Gospodarstvo

Kdo bo profitiral s ptičjo gripo

New York, 27. 03. 2006 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mednarodna finančna skupina Citigroup je z analizo prišla do presenetljivih ugotovitev o borznih špekulacijah.

Nekateri znanstveniki ne dvomijo več, da bo ptičja gripa nekega dne prenosljiva s človeka na človeka. Vendar ne poznajo odgovora na vprašanje, kako kužen bo v tem primeru virus H5N1. Ta negotovost pa spodbuja špekulacije investitorjev na svetovnih borzah.

Analitiki Citigroup so raziskali učinke različnih scenarijev širjenja ptičje gripe: Manj potovanj in več spletne trgovine
Analitiki Citigroup so raziskali učinke različnih scenarijev širjenja ptičje gripe: Manj potovanj in več spletne trgovine FOTO: Reuters

Največji ameriški finančni koncern Citigroup je podrobno analiziral najbolj skrajne scenarije širjenja virusa ptičje gripe med ljudmi in prišel do osupljivih rezultatov.

Analitiki v poročilu ugotavljajo, da so investitorji na finančnih trgih v izjemni negotovosti, ki jo povzroča nepredvidljivost širjenja virusa H5N1. "Naša analiza kaže, da ptičja gripa predstavlja rastoče tveganje za globalne finančne trge," menita analitika Bruce Rolph in Robert Bonte-Friedheim.

Globalni spopad delnic

Študija med drugim raziskuje finančno-gospodarske posledice najslabšega možnega scenarija v primeru mutiranega virusa, ki bi se prenašal s človeka na človeka, na drugi strani najbolj optimističen scenarij - če bi se virus samo v posamičnih primerih prenesel na človeka.

Cepljenje proti ptičji gripi v Hongkongu
Cepljenje proti ptičji gripi v Hongkongu FOTO: Reuters

Na borzah in v svetu financ bi se v najslabšem primeru "vse spremenilo", menijo izvedenci. Politični odzivi na pandemijo svetovnih razsežnosti in ravnanje ljudi, ki bi se izogibali vsakršnemu osebnemu stiku z drugimi, bi na globalni ravni razvrednotili ekonomsko načelo "ponudbe in povpraševanja". Gospodarska aktivnost bi se na splošno zmanjšala, upadla bi pripravljenost na finančna tveganja, monetarna politika bi doživela krizo, cena goriv bi strmoglavila, znižale pa bi se tudi obresti.

V najboljšem primeru bi bile posledice podobne epidemiji SARS-a, le da bi bile "širše in daljnosežnejše". Tako bi "časovno omejena motnja" povzročila prehodni padec rasti na prizadetih borzah, ki bi ji sledilo hitro okrevanje in globalna "potencialno zelo močna" rast delnic. Prehodna faza nemobilnosti bi povzročila intenzivno rabo tehnologij, predvsem pa spletne trgovine.

Slabo za pivo

Glede na hitrost širjenja pandemije H5N1 bo borza zahtevala tudi "žrtve", medtem ko se bo tečaj nekaterih delnic precej povečal, med njimi pa ne bodo samo farmacevtske družbe.

Po pričakovanju bodo poraženke na borzi mednarodne letalske družbe, kot so American, Continental, United, Qantas, British Airways, Lufthansa in Air France, v njihovi družbi bodo hotelske verige (Marriott, Hilton, Starwood). Tudi proizvajalci luksuznih dobrin, med njimi ameriška Neiman Marcus in Tiffany ter francoski Richemont, bodo čutili posledice spremenjenih potovalnih navad. Med poražence je Citigroup uvrstil tudi zavarovalnice (AXA, Metlife, Prudential) in lastnike nakupovalnih središč.

Če bi se epidemija razširila, bi se negativni učinki poznali tudi v drugih gospodarskih panogah: naftni derivati (BP, Total, Shell), rudarstvo in metalurgija (samo iz Kitajske, ki je glede ptičje gripe najbolj na udaru, izvira tretjina svetovne ponudbe rudarskih surovin), turizem in presenetljivo - pivovarska industrija.

Vse bi bila le grda nočna mora?

Ljudje bi se umaknili v izolacijo, posledice bi čutili globalni trgi
Ljudje bi se umaknili v izolacijo, posledice bi čutili globalni trgi FOTO: Reuters

Med zmagovalci delniških tečajev bi bili po mnenju Citigroup veliki farmacevtski koncerni, ki izdelujejo protivirusne pripravke (Gilead, Roche, GlaxoSmithKline) in razvijajo nova cepiva (Sanofi-Aventis, CSL). Banka pri tem opozarja na preveliko upanje glede učinkovitosti Tamifluja (Roche), saj "ni nobenih kliničnih dokazov za učinkovitost Tamifluja pri H5N1, kaj šele v primeru mutacij tega virusa". Omejena razpoložljivost Tamifluja naj bi poleg tega predstavljala "idealno okoliščino za pojav različic virusa, odpornega na Tamiflu".

Nadaljnji dobičkarji s pojavom ptičje gripe naj bi bili po mnenju izvedencev tudi proizvajalci čistil (Henkel, P&G, Reckitt Benckiser, Ecolab, Clorox, Kao), podjetja zdravstvene nege (Tenet, Community Hospitals), družbe za domačo zabavo (Nintendo, Blockbuster), telekomunikacije (AT&T, Deutsche Telekom, BT) in spletna industrija (eBay, Google, Yahoo), ki bi pridobile zaradi potrebe posameznika po samoizolaciji.

Vse to naj bi se po predvidevanju analitikov Citigroup zgodilo še v letošnjem letu, najpozneje pa leta 2008. "Teoretično" bi bil po njihovem mnenju možen tudi drug scenarij: "Vse skupaj bi se pokazalo kot grda nočna mora".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.