Gospodarstvo

Kitajci bodo v mariborsko letališče vložili 660 milijonov evrov, med drugim naj bi podaljšali pisto in povečali terminal

Maribor / Budimpešta, 27. 11. 2017 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Podjetje SHS Aviation, ki preko družbe Aerodrom Maribor s pomočjo azijskega kapitala upravlja z mariborskim letališčem, je v Budimpešti z enim največjih gradbenih podjetij na svetu China State Construction Engineering Corporation podpisalo 660 milijonov evrov vreden dogovor za prenovo in podaljšanje steze na letališču.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Redne linije iz Maribora ni
    01:52
    Iz SVETA: Redne linije iz Maribora ni
  • Iz 24UR: Investicija kitajskega giganta v mariborsko letališče
    03:07
    Iz 24UR: Investicija kitajskega giganta v mariborsko letališče

Kot je v Budimpešti pojasnil prokurist podjetja SHS Aviation Marko Gros, so danes podpisali predpogodbo, s katero so uresničili idejo, da bi se priključili drugemu paketu financiranja s strani iniciativne 16+1, ki ga omogoča Kitajska.

Gre za del strategije in načrtov, ki jih na mariborskem letališču usklajujemo že eno leto in so del zaveze, ki smo jih dali ministrstvu za infrastrukturo ob podpisu dolgoročne pogodbe marca letos, je pojasnil Gros. Kot je dejal, je 660 milijonov evrov vsota v okvirnem dogovoru z izvajalcem projekta razvoja letališča. "Ta projekt bo izvajan na več segmentih, tako tovornem kot potniškem in storitvenem področju," je dejal.

Za razvoj mariborskega letališča so sklenili 660-milijonski posel.
Za razvoj mariborskega letališča so sklenili 660-milijonski posel. FOTO: Kanal A

Sredstva bodo po Grosovih besedah namenjena podaljšanju piste, povečanju terminala, povečanju skladišč za tovor in za druge dejavnosti, hangarjem, hotelskim nastanitvam in podobno. Predpogodbo je sicer Gros ocenil za začetek sodelovanja in vstopnico za pridobitev sredstev iz nabora sredstev svilne poti.

Prva faza načrta je sicer povečanje piste, pri čemer je Gros izpostavil, da dobro sodelujejo z ministrstvom za infrastrukturo in da se državni prostorski načrt izvaja po programu, o katerem so se dogovorili z državnim sekretarjem na infrastrukturnem ministrstvu Juretom Lebnom.

Mislim, da gre pot v pravo smer, da bodo okviri prostorskega načrta marca 2018 končani, ko bodo, pa se lahko začnejo postopki za pridobitev gradbenih dovoljenj in vse, kar predpogodba zahteva, je še dejal.

Fištravec: Danes je velik dan za Maribor

Javnost sta sicer o visokem vložku prva obvestila mariborski župan Andrej Fištravec in njegov svetovalec Marko Kovačič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Danes je velik dan za Maribor in celotno regijo, saj pravkar v Budimpešti poteka podpis pogodbe o 660 milijonov visokem vložku v izgradnjo infrastrukture letališča Maribor," je na novinarski konferenci dejal Fištravec.

Kot je še povedal župan, se s tem potrjuje pravilnost njihove usmerjenosti v iskanje poslovnih partnerjev s hitro rastočih trgov, ki bi našli svoje priložnosti v regiji in celotni Sloveniji. Ob tem je spomnil še na druge velike letalske posle, med drugim slovenskega letalskega poslovneža Iva Boscarola, ki je prav tako v madžarski prestolnici sklenil nekaj pomembnih poslov.

"Razvoj letališča poteka po načrtovanih korakih. Naslednji korak je izdelava državnega prostorskega načrta za podaljšanje letališke steze, ki bo po obljubah infrastrukturnega ministrstva končana do konca marca naslednje leto in je temelj za vse investicije, ki bodo temu sledile," je dejal župan in poudaril dobro sodelovanje z državno stranjo.

Fištravec je ob tem izrazil upanje in poudaril veliko zavezo države, da pospeši nekatere postopke, pri sprejemanju prostorskega načrta.

Cerar: Interes Slovenije je vzpostaviti čim boljše povezave s Kitajsko

Premier Miro Cerar je ob robu vrha predsednikov vlad 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske v Budimpešti poudaril, da je interes Slovenije vzpostaviti čim boljše povezave s Kitajsko, tudi v obliki neposrednega letalskega prometa. To bi med drugim omogočilo kitajskim turistom, da bi lažje obiskovali Slovenijo in prek nje sosednje države.

Napovedal je, da bosta vlada in on osebno "zelo podpirala tovrstne iniciative". Poudaril pa je, da gre za projekt zasebne narave, zato lahko kot premier le pozdravi morebiten uspeh vlagateljev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Županov svetovalec Marko Kovačič je pojasnil, da je do podpisa v Budimpešti prišlo v sklopu več drugih sklenjenih dogovorov med predstavniki kitajske vlade in različnih držav vzhodne in srednje Evrope.

O tem, da je skupna vsota investicije na letališču iz sprva predvidenih dobrih 300 milijonov narasla na 660 milijonov evrov, je dejal, da je takšne potrebe pokazala študija investitorja.

Po besedah Kovačiča je China State Construction Engineering Corporation eno največjih gradbenih podjetij na svetu, ki je v državni lasti s sedežem v Pekingu. Doslej so zgradili kar tri četrtine vseh kitajskih letališč, veliko imajo tudi izkušenj z gradnjo visokih stolpnic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Za nas je to velik trenutek, saj bo s podpisom pogodbe s tako velikim partnerjem pomenila ogromno promocijo. Mariborsko letališče bo v Evropi in Aziji v prihodnje prepoznano kot nišno letališče s potniškimi in tovornimi povezavami na Kitajsko," je dejal Kovačič in dodal, da ima SHS Aviation nekaj lastnega kapitala, preostanek nameravajo pridobiti pri bankah.

Kovačič ni znal natančno pojasniti, ali gre za zavezujočo pogodbo ali zgolj za pismo o nameri, saj je veliko odvisno od uresničitve državnih zavez za čim hitrejšo spremembo prostorskega načrta, meni pa, da gre vseeno za precej bolj obligatorno pogodbo, v kateri so zelo natančno opredeljene zaveze in finančni pogoji obeh strani.

Je pa Fištravec zato odločno zatrdil, da tega posla ne bi bilo, če ne bi bilo njihovih aktivnosti, tudi številnih poti na Kitajsko, ki jim jih v javnosti velikokrat očitajo.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Letališče Edvarda Rusjana Maribor. FOTO: Mia Media

Vlada je nedavno sprejela sklep o pripravi državnega prostorskega načrta za mariborsko letališče ter imenovala delovno skupino za pripravo slednjega. Spremembe načrta med drugim vključujejo podaljšanje letališke steze iz 2500 na 3300 metrov, širitev letališke ploščadi, območje za razledenitev letal ter območje za posodobitev in razvoj letališke infrastrukture.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boljši jutri 1
27. 11. 2017 23.46
+2
Bla, bla, bla,..... bla, bla, bla...
felix58
27. 11. 2017 22.10
+0
pa vete kaj še spoštovani Marborčani...dajte postavit še eno malo, čisto malo džamijo, no tako, kak so tote vaške kapelice, se ni večjo...da se Džangi in drugi Lblančani tam v megli pojejo od jeze
Fifi 24
27. 11. 2017 21.19
+2
Aja in kako kaže s kitajsko tovarno baterij v MB tam iz leta 2015?? haha Če se ta slika z nekim kitajcem je to garant neuspeha
Jožajoža
27. 11. 2017 21.05
+2
demos nas je pač leta 91 prodal. me zanima, kako se bo letališče imenovalo. mogoče letališče L.PETERLE
felix58
27. 11. 2017 22.15
+1
drguč si ga mimo pihna...najbrž bo ime presenečenje, tudi tam jo spoštujejo zato predlagam da bo Rdeča zvezda
Jožajoža
28. 11. 2017 17.55
Jožajoža
27. 11. 2017 20.20
-8
slovenčeki, slovenski proračun bo ob 660 miliona evrov in slovenija manjša za 50 hektarjev.
piljan
27. 11. 2017 20.21
+4
felix58
27. 11. 2017 22.12
+1
oh Joža...ti sploh nena veš, da je že vse doj djano, doj zgučano...no malo še bojo po TV, tejko za reklamo in jok in stok bo, ker bomo namesto šolatke jeli detelo
piljan
27. 11. 2017 19.27
+2
Neverjetno kaj delajo "levičarji "za Slovenijo,svečkarjem pa ne gre in ne gre,samo jokajo in stokajo.To je rezultat,da še vedno živijo v začetku prejšnjega stoletja.Pa kdo je sploh sposoben tega,da bi jih prebudil v današnji čas ???
JApajaDAja
27. 11. 2017 19.00
+2
samo še log.center alibabe nam manjka , pa smo zmagali!
kameltrajbar
27. 11. 2017 19.03
-5
pa tolk so si toteki želel k avstriji...končal bodo pa kt kitajci.....)))).....riž na riž-totek...DDDDD
Adminjef
27. 11. 2017 19.23
+6
Delamo pa v Avstriji za vsaj 2x večjo plačo, kot ti v Sloveniji..
Nekdo tam
27. 11. 2017 19.27
+1
Fifi 24
27. 11. 2017 21.20
-4
xeroox ? aja a ti dobiš NETO če veš kaj je dejansk neto več kot v LJ ..NE ne dobiš garant
felix58
27. 11. 2017 21.49
+2
xeroox...ja vemo kak je to, če si hlapček pri sosedu, mi ti pa mormo tvojo tolažit po četrti uri vjutru, ko odpeketaš...evre pa le mej, za tolažbo, mogoče boš kdaj skapiro, da dnar ni vse
tron3
27. 11. 2017 18.59
+7
Evropa je v Kur.., to je dejstvo, nemška avtomobilska industrija pač ne bo mogla preživljat ostale Evrope, to je bistvo, dober je da so Kitajci kupl pa investiral, oni že vedo kaj bodo s tem vložkom naredili, pa še kreditov na bankah ne bodo vzeli, ker denar pač imajo, za razliko od drugih kvazi investitorjev ki harajo po Sloveniji.
robert55
27. 11. 2017 18.55
+4
In potem svizec zavije čokolado.... Pa kaj ta Pirat s Karibov še vedno verjame v pravljice? Ali ste novinarji raziskali, da je podjetje po prejemu koncesije po kateri mora plačati 93.000 EUR mesečno, naslednji mesec pridobilo državne sobvencije v višini 183.000 EUR? In tako nadaljevalo.... Kdo je sedaj tu nor? Koga zavaja država. Ali je kdo preveril SHS Aviation, koliko letal imajo in kateri letniki so, pa da vidim junaka, ki bo sedel na njihov avion. Naslednja stvar, ki je tukaj tudi sporna je ali bodo pa Mariborčani privolili, da če bi že res naredili Cargo Hub, da jim ti t.i. Heavy Cargo avioni letajo nad glavo 24/7, kot je za Cargo značilno. Zopet račun brez krčmarja. Nisem Mariborčan, ampak ali ni letališče v občini Rače/Hoče? Kaj pa je potem Fištravec delal tam? Kaj je on predsednik Štajerske?
kameltrajbar
27. 11. 2017 19.04
+0
neh no..če bo cvenk..bo lblana pokasirala...štajercem pa deu.....)))
Nekdo tam
27. 11. 2017 19.28
+4
nikhrast
27. 11. 2017 18.51
+2
Nismo že takšno zgodbo slišali nekajkrat.
lilyallen
27. 11. 2017 18.00
+5
a ni en krt naredu tm zraven krtino? Mislm da ne bo okoljskega dovoljenja
xy yx
27. 11. 2017 17.20
+2
Bravo, zgleda da bo to postalo za ta del evrope transportno in logisticno najvecje obmocje. Kar je po eni strani logicno, avstrija, madzarska, hrvaska - vzhodna evr. So v tem delu najblizje. Preko tega se pa sedaj lahko investira v turizem na pohorju, plus izvoz domacih pridelkov. Zelo, zelo dobro!. Lublancani so lahko precej zeleni. Haha
dr.dare
27. 11. 2017 17.31
-2
seveda to bo kot 5x do sedaj ko so kitajci prihajali fabrike gradili itd hahah ah ha ha ha h
Mladen sir
27. 11. 2017 16.51
+0
Nič nisem dobil od letališča MB pa so moji starši bili večlastniški deleži letališča??Ne vem kaj ima občina MB z letališčem ,ker če nismo dobili nič kjih bom tožil za ta objekt.
Menes
27. 11. 2017 17.50
+2
Starši so bili deleži letališča? Zanimivo!
suckyourass
27. 11. 2017 16.31
+8
Vsaj tujci vlagajo če že mi ne
tapravfalot
27. 11. 2017 16.24
+20
HAHAAHA.....Res se ne morem dost nasmejat :) ...Pa kako lahko nekateri komentatorji tukaj sploh začnejo omenjat nako povišanje z onesnaženjem zraka zarad te vložene pol miljarde ? Mislim dobro jutro :) ...S tem denarjem ne bodo zgradili LAX ali Hethrow ali JFK letališč !!! Mislim lepo prosim no....Če vam nekaterim neke osnove niso jasne, potem vsaj nehajte "pumpat" ljudi s temi vašimi absurdnimi razmišlanji :)
robert55
27. 11. 2017 18.58
+2
felix58
27. 11. 2017 22.08
+2
bojo....ko bo kmetovalec Franček prodal travnik ob letališču
dr.dare
27. 11. 2017 16.03
-2
kolkič je že to? 6tič? da kitajci pridejo? hahaha ha ah
290ktober
27. 11. 2017 21.02
+2
murinar
27. 11. 2017 15.56
+12
2. tir naj kitajci zgradijo !
290ktober
27. 11. 2017 21.03
+3
je bil Cerar proti ker ne bi stal 2milijardi in ne bi mogli krast
Cofar
27. 11. 2017 15.37
+6
dobrodošli Kitajci - adijo Slovenci :)
lodz68
27. 11. 2017 15.36
+4
trikrat sem že prebral pa mi še vedno ni jasno.660 miljonov,Fištravec in kitajci-to moj procesor ne poveže.
wolfterier
27. 11. 2017 15.49
-9
Stran vržen denar,kdo se bo pa z letalom v Maribor vozil...
-4
Za lublano bi se zastopu..tko pa...edino 3x na leto kaksen evropski klub...za tekme v ligi prvakov..pa se to mora biti cudez da se maribor tja uvrsti...
290ktober
27. 11. 2017 21.04
+1
funk
27. 11. 2017 15.33
+4
Maribor, fišto ma vas rad, V$€!