Gospodarstvo

Kenan je s svojim uspehom navdušil tudi druge: 'Postal sem navdih ostalim na moji šoli'

Ljubljana, 31. 03. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
0

20. rojstni dan bo mlademu Kenanu Mediću, nogometašu in oblikovalcu iz Kopra, ostal v spominu tudi zato, ker se je na prestižnem svetovnem prvenstvu v oblikovanju športne obutve uspel uvrstiti med najboljših 16. Ta uspeh mu je prinesel štipendijo za študij v ZDA, pa tudi veliko poslovnih ponudb v Sloveniji.

O Kenanu Mediću, mlademu nogometašu iz Kopra, bomo očitno še veliko slišali in pisali. Mladi oblikovalec se je namreč letos prijavil na svetovno tekmovanje v oblikovanju športne obutve in se med več kot 700 različnimi dizajni uspel uvrstiti med najboljših 16 ter si s tem priboril štipendijo v ZDA.

Mladi Kenan, ki je pred dvema dnevoma dopolnil 20 let, je seveda nad svojim uspehom navdušen in komaj čaka, da se prihodnje leto odpravi na devet tednov dolgo šolanje na akademijo v ameriškem Portlandu v vrednosti skoraj 95.000 evrov.

Uspešno je združil ljubezen do nogometa in strast do oblikovanja. Zaenkrat je edini Slovenec, ki se je udeležil tega tekmovanja, slava, ki jo je ob tem požel, pa mu je že prinesla veliko novih delovnih priložnosti, tako da časa za praznovanje dosežka sploh še ni našel. V pogovoru nam je med drugim še razkril, kako so se na uspeh odzvali domači, kakšni so njegovi prihodnji načrti, pa tudi nekaj malega o tem, komu je postal mladi nogometaš in oblikovalec navdih.

20-letni Kenan Medić se veseli šolanja v ZDA.
20-letni Kenan Medić se veseli šolanja v ZDA. FOTO: Tomaž Primožič/FPA

Kenan, čestitamo za uspeh. Povej, si ga že uspel proslaviti?

Trenutno še ne, ker imam treninge vsak dan in tudi ogromno dela odkar sem prišel v javnost. Delam na projektih za razne studije in podobno.

Povej kaj več. Kaj trenutno delaš?

Trenutno delam grafična dela za en studio za marketing in spletno oglaševanje. Razvijam projekt z eno ekipo za športno obutev, vendar kaj več o tem ne smem povedati.

Torej ti je medijska pozornost koristila?

Preveč oziroma končno, da lahko svoje znanje dokažem drugim. Do zdaj sem imel kakšen projekt tu pa tam, odkar sem bil v medijih, pa sem začel dobivati številne ponudbe.

Tekmovanje ti je prineslo več posla in prepoznavnosti doma, pa še štipendijo za študij v tujini. Že veš kaj o tej nagradi?

Očitno sem potreboval nekaj iz tujine, da sem lahko dokazal ostalim doma. Dobil sem odgovor od Dwayna (op. a. Dwayne Edwards je uspešen oblikovalec športne obutve znamke Jordan in vodja akademije, kamor odhaja na študij Kenan) in ko se turnir konča, dobimo dodatne informacije glede štipendije. Ampak zagotovo je to, da bom naslednje leto odšel na študij v Ameriko. Sem že avtomatično notri, ker sem dosegel letos top 16. mesto.

Koliko časa naj bi trajal ta študij in kaj to pomeni za tvojo nogometno kariero?

Študij traja devet tednov, kar je dejansko kot praksa. Vsak dan bom v delavnici in studiu, kjer se bom učil teorijo in prakso. Tega ne morem primerjati z nobenim faksom za dizajn v Sloveniji, ker so ničla proti temu. Glede nogometa pa je jasno, da ne bom nehal. Ena od možnosti bi bila, če bi želel ostati v Ameriki, da igram nogomet za kakšen klub, kjer bi imel potem pravico ostati. Seveda mi je cilj najti kakšno zaposlitev v dizajnu, ampak hkrati, zakaj ne poskusiti tudi nogometa, če se mi ponudi možnost. Je pa tako, da bi raje kot v Ameriki živel v Evropi.

"Vsi so mi rekli, da se ne smem osredotočiti samo na 'footwear design', ker imam talent za veliko več, kot samo to," pravi mladi oblikovalec in nogometaš.
"Vsi so mi rekli, da se ne smem osredotočiti samo na 'footwear design', ker imam talent za veliko več, kot samo to," pravi mladi oblikovalec in nogometaš. FOTO: Aljoša Kravanja

Ostajaš torej pri oblikovanju športne obutve? Je to tvoja največja strast ali si zelo prilagodljiv?

Trenutno se mi je odprla priložnost za 'footwear design', zato jo bom izkoristil, a se ne bom osredotočil samo na to. Več uspešnih oblikovalcev iz Slovenije pa tudi iz BiH me je kontaktiralo in mi čestitalo. Vsi so mi rekli, da se ne smem osredotočiti samo na 'footwear design', ker imam talent za veliko več, kot samo to. Področja, ki jih želim raziskovat, so industrijski dizajn ter tako imenovani 'product design'. V tem se vidim.

Si si pogledal dizajne, ki so prišli med najboljših osem? Kaj meniš o njih?

Pogledal sem si dizajne in lahko rečem, da sem bil mogoče v zadnjem krogu malce razočaran, ker nisem šel naprej. Ampak spet, dosegel sem nekaj, kar ni uspelo še nikomur v Sloveniji in tega mi ne more vzeti nihče. A to ne pomeni, da želim, da ostane tako. Postal sem navdih ostalim na moji šoli, ki jih zanima oblikovanje obutve ter se hočejo prijaviti na to tekmovanje. Želim jim veliko sreče. Sem prvi, ki privoščim nekomu, da doseže še višjo stopničko na tem turnirju. Kar pa ne pomeni, da jim bom delo olajšal, ker to je bilo šele moje prvo tekmovanje. Že pred enim letom sem rekel oziroma še pred vsem tem, kar se je dogajalo v zadnjem mesecu, s pomočjo tega turnirja pa to lahko samo še potrdim: v Sloveniji ni nobenega trenutno, ki študira oblikovanje obutve in je boljši od mene.

Torej drugo leto spet poročamo o tebi in tudi ostalih, pa glasujemo in držimo pesti. 29. marca si praznoval 20. rojstni dan. Si ga uspel praznovati?

Tako je. Rojstni dan sem imel v sredo, vendar nisem prav nič praznoval, ker trenutno ni časa, a se bo našel.

Domači so zagotovo veseli zate in ponosni nate?

Ne morem vam opisati, kako so ponosni vsi. Mogoče jih malo moti, ker jaz tega ne kažem preveč, ampak vedo, da sem vesel. Sam zmeraj pravim prijateljem, če so oni veseli, sem tudi jaz vesel. Vedno, ko kaj pokomentiram očetu, da mogoče malo preveč govori o meni na Facebooku, mi zmeraj odgovori: "Pusti me na miru. To je mojih pet minut veselja."

Kenanovo oblikovalsko in športno pot lahko spremljate tudi na njegovem instagram profilu.

Milenijci
Milenijci FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3