Gospodarstvo

Katastrofa tudi na tokijski borzi

Tokio/New York, 14. 03. 2011 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potres na Japonskem bo zavarovalnice po prvih ocenah stal 35 milijard dolarjev. Analitiki pa za enkrat ocenjujejo do bodo stroški odpravljanja vseh posledic potresa in cunamija znašali najmanj 180 milijard dolarjev.

Profesor Charles Hori Oka z univerze v Osaki je za BBC povedal, da bo lahko vpliv na gospodarstvo globalen. "Japonska vlada bo imela še več dolgov, kot jih ima sedaj. To bo lahko povzročilo zvišanje obrestnih mer na Japonskem in drugod po svetu."

Prve ocene kažejo, da bo zavarovalnice potres na Japonskem stal 35 milijard dolarjev. Niso pa še ocenili škode, ki jo je povzročil popotresni cunami. Tudi škode, ki bo nastala zaradi poškodb infrastrukture in izpada proizvodnje, strokovnjaki še niso izračunali. Podatki o nastali škodi so namreč še preveč nezanesljivi, da bi bilo mogoče narediti oceno. Tako so zaenkrat naredili samo ocene škode na zavarovanih poslopjih, ki je nastala kot posledica tresenja tal.

Z izplačili odškodnin bodo predvidoma najbolj obremenjene največje pozavarovalnice na svetu, ugotavlja danes objavljena analiza bonitetne agencije Moody's. Pri tem izrecno izpostavlja največjo svetovno pozavarovalnico Munich Re ter pozavarovalnici Swiss Re in Hannover Rück. Višine ocenjenih izplačil Moody's ne navaja.

Največje evropske zavarovalnice, kot sta denimo Allianz in Zurich, imajo na Japonskem le majhne tržne deleže. Skoraj 90 odstotkov tamkajšnjega trga premoženjskih in nezgodnih zavarovanj obvladujejo le trije japonski koncerni.

V pozavarovalnici Munich Re še nimajo nobene ocene o višini škode. Zaradi obsežnosti katastrofe bo potrebnega še kar nekaj časa, da bo mogoče vsaj približno oceniti višino škode, so po poročanju dpa sporočili iz koncerna s sedežem v Münchnu.

Mesto Otsuči
Mesto Otsuči FOTO: Reuters

Jedrske nesreče ne pokrivajo

Se pa zavarovalnicam ni treba bati izplačil odškodnin zaradi nesreč v jedrskih elektrarnah. Pri zavarovanjih škode na reaktorjih in zgradbah so posledice potresov in cunamijev izključene, je poročal časnik Financial Times Deutschland. Posledic jedrskih nesreč praviloma ni mogoče zavarovati. Škodo je komajda mogoče oceniti, premije za takšno zavarovanje pa bi bile izredno visoke.

Časnik, ki se sklicuje na informacije pozavarovalnic, ob tem navaja, da japonski upravljalec jedrskih elektrarn Tokyo Electric Power od lanskega septembra ni plačal nobene zavarovalne premije za svoje nuklearke, temveč morebitno škodo na svojih objektih poravnava sam.

Katastrofa tudi na tokijski borzi

Tečaji delnic na vodilni azijski borzi v Tokiu so se danes, prvi trgovalni dan po močnem potresu in uničujočem cunamiju, krepko znižali. Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je trgovanje končal pri vrednosti 9620,49 točke. To je 633,94 točke oziroma 6,18 odstotka nižje kot v petek.

Indeks Nikkei je z več kot šestodstotnim padcem zabeležil največji padec po oktobru 2008. Promet na vodilni azijski borzi je bil rekorden, saj so se lastniki delnic lotili razprodaj.

Delnice so potonile

Vlagatelji na tokijski borzi se bojijo posledic katastrofe, ki bo imela mednarodne razsežnosti. Razpoloženje je bilo že pred potresom predvsem zaradi nemirov v arabskem svetu precej čemerno. Po potresu in cunamiju ter zdaj tudi jedrski grožnji pa so delnice potonile.

Padec tudi na Wall Streetu

Zaradi potesa na Japonskem se znižujejo tudi tečaji delnic na Wall Streetu. Padec najbolj občutijo ameriške energetske družbe, ki so navzoče na japonskem trgu: delnice koncerna General Electric, ki sodeluje pri jedrskih projektih na Japonskem, so se denimo pocenile že za več kot dva odstotka. Prav tako so pozornosti vlagateljev deležne delnice zavarovalnic, cenijo pa se tudi delnice japonskih podjetij, ki kotirajo na borzi v New Yorku. Med njimi so se že za skoraj pet odstotkov pocenile delnice proizvajalca avtomobilov Toyota, ki je sporočil, da je začasno zaustavil proizvodnjo v vseh svojih tovarnah na Japonskem.

Na tokijski borzi
Na tokijski borzi FOTO: Reuters

Toyota, Nissan in Honda začasno zaustavili proizvodnjo

Severovzhod države je središče japonske avtomobilske industrije, tam pa ima sedež tudi nešteto dobaviteljev rezervnih delov. Potres je na tamkajšnji cestni in pristaniški infrastrukturi povzročil ogromno škodo.

Danes stojijo tudi tekoči trakovi v mnogih japonskih podjetjih. Številni proizvodni obrati so uničeni, dobava električne energije pa je okrnjena. Danes so ostale zaprte tudi številne trgovine v središču Tokia.

Distributer elektrike Tokyo Electric Power je danes na območju Tokia začel z redukcijami električne energije, potem ko je v njegovih jedrskih elektrarnah v prefekturi Fukušima prišlo do taljenja reaktorskih sredic. Delnice družbe Tokyo Electric Power so se danes na borzi v Tokiu pocenile za 23 odstotkov.

Proizvajalec avtomobilov Toyota Motor je od danes do srede ustavil proizvodnjo v vseh svojih tovarnah na Japonskem. Po poročanju agencije Kyodo News gre za varnostni ukrep za zaposlene na prizadetih območjih in njihove družine. Zaradi tridnevnega premora bo prišlo do izpada proizvodnje v višini 40.000 avtomobilov. Podobno so se odločili tudi v Toyotinih hčerinskih družbah Daihatsu Motor in Hino Motors ter v konkurenčni družbi Nissan Motor. V družbi Isuzu Motors pa so se odločili ustaviti proizvodnjo celo do petka.

Toyotine delnice so se danes na borzi pocenile za 7,9 odstotka, Hondine za 6,5 odstotka, Nissanove pa za 9,5 odstotka. Tečaj delnic družbe Mitsubishi Motors se je znižal za 11,8 odstotka, Isuzu Motors pa za 9,2 odstotka.

Ker je okrnjena dobava avtomobilskih delov, so morali proizvodnjo v svojih obratih na prizadetih območjih ustaviti tudi v proizvajalcu avtomobilov Honda Motor. Proizvodnja ne bo stekla najmanj do 20. marca, so sporočili iz družbe, katere edini delujoči obrat je le še tisti za proizvodnjo motornih koles na otoku Kjušu, a bodo v torek zaprli tudi tega.

Proizvajalec zabavne elektronike Sony je ustavil proizvodnjo v tovarni lepilnih trakov v bližini mesta Kanuma severno od Tokia. Tudi iz konkurenčne družbe Toshiba so sporočili, da bodo v mestu Fukaja pri Tokiu ustavili proizvodnjo ploskih zaslonov.

Po potresu se cene nafte gibljejo pod 100 dolarji

Japonska je sporočila, da bo podjetjem dovolila, da sprostijo 8,9 milijonov sodčkov surove nafte iz strateških zalog ter tako omilijo krizo. Sicer bi morali, v skladu s sistemom, ki je bil uveden leta 1993, počakati 70 dni, a se je trgovinski minister Banri Kaieda odločil, da zaradi krize sprosti obvezni časovni okvir.

Po potresu in cunamiju, ki sta v petek opustošila severovzhod Japonske in utegneta tretje največje gospodarstvo na svetu vnovič pahniti v recesijo, so se cene nafte v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale. Za sod ameriške nafte je tako treba odšteti manj kot 100 dolarjev.

Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času v elektronskem trgovanju na borzi v New Yorku pocenila za 1,63 dolarja, na 99,53 dolarja za 159-litrski sod. V petek se je ta nafta pocenila za 1,54 dolarja, na 101,16 dolarja.

Aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu pocenile za 2,02 dolarja, na 111,82 dolarja. "Na kratki rok bo sicer zaradi potresa na Japonskem verjetno prišlo do zmanjšanja povpraševanja, a se bo zaradi motene proizvodnje jedrskih elektrarn uvoz nafte povečal, to pa bo na daljši rok spodbudilo rast cen," je povedal analitik pri Barclays Capital Chen Xin Yi.

Nafta se je konec minulega tedna začela ceniti takoj potem, ko je katastrofalen potres prizadel Japonsko, sledil pa mu je še cunami, ki je udaril na severovzhodno obalo države ter se razširil po Pacifiku. Trgovci z nafto se bojijo, da bo katastrofa okrnila porabo energentov na Japonskem, tretjem največjem gospodarstvu na svetu.

Preberite tudi: Reševalci so na dveh obalah japonske prefekture Mijagi odkrili približno 2.000 trupel. Reševalci hitijo z akcijo, pri tem pa jim pomagajo tudi tujci.

Strahovi, da bi lahko v jedrski elektrarni Fukušima odjeknila še kakšna eksplozija, so se uresničili. Eksplodiralo je v reaktorju številka 3, vendar pristojni zagotavljajo, da je sredica reaktorja ostala nepoškodovana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millena
15. 03. 2011 10.31
Ker fanatik pa se investira u delnice če ma gdo viška denarja, kar je malo verjetno. Naj raje kupuje zlate tablice kot pa delnice.
Tonček Balonček
15. 03. 2011 09.50
To je še vedno mnogo manj, kot ga potrebuje ameriška zvezna banka za sanacijo njihovih finančnih inženiring fir in bank!
kure bedne
14. 03. 2011 20.09
Vse se zgodi z namenom. Sistem H.A.A.R.P imajo že ZDA, Kitajska in Rusija.
Madyy
14. 03. 2011 14.17
IIn koliko je vreden sedaj sporazuma o varovanju okolja iz Kyota..nič absolutno nič pardon čisto nič.. In koliko so vredni standardi kakovosti in celtifikati o varovanju okolja absolutno Nič... In vse skupaj je zanič...
Madyy
14. 03. 2011 13.53
Naj prodajajo bone za CO2..in bone za Termoenergetske objekte ko so bili tako pametni o zeleni jedrski energiji v Kyotu....
zakajzatu
14. 03. 2011 12.57
1A_
14. 03. 2011 11.19
Marsikoga ...
LaStellaRossa
14. 03. 2011 11.06
Koga zdaj briga borzni index, gospodarska rast in podobne bedarije kapitalizma?
alterego
14. 03. 2011 10.55
mogoče bojo naravne katastrofe prinesle vsaj nekaj dobrega - zaton casino kapitalizma...
chb
14. 03. 2011 10.52
Pri nas bo pa nafta kar dražja
max80
14. 03. 2011 10.16
Se kr sproti brišejo komentarji...
ognjenorezilo
14. 03. 2011 09.56
hej poptv .. kaj jutri bo konec sveta al kako.. kej je komet ?