Gospodarstvo

Nova shema bo kmalu zaživela

Ljubljana, 20. 05. 2009 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jamstvena shema je dobro orodje za odpravo posojilnega krča, ki omejuje pretok posojil od bank k podjetjem, se strinjajo bančniki in predstavniki vlade.

Bančniki in predstavniki vlade so se na posvetu pri premieru Borutu Pahorju strinjali, da je jamstvena shema dobro orodje za odpravo posojilnega krča, ki omejuje pretok posojil od bank k podjetjem in odpravili nekatere nejasnosti glede sheme, je po srečanju dejal minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari.

Pahor z bančniki
Pahor z bančniki FOTO: Dare Čekeliš

Gaspari je po posvetu, na katerem sta bila med drugim navzoči še član Sveta Banke Slovenije Božo Jašovič in minister za finance Franc Križanič, dejal, da so imele banke še nekaj pripomb glede same izvedbe, ki jih bo vlada po njegovih zagotovilih upoštevala. Zagotovil je, da so uskladili vse nejasnosti, ki so bile predvsem tehnične narave. Prav tako je vlada uskladila tudi večino odprtih vprašanj z Evropsko komisijo, ki mora shemo na koncu odobriti. Gaspari zato ne vidi razlogov, zakaj se ne bi mogla shema začeti izvajati že v roku enega tedna, medtem ko bodo posojila operativna do konca prihodnjega meseca.

Pahor z bančniki
Pahor z bančniki FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik uprave Abanke Aleš Žajdela je povedal, da je bil pogovor zelo konstruktiven. Meni, da bo shema s pojasnili, ki jih je dala vlada, kmalu zaživela. Upa, da bo to čim prej, vsekakor pa pred poletjem. Za katere nejasnosti gre, ni želel natančno povedati, je pa dejal, da gre "za sicer širše znane". Glede predloga sprememb zakonov o javnih financah in o jamstveni shemi, ki urejata državna jamstva bankam, s katerim je v zakona vlada vgradila prepoved finančnim družbam, ki koristijo ukrepe iz obeh zakonov, da kreditirajo, zavarujejo oz. podaljšujejo kredite, namenjene upravam in z njimi povezanim osebam za odkup podjetij, je Žajdela prepričan, da bodo vse ustrezne pravne definicije sprejete.

Predsednik uprave banke Unicredit Slovenija France Arhar pa je dejal, da je glavni problem pri jamstveni shemi njeno dolgotrajno sprejemanje. Po njegovih besedah je med bančniki prvič enotna podpora jamstveni shemi, obenem pa so predstavniki bank vlado in državni zbor pozvali, naj se postopek čim prej konča in se shema v najkrajšem možnem času operacionalizira. Arhar je povedal, da so bančniki in predstavniki vlade zelo konkretno razpravljali o posameznih določilih javnega razpisa za jamstva iz sheme, ki naj bi ga pripravila SID banke, in poskušali razrešiti nekatera zelo konkretna vprašanja, kot so npr. kaj je novo posojilo in ali sprememba posojilnih pogojev ali podaljšanje posojila tudi predstavlja novo posojilo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
21. 05. 2009 15.56
he,he,he titovka je svoje komunističiće postavila na cerkveni tron, titivka cerkev nima nobenega vpliva,si pozabila,le tajkunski mafiozoti in njihovi politični botri so ti ki vsevprek kradejo
Cofar
21. 05. 2009 09.58
VolilecSI povsem prav si napisal. Vse skupi je zgolj del privatizacije!!! Davščine bodo pa tako al tako tamali plačal. Vprašam se samo kam to pele??? Jst sm že doskrat reku - ne glejmo Hrvate - rajš glejmo naše (ker so 100X slabši!!!)
Cofar
21. 05. 2009 09.55
Ne vem zakaj država rešuje banke??? To je tako kot če bi imel svojo firmo in takrat ko zagusti bi morala pomagat država. Na žalost, država je bankam zakonsko zrihtala posu. Provizije tam, provizije tuki, vse je potrebno delat prek banke itd... itd.... in zdej jih bodo še reševal??? Vprašam se, če sploh katera banak je likvidna v Sloveniji, da je tak pomp okol tega - tko, da - očitno res živimo v družbi kjer imajo privilegije zgolj velike multinacionalke - male firme so pa zgolj plevel v gospodarstvu. Upam, res upam, da se bo dravi kdaj vrnu boomerang. Kajti tako poslovanje naše države ne vodi nkamor kokr v minus!!!!
boy123
21. 05. 2009 06.55
Nič od nič in še vedno nič:)
Buena Vita
20. 05. 2009 21.19
sej so se že v parih mesecih dvignile,le kam še naj gredo, eno pa vem,je štosno,pahor nebo mogel več delovcev štosirat,bodo oni njega
VolilecSI
20. 05. 2009 19.55
Kakšna prevljica: pomoč tajkunom, zdaj bomo pa pridni al kaj, bleferji? Fučka se jim za podjetja in zaposlene. Posojila služijo izključno temu, da velikim delničarjem podjetij, katerih vrednost delnic je zaradi krize močno upadla in v katerih je država solastnik, dobijo refundirane svoje vložke, seveda na rovaš davkoplačevalcev. Ker so zaupanje državljanov, ki delnic seveda ne mislijo več kupovati, popolnoma zapravili, bo Pahor na koncu poskrbel za to, da bo država odkupila vse, torej nasproten proces od privatizacije, ki jo je spodbujala Janševa vlada. Ko bo država večinska lastnica (Mura) se bodo astronomsko dvignile vse davščine, sledi popolna razprodaja slovenskega imetja.
Kathalena
20. 05. 2009 19.54
Škoda cajta, gnarja in toalet papirja.
odbogaposlan
20. 05. 2009 19.43
Kaj bodo spet posojali inženiring firmam!
busta
20. 05. 2009 19.38
Sam da ni tajfun
kkjoy
20. 05. 2009 19.00
hehe strokovno utemeljena...;) a to bodo spet politiki "utemeljevali", potem bo v gospodarstvu še naprej megla...
titovka
20. 05. 2009 18.58
---cerkev in njeni podrepniki!!!!