Gospodarstvo

Kazenski pregon proti banki Goldman Sachs?

New York, 01. 05. 2010 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Banki Goldman Sachs naj bi grozila kazenska preiskava. Vzrok je škoda, ki jo je banka z goljufijo povzročila svojim strankam. Banka pravi: Stranke so iskale tveganje in ga dobile.

Banki Goldman Sachs naj bi grozila kazenska preiskava.
Banki Goldman Sachs naj bi grozila kazenska preiskava. FOTO: Reuters

Ameriške pravosodne oblasti naj bi na zahtevo Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) sprožile kazensko preiskavo proti banki Goldman Sachs, ker naj bi ta v času pred krizo z goljufijo svojim strankam povzročila veliko škodo, sebi pa zagotovila lep zaslužek. SEC je pred dvema tednoma proti banki že vložila civilno tožbo.

Po neimenovanem, a zanesljivem viru naj bi kazensko preiskavo sprožilo državno tožilstvo v New Yorku. Ne v SEC ne v državnem tožilstvu informacije niso želeli potrditi. Preiskava naj bi bila sicer v povsem začetni fazi.

V banki so medtem povedali, da jih glede na vse, kar se v zadnjih tednih dogaja okrog Goldman Sachsa, informacija ne preseneča. Če gre za resničen podatek, so zagotovili sodelovanje v preiskavi.
Kot je pred dvema tednoma v civilni tožbi zapisala SEC, Goldman Sachs ni razkril ključnih podatkov glede svojih finančnih produktov, povezanih s hipotekarnimi obveznicami, ki jih je prodajal v času, ko se je nepremičninski trg že začel rušiti.

Agencija obtožuje banko in njenega podpredsednika Fabriceja Tourreja, da ni razkrila, kakšno vlogo je imela ena od njenih strank, gre za hedge sklad Paulson & Co., pri oblikovanju in trženju strukturiranih vrednostnih papirjev, ki so bili zavarovani z drugorazrednimi hipotekarnimi obveznicami.

Omenjeni sklad naj bi banki plačal okoli 15 milijard dolarjev, da je oblikovala ta produkt, proti kateremu je nato sklad stavil s prodajo na kratko. Po oceni SEC so vlagatelji izgubili okoli milijardo dolarjev.

S produktom se je trgovalo leta 2007, ko je v ZDA že prišlo do hipotekarne krize, ki je pomenila začetek poznejše svetovne finančne in gospodarske krize.

Vodilni predstavniki Goldman Sachsa, med njimi Tourre in glavni izvršni direktor Lloyd Blankfein, so v torek kar 11 ur preživeli pred senatnim zasliševalnim odborom, kjer so jih tako republikanski kot demokratski senatorji na trenutke zelo burni seji izpraševali o njihovem ravnanju.

Tako Blankfein kot Tourre sta se ves čas branila pred očitki in zatrjevala, da so njihove stranke pri teh poslih iskale tveganje ter ga tudi dobile. Kategorično so zanikali goljufijo in trditve, da so v medsebojnih pogovorih omenjene izvedene instrumente označili za ničvredne in oz. za "sra...je".

Zatrjevali so, da so zaradi nepremičninske krize tudi sami izgubili 1,2 milijarde evrov in da niso stavili na pok nepremičninskega balona.

SEC naj bi sicer poleg teh poslov proučevala še druge transakcije s tveganimi finančnimi orodji, ni pa še jasno, ali se bo kazenska preiskava dotaknila tudi njih.

V odzivu na novico o preiskavi so delnice Goldman Sachsa v petek na Wall Streetu izgubile kar devet odstotkov vrednosti, za seboj pa potegnile tudi delnice drugih finančnih družb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bemtisunac
02. 05. 2010 08.32
tudi proti NLB bi lahko uvedli kazenski pregon..kaj vse tam počnejo z našim denarjem..
krivulja
01. 05. 2010 16.31
Kradli in skubli bodo še naprej uboge ljudi.Pesek v oči celmu svetu.Kdo jim pa kaj more.Predsednik banke ima več letne plače kot znaša ves nateg ljudi s strani te banke.
gozdar1
01. 05. 2010 16.22
Ameriska "cista lopata"..:D...
PREKLETO
01. 05. 2010 15.42
živel prvi maj! Ker delavec je že zdavno mrtev, ubile so ga banke in dolgovi...