Gospodarstvo

Katastrofa močno ohromila tudi gospodarstvo

Tokio, 13. 03. 2011 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonska vlada ocenjuje, da bo ogromno škodo zaradi katastrofe, ki je posledica potresa in divjanja popotresnih valov, utrpelo gospodarstvo. Proizvodnja namreč stoji v mnogih podjetjih, zaprta so tudi številna pristanišča.

Požar v tovarni v mestu Sendai
Požar v tovarni v mestu Sendai FOTO: Reuters

Katastrofalen potres, ki je v petek prizadel Japonsko, bo imel po oceni vlade v Tokiu znatne posledice za gospodarstvo. Številna podjetja so ustavila proizvodnjo, največja pristanišča so poškodovana ali zaprta, nekatera letališča spet obratujejo, vendar pa je prometna infrastruktura na nekaterih delih severovzhodne obale povsem uničena. Vlada, ki jo vodi Naoto Kan, naj bi se v kratkem sestala in ocenila ekonomske posledice najhujšega potresa v zgodovini Japonske.

Jeklarski koncern Nippon Steel je ustavil proizvodnjo v železarni Kamaiši v prefekturi Ivate, ki jo je poškodoval cunami. Če bodo v železarni ugotovili veliko škodo, bodo morali ustaviti dobavo jeklenih izdelkov proizvajalcem avtomobilov.

Podjetji Toyo Tire & Rubber ter Sumitomo Rubber Industries sta ustavili proizvodnjo v svojih tovarnah v prefekturi Fukušima, podjetje GS Yuasa pa je zaustavilo proizvodnjo avtomobilskih baterij v svoji tovarni v prefekturi Gunma.

Proizvajalca elektronike Mitsubishi Electric in NEC sta napovedala, da škodo v svojih tovarnah še ocenjujeta. Od tega bo odvisno, ali bo v ponedeljek lahko spet stekla proizvodnja. Medtem pa je proizvodnjo v svojih šestih tovarnah na prizadetih območjih že ustavil proizvajalec elektronike Sony. Eno od tovarn je poplavilo, v preostalih petih pa po podatkih podjetja ni bilo večje škode.

Pri proizvajalcu avtomobilov Honda se je zgodila nesreča s smrtnim izidom, ko se je zrušil zid in pod seboj pokopal 43-letnega delavca v raziskovalnem centru v prefekturi Točigi. V ponedeljek bodo ostali zaprti en raziskovalni center in štiri Hondine tovarne  na Japonskem.

Proizvodnjo je v vseh svojih štirih japonskih tovarnah ustavil tudi proizvajalec avtomobilov Nissan Motor. Od teh so v dveh tovarnah izbruhnili manjši požari.

Največji proizvajalec avtomobilov na svetu Toyota Motor je ustavil proizvodnjo v dveh svojih tovarnah, v katerih letno izdelajo skupaj 420.000 osebnih avtomobilov, večinoma za izvoz. Iz Toyote so sicer danes sporočili, da zaradi varnosti zaposlenih v ponedeljek v nobeni od svojih 12 tovarn še ne bodo pognali tekočih trakov.

Industrijski koncern Fuji Heavy Industries je zaprl osem od svojih desetih tovarn. Med njimi je vseh pet proizvajalcev avtomobilov in avtomobilskih delov za znamko Subaru v prefekturi Gunma severno od Tokia. Tudi tovarne letal v Točigiju so ustavile proizvodnjo.

Prav tako iz številnih drugih japonskih podjetij sporočajo, da so zaprli svoje obrate na prizadetih območjih. Del zaposlenih so evakuirali, poleg tega so pogosti izpadi dobave električne energije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

extradeluxe
20. 03. 2011 11.06
kleopatra-1: updam da ne spadaš med namišljene moraliste kakor poprej omenjeno in da si seveda tudi vegetarianka, ker vrednost življenja se kot praviš ne meri po stopnji inteligence ali stopnjo razvoja. Poleg tega še vedno ne razumeš razliko med smrtjo nekoga, ki si smrt želi in k njej pripomore s svojimi dejanji in med nekom, ki se trudi živeti. Pač zate tu ni razlike. Različna mnenja imamo ni kej.
volek
14. 03. 2011 13.49
sina111, pol bi imeli pa dobiček, saj ne bi bilo več zgubarjev.
sina111
14. 03. 2011 09.46
v Sloveniji ni bilo nobenega potresa pa imamo katastrofo v gospodarstvu!Kaj bi šele bilo če bi bil?
Tadej Skof
14. 03. 2011 09.35
tega niso znanstvenik računali,tehnika se maščuje!
cirenij
14. 03. 2011 08.04
Katastrofa za ljudi, ki to doživljajo.Mrtve bodo pokopali, ostalo pa bo ogromno invalidov in ljudi, ki so izgubili vse, za kar so garali vse življenje.Ne vem, kako bodo Japonci to rešili. Pa saj smo jim nakazali 50.000E. Vsak dan po svetu umre veliko prebivalstva med njimi otrok. Vendar se ljudje, ki masovno doživljajo tragedije in i naravne katastrofe, s tem nekako poenotijo. Ko pa ljudje vsakodnevno, do konca doživljajo psihične pritiske brezi socialne in ekonomske varnosti, metem, ko se drugi dičijo v blišču in bogastvu, pa ninikomur ni mar. Tistih, ki so psihično na tleh, ne reši niti drag psihiater.
kleopatra-1
14. 03. 2011 02.43
extradeluxe13.03.2011, 19:3815 lincoln2: v Afriki domačinov ne zanima njihovo lastno življenje, dobrodelne skupine prirejajo tečaje ozaveščanja o kontracepciji v smislu preprečitve prenosa Aidsa, Afričanov pa to ne zanima, raje gredo, pa če tudi vedoč, da imajo Aids, naprej imeti spolne odnose nezaščiteni. Nimajo za burek, a imajo na ducate otrok. Mentaliteta v afriki, kjer dnevno umirajo je na zelo nizki stopnji, zato tam v primeru ene smrti ne gre za katastrofo, vendar za smrt zaradi primitivnega načina življenja in odklanjanja pomoči. Na Japonskem pa so ljudje vrhunsko disciplinirani in so se med tragedijo vsi trudili graditi svoja življenja konstruktivno, zato to je katastrofa. Zaradi takih namišljenih moralistov in neprištevnih volilnih teles kot je bil tale patron smo pa danes tam kjer smo. Amen. ---- Oprosti, ampak ne morem se strinjati s tvojim gledanjem na smrt med - po tvojem - različnimi sloji prebivalstva. Čustvo žalosti ob izgubi bližnjega je enako pri revežih kot pri bogatih in nima nobene zveze z inteligenco ali stopnjo gospodarskega razvoja ....
galop
13. 03. 2011 23.24
Bogi japonci.Upam da se čimprej postavijo na noge. Pri nas kakršnakoli katastrofa nebi mogla ohromiti gospodarstva ,ker je že skoraj popolnoma ohromljeno.
alterego
13. 03. 2011 21.53
tragična je samo prezgodnja smrt tisočev, kar se pa tiče gospodarstva bo pa zato Japonska naslednje par let imela visoko gospodarsko rast, tako kot Avstralija! problem sodobne družbe je namreč hiper produktivnost gospodarstva. koliko let je bilo potrebnih po prvi svetovni vojni, da je bila Evropa ponovno oborožena in opremljena za drugo!?
tv1
13. 03. 2011 21.20
pogrešam naslov o vulkanu? kje pa vaši novinarji spijao ,.-))) menda ni nedelja kriva? .-))) da ste nizkoproduktivni .-)))
Draža
13. 03. 2011 21.09
Upajmo na čimprejšnje okrevanje
Tonček Balonček
13. 03. 2011 20.46
A bo imel Gianni Rijavec kak dobrodelni koncert?
Tonček Balonček
13. 03. 2011 20.45
lincoln, točno tako je!! V Afriki vsakih pet sekund zaradi lakote umre otrok, kar letno pomeni več kot šest milijonov. Mi s egermo pa neek mobinge v Unicefu, Nube, misjonarje in svetožalje z Japonci, v Afganistanu imamo pa svoje bataljone in patrije! Ta svet je pač pokvarjen in če ljudem naliuješ čistega vina, so užaljeni, ti si pa krut, zmešan in rdečkar! Seveda se nam smilijo ti Japonci, ampak iz čisto humnatitarnih razlogov, ne zaradi novih hibridnih modelov Lexusa ali Toyo, ki bodo zdaj an trg prišli z zakasnitvijo in bodo ta čas po svetu prodali več Renautov in Audijev!
Northwest
13. 03. 2011 20.10
Mene samo zanima,kje so sedaj vsi miljarderji,ki tako veselo o njih porocate kako so bagati,koliko imajo...Me zanima kdo od njih po prvi stegnil cek za milion,ali celo milijardo?To bi ga po moje izstrelilo na naslovnice za dolgo casa.
major1
13. 03. 2011 19.57
Pahor pripravi svetovalce, da bodo pomagali Japoncem prebroditi težave - Pahorjevi ljudje so strokovnjaki za popolne polome.
extradeluxe
13. 03. 2011 19.38
lincoln2: v Afriki domačinov ne zanima njihovo lastno življenje, dobrodelne skupine prirejajo tečaje ozaveščanja o kontracepciji v smislu preprečitve prenosa Aidsa, Afričanov pa to ne zanima, raje gredo, pa če tudi vedoč, da imajo Aids, naprej imeti spolne odnose nezaščiteni. Nimajo za burek, a imajo na ducate otrok. Mentaliteta v afriki, kjer dnevno umirajo je na zelo nizki stopnji, zato tam v primeru ene smrti ne gre za katastrofo, vendar za smrt zaradi primitivnega načina življenja in odklanjanja pomoči. Na Japonskem pa so ljudje vrhunsko disciplinirani in so se med tragedijo vsi trudili graditi svoja življenja konstruktivno, zato to je katastrofa. Zaradi takih namišljenih moralistov in neprištevnih volilnih teles kot je bil tale patron smo pa danes tam kjer smo. Amen.
hot-shot69
13. 03. 2011 19.36
Vrnili se bojo boljši in močnejši! Niso to Slovenci, ki bi se kregali in krivdo valili drug na drugega. Poglejte že komentarje na slovenskih ali tujih straneh pa boste videli. Pri nas se kregamo kdo ima prav in krivimo vse po vrsti in se bojimo za lastne riti. Je kaj čudnega, da se naši poslanci obnašajo isto?
extradeluxe
13. 03. 2011 19.32
ko govorite o disciplini in da ni kraj, ropov in nemirov imejte v glavi, da je število priseljencev na Japonskem po njihovih podatkih manj kot 0,1%, med tem ko je pri nas, za primerjavo, več kot 50% živečih ljudi prišlekov. Zdaj pa naj vsak zase razmisli o korelacijah.
lincoln2
13. 03. 2011 19.32
Ravno v tem trenutku umre v Afriki 1 otrok od lakote, pa to nobenega zanima. Tam je katastrofa, ne pa to na Japonskem.
vidaw
13. 03. 2011 19.16
TEŽKO BO,TODA POSTAVILI SE BODO NA NOGE!!!! JIH PA ZELO OBČUDUJEM-DICIPLINIRANI, MIRNI BREZ PANIKE,NOBENIH KRAJ, ROPOV.....DRUGJE BI TO BILO ČISTO DRUGAČE!!!
Madyy
13. 03. 2011 18.59
Halo ..Tukaj Komunisti.... Japonci še kar z Šprickanglami letajo okoli reaktorjev..in Slovenci to sprejemajo " jovo za gotovo. "..??