Gospodarstvo

Kazenske ovadbe glede prevzema Heliosa ne bo

Ljubljana, 21. 07. 2014 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ni vložilo kazenske ovadbe v zvezi s postopkom prevzema domžalskega Heliosa s strani avstrijske skupine Ring International. Pričakuje pa, da bodo pristojni organi proučili in ocenili dvome v skladnost prevzema z zakonodajo.

Odhajajoči gospodarski minister Metod Dragonja je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril na potrebo, da se v podjetju vzpostavi socialni mir, ki je bil porušen po prihodu avstrijskega lastnika.

Dragonja pričakuje, da se bo v družbi vzpostavil socialni dialog, da bo novi lastnik ravnal družbeno odgovorno.
Dragonja pričakuje, da se bo v družbi vzpostavil socialni dialog, da bo novi lastnik ravnal družbeno odgovorno. FOTO: Kanal A

Zaradi razmer v podjetju in groženj z odpustitvijo enega od vodilnih predstavnikov delavcev v podjetju so v zrak skočili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in prek medijev opozarjali avstrijske lastnike. Ti so, tudi pogosto prek medijev, zavračali obtožbe in opozarjali, da se podjetju dela škoda.

Dragonja pričakuje, da se bo v družbi vzpostavil socialni dialog, da bo novi lastnik ravnal družbeno odgovorno, Heliosovi zaposleni pa tako, da bodo zagotavljali konkurenčnost podjetja in njegov dolgoročni razvoj.

Glede kazenske ovadbe - možnost njene vložitve je Dragonja nedavno omenjal - je minister danes pojasnil, da so odprta vprašanja v zvezi s prevzemnim postopkom poslali na pristojne organe, predvsem Agencijo za trg vrednostnih papirjev, saj sami nimajo neposrednih preiskovalnih pristojnosti.

Dragonja pričakuje, da bodo pristojni organi te dvome ocenili, razčistili in ocenili skladnost prevzemnih postopkov z zakonom o prevzemih.

Ocena ministrstva je, da je bilo v fazi pred objavo prevzemne namere in ponudbe, ko je delnice prodajal konzorcij prodajalcev in je potekal postopek priprav na privatizacijo, "zaznati določene elemente, da so bile prevzemni družbi dane zaveze o tem, kako se bo financiral prevzem".

Pri tem obstajajo znaki, da bi lahko bil kršen zakon o prevzemih. Tudi iz nekaterih aktivnosti prejšnje uprave domžalskega podjetja naj bi izhajali znaki, da je ta nekoliko presegla zakonske določbe. Dragonja upa, da bodo pristojni te signale ocenili.

Dragonja je spomnil, da je ministrstvo informacije v zvezi s postopki prevzema pridobilo od predstavnikov zaposlenih in nekaj tudi od medijev. Te informacije so ocenili in na začetku meseca opravili tudi pogovor s predstavniki Ring International. Ti so po Dragonjevih besedah ministrstvu dali pojasnila glede postopkov prevzema, financiranja prevzema, refinanciranja posojil Heliosa pri konzorciju bank, predstavili pa so tudi potrdila pravnih svetovalcev, da je paket pogodb za refinanciranje Heliosovih posojil v celoti skladne s slovensko zakonodajo.

Ni pa avstrijski lastnik po ministrovih besedah dal podrobnih vsebinskih in časovnih pojasnil v zvezi z obremenitvijo nepremičnin Heliosa z vpisom maksimalnih hipotek na stvarnem premoženju podjetja.

Tudi zaradi vseh teh zapletov na ministrstvu pripravljajo spremembe zakona o prevzemih. Obstoječi zakon je po Dragonjevih besedah v glavnem procesno naravnan in ščiti male delničarje. Ne zagotavlja pa drugih ciljev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
21. 07. 2014 18.54
+7
Oprostite samo tale dragonja pa ne ve a bo do konca neki povedu al bo prej vmes zaspal. Zame nesposoben brez enega rezultata, tako da upam da bo novi pokazal veliko več energije za gospodarstvo. To sedaj ni nič.
kakafonijaprava
21. 07. 2014 18.15
+6
Minister v odhodu se usro.
zvit kot presta
21. 07. 2014 15.43
+5
Kaj je to minister, pa toliko enega "duvanja", da bodo že videli ti Avstrijci? Končno vas je srečala pamet. Podjetje je v zasebni lasti in država se v to res ne sme vpletati, samoupravnemu socializmu se je pa očitno čas v firmi tudi iztekel.
ROMELS
21. 07. 2014 15.43
+12
ZAABELA od bratuškove.
1969ws
21. 07. 2014 15.13
+9
pa saj nismo mislili, da je bilo kaj narobe... Avstrijci se pač obnašajo, tako kot je treba,... v firmi je treba delat, pa nič drugega. Tam ni prostora za lenuhe. Še v druge firme. Bi pa prav privoščil vsem trobilom (politikom kot medijem), da jih enkrat res nekdo toži in to toži zelo, ker ka vseprek vse obtožujejo korupcij, gospodarskega kriminala ipd... res si to želim! Sem pa razočaran nad Dragonjo, če je res takšne izjave dajala glede kriminala v Heliosu.
Prototip
21. 07. 2014 16.32
+2
a se na vesoljsko tehniko tut kaj spoznaš????
VSEZNALECno1
21. 07. 2014 14.58
+14
Sej se je vedelo, predvolilno nakladanje
ho?emVšolo
21. 07. 2014 14.48
+18
hahahahahaha, ministrstvo kot predlagatelj zakona se ni sposoben opredeliti o krivdi in to zahteva od drugih organov, tudi od organov pregona, ki bodo morali uporabiti zakonodajo pristojnega ministrstva :-))) NESPOSOBNI!!! Predlagam, da ukinejo ministrstvo!
Leonardo09
21. 07. 2014 14.38
+3
avstrijci kot dobri gospodarji,bodo priseske počistili,lenuhe nagnali in tako je tudi prav,dobri delavci bodo nagrajeni, slabi pa no......
Prototip
21. 07. 2014 15.56
+8
bodo ane?? ne vem kako je potem firma zdržala 90 let, tut brez jodlarjev bi,če bi bili naši politiki in gospodarstveniki kaj sposobni,,,,
vrtojb
21. 07. 2014 14.30
-6
Z drugimi besedami, nimajo za burek. Firmo je (cerkev) prodala, sedaj si pa nabirajo politične točke. Tisto sindikalno predstavnico je potrebno čimprej odpustiti - to je edini način za dosego socialnega miru.
Prototip
21. 07. 2014 16.00
+7
a res? sindikate je po tvoje treba zakonsko prepovedat in iz delavcev narediti totalne hlapce,,,šešok sistem,,delavec bo moral kapitalistu plačat,da bo lahko delal ,.,,,,a si že videl tovarno od blizu??..
puspan
21. 07. 2014 18.34
+0
Po vseh teh tvojih ekspertizah, ki si jih nanizal, po moje nimas polnega meseca delovne dobe.