Gospodarstvo

Kdo je avtor anonimke?

Ljubljana/Koper, 06. 04. 2007 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposleni v zdravstveni zavarovalnici Vzajemna naj bi v pismu svarili pred združitvijo z Adriaticom Slovenico.

V javnosti kroži pismo, ki naj bi ga spisali zaposleni v zdravstveni zavarovalnici Vzajemna. Pisci svarijo pred načrtvano združitvijo Vzajemne z Adriatic Slovenico in poudarjajo, da se bodo v skupni družbi dela podvajala, zato se odpuščanju ne bo mogoče izogniti. Upravo Vzajemne še obtožujejo, da jih je silila v nezakonite posle. Vodstvo Vzajemne in predstavniki delavcev trdijo, da je anonimka delo njihovih konkurentov.

Glede anonimnega pisma je Marko Jaklič dejal: "Zaposleni na Vzajemni nimamo takih plač, da bi si lahko kaj takega privoščili".
Glede anonimnega pisma je Marko Jaklič dejal: "Zaposleni na Vzajemni nimamo takih plač, da bi si lahko kaj takega privoščili". FOTO: Kanal A

Pisci anonimke trdijo, da je postal strah v kolektivu Vzajemne stalnica vsakodnevnih odnosov. Prisluškovanje, spremljanje elektronske pošte in nadzor telefonskih klicev so dejstva, s katerimi se moramo spopadati na delovnem mestu, pravijo. Zaposlene pa naj bi med drugim silili v nezakonita početja, kot so netočni in za stranke škodljivi napotki ob sklepanju zavarovanj. Predstavniki delavcev pa so poudarili, da naj bi to anonimno pismo bilo delo tekmecev na trgu.

'Diverzantska akcija nepridipravov'

"Vsem je jasno, da gre tuaj za usklajeno PR akcijo, ki je zelo podobna akcijam, ki jih je ena od konkurenčnih zavarovalnic imela za pridobivanje zavarovancev. Tudi sicer ne poznam prakse, da bi kdo anonimko pisal v 10 tisoč izvodih. Mi smo na hitro ocenili, da gre tukaj za strošek več kot 10 mlijonov tolarjev (več kot 40 tisoč evro) Zaposleni na Vzajemni nimamo takih plač, da bi si lahko kaj takega privoščili", je dejal predsednik uprave Vzajemna Marko Jaklič.

Jelinčič je poudaril, da delavci ne bi izgubili dela
Jelinčič je poudaril, da delavci ne bi izgubili dela FOTO: Jani Dolinšek

Je pa anonimka namenjena vplivnim predstavnikom javnega življenja, ki bi lahko združitev zavarovalnic preprečili. "Ne vem, kako bi to pismo jemal. Precej je čudno. Ljudje kot kaže želijo, da bi Vzajemna ostala, ampak mislim, da tudi če bi se združila, da delavci ne bi izgubili službe. Obseg dela bi se tako povečal, da bi potrebovali še dodatne delavce", je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič.

" Dobil sem to pismo, tako kot drugi poslanci. Problem preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo je ta, da bo interes zavarovancev podrejen interesu delničarjev. To bo preprosto pomenilo: namesto da bi vzajemna dajala denar za zdravstvene storitve bo dajala denar delničarje", je poudaril poslanec SD Milan M. Cvikl.

Dogovor o povezovanju

Upravi in nadzorna sveta zavarovalnice Adriatic Slovenica iz Kopra in zdravstvene zavarovalnice Vzajemna iz Ljubljane sta na podlagi cenitev, finančnega poročila in pozitivnega mnenja pripojitvenega revizorja sprejeli odločitev o nadaljevanju postopka povezovanja. Odločitev morata podpreti še skupščini obeh zavarovalnic, postopek pa naj bi bil končan do konca tega leta, so v skupnem sporočilu za javnost sporočili iz Adriatic Slovenice in Vzajemne. Skupščini bosta 10. maja.

Zavarovalnici sta namero o povezovanju razkrili oktobra lani.
Zavarovalnici sta namero o povezovanju razkrili oktobra lani. FOTO: POP TV
Po stanju na dan 30. september 2006 je vrednost Vzajemne ocenjena na 42,5 milijona evrov, Adriatic Slovenice pa na 135 milijonov evrov, kar pomeni, da razmerje vrednosti med obema družbama znaša 1 : 3,18. Poleg tega razmerja bo merilo za količino delnic tudi obračunana premija za posameznega zavarovanca Vzajemne od začetka delovanja Vzajemne 1. novembra 1999 naprej.

S povezovanjem druge največje univerzalne zavarovalnice in največje specializirane zdravstvene zavarovalnice bo slovenski zavarovalniški trg dobil močno zavarovalno družbo, ki bo po deležu premije lahko uspešno konkurirala na slovenskem in evropskem trgu, pojasnjujeta zavarovalnici v sporočilu za javnost. Upravi sta sodnemu registru okrožnega sodišča v Ljubljani v sredo že predložili predlog pogodbe o prenosu premoženja Vzajemne na Adriatic Slovenico.

Zavarovalnici sta namero o povezovanju razkrili oktobra lani. Zatem sta najprej pristopili k cenitvi vrednosti obeh družb ter določitvi menjalnega razmerja, na podlagi katerega bodo zavarovanci Vzajemne prejeli delnice Adriatic Slovenice, če bosta skupščini 10. maja potrdili povezovanje. Pošteno vrednost obeh družb je ocenila svetovalna družba Deloitte svetovanje.


Člani Vzajemne bodo pridobili delnice

Po doslej opravljenih izračunih bi več kot 98 odstotkov članov Vzajemne prejelo delnice Adriatic Slovenice, ostali pa bodo prejeli denarno izplačilo. Točen podatek bo odvisen od števila članov Vzajemne in zanje vplačane premije na dan vpisa povezane družbe v sodni register. Delnice bodo lahko prejeli le tisti, ki bodo člani Vzajemne na dan vpisa povezane zavarovalnice v sodni register.

Kot pojasnjujejo v Vzajemni in Adriatic Slovenici, so se za povezovanje odločili zaradi številnih sinergijskih učinkov, ki bi jih prinesla povezava. Med njimi izpostavljajo še hitrejši in kakovosten razvoj predvsem nadstandardnih zdravstvenih zavarovanj in tudi premoženjskih in življenjskih zavarovanj za zavarovance na eni strani ter poglobljeno in tesnejše sodelovanje z izvajalci zdravstvenih storitev na drugi strani.

Spremembe niso mogoče pred sprejetjem zakona

Kot so sicer danes pojasnili na ministrstvu za zdravje, morebitne statusne spremembe Vzajemne niso možne pred sprejetjem posebnega zakona o preoblikovanju ali združevanju Vzajemne, ki ga zahteva novela zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju iz lanskega aprila. Predlog posebnega zakona je trenutno še v vladni proceduri.

Povezovanje zavarovalnic budno spremljajo tudi mali delničarji. Zaradi skorajšnje skupščine so se v Vseslovenskem združenju malih delničarjev odločili, da pohitijo z ustanovitvijo sekcije Vzajemna in njenih organov. V četrtek opolnoči je sicer potekel rok za oddajo predlogov za člane oz. članice izvršilnega telesa sekcije Vzajemna.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

telex
11. 04. 2007 00.14
Zavarovalnistvo je najvecja svetovna sleparija,takoj za politiko.Jelincic pa je zopet pristavil svoj piskrcek in se dela postenega.Kjer je dim je tudi ogenj.
mc_burek@email.si
10. 04. 2007 11.10
če so se združl pol to pomen da bo treba pogodbe sprmenit, kar pomen d alahko greš stran tud če si 10 let vezan
mc_burek@email.si
10. 04. 2007 11.07
anonimka je anonimka, kaj im ni jasno? zato pa obstaja tako ime.anonimno, kar pomeni da avtor ni ali ne želi biti znan zaradi več razlogov, med drugim odpustitev, očitno vzajemna dokj nepismena, pa sj tist k jo je napisov ni debil da se bo javu
Jernej Gregor?i?
09. 04. 2007 20.46
že več mesecev se mi na mesečnem izpisku iz banke za bremenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja izpiše VZAJEMNA-AS, čeprav sem bil prej zavarovan samo pri AS in nisem spreminjal zavarovalnice. torej,kako bi bilo možno,da bi že pred združitvijo poslovali kot združeni.
Jernej Gregor?i?
09. 04. 2007 20.41
združitev se je že zdavnaj zgodila.
Uporabnik113189
07. 04. 2007 17.06
GRE ZA SVINJARIJO NAJVEČJIH DIMENZIJ. Najprej bi morali ugotoviti, ali se zavarovanci v Vzajemni sploh strinjamo s preoblikovanjem..Če bi soglašali ( kar krepko dvomim) bi se Vzajemna najprej po vseh pravilih najprej preoblikovala v delniško družbo. Potem pa lahko Adriatic da ponudbo za prevzem..Oziroma katerakoli druga banka ali zavarovalnica na trgu... Potem bi videli kakšno ceno ima delnica..V tej zgodbi pa bodo na prefinjen način OKRADLI zavarovance Vzajemne, ki bodo prisiljeni sprejeti delnice Adriatica po zelo neugodni varianti. Edini ki se bo obogatil je Jaklič&Co..Skrajni čas je da Jaklič pristane v kakšem zaporu..
Materi
07. 04. 2007 00.20
Vzajemna rules!!!!!!!!
angiie
06. 04. 2007 21.00
BRAVO!!! TRIUMF SLOVENSKEGA NOVINARSTVA: NA ANONIMKAH SLOVENIJA STOJI!!!