Gospodarstvo

'Koalicija prodaja lanski sneg po dražji ceni'

Ljubljana, 06. 06. 2012 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V koaliciji pravijo, da je prvi cilj ukrepov za gospodarsko rast obrniti negativne trende. Pogačnik iz SDS pravi, da bodo odpravili administrativne ovire, ki so eden ključnih zaviralcev rasti, finančno razbremenili gospodarstvo in mu zagotovili spodbude. Iz opozicijskih SD in PS je slišati kritike.

Poslanci koalicije so dejali, da bo nov vladni paket ukrepov za spodbujanje gospodarstva odpravil administrativne ovire, finančno razbremenil gospodarstvo in zagotovil spodbude. Izpostavili so, da bodo imeli predlagani zakoni dolgoročne učinke in da je njihov prvi cilj obrniti negativne gospodarske trende.

Poslanec SDS Marko Pogačnik je pojasnil, da so zdaj, ko je bil sprejet zakon za uravnoteženje javnih financ, ustvarjeni tudi pogoji za drugi zakonodajni sveženj za spodbujanje gospodarske rasti. Kot je spomnil, so izhodišča za nove ukrepe za spodbujanje rasti padec konkurenčnosti in izvoza, eden najnižjih deležev tujih neposrednih investicij, nazadovanje deleža ljudi, ki se ukvarjajo s podjetništvom, kreditni krč in nelikvidnost.

Vlada je zato po njegovih besedah sprejela 16 zakonov, ki zajemajo 75 različnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti. Z njimi naj bi se vzpostavilo boljše poslovno okolje. Kot je dejal Pogačnik, bodo odpravili administrativne ovire, ki so eden ključnih zaviralcev rasti, finančno razbremenili gospodarstvo in mu zagotovili spodbude.

Graf
Graf FOTO: Thinkstock
Hribar Milič: Če bomo samo varčevali, ne bomo prišli iz krize

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič kot pozitivno ocenjuje, da smo v Sloveniji sprejeli razvojno paradigmo, da porabimo preveč. Vendar pa opozarja, da če bomo samo varčevali, potem se nam ne piše dobro in zagotovo ne bomo prišli iz krize. Gospodarstvo je zadovoljno z začetkom varčevalnega paketa, potrebuje pa tudi hitre spremembe na področju debirokratizacije in nekaterih razvojnih programov, je dejal. Meni tudi, da bo Slovenija morala motivirati in stimulirati tako domače kot tuje vlagatelje, da bodo v Sloveniji bolj ambiciozni. "Istočasno pa mislim, da bomo morali del naše srebrnine prodati zato, da bomo lahko sanirali finančno situacijo. Nekatera podjetja bomo enostavno morali prodati, kajti v bančnih bilancah so preveliko breme za tekoče poslovanje," pravi Hribar Milič, ki dodaja, da je inovativnost tisto, kar pripelje do konkurenčnosti, do dolgoročne socialne vzdržnosti in omogoča izhod iz zdajšnjih razmer.

Poslanec DeSUS Ivan Hršak je v tej luči izpostavil več predlaganih zakonov, med drugim zakon o gospodarskih družbah, ki odpravlja nekatere nejasnosti pri dajanju soglasij s strani nadzornih svetov. Po njegovih besedah so načrtovane tudi spremembe insolvenčne zakonodaje, ki predvideva poenostavitev postopkov, zagotavljanje večjih možnosti prestrukturiranja in ohranjanje zdravih jeder podjetij. Omenil je še zakon o hipotekarni in komunalni obveznici, ki naj bi bankam omogočil večji obseg kreditiranja in posledično pripeljal do sprostitve kreditnega krča, na področju plačilne discipline pa uvedbo izvršnice, ki bo omogočila neposredno izterljivost dolga. Opozoril je tudi na neposredne finančne spodbude gospodarstvu prek javnih razpisov.

Po besedah Romana Žvegliča (SLS) bodo ukrepi vlade za spodbujanje gospodarske rasti težki 377,5 milijona evrov. Od tega bo država 148,5 milijona evrov namenila za subvencije, 50 milijonov evrov za garancije, 179 milijonov evrov pa za izvajanje javnih investicij. Žveglič je pri tem spomnil na več ukrepov, namenjenih ustvarjanju boljših pogojev za gospodarsko aktivnost iz prvega svežnja zakonodaje. Med njimi je naštel dvig prevzemnega praga v podjetjih za 33 odstotkov, postopno znižanje davčne stopnje pri dohodku pravnih oseb, povišanje olajšav za investiranje in spremembo dohodninske lestvice. Spomnil je še na šest milijonov evrov sredstev za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanje novih delovnih mest ter 40 milijonov evrov za sofinanciranje na področju učinkovite rabe energije.

Z omenjenima paketoma pa se delo vlade še ne bo zaključilo, je povedal Bojan Starman (DL). Kot je dejal, bodo spremembe potrebne tudi na trgu delovne sile, ki da je zdaj preveč rigiden. Slovenija potrebuje bolj fleksibilen trg, tako da bodo podjetja, ki bodo imela presežne delavce, te lahko odpustila brez dodatnih stroškov, je poudaril. Za te delavce bo treba tudi ustrezno poskrbeti, je dodal. Poleg tega bodo spremembe potrebne tudi na področju obdavčitve dela, ki je sedaj bistveno previsoka in odganja tuje investitorje, je prepričan.

Matej Tonin (NSi) pa je posvaril pred radikalnostjo opozicije. V luči imenovanja novega predsednika SD Igorja Lukšiča in njegovih besed, da francoski in ameriški predsednik Francois Hollande in Barack Obama predstavljata novo paradigmo, je izpostavil, da Francija tudi pod novim voditeljem stavi na varčevanje. Hollande se je po njegovih besedah zavezal, da najprej uravnotežijo proračun, nato pa bodo sledili ukrepi za gospodarsko rast tako kot v Sloveniji.

Na vprašanje, kdaj je v Sloveniji mogoče pričakovati učinke novega svežnja zakonov za spodbujanje rasti, je Tonin odgovoril, da gre za dolgoročne učinke. "Boljša kot bo gospodarska in vsesplošna klima v državi, hitreje se bodo prijeli," je pojasnil in dodal, da za to ni čarobne palice. Prvi cilj je, da se z ukrepi obrne slabe gospodarske trende, je sklenil.

Veber (SD): Koalicija prodaja lanski sneg po dražji ceni

Finančne spodbude za gospodarsko rast, ki jih je predstavila koalicija, tako povečini temeljijo na starih ukrepih, stalno vpetih v proračun RS, žal pa so pozabili povedati, da so sredstva, namenjena spodbujanju gospodarskega razvoja, manjša kot v letu 2011. Janko Veber, SD

Na izjave koalicijskih poslancev se je odzval poslanec SD Janko Veber. Pravi, da koalicija prodaja lanski sneg po dražji ceni. Po njegovem mnenju gre le za kozmetične popravke že obstoječe zakonodaje, opozarja tudi, da so ukrepi le skromen nabor, ki povečini temelji na odpravi administrativnih ovir. Ukrepi so po Vebrovem mnenju tudi alibi za privatizacijo in razprodajo državnega premoženja, "pod krinko ustanavljanja "superholdniga", nad katerim bo bdel političen kader vladajoče koalicije“.

"Ukrepi so pokazatelj "dobre prakse", ki se je izkazala v stečaju velikega gradbinca Primorja, ko je država na nemilost pustila 700 delavcev in več tisoč podizvajalcev. Še več, besede ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava so postale meso: "država ni božiček" in so danes dobile svojo vsebinsko nadgradnjo s tem, ko je koalicijski poslanec poudaril, da "gospodarstvo ne potrebuje veliko države",“ je dodal poslanec opozicijske SD.

PS: Predlagani ukrepi ne bodo spodbudili konkurenčnosti in rasti

V Pozitivni Sloveniji (PS) so poudarili, da vladni predlog zakonodajnega svežnja za spodbujanje gospodarstva v resnici ne vsebuje ukrepov za spodbujanje konkurenčnosti in gospodarske rasti. Kritični so bili tudi do vladne kadrovske politike v državnih podjetjih. Kot so poudarili, se lahko ponovijo zgodbe Intereurope in Luke Koper.

Poslanka PS Alenka Bratušek je dejala, da je vladni predlog svežnja zakonov za spodbujanje gospodarstva v resnici sveženj ukrepov za odpravljanje administrativnih ovir. "Ne rečemo, da to ni potrebno in prav, vendar pa ne gre za spodbujanje konkurenčnosti in gospodarske rasti," je poudarila.

Kot je napovedala, novela obrtnega zakona, ki odpravlja obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, novela zakona o gospodarskih družbah, ki bo preprečevala ustanavljanje novih družb v primeru zlorab v prejšnjih družbah, in novela zakona o varstvu okolja, ki bo opredelila financiranje in odgovornost družb za ravnanje z odpadki, "nikakor ne bodo spodbudile gospodarske rasti". "Novela zakona o graditvi objektov, umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor in novela zakona o prostorskem načrtovanju pa predstavljajo zgolj poenostavitev postopkov in s tem odpravo administrativnih ovir," je dodala.

Bratuškova je menila, da so edini omembe vreden predlog, ki bi "na neki način lahko pomagal gospodarstvu", poroštva oz. garancije v višini 50 milijonov evrov. Ob tem pa je opozorila, da ta sredstva v rebalansu proračuna za letošnje leto niso predvidena.

V PS sicer po besedah poslanke pogrešajo ukrepe za omilitev trenda propadanja podjetij in ohranjanje delovnih mest. V tej luči je bila znova kritična do razvoja dogodkov v primeru podjetij Radeče papir in Primorje. Kot je izpostavila, je ohranjanje delovnih mest dvakrat cenejše kot vzpostavljanje novih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
07. 06. 2012 22.19
+1
Najbolj ogabno se mi zdi, ko takole stresajo krivdo za slabo stanje v Sloveniji na sto in eno stvar, da bi imel kdo v desnici jajca, da bi povedal, kdo je dejansko kriv pa ne!
Geronemo
08. 06. 2012 10.38
+2
To ti je isto kot da bi porinil roko skozi zirkular in potem na žagi poiskal zob ki te je najbolj vrezal. Oz. VSI SO KRIVI
mabreg
07. 06. 2012 19.30
+5
Najbolj smešno pa deluje minister za logistiko, ki za nič ni pristojen. Uboga para, v opoziciji je bil pa takoooo pameten.
mabreg
07. 06. 2012 19.29
+9
Vlada ni naredila nič drugega, kot izvedla kadrovski cunami. Ministri so popolnoma nesposobni: Šuštešič pravi, da nismo nič prišparali z reorganizacijo ministrstev; NLB-ju bo dal davkoplačevalski denar, čeprav je ob nastopu trdil, da ne bo dal niti centa; superminister Žiga Žaga ni razen kaosa naredil nič, le Slovence bo spremenil v nekvalificirano delovno silo, ker ne da denarja za šolstvo; Gantar bo prepovedal zdraviti starejše in bolne in jih "skrivaj" evtaniziral, saj ne bomo imeli denarja za zdravila; Žerjav itak ne zna drugega kot klicati na pomoč božjo voljo, podjetja pa propadajo; no, Vizjak pa se je izkazal veliko bolj kot v prejšnjem mandatu v vlogi gospodarskega ministra, ko se je v štirih letih na pamet naučil deset stavkov o spodbujanju rasti, kar pa Žerjav ne počne več, ker je treba "šparat"; Janša pa najbolj uživa, postavil je Brezigarco v policijo, da bo uspešno soravljala v predal vse dokaze o njegovih krajah, podkupovanjih, ponarejanjih, lažeh itd., kar je očitno v skladu tudi s krščansko etiko; Gorenak uspešno nadaljuje s svojimi gestapovskimi metodami.
alterego
07. 06. 2012 19.59
+4
ja, prava sanjska ekipa! iz more v ulici brestov...
HooplaToopla
07. 06. 2012 14.48
+7
Pojasnilo "novinarjem" 24ur. 'Dražji' je lahko nek prodajni artikel. Cena je pa 'višja'. Ni mi povsem jasno, zakaj jim nadrejeni dovolijo ukvarjanje z zapletenimi političnimi temami, če ne obvladajo osnov.
Marko Cankar
07. 06. 2012 09.53
+4
Potrebno bo prevzeti odgovornost za to, kako bomo živeli v prihodnosti. Bomo dopustili ustvarjanje elite, ki pobira iz ust lačnim, za to da si polni svoje žepe brez dna? Bomo čakali, da pokvarjeni politiki poskrbijo za to, da bodo gospodarski lopovi odgovarjali za svoja dejanja? Pomislite kaj lahko storimo sami, za izboljšanje stanja v katerem živimo. Kaj lahko storimo, da pomagamo državi. Saj le-ta je naša in ne od naših politikov. Ne glejte, kaj lahko naredi država za nas,... ampak kaj lahko naredimo mi za državo. Nismo tako nemočni, kot želijo da bi verjeli.
BNAM2707
07. 06. 2012 12.15
+1
Saj bomo narerdil in to takoj,ko se bo pobral zadnji politični in gospodarski oligarh,ki nas je spravil na kolena.To bo zmožna edino druga republika,ki bo omenjene oligarhe spravila pred sodišča zaradi rušenja ekonomskih temeljev države. Ne morejo nam pa soliti pamet tisti,ki so državo zavozili.Toje fakt.
BNAM2707
07. 06. 2012 08.58
+3
Misija nemogoče.V kratkem bo prišel čas streznitve in to za vse.
olyca
07. 06. 2012 07.50
-1
A nje, sem vam reku !!!
nemarx
07. 06. 2012 07.09
+1
Propadanja podjetij državne srebrnine in ostale socialistične navlake ni možno zaustaviti ne z novimi zakoni in še manj z novimi in novimi spodbudami in finančnimi injekcijami. Vsa ta naša podjetja upravlja prevelika administrativna nadgradnja z dobro plačanimi šefovskimi in direktorskimi plačami. Ti gospodje in gospe posedajo na 101 nepotrebnem sestanku in pametujejo, vlak pa pelje v prepad. Branilci državne srebrnine (levi in desni) imajo interes ščititi ta podjetja zaradi tega, ker lahko v njih mirno sestančijo in vlečejo sorazmerno visoke plače, pa še izčrpavajo ta podjetja za potrebe svojih prijateljev iz povezanih podjetij. Obezno je potrebno vsa ta "srebrna" podjetja prodati pravim lastnikom, najbolje tujcem, ki bodo v njih garantirano zaposlovali takšne kadre, ki znajo in hočejo, in ki so pripravljeni delati in ne sestnkovati, lastnik pa jih bo plačal kolikor bo ocenil, da lahko in je potrebno in nam ne bo treba gledati v njihove denarnice. Pravi lastnik ne bo gledal ali nosijo dobri delavci leve ali desne čevlje, kot se to dogaja sedaj. Slovenija dobrih strokovnjakov nima v izobilju, ima pa na tisoče diplomantov celo doktorjev znanosti, ki pa so dobri edino za raziskovanje vpliva megle na uspešno razmnoževanje komarjev, ne pa za vodenje gospodarskih družb.
alterego
07. 06. 2012 07.48
+4
ne bo čisto držalo. država ni nujno slab lastnik, kar kaže praksa v "normalnih" evropskih državah (predvsem severno od naših Butal), problem je, da butalsko državo vodijo pač Butalci, katerim je prvi in edini interes napolnit svoje in žepe prijateljev. če bi že rabili tujo strokovno pomoč, bi bilo treba za ministre postavit tuje neodvisne strokovnjake, ki bi delali v interesu države. kar pa se seveda ne bo zgodilo, razen če nam frau Merkel ne pošlje stečajnega upravitelja, ker naši so vsi nesposobni....
resslovenka
07. 06. 2012 08.28
+3
Po moje, je bilo še v Butalah več razsodne in zdrave pameti kot jo je pri nas.
alterego
06. 06. 2012 23.00
+7
Franček Drenovec: ne sprašujmo se, kaj potrebuje gospodarstvo, ampak kakšno gospodarstvo potrebujemo! dr. Jože Mencinger: večja konkurenčnost pomeni nižje plače, strukturne reforme pa nižanje socialnih pravic. (alterego dodaja: do tod seže miselnost prejšnje in sedanje vlade, sedečih v kupeju ausglajzanega francosko nemškega vlaka)
Iniesta
06. 06. 2012 18.30
+4
Turek za prezidjenta!
titovka
06. 06. 2012 18.30
+7
admin, bo šlo tako....vlada janeza janše je najboljša vlada....ta vlada nam bo zrihtala med in mleko, kot nam je leta 1990!!!!!si zadovoljen, da janez janša je najboljši...brezmadežni nezmotljivi....in vedno nedotakljivi!!!!!
Iniesta
06. 06. 2012 18.31
+3
titovka
06. 06. 2012 18.33
+7
reč ne smem, da je ta vlada dno podna....pa naj dokaže, da ni to, res ampak brez radiranja!!!!!
Iniesta
06. 06. 2012 18.37
+6
Ta vlada bo iz nas dokoncno naredila suznje imperializmu in kapitalizmu. Cas je, da se pojavi novi Che ...
titovka
06. 06. 2012 18.42
+0
nihče na nič naredil...kaj nisi bral, koliko denarja imajo ljudje v banki?????
fobija
06. 06. 2012 18.49
+2
titovka, vsi so isti, vsi so hlapci amerike in eu..
titovka
06. 06. 2012 18.50
+0
janez6bb
06. 06. 2012 20.47
+1
Iniesta ima prav, pa vsi dobro vedo, da nisem ne za ene ne za druge, pa tut za tretje ne, ampak iniesta tako bi nardila vsaka vlada ali je pa ne bi bilo, ni sam VOn rompuy zastonj sm hodu:)
komarec
06. 06. 2012 21.28
+4
Iniesta, Če..... je naredil revolucijo drugje, čas je da se pojavi novi Josip Broz, ta je bil pravi.
resslovenka
07. 06. 2012 08.31
+1
titovka To poznam, brisanje komentarjev namreč. Kaj češ, medijska svoboda pač.
el-komandante
06. 06. 2012 18.12
+4
'Koalicija prodaja lanski sneg po dražji ceni' njeee to še ni nič s 1.7. se na vladi začne natečaj "prodaj meglo po višji davčni stopnji in obljubi eko subvencijo" prvi se je prijavo zlatočrni dupolizjak
kaktussar
06. 06. 2012 18.11
+4
Koalicija prodaja lanski sneg po dražji ceni...mislim, da naslov ni čisto pravi....koalicija nima pojma kaj,kako in ,zakaj....kje je sedaj knjižica...kje je sedaj njegov ne prejšnjim blokadam...prodajajo meglo, vodi slovenijo v propad... belčki..speljite se v Argentino in Avstralijo pa tam delajte škodo...isto velja za SD....(razen dveh navedenih držav)...skrbijo samo za svoje p.i.z.d.e., za rajo jim ni mar...dokler bo politika vladala gospodarstvu, smo pokopani.....ne morejo voditi firme nestrokovni ljudje, ki jim je načelo, da si v tem kratkem mandatu nagrabi čim več.......
Levji
06. 06. 2012 18.11
+12
Od 2004 do 2008 v času velike rasti gospodarstva: - nič dviga plač - nič dviga pokojnin - menjava sposbnih menadžerjev - veliko kreditiranje podjetij in pregrevanje gradbenega sektorja - ustvarjanje tajkunov in tajkunskih poslov - tajkunska davčna politika - pričetek uničevanja srednjega sloja - sprejemanje tajkunskih zakonov - neznaznavanje prihajajoče krize - prazna kašča, itd.
Iniesta
06. 06. 2012 18.21
+1
titovka
06. 06. 2012 18.09
+6
'Koalicija prodaja lanski sneg po dražji ceni'..... hahahaha, pa saj to janševa koalicija - KOALICIJA RAZUMA !!!!hahahahhahahaha
brgnt
06. 06. 2012 18.10
-5
brgnt
06. 06. 2012 18.11
+0
NE PRIVILIGIRANCU NE KLAVCU LASTNEGA NARODA NE TITOIZMU p.s. PA NISEM BIL NIKOLI ZA BELOGARDISTE.
titovka
06. 06. 2012 18.13
+6
ne klerikalizmu... ne največjim svetovnim klavcem!!!!!! ne klerikalizmu!!!!!
bertoolin
06. 06. 2012 18.58
-2
Malce me pa res zaboli, ko vidim, kako se lahko komu, ki je zavedni slovenec toži po časih ko smo bili zatirani......no po drugi strani, če pogledamo nacionalno sliko v sloveniji to kar naenkrat ni več čudno....kaj čemo, res velja rek "samo miljon"
titovka
06. 06. 2012 19.02
+4
če si bil ti zatiran v jugi sem pa jaz danes v nesamostojni in nedemokratični sloveniji....kradejo kje mi morejo....sramota!!!!!
bertoolin
06. 06. 2012 19.07
-3
Ne mešaj melon in krompirja...eno je gospodarsko stanje nekaj povsem drugega pa je nacionalna identiteta...
titovka
06. 06. 2012 19.48
+2
jester1970
07. 06. 2012 08.16
+0
betroolin, točno tko, eno je gospodarsko stanje, drugo pa nacionalna identiteta in prav kmalu boš lahko ves ponosen od svoje nacionalne identitete sužnjil gospodarjem in umiral od lakote. * nacionalna identiteta.
fobija
06. 06. 2012 17.40
+1
iz opozicijskih SD in PS je slišati kritike lukšič že liže rito zokiju....
antikomunjar
06. 06. 2012 17.45
-2
bertoolin
06. 06. 2012 17.48
-3
Mogoče pa bo dobil kako zazidljivo zemljišče v Srbiji v zameno...
fobija
06. 06. 2012 18.24
-1
resslovenka
06. 06. 2012 17.36
+9
Za začetek (kar sedaj sveda ni več) naj poskrbijo, da bodo banke dobile nazaj vse tiste silne stotine miljonov eur, ki jih dolgujejo znani akterji, namesto da jih odpisujejo. Dokapitalizacije ne bodo potrebne več. Nato naj se polotijo izterjave davkov . To bo obilo obogatilo našo državno blagajno. Istočasno naj se lotijo izterjave neplačanih prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Bodo blagajne kar vzcvetele. V kolikor dolžniki nimajo denarja, naj se odgovornim osebam usedejo na premoženje in pri tem upoštevajo tudi novi zakon o dokazovanju izvora premoženja... Toliko je vsega zašuštranega do amena, da nas sedaj, ko ne bi bilo treba boli glava. Predvsem, poudarjam predvsem pa je potrebno zamenjati številne uprave in nadzorne svete, ki jamrajo kako se nič ne da. Vse se da, če se le hoče. Da ne bi vlada klestila samo po državljanih. No g. Šušteršič kot izgleda, tudi ni tako nepristranski kot se nam je na momente dozdevalo. Ne dopušča revizije v NLB. Pa ravno tam daleč najbolj smrdi! Vse to je živ dokaz, kako nas ne rešujejo, ampak vse bolj potapljajo.
titovka
06. 06. 2012 19.50
+5
TO SO NAČRTOVALI...ZATO SO SE TAKO GREBLI ZA OBLAST!!!!
resslovenka
07. 06. 2012 08.33
+1
titovka A veš, da sploh ne razumem slovencev? Bolj jih bičajo, bolj so voljni voliti svoje biriče. Ne glede na moralo in poštenost. Prav grozljivo.
Pppiikkaa
06. 06. 2012 17.32
-3
Pravilno slovensko: Koalicija prodaja lanski sneg po višji ceni, kajti cena ne more biti dražja, pač pa višja. Posim, pišite slovensko ne pa spakedransko! Hvala lepa.
Sputnik
06. 06. 2012 17.27
+15
zaplombirat vrata pa zapalit cel parlament!!!! hodijo spat in jest za predobre plače glede na sposobnost!!!! moj predlog je da se jim da plača glede na zadovoljstvo prebivalstva pa da vidimo potem. pa še lesene stole z žeblji bi jim dal da ne bodo spali v tistih foteljih dr-hal pas.ja.
brgnt
06. 06. 2012 17.34
+2
brgnt
06. 06. 2012 17.37
-4
Jao ovce revolucionarne. Takrat bi na volitve hodil ko je bil še čas. Kot Grki. 30 let volt komuniste k pufajo državo in lenobo past, pol pa noret pa zbijat. To pa je rešitev :I
Iniesta
06. 06. 2012 18.26
+1
Resitev je potem ocitno v se vecjem kapitalizmu ...
I G N O R A N T
06. 06. 2012 17.19
+9
Iz +50 je nastalo 25 iz 100+10 pa 50-5.Skupaj leze vse skupaj.