Gospodarstvo

Kdo bo generalni direktor SŽ?

Ljubljana, 25. 08. 2009 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na razpis za generalnega direktorja Slovenskih železnic je prispelo 15 prijav. Kandidati so prijavi priložili tudi seznam vizij in strategij. Njihova imena še ostajajo skrivnost.

Železnica-2
Železnica-2 FOTO: Dare Čekeliš
Nadzorni svet Slovenskih železnic je razpis objavil tri dni zatem, ko je 7. julija Matic Tasič podal nepreklicno odstopno izjavo s položaja prvega moža družbe. Tasič je krmilo železnic zapustil po samo štirih mesecih vodenja, železnice pa začasno vodi član nadzornega sveta Aleš Tavčar. Tasič, ki je položaj prvega moža železnic brez javnega razpisa zasedel 17. marca, je z železnic odšel, saj kljub zahtevam nadzornikov in resornega ministra ni odstopil s položaja župana občine Prevalje.

Razpisna komisija nadzornega sveta Slovenskih železnic je danes dopoldne pregledala 15 prispelih prijav na razpis za generalnega direktorja družbe. Znova se bo sestala prihodnjo sredo, po temeljiti preučitvi prijav oz. priloženih vizij in strategij, ko bo na pogovor tudi povabila ustrezne kandidate.

Kot je pojasnila predsednica razpisne komisije Branka Neffat, bo komisija pregledala, koliko prijav je zadostilo vsem razpisnim pogojem, torej tako formalnim pogojem kot priložitvi vizije in strategije Slovenskih železnic za prihodnji štiriletni mandat.

Vizijo in strategijo je po njenih pojasnilih sicer k prijavi priložila večina kandidatov.

Razpisna komisija nadzornega sveta bo do prihodnjega tedna podrobneje analizirala in preučila priložene vizije in se znova sestala v sredo, 2. septembra, ko bo na pogovor povabila tudi ustrezne kandidate. O imenih je po njenih besedah še prezgodaj govoriti.

Komisija bo nato nadzornemu svetu Slovenskih železnic – vodi ga Andrej Godec – predlagala kandidata, Neffatova pa ne izključuje niti morebitne ponovitve razpisa, če med petnajsterico ne bi našli primernega kandidata za vodenje družbe.

Med prijavljenimi ni znanih imen iz gospodarstva, glavni favorit pa je nekdanji direktor Term Čatež in Sinfonike Goran Brankovič. Podporo naj bi imel v levi kot v desni politični opciji.

Kot je prejšnji teden poudaril prvi nadzornik železnic Godec, bi lahko izbranec vodenje Slovenskih železnic, če bo šlo vse po načrtu, prevzel oktobra. Mandat traja štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja, z izbranim kandidatom pa bo sklenjena pogodba o zaposlitvi za čas trajanja mandata.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bučar
26. 08. 2009 22.26
Nauders
25. 08. 2009 22.26
Kdo bo lutka, skozi katero se bo "legalno" pretekal denar do grabežljivcev
skydrol7
25. 08. 2009 19.10
kaj novi direktor,reorganizacija podjetja je nujna.
Leandra
25. 08. 2009 17.12
V državnih podjetjih, Komunalah železnicah je dober za direktorja tudi Bukov Hlod..??
Anja79
25. 08. 2009 16.27
SŽ s zgodovinsko infrastrukturo. SŽ je v kompletu za železniški muzej!