pošiljanje in prejemanje kratkih sporočil in podatkovnih storitev v gostujočih omrežjih. Cene pošiljanja kratkih sporočil v gostujočih omrežjih namreč po njenem mnenju ostajajo neupravičeno visoke, zato namerava komisarka oktobra podati predlog uredbe tudi o roamingu SMS.

Redingovi se zdi zelo zaskrbljujoče, da uporabniki trenutno plačujejo kar četrtino (24 odstotkov) več, kot dejansko porabijo minut za odhodne klice, in petino (19 odstotkov) več, kot porabijo minut za dohodne klice. Večina podjetij namreč klicev ne zaračunava na sekundo opravljenega pogovora, ampak glede na vsako začeto minuto.

Nacionalni regulativni organi tako priporočajo vključitev reguliranja veleprodaje in maloprodaje kratkih sporočil v gostujočih omrežjih v novo uredbo o gostovanju, tako da bi uporabniki za kratka sporočila v gostujočem omrežju plačevali od 0,11 do 0,15 evra (brez DDV).

Sedanja uredba EU o gostovanju, ki je stopila v veljavo 30. junija lani, sicer zaenkrat zgolj določa najvišje zneske, ki jih operaterji uporabnikom lahko zaračunajo za govorne klice med gostovanjem v omrežjih v drugih državah EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krbo?
30. 08. 2008 19.40
@pavlo: VoIP (Voice over IP) je telefonija preko interneta. Najbolj znani operater je tukaj skype (www.skype.com). Za VOIP potrebujes internetno povezavo in racunalnik ali VOIP-Telefon, ki se preko brezzicnega omrezja sam poveze z internetom (www.avm.de).
pavlo@email.si
29. 08. 2008 18.40
kronik: Mi poveš kaj je VolP,ker sem veliko v tujini,mogoče bo VolP prava rešitev zame.Za cenejše klice.
Puys
29. 08. 2008 10.07
Heh 2 centa za mene ni nobena pocenitev. VoIP je edina prava stvar, ce si v tujini. prava=poceni :)
andrej.rajh@ibe.si
29. 08. 2008 09.40
Kljub pocenitvam se pogovarjanje po telefonu ni pocenilo, zaradi spreminjanja obračunskega intervala. Kljub temu, da velja v Sloveniji in celotni EU SI-merski sistem, kjer je osnovna enota 1 s, se mobilni operaterji kratko malo požvižgajo in izmišljajo nove-daljše obračunske intervale. Sprašujem se, zakaj nihče ne ukrepa, kje je varuh konkurence, kje je tržni inšpektorat itd?