Gospodarstvo

Kazalci Slovenije na področju gibanja BDP najslabši v vzhodni Evropi

London, 21. 01. 2013 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska banka za obnovo in razvoj ostaja pri oktobrski oceni o dvoodstotnem znižanju slovenskega BDP letos. Istočasno pa je banka nekoliko popravila napoved za lanski upad BDP. Gospodarstvo naj bi se tako lani skrčilo za 2,1 in ne 2,5 odstotka.

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) v najnovejši gospodarski napovedi ostaja pri oktobrski oceni o dvoodstotnem znižanju slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) letos. Istočasno pa je EBRD nekoliko navzgor popravila napoved za lanski upad BDP. Gospodarstvo naj bi se tako lani po novih predvidevanjih skrčilo za 2,1 in ne 2,5 odstotka.

Kazalci Slovenije na področju gibanja BDP tako ostajajo najslabši v skupini držav srednje in vzhodne Evrope. Ta regija naj bi namreč lani v povprečju zabeležila 1,3-odstotno gospodarsko rast, letos pa naj bi se BDP okrepil za 1,2 odstotka. To je sicer za 0,1 oziroma 0,5 odstotne točke manj kot v oktobrski napovedi.

Še najbližje Sloveniji sta Madžarska in Hrvaška, ki naj bi lani zabeležili 1,5- oziroma 1,9-odstotni upad BDP, letos pa naj bi se madžarsko gospodarstvo skrčilo za 0,1 odstotka, hrvaški BDP pa naj bi se okrepil za 0,8 odstotka.

Slovensko gospodarstvo naj bi se lani po novih predvidevanjih skrčilo za 2,1 odstotka.
Slovensko gospodarstvo naj bi se lani po novih predvidevanjih skrčilo za 2,1 odstotka. FOTO: Thinkstock

V EBRD sicer v najnovejši napovedi poudarjajo, da bo Slovenija najverjetneje ustanovila t. i. slabo banko in Slovenski državni holding, ki sta po njihovih navedbah ključna reformna koraka za premagovanje hude bančne krize. Kot pomemben mejnik navajajo tudi sprejetje pokojninske reforme, ki bi jo morala država po njihovi oceni sprejeti že veliko prej.

Kljub tema dvema spodbudnima dogodkoma na področju reform pa v EBRD ugotavljajo, da ostaja gospodarsko razpoloženje v Sloveniji slabo, investicijska dejavnost močno zadušena, zunanje povpraševanje pa glede na položaj v ključnih trgovinskih partnericah šibko.

Ob upoštevanju še pričakovanih nadaljnjih negativnih učinkih ukrepov za uravnoteženje javnih financ in nadaljevanja bolečega procesa razdolževanja in prestrukturiranja podjetij zato EBRD ostaja pri napovedi o dvoodstotnem upadu slovenskega BDP letos.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saso69
15. 05. 2013 22.31
+1
vlada bo zniževala zaposlitev v javni upravi za 1% na leto....to obljubljajo že 15 let pa jim je vedno ratalo dodatno zaposliti v javni sektor...in sploh ne vem kaj naj si mislim...kot da nas nekdo zajebava... učinkoviti ukrepi: - ministri naj si znižajo plačo na polovico, - parlamentarci naj delajo brez nadomestil in naj delajo zgolj iz časti in patriotizma, - zmanjšati osebni dohodek za 25% tistim javnim uslužbencem, ki delajo po pisarnah,občinah in protokolarnih objektih, - število občin zmanjšati za vsaj 50% (iz 200 na 100) - država naj se umakne iz gospodarstva (prepovedati nastavljanje na odgovorna mesta v gospodarstvu po strankarski pripadnosti ter v nadzorne svete postaviti nefunkconarje), - ukiniti financiranje strank iz državne blagajne, - prepovedati dokapitalizacije podjetij iz državne blagajne, - omejiti in transparentno organizirati javne razpise, - razprodati ali oddati v najem nepotrebne protokolarne objekte, - prodati ali dati v najem vsa nezasedena državna stanovanja v državi - ukiniti državni svet - ukiniti direktorate - ukiniti profi vojsko in izstopiti iz nata - ukiniti DARS tak, kot je sedaj - prepovedati najem oz. dodatno zaposlitev svetovalcev vodilnemu kadru v javnih podjetjih - prodati državna podjetja oz. podjetja v večinski lasti države (domačim ali tujim investitorjem) - sprejeti interventni zakon, ki bi omogočil pobrati davke in premoženje tajkunom - spremeniti volilni sistem (iz večinskega na proporcionalni sistem) - zdravnikom zaposleni v javnih zavodih z zakonom prepovedati delovati zasebno v času službenih dolžnosti - z zakonom določiti odgovornost politika in vodilnega kadra v gospodarstvu - zmanjšati za 25% število zaposlenih na javni televiziji in radiu - predsednika vlade naj predlaga parlamentu predsednik države - uvesti univerzalni osebni dohodek (v višini cca 300 EUR) za vse državljane Slovenije starejše od 18.let - zakonsko omejiti delovanje podjetij z posredovanjem delovne sile (prednost domačim) - zvišati za 25% socialno pomoč za državljane Slovenije in zmanjšati za 30-50% denarno nadomestilo za nezaposlene - študentom dati možnost zaposlitve za določen čas preko napotnic do skupnega zneska 6.000 EUR neto na leto - minimalni osebni dohodek v Sloveniji v javnem in privatnem sektorju naj bo 850 EUR neto Ali zna kdo sešteti koliko miljard eurov bi s tem prišparali v Sloveniji?
HooplaToopla
23. 01. 2013 16.59
+6
"Kazalci Slovenije na področju gibanja BDP tako ostajajo najslabši v skupini držav srednje in vzhodne Evrope. " --- -- Bravo fantje in dekleta na oblasti. Odlično ste zrihtali. -- Prav zaskrbi me, ko pomislim, kako hudo bi bilo šele če nas ne bi osvobodili in tako modro vodili.
mušmula 1
23. 01. 2013 12.46
+1
barka se potaplja,reši se kdor se more
Adolph
22. 01. 2013 17.09
+1
bolj zavito ni mogoce povedati,da je Slovenija isto tako v riti kot Hrvaska ,Madzarska in Grcija . . . .
AstrolitG
22. 01. 2013 12.02
+2
Pa naj nekdo rece da ni ta samoizvoljeni diktator najbolj nesposobna oseba v Sloveniji, ki je naredila toliko skode da se stanje ne bo 30 let izboljsalo.
ciga1
22. 01. 2013 07.34
+9
Ocitno bo jj tozil evropsko banko kako si upajo to povedat. To je laz velika laz ;)
big_foot
21. 01. 2013 23.09
+5
no pa smo spet nekje v ospredju
olyca
21. 01. 2013 21.20
+13
Evo, še malo pa švica, pri cenah mislim, pri plačah albanija..................
krtaca15
21. 01. 2013 18.54
+12
Hvala jansa za nepozaben prispevek. Kmalu bos v ucbenikih kot ta crn stric in zgodovina KAKO SE NE DELA s slovenijo.
ONniON
21. 01. 2013 18.28
+6
slovenija zgleduj se po češki republiki
slovenc3
21. 01. 2013 17.26
+14
hrvatje nas bodo spet prehiteli.politiki so govorili o drugi švici a smo dosti blize kakšni albaniji.vse skupaj se mi zdi dosti žalostno,saj slovenci zdi se mi,da smo delavni ljudje,samo to je isto kot v podjetju,lahko imaš pridne delavce,če pa je vodstvo nesposobno prej ali slej potone.
+8
Odsev Ivanove vlade od leta 2004 naprej!
Maribor?an 1
21. 01. 2013 16.39
+19
Jitri pa spet v Avstrijo delat uffff kak mi ni težko..... Slovenija potoni že , da pridejo v nadzor iz EU
Jimi1
21. 01. 2013 16.32
+16
V imenu tajkunov in RKC so uničili slovenske banke, v imenu bank pa gospodarstvo, sedaj pa se uničuje še zdravstvo, šolstvo.... Država je v slabšem stanju, kot da bi bili že nekaj let v vojni z kakšno od sosednjih držav....
jero55
21. 01. 2013 16.16
-10
Daleč od tega da podpiram delo današnje vlade, ampak ta vlada nima veze z upadom gospodarstva v letu 2012. Upad je posledica zadnjih 20 let neprilagajanja svetovnim trendom. Trenutna vlada je štartala relativno z zanosom in če bi izpeljala nekaj reform se bo to poznalo čez kake 2-3 leta.
vezuv_
21. 01. 2013 16.15
+15
S povečevanjem davkov, s sprejemanjem neumne pokojninske reforme se BDP zagotovo ne bo dvignil vsaj toliko časa ne, dokler se bodo tovarne zapirale in ljudje stopili v vrsto nezaposlenih, in vsaj toliko časa ne dokler bo v negospodarstvu zaposlenih več kot v gospodarstvu. To bi moralo biti obratno: v gospodarstvu za eno tretjino več zaposlenih kot v negospodarskih dejavnostih, predvsem v javni upravi, vladi, občinah...... izvzeto je zdravstvo in šolstvo, ki sta steber obeh dejavnosti. Brez dobrih kadrov ni gospodarstva in tudi brez dobrih in sposobnih zdravnikov je naše zdravje na dnu - tega se mora zavedati tudi naša vlada. Davke za polnitev proračunske blagajne naj poberejo pri tajkunih in tistih, ki so DURSU še vedno dolži, ker svojih obveznosti ne plačujejo. Odpiranje državnega holdinga in slabe banke tudi ni rešitev za dviganje BDP, ravno obratno. Kakor so onemu tipu za npelačilo 124€ komunalnih stroškov zarubili hišo, tako naj tem, ki so dolžni banki zarubijo njihovo imetje, tiste, ki so takšna posojila odobrili pa naj pokličejo na odgovornost in potrkajo na njihovo vest - pa ne s postopkom, ki se bo vlekel nekaj let, ampak z zelo hitrim in prioritetnim postopkom Politika in politične stranke na vodilna mesta gospodarskih družb naj ne postavljajo svojih političnih kolegov (primer a la Telekom_ na srečo neuspešen poskus politične postavitve direktorja), temveč to naj prepustijo upravi gospodarske družbe in le-ta naj izbere svoje kandidate. Na vodilnih mestih gospodarskih družb naj bodo strokovnjaki s področja ekonomije, ki imajo vsaj nekaj poznavanja ekonomskih kazalcev, gibanj in vodenje podjetij, ne pa da so na teh mestih različni filozofi, zgodovinarji, geografi..... ti nimajo pojma o ekonomskem gospodarstvu. Nenazadnje, je to poročilo EU pokazalo, kako dobro je JJ vodil gospodarstvo, ki je namesto 1,3 odstotnega dviga pridelalo 2,1 odstotno nazadovanje. Res pohvalno, in potem si upajo v njegovi stranki še trditi, da njihove reforme so začele kazati pozitivne učinke - o ja samo v nasprotno smer. Žal resnica je takšna. Gospodu Janši predlagam, da na enak način kot se je dokopal do predsednika vlade, naj svoj položaj zapusti čim prej in to mesto prepusti bolj sposobnemu in takšnemu, ki je gospodarstvenik in ne neki politični strateg kot je Janša že od leta 1984. Skrajni čas je že, da se odstavi od davkoplačevalske slamice za pitje. Naj ima svoje podjetje in ga vodi.
MavritoGazarinni
21. 01. 2013 17.21
+2
pehtaa
21. 01. 2013 16.12
+6
bravo JJ 100+10 ti jst povem
zombie 1
21. 01. 2013 15.58
+14
Nič novega!!!! Glede na to,kako naša vlada dela,se popolnoma nič nečudim!!!
Jeanus1
21. 01. 2013 15.37
+16
Kako najslabši, če pa imamo najboljšo vlado na svetu? Naj mi to kdo razloži, ker mi ni več jasno....
piko112
21. 01. 2013 14.54
+22
Kako šokantna novica, to so sigurno krivi tisti ki delajo. Saj delajo premalo ane banda politična k gledate sam nase drugi pa odgovarjamo za vaše napake.