Gospodarstvo

Kdo bo sploh še zaposloval?

Ljubljana, 14. 06. 2013 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
85

Tako se sprašujejo na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer opozarjajo na visoko obremenitev novih pogodbenih oblik dela in odpravnin za določen čas, ki jih je uvedla reforma trga dela. Prepričani so, da se s tem zmanjšuje zaposlitveni potencial delodajalcev.

Gospodarska zbornica Slovenije opozarja, da vlada z ukrepi, kot sta do 20 odstotkov višja obremenitev začasnega in občasnega dela ter 16 odstotkov višja obremenitev izplačila odpravnine v primeru prenehanja pogodb o zaposlitvi za določen čas, sprejema poteze, ki so uperjene proti delovnim mestom, svežemu kapitalu in lastnim zavezam koalicije.
Dodatne obdavčitve namreč zapirajo možnosti za ohranitev starih in odpiranje novih delovnih mest. Prav tako dodatno obremenjevanje novih pogodbenih oblik dela in dodatna obdavčitev odpravnine za določen čas zmanjšujejo zaposlitveni potencial slovenskih delodajalcev, so prepričani na zbornici.

Delodajalci s takšnimi ukrepi ne bodo motivirani zaposlovati novih delavcev, so prepričani na OZS.
Delodajalci s takšnimi ukrepi ne bodo motivirani zaposlovati novih delavcev, so prepričani na OZS. FOTO: Thinkstock

Reforma trga dela je za delodajalce uvedla obveznost, da tudi zaposlenim za določen čas izplačajo odpravnino, ena od novosti pa je tudi možnost začasnih in občasnih del za upokojence, ki bo uveljavljena s 1. julijem.

S tem se zmanjšuje zaposlitveni potencial slovenskih delodajalcev. Delodajalci s takšnimi ukrepi ne bodo motivirani zaposlovati novih delavcev, temu bodo prilagodili svoje poslovanje, upokojenci in delavci pa bodo prikrajšani za dodaten zakoniti zaslužek. Odziv Obrtne zbornice Slovenije

Opozarjajo, da je nesprejemljivo, da ministrstvo za finance in vlada z novim predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini dopuščata dodatno obremenjevanje gospodarstva preko obdavčitve odpravnin, izplačanih s strani delodajalcev ob prenehanju pogodb o zaposlitvi za določen čas.

Ukrepi v nasprotju z oživitvijo gospodarstva

Že sama uvedba odpravnin v teh primerih pomeni dodatno obremenitev delodajalcev. Hkrati pa se s sistemom obdavčitve začasnih in občasnih del vlada zmanjšuje uporabnost te oblike dela, saj v nasprotju z voljo pogajalcev in namenom instituta dopušča in zagovarja prekomerno obremenitev s ciljem krpati javnofinančni primanjkljaj. To je v neposrednem nasprotju s koalicijsko zavezo in javnimi obljubami o podpori novemu zagonu gospodarstva in njegovi oživitvi, opozarjajo na zbornici.

Namesto zmanjšanja sive ekonomije in dela na črno bodo učinki takšnih obremenitev prinesli prav nasprotno, so prepričani na zbornici.

Vlada bo z višjimi obremenitvami dela izničila vse ukrepe, ki bi lahko privabili tuje investicije v Slovenijo, ki je že sedaj po obremenitvah dela med prvimi v Evropi. To je tudi negativen signal slovenskim podjetjem, ki vedno bolj razmišljajo o selitvi proizvodnje v tujino, saj postaja slovensko poslovno okolje vedno bolj nekonkurenčno. Zato pozivajo vlado, "naj ukrepa trezno, v interesu slovenskega gospodarstva in nas vseh in naj takoj ustrezno spremeni pravne podlage."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
18. 06. 2013 20.07
15 let nazaj je bila Slovenija raj , se spomnete kaj je Bush nekoč rekel za Slovenijo ? ampak to za leto 2013 ne velja več !
Driver1Kolar
18. 06. 2013 15.32
Ljudje, poglejte Zeitgeist . Lp.
Aleander_
18. 06. 2013 12.25
Veste kdo bo zaposloval? Avstrijci!
tej?i30
18. 06. 2013 17.01
Sputnik
17. 06. 2013 22.56
+2
ukinit plačevanje penzije (ker jih ne bo oz bodo tako nizke da ni vredno omembe) in poenostavit birokracijo pa bo še kdo koga zaposlil. s tem sistemom kot ga imamo ko rabiš vsa živa dovoljenja samo za se posrat je brezveze. to je ko matematika - en kup neumnosti ki nobenemu ne koristijo. ukinit plačevanje pnzije in poenostavit birokracijo.
Macay
16. 06. 2013 17.02
+6
Vse se državljani lahko dogovorjo brez države celo ukinejo jo lahko z referendumom z celotno upravo, zastavo in ustavo vred..
Fifi Garbo
14. 06. 2013 20.22
+50
Kaj pa delavci? Se kdo vpraša kako naj preživi delavec s 560 Evri? Nihče se ne obregne na izkoriščanje delavcev za mezde s katerimi še nimajo za osnovno življenje! V tej državi biti delavec, je biti nič, nimaš pravic, si brez denarja, ... Če je delavec predrag pa naj delodajalec sam dela, najboljše, da delamo zastonj, delodajalci pa naj še bolj bogatijo. Svinjarija!!! Slovenija je greznica korupcije in nesposobne vlade, ki ne zna poskrbeti za delavca!
PRIMI_1
16. 06. 2013 01.44
+13
Dragi moj! Čudim se izjavam, kakor da smo vsi delodajalci kradljivci, itd. Žal mi nismo postavljali pravil iger glede višine prispevnih stopnj delojemalcev. Pa pojdi delati v Avstrijo, kjer boš za enak bruto dobil cca. 20 % večjo neto plačo. To d adelavci nimajo pravic je navadna laž. Sindikati so zakuhali marsikaj in to, da nekomu plačam odpravnino, ker ni uspešno končal pripravništva pa je milo rečeno kraja. Veš lahko bi pisal še in še, pa nima smisla. Tudijaz kot lastnik in direktor žal n emorem iti na Zavod za zaposlovanje in koristiti tisto mizerno podporo, ker je pač takšen zakon. Se p astrinjam s teboj, da se j ekorupcij avse preveč zakoreninila v naš sistem. Ali je tudi to maslo delodajalcev. Če p abi rad obogatel p akar začni, začni s firmo zastavi stanovanje, avto, p aše kaj, pa da te vidim, mogoče boš tudi ti obogatel ali pa boš realno spoznal še drugo plat.
SDS_je_poden
17. 06. 2013 11.16
+3
@PRIMI_1: Veš kaj je tudi žalostno? Da tudi če bi pri nas znižali prispevke bi delavci imeli še vedno iste plače, ker bi tisto razliko delodajalec pobasal v svoj žep. Taka je pač Slovenska Tunguzija, vsak dela samo zase in za svojo rit.
PRIMI_1
17. 06. 2013 14.30
+1
Mogoče imaš prav. A nikakor ne smeš enačiti vseh delodajalcev. lp
resslovenka
18. 06. 2013 11.48
+1
No je res, vsi delodajalci niso enaki. Mirno lahko trdim, da večina pa je. Za sistem kakršen je niso krivi delavci, pa vedno potegnejo najkrajšo. Vsak delavec je predrag, tudi večina ki so na minimalcu. Da o pogojih v katerih delajo sploh ne govorimo. Enostavno vse požirajo za tiste fičnike. Skratka delo, pošteno delo pri nas ni vredno piškavega groša. GZS in OZS skrbijo le delodajalci, njihovi davki in prispevki. Kdo bo zaposloval in kdo ne? Menim, da je treba delodajalcem vcepiti neko kulturo zaposlovanja, ker imajo opravka z ljudmi, kot so sami, pa žal tega sploh ne dojamejo. Razčlovečeni, zazrti v vsojo vsemogočnost in pohlep so.
ferencz 1
14. 06. 2013 17.22
+8
Če delaš na črno pri delodajalcu, delodajalcu kazen 10.000 evrov, odgovorni osebi pa 5.000. Hitro se bi izkorenililo to delo na črno!
ferencz 1
14. 06. 2013 17.21
+12
A niso bili še pred kratkim zadovoljni. Očitno rabijo na tej GZS samo še sužnje in ne delavce!
Glavavtorbi
14. 06. 2013 14.31
+13
Največji problem najbolj skorumpirane države na svetu je korupcija, ne pa blaginja državljanov, kamor spada tudi prisilno delo, s katerim vzdržujejo in podpirajo javno upravo. Ni res, da javni uslužbenci nič ne delajo, zelo se potijo, da lahko sistemsko zatirajo toliko poštenih državljanov, veliko težje je ignorirati probleme tako, da se za diskriminirane drugo in tretjerazredne državljane sploh ne sliši kot pa preprosto reševati njihove težave oziroma jim z delovanjem sistema omogočiti, da si lahko pomagali sami. Kapitalist vlaga predvsem v zaščito svoje lastnine, v deželi, ki je obogatela predvsem z denacionalizacijo je to še toliko bolj pomembno, verjetno zato nismo nikoli razpustili bivšega totalitarnega aparata, ki danes skrbi za večino zaposlenih, ki tem kvazi kapitalistom zagotavljajo ugodno skorumpirano okolje. Terzinka bo verjetno komentirala, da to nikakor ni res, ker njej je fino, propaganda pa je v mirnodobnem okolju itak najmočnejše orožje fašijev.
Huey
15. 06. 2013 16.20
+7
Večina naših JU/JS uslužbencev je rekorderjih v klikanju igric v svojih klima pisarnah!
KobTom
14. 06. 2013 13.52
+4
Za DČ bodo že zaposlovali, a le s pogojem, da imaš ustanovljen S.P. - zakaj so že zmanjšali prispevke za prvič ustanovljene s.p. za 50% v prvem letu?
vezuv_
16. 06. 2013 18.15
to je bilo tudi že prej, tako, da to ni nič novo.
kiboko
14. 06. 2013 13.49
+22
Zaposlovali? Podjetja iščejo poti ven iz Sllovenije, to je dejstvo. Šele streznitev družbe bi sčasoma spremenila ta trend. Danes je celotna država opita z bodnjami javnega sektorja, ko pa bo to minilo, minilo bo ko zmanjka denarja, bodo na kolenih prosili, da podjetja pridejo v Slovenijo, tako kot to počnejo v drugih državah. Takrat bodo na voljo zemljišča, ne bo več birokratskih ovir, tudi zajetne davčne olajšave bodo na voljo. Grčija je padla iz kroga razvitih in je zdaj v razvoju .... tako bo tudi pri nas, ker opiti ne ostanejo razviti.
Terezinka
14. 06. 2013 13.59
+10
kiboko, politika je lep izraz za korupcijo, za nered, za neodgovornost. Podjetja pa gredo v tujino, če se jim izplača in bodo šla tudi v bodoče. Žalostno pa je, da gredo nekateri v tujino in se tam obnašajo po "naše". Tudi tistim, ki v tujini zanje delajo ne plačajo in potem jih pripeljejo spet domov na zavod
bbstar
14. 06. 2013 21.38
+4
Kaj se eni ne zavedate, koliko miljionov crpa Slovenija od unije. To pa da ima drzava v lasti podjetja, pa je tako zgreseno ker so filali firme z kapitalom, namesto da bi jih ze pred 15 leti prodali in bi dandanes lahko imeli firme,ki bi se borile in zasnovale nove ideje ter ostale konkurencne. Dogaja pa se tocno to, kar se je po osamosvojitvi. Jugoslavija je prej delala enako, samo vse od kreditov in povojnih odskodnin. Zavedajte se, da ena vecja firma ne mora preziveti ce ima samo v Sloveniji trg. Tu pri nas v Franciji, sploh cujes ne da bi firma bila v vecji lasti drzave in ce ni konkurencna pa se lastnik, vodstvo zamenja ali pa se zapre in adijo. Eni imate res skisane mozgane.
Oboa
14. 06. 2013 13.47
+11
Sem spremljal takrat ta pogajanja. Delodajalci, sindikati, vlada, ankete, GZ, OZ, vsi so govorili, da je to napredek. In sedaj? Sedaj pa proti. Pa kje so bili 4 mesece nazaj?
Glavavtorbi
14. 06. 2013 13.32
+13
Seveda se bo zaposlovalo in to na veliko. Zaostritev kazni bo prinesla ogromno družbeno koristnega dela, kreditna socialna politika pa bo motivirala ljudi, da si socialno pomoč prislužijo na javnih delih. Zaposlilo se bo na tisoče slovencev, po rodu iz hrvaške, takoj ko bodo pokupili naša največja podjetja. Najbolj pa bo zaposlovala javna uprava in družbena samozaščita, zaostrena represija jim že danes omogoča, da se lahko hitro upokojijo, saj so visoke prejemke usmerjali v svoja družinska podjetja. Gre namreč za njihove družinske člane,ne moreš verjeti kako hitro odraščajo otroci, baby boom med javnimiusl užbenci se je ustavil, že čez kakšno desetletje bodo polnoletni in zamenjali starše na vseh družbenih položajih, od predsednikov, direktorjev in sekretarjev pa vse do čistilke. Name se zdi, da je naša dežela izjemno nasilna in draga, njim se zdi, da živijo v indiji koromandiji, kjer jih nihče ne ogroža in vsi živimo edino, da bi njim šlo še bolje. Obrtna zbornica? Hahahaha..., kdo so pa člani, s čim so začeli, za koga pa delajo njihova podjetja oziroma za koga perejo keš?
Terezinka
14. 06. 2013 13.52
+8
Za nove kapitaliste, za tiste, ki poskrbijo, da narod in tebe pumpajo proti delavcem v JU, da govoriš neumnosti. V JU in JS nasploh je veliko nepravilnosti, ki jih delajo tudi tam zaposleni. Dejstvo pa je, da delajo tako kot deligira politika, ki sprejema zakone. Marsikateri delavec, ki dela v JU bi mirno pogrešal sodelavca, ki ga je politika zaposlila in sedi v neki pisarni brez da ve kaj naj dela ali pa le poroča kje je kakšen, ki ne dela kot je naročeno. Problem je politizacija vsega, korupcija na vsakem koraku., požrešnost kapitala in prehitra kraja, ki jo lepo imenujejo lastninjenje državnega premoženja
Huey
15. 06. 2013 16.23
+4
Terezinka, tvoj post je bil oddan v delavnem času! Ti je dolgčas v službi?
pacifik12
14. 06. 2013 13.24
+13
Veste kaj, vaša podjetja vsa po vrsti so našla denar za tajkune, milijone so našli brez problem. Hidriia je nazadnje dobila nagrado za najbolj inovativno podjetje ampak je samo vprašanje časa kdaj bo mogla zaprosit za državno pomoč ker so zapufani do amena. Ampak Edvard Svetlik najde brez problema denar za svojo vilo v New Yorku in par 10 milijončkov za tajkune.
Terezinka
14. 06. 2013 13.35
+26
Čas je da se pove, da smo čisto dobri, ko nas zaposli delaven in odgovoren lastnik v Avstriji. Tam nam lahko pošteno plača naše delo. Doma pa smo zajedalci, smo leni, smo preplačani. Zakaj? Zato, ker ste hoteli postati bogataši čez noč, zato ker ste najeli kredite na račun nas in našega dela ter na račun naših firm, ki ste jih lastninili.
AlternativeFacts
14. 06. 2013 13.14
+16
Naj kdo Gospodarsko zbornico Slovenije vpraša, koliko se je odprlo delovnih mest po tem, ko so jim politični hohštaplerji znižali prispevno stopnjo za ZPIS-ovo blagajno, ko so jim znižali davek na dobiček itd..Ma sterat je treba te umetnike v mp3, ker ne delajo nič,ampak samo jamrajo in zahtevajo...ma gonite se v mp3...
Terezinka
14. 06. 2013 13.39
+23
Naj povedo, če je delavca možno manj plačati. Kaj bi radi, da bi si plačal delavec sam prispevke in davke iz 500 EUrRIČKOV. Nehajte z nekonkurenčnostjo in povejte, da ste nesposobni in požrešni. Pravi gospodar živi in dela s firmo, obogateti in postatiu veliki lastnik pa nikjer razen v takih družbah kot je naša ni možno v tako kratkem času. Vsaj pošteno ne
pacifik12
14. 06. 2013 13.12
+12
A se pravi bi mogli imet 0% obdavčitev da bi lahko v delodajalci vse prenesli na Kajmanske otoke, kot Lovše in gradili vile v New Yorku kot Edvard Svetlik in izplačevali delavcem v Hidrii 500 evrov bruto in jih silili v nočna dežurstva da bodo prišli do unih 780 bruto.
cini?no
14. 06. 2013 13.11
+14
če ne bo industrije pa bo čisto okolje in bomo pač turistična država. kmete na ekološko predelavo in pridelavo, zamazano industrijo ven, bomo pač kuharji sobarji natakarji. pa kaj se gre ta gospodarska zbornica čisto nič ji ne paše, plač spodobnih ne bi dajali, davkov ne bi plačevali, kapitalisti bi radi samo pobirali. jok brate. znova je čas da delavec dobi čast in oblast, kapitalu pa če ni prav pa se naj pobere kamorkoli želi. ne nas fopat kako potrebna je industrija
Terezinka
14. 06. 2013 13.45
+7
cinično in ta čas, da se tvoj plan uredi bomo plačevali pufe, ki so nam jih naredili. Ta čas bomo naše mlade poslali v tujino Ne govori neumnosti, kaj boš hodila peš, kaj boš zmeraj zdrava, kaj boš svetila s lojno lučko, Sedaj smo na nekem gospodarskem statusu razvoja. Živimo med državami, ki imajo določeni standard in naši otroci in mi tudi imamo določene običaje in zahteve. Ne moremo kar postati vsi kmetje in kelnarji. Urediti moramo življenje, ki ga živimo. Lahko posvetimo razvoj nekim planom. Toda draga moja turisti pridejo po cestah, pripeljejo se z letali in ladjami. Ne bom naštevala, ker sem jezna nad vsem in bom povedala še kakšno neumnost. zdi se mi bolno nakladanje ta tvoja čista in ekološka kmetja. To je tako kot boj proti vetrnim elektrarnam v obrambo pticam, ki se samo pri nas neumno zaletijo v vetrnico
Terezinka
14. 06. 2013 13.06
+45
Narod zbudimo se. Nismo leni, nismo preveč plačani, nismo zapravili nič, nismo mi ropali države. Ni kriv delavec niti tisti v gospodarstvu niti tisti v šolstvu ali kjer koli drugje. Krivi so nesposobni politiki, ki so skupaj z tajkuni in nesposobnimi kapitalisti okradli državo. Propadejo podjetja in obrtniki, ki ne plačajo delavcev in ne tisti, ki delavce pošteno plačamo. Če zaposlim človeka, ki mu nisem sposobna dati plače in poravnati njegove prispevke potem sem dolžna zapreti barako. Če moj delavec ni sposoben zaslužiti 1000 EUR potem ne znam organizirati dela, potem nisem menedžer ali podjetnik ampak nesposobnež. Ura delavca, ki kar koli dela ima sigurno več kot 5 EUR brutto. Će bi delali po 5 EURo bi stanovanja ne prodajali po več 1000 EUR na meter. Bodimo enkrat jasni in pošteni. Niso nas uničili delavci v JS ali JU uničili so nas lopovi, uničila nas je korupcija, klijentilizem, kraja in požrešnost
Huey
15. 06. 2013 16.25
+3
Mar ne plačujemo mastno JU/JS, da nas branijo pred korupcijo, kliantelizmom in krajo?
Googlebot
14. 06. 2013 12.54
+30
Jaz sem vzel kredit milijon € zato zahtevam da dragi državljani RS poplačate moj kredit! HVALA!!!! Če se vam zdi da je tukaj nekaj narobe si poglejte trenutno stanje v državi!
caspera1
14. 06. 2013 13.01
+24
Ma nič ni narobe! Zakaj bi pa bilo? Kam nakažemo?
unatm
14. 06. 2013 13.05
+27
če rabiš pocen delovno silo, da poplačaš kredit (ma a ti ga je sploh treba - dej na slabo banko) udri po delavskih pravicah in se zgovarjaj na potrebno "konkurenčnost" pa čeprav v zadnjih 20 letih nisi dal niti ficka v kaki razvoj pa to (rabiš pa terenca ua po avtocesti pa žena pa otroc so hudi smučarji pa na morju tut ni pocen zidat... pa...u kopalnici turško in finsko savno, ter seveda ekstra tuš...) ... ka se pa to prav ! na konc ti bodo delavci celo zahteval, da jim plačaš prispevke pa to. ma skini jim še plače !!!
Terezinka
14. 06. 2013 13.11
+11
Predlagam, da ti dajo prispevke, da boš najel odvetnika, ko boš zagovarjal zakaj jim nisi plačal prispevkov in plač. Poleg tega pa, če hočejo naši delavci na zavodu kaj zahtevati morajo tri BERI TRI MESECE delati brez plačila
Googlebot
14. 06. 2013 13.21
+18
Narobe je edino to prijatelji moji da še vedno vsi tukaj sedimo in nič ne naredimo za boljši jutri!
Terezinka
14. 06. 2013 13.26
+10
Zavedati se moramo, da nas politika in kapital ženejo v borbo revežev med seboj. Kapitalist, velik in mali skupaj s politiko in ne delavcem v JS nas izkoriščajo. Okradli so JS, okradli JU in okradli delavca v gospodarstvu. Okradli so vse fabrike in sedaj nam bodo še davek naložili, da rešimo njihove kredite
Amasakul
14. 06. 2013 12.52
+9
nove zgodbe, novi težki časi ...
Terezinka
14. 06. 2013 13.14
+9
Čigavi? Mogoče tistih ubogih lastnikov. sram bi me bilo, če bi zahtevala, da nekdo zame dela in ga poleg še maltretirala brez plačila plače in prispevkov. Izgovor, da mu drugi niso plačali ni stvar delavca. Dobiček, če bi plačali ne bi delil z delavcem. Delavcu je nujno treba plačati. Ni pošteno, da zaradi neodgovorne, nestrokovne ali nepravilne odločitve nekdo postane hlapec nekemu tajkunu