Gospodarstvo

Skupščina NLB odložena

Ljubljana, 23. 06. 2014 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupščina NLB je odložena za največ 15 dni. Na skupščini naj bi sicer država kot 100-odstotni lastnik banke med drugim odločala o nasledniku Franceta Arharja. Neuradno se je pred skupščino govorilo tudi o razširitvi dnevnega reda z zahtevo po informacijah v zvezi s prodajo Mercatorja.

Arhar je nepričakovano odstopil spomladi.
Arhar je nepričakovano odstopil spomladi. FOTO: Aljoša Kravanja

Skupščina Nove Ljubljanske banke (NLB), sklicana za danes zjutraj, je odložena za največ 15 dni, so iz banke sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze. Dodatnih pojasnil niso ponudili. Neuradno se je pred skupščino govorilo tudi o razširitvi dnevnega reda z zahtevo po informacijah v zvezi s prodajo Mercatorja.

Na skupščini naj bi sicer država kot 100-odstotni lastnik banke med drugim odločala o nasledniku Franceta Arharja v nadzornem svetu največje slovenske banke in o spremembah statuta, ki na določenih področjih krepijo pristojnosti uprave banke.

Neuradno pa je bilo slišati, da naj bi država oz. Slovenski državni holding (SDH) kot upravljalec državnih naložb utegnila na skupščini od uprave banke pod vodstvom Janka Medje zahtevati tudi dodatne informacije o postopku prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

Te bi moral SDH vključiti že v poročilo o postopku prodaje največjega slovenskega trgovca, ki ga je zahtevala vlada, a naj bi mu Nova Kreditna banka Maribor dala nekaj podatkov, NLB pa ne.

NLB
NLB FOTO: Reuters

K obravnavi te točke so pozvali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je ena najglasnejših nasprotnic prodaje 53-odstotnega lastniškega deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju.

Zahtevali so, naj uprava NLB v skladu z odločitvijo skupščine najpozneje v roku osmih delovnih dni pripravi celovito poročilo o poteku prodaje Mercatorja sistemu Agrokor z vidika vloge NLB v postopku ter vanj vključi celovito oceno tveganj v prodajnem postopku. V vmesnem času pa naj uprava NLB zadrži vse aktivnosti v zvezi s prodajo Poslovnega sistema Mercator.

Vlada je sicer minuli teden prodajalce Mercatorja pozvala, naj postopke vodijo z vso skrbnostjo dobrega gospodarja in pri odločitvah upoštevajo tudi vidike zaposlenosti oziroma ohranitve delovnih mest, odnose v dobaviteljskih verigah in ostale pomembne vidike za slovensko gospodarstvo.

V NLB so v luči tega poziva zagotovili, da pri prodaji nestrateških naložb "v največji dopustni in poslovno smiselni meri vključuje razumevanje širšega gospodarskega in družbenega ravnovesja".

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mali grizli
24. 06. 2014 11.53
24uric
23. 06. 2014 16.19
+1
a arhi ni na dobu
felix59 drugič
23. 06. 2014 16.16
Kako je država lahko lastnica , ko so denar za dokapitalizacijo vzeli nam državljanom RS . Torej je banka naša ne državna. Državni so lopovi , ki so pokradli denar !!!
Crazy_Horse
23. 06. 2014 10.22
+5
Kdo bo nasledil Arharja? nov lopov
butalistan
23. 06. 2014 14.35