Gospodarstvo

Elektronske komunikacije se selijo na Golobičevo ministrstvo

Ljubljana, 16. 06. 2009 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
55

Poslanci so sprejeli novelo zakona o državni upravi, ki seli elektronske komunikacije na Golobičevo ministrstvo. Opozicija meni, da gre predvsem zaradi Ultre za konflikt interesov.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič FOTO: Miro Majcen
Poslanci razpravljajo o noveli zakona o državni upravi, s katero bi se regulativa za elektronske komunikacije in pošto prenesla na Golobičevo ministrstvo za visoko šolstvo. Koalicijski poslanci so predlog že podprli, nasprotujejo pa mu v SDS, SLS in SNS. Med drugim so poudarili, da je to politična in ne strokovna rešitev.

Pavlinič Krebsova: Gre za racionalizacijo dela

Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, vlada poskuša racionalizirati delo ministrstev ter uskladiti delovna področja ministrstev z aktualno zakonodajo in direktivami Evropske unije. Eden od ciljev predloga zakona je po njenih besedah zmanjšanje stroškov dela zaradi nove organiziranosti na nekaterih področjih ter večja preglednost in transparentnost delovnih področij posameznih ministrstev.

Poleg elektronskih komunikacij bi novela zakona prenesla področja učinkovite rabe energije z ministrstva za okolje in prostor na ministrstvo za gospodarstvo. Jasno bi določila tudi razmejitev pri varnosti hrane in živil med ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvom za zdravje, je pojasnila Pavlinič Krebsova.

Opozicija: Gre za konflikt interesov

V SDS menijo, da izhaja predlog za prenos pristojnosti na MVZT skoraj izključno iz skritih in tajnih dogovorov pred sestavo vlade. V poslanski skupini SDS so po besedah Jožefa Jerovška pričakovali, da bo predsednik vlade Borut Pahor umaknil in zaustavil spremembo zakona zaradi vpletenosti ministra Gregorja Golobiča v prikrivanje lastništva podjetja Ultra, saj gre za očiten konflikt interesov. "Žal ugotavljamo, da je vpetost klientelistične naveze v vladi močnejša od želja po transparentnem urejanju in vodenju državne uprave," je poudaril Jerovšek.

Poslanec SDS Jožef Jerovšek pravi, da gre pri prenosu regulative za elektronske komunikacije na ministrstvo za visoko šolstvo za očiten konflikt interesov.
Poslanec SDS Jožef Jerovšek pravi, da gre pri prenosu regulative za elektronske komunikacije na ministrstvo za visoko šolstvo za očiten konflikt interesov. FOTO: POP TV

Silven Majhenič je v imenu poslanske skupine SNS napovedal, da novele zakona o državni upravi ne bodo podprli. "Glede na zadnje dogodke, ki so zaznamovali volilni slovenski politični vrh, v poslanski skupini Slovenske nacionalne stranke odločno nasprotujemo noveli, ki prinaša ravno področje elektronskih komunikacij v pristojnost ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo," je poudaril.

V poslanski skupini SLS se jim po besedah Gvida Kresa določeni predlogi v noveli zakona o državni upravi zdijo čisto sprejemljivi in razumljivi. Vendar pa se jim zdi izbira predlaganega ministrstva za prenos elektronskih komunikacij in pošte "milo rečeno neposrečena. Morda bi lahko rekli celo sporna oz. strokovno nelogična," je dejal. Sporno se jim zdi, da bi Golobiču s to novelo povečali pristojnosti, in to pristojnosti na področju, "kjer je tudi zaradi svojega lastništva njegovo objektivno delovanje žal vprašljivo", je poudaril Kres in ocenil, da gre za zelo jasen konflikt interesov. Kot je dejal, bodo v SLS glasovali proti noveli.

Kontič: Zakon bomo kljub nekaterim pomislekom podprli

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič
Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič FOTO: POP TV

Bojan Kontič je v imenu poslanske skupine SD pojasnil, da so bili nekateri pomisleki o prenosu elektronskih komunikacij in pošte na visokošolsko ministrstvo, vendar je odbor vloženo dopolnilo, ki je predvidevalo ohranitev teh pristojnosti na ministrstvu za gospodarstvo, zavrnil.

V poslanski skupini SD bodo po Kontičevih besedah predlog zakona kljub nekaterim pomislekom podprli. Kot je sicer znano, sta prenosu pristojnosti nasprotovala tudi poslanca SD Luka Jurij in Dejan Levanič, ki sta že na odboru, ki je zakon obravnaval, predlagala dopolnilo, s katerim bi ukinili prenos. Vendar to dopolnilo ni bilo sprejeto.

Elektronske komunikacije in pošta so bile najprej na ministrstvu za informacijsko tehnologijo, ki so ga pozneje ukinili in regulativo s tega področja prenesli na ministrstvo za gospodarstvo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 06. 2009 21.20
Buena Vita
18. 06. 2009 21.03
kot minister pa že ima pod klobukom več kot deset milijard evrov računajte;;,ljubljansko banko,istrabenz,interevropo,večinski delež v luki koper z ultro je pa povezanih mnogo več firm ki bodo potem uničene
Buena Vita
18. 06. 2009 20.59
ša malček bo imel interevropo,luko koper,istrabenz in sedaj bodite pozorni kako je ves čas platel mrežo da bo kaznoval tajkune,ovce so mu nasedle potem je udrihal po istrabenzu,in pletel mrežo okoli elektro prodaje-deležev,črpalk,poslov v studii moderni,kjer ja prekinil pogodbe,prej pa je z lažmi preko verdnikove in barucejeve ustvarjal revolucijo v kopru,kupoval majice prebrisanim lenuhom iz luke,ti prebrisanci so paradirali in lagali kolk so pokradeni,v resnici se bi pa krast šele začelo z pudlicami ki so nastavljene ker veselko ki je sedaj nastavljen v luko je že prej delal za ultro,preko dravograda,studia moderne,in firme v Kilovčah,špedicijo in carino so prenesli z luke v dravograd seveda čisto po naključju ja po naključju so lagali da ima janša prste umes,,ko padajo rubikoni pa vidimo da ima samo golobič -tajkun prste povsod
blah-blah
17. 06. 2009 14.16
hahahahaha...prejšnja vlada je vsaj skrivala svoje svinjarije,tej se pa še to ne da in se gladko požvižgajo na vse,predvsem pa na nas.sicer se je pa točno vedlo,da bo prišlo do tega takoj,ko je globček dobil to ministrstvo....BANANA REPUBLIC....hihihihi
Leandra
17. 06. 2009 12.00
Če je Golubič kot tajnik stranke LDS nakradel 5 milijonov Evrov. Koliko še bo nakradel kot minister..???
Ro-Zy-YoZi
17. 06. 2009 09.08
Poslanci razpravljajo o noveli zakona o državni upravi, s katero bi se regulativa za elektronske komunikacije in pošto prenesla na Golobičevo ministrstvo za visoko šolstvo. REGULATIVA= pisanje zakonov, standardov, itd....
Neurath
17. 06. 2009 08.54
Se že ve, kdaj glasujejo o novem predsedniku uprave NLB? ..oziroma kdaj nastopi to funkcijo Cvikelj - rad bi mu v imenu ljudstva(tistega omejenega) poslal rože.
deloholik
17. 06. 2009 08.46
jaz samo upam, da se bomo slovenci iz tega kaj naučili in vseh teh stvari čet dobra tri leta ne bomo že pozabili...
toncic
17. 06. 2009 07.27
Sram me je, sram, da ne moremo nič proti takim lopovom, sram, ker se je zato celo ta novica premaknila stran od oči, stran s prve strani. Sram me je ker so se tudi novinarji spet poskrili. Kaj Pahor, Cvikl, golobič & co res mislijo, da smo slepi?
bnam 2707
16. 06. 2009 23.54
Ker ne vemo kaj je pravna država,dopuščamo tem samovšečnim politikantom,da nam oni krojijo pravno državo po svoji meri.Dokler bomo Slovenci dopuščali take anomalije v demolraciji,kjer ima laž dva imena,bo stanje nespremenjeno. Isto velja za tretjo vejo oblasti,ki misli,da je nad državo in nad bogovi.vsekakor pa ljudstvo nima nobene besede in veljave,razen,ko se politični oligarhi spravijo na volilne liste in pametujejo vsenaokrog,da nam mažejo um in oči. Razjahaj kurta,pa boš zajahal murta.
erikon
16. 06. 2009 22.42
Banda lopovska
mfmaister
16. 06. 2009 21.26
to je pa to k socialiste volš, kdaj je pa kšn komunajzr kj naredu za socjalno državo
milan777@mail386.com
16. 06. 2009 20.19
Po vsem kar se je o KLJUKECU vedelo je to poden od podna.
12345s
16. 06. 2009 18.59
Ali je to bil Golobičev pogoj,da ne odstopi?
yeyo.white
16. 06. 2009 18.02
problem je ze to, da visokosolstvo in tehnologija nimata kaj delat v enem samem ministrstvu... povsem nelogicno... tako kot sport in solstvo ne...
nejco13
16. 06. 2009 17.41
In sedaj bo šlo takole: Ministrstvo za visokošolstvo, znanost in tehnologijo razpiše nek projekt na področju telekomunikacij in kdo bo dobil posel??? Ja le kdo.... Ja le kako.... Ah ja....ne vem, če bomo volivci lahko vse to prezrli....
nejco13
16. 06. 2009 17.38
Zalostno, bedno, sramotno in se kaj bi se naslo....
nejco13
16. 06. 2009 17.38
Kam smo padli Slovenci, da mirno spremljamo, ko naš denar v svoj žep pospravlja ta notorični lažnjivec, prevarant in tat. Pa ko bi vsaj bil pameten in sposoben in imel neko vizijo, podjetje, ki bi pošteno poslovalo in za katerim bi stal sposoben kader, podjetje z dodano vrednostjo bi bil tiho, tako pa...... politični manipulanti, prevaranti in nesposobenži.Mislim, da naši delavci in skratka vsi državljani ne polnimo proračunske blagajne zato, da bi jo nekdo tako podlo izkoriščal in praznil in bogatel na račun vseh nas! Temu moramo, če ne bo šlo drugače, tudi z glasnimi organiziranimi protesti reči odločen NE!
pepar
16. 06. 2009 16.52
Ko je ostal v vladi sem ponujal državljanstvo za kišto krompirja,zdaj bi ga dal zastonj.Saj enkrat bomo tudi golobičevi hlapci meliv sega dovolj !
danaaajaaa
16. 06. 2009 16.51
Kaj je bil res kdo tako naiven da je pričakoval kaj drugega? Sramota! Vlada bi morala upoštevati mnenje ljudi, državljanov ki jim spodnašamo r.iti vsak dan! Da lahko lepo in udobno živijo in se potem še norca delajo iz Slovencev! Res bo potreben referendum in da pometemo s to vlado. Ampak kateri idi.oti so sploh volili tega trojčka, to mi še vedno ni jasno! Glede na vse sem skorajda prepričana da če bi Kučan ponovno kandidiral za predsednika države da bi zmagal! Zaradi svojih plavih očk, kaneda?