Gospodarstvo

Kakšna je resnica o Elanu?

Ljubljana, 27. 01. 2009 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jože Kralj, nekdanji prokurist Skimarja, je zoper predsednika nadzornega sveta Nikolića podal kazensko ovadbo. Kot je pojasnil, je Nikolič od njega zahteval nezakonite stvari, ki pa jih ni želel razkriti.

Jože Kralj je podal kazensko ovadbo zoper predsednika nadzornega sveta Nikolića.
Jože Kralj je podal kazensko ovadbo zoper predsednika nadzornega sveta Nikolića. FOTO: POP TV

Kazenska ovadba zoper predsednika nadzornega sveta Skimarja Stojana Nikolića je "na poti", je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal nekdanji prokurist Skimarja Jože Kralj. Vsebine ovadbe sicer ni želel komentirati, prav tako ni povedal, kdaj bo vložena.

Kazenska ovadba je pripravljena, je zagotovil Kralj in dodal, da se bodo z njeno vsebino ukvarjali drugi organi, s posebnim dopisom bo seznanjena tudi skupščina Kapitalske družbe (Kad). Kot je navedel, se mora skupščina Kada do takšnih ravnanj opredeliti.

'Nikolić zahteval nezakonite stvari'

Kralj, ki so ga nadzorniki Skimarja zaradi krivdnih razlogov s položaja razrešili 8. januarja, je pojasnil, da je Nikolić od njega zahteval nezakonite stvari, ki pa jih ni želel storiti. Ob tem je dejal, da je Nikolića med drugim seznanil o nekaterih nepravilnostih v družbi, tudi o pogodbah z zunanjimi svetovalci in o nepravilnosti ob pripravljanju programa odpuščanj. O Nikolićevem ravnanju bo obveščena skupščina Kada, saj kljub temu, da je bil seznanjen s poslovodsko škodljivimi zadevami, ni ukrepal, je poudaril.

Elan Marin je gospodarska družba, ki se mora pri svojih odločitvah obnašati skladno s pravilom dobrega gospodarjenja in se ne sme ozirati po nekih drugih političnih momentih, kot je to predstavil Nikolić meni osebno. Jože Kralj

Pridobivali informacije zaupne narave

Kralj je sicer spregovoril o nekaterih dogodkih v Skimarju, tudi o Kadovem pridobivanju poslovnih informacij. "Kad je javno priznal, da so preko nekih nedefiniranih referentov dejansko pridobivali poslovne informacije, ki so zaupne narave," je navedel Kralj in dodal, da lastnik na takšen način informacij – te naj bi po njegovih navedbah posredovale nepooblaščene osebe – ne sme pridobivati. Glavno vprašanje pri tem pa je, kdo v imenu Kada je imel mandat in zakonsko pravico pridobivanja poslovnih informacij, ki niso vezane na lastniške pravice, je dejal.

Kot je navedel, te informacije v javnost odtekajo preko novega nadzornega sveta Skimarja. Pri odtekanju informacij v javnost in politiko se omenja pet oseb, ki pa jih Kralj ni želel imenovati. "To je nezakonita pot poslovnih podatkov, ki se v Sloveniji ne bi smela dogajati," je dejal in dodal, da je "poseganje v gospodarske subjekte na takšen način nezakonito."

Kralj je na novinarski konferenci razkril svojo resnico o Elanu.
Kralj je na novinarski konferenci razkril svojo resnico o Elanu. FOTO: POP TV

Štrlekar seznanajen s projektom

Glede projekta namenskega plovila, zaradi česar so ga nadzorniki razrešili, je Kralj pojasnil, da so v družbi znotraj omejenih krogov obravnavali več projektov, tudi omenjenega. Ta projekt so obravnavali kar nekaj časa, dodatno pa so v Elan Marinu obravnavali tudi najnovejšo možnost pridobivanja poslovnih stikov s tehnologijami na elektro pogon.

Omenjeni projekt ni bil nobena skrivnost, dokumentacija je bila v podjetju, je zagotovil Kralj in dodal, da pa "obstajajo neki normalni zakonski okvirji in poslovna praksa, kako se z njimi ravna, če hočeš ostati verodostojen poslovni partner." Ob tem je še poudaril, da ministrstvo za obrambo ni bil naročnik tega projekta.

Po Kraljevih besedah je bil s projektom seznanjen tudi v. d. predsednika uprave Skimarja Ivan Štrlekar, prav tako je bil seznanjen z ostalimi projekti v družbi. "Generalna informacija o teh projektih je bila podana tudi na eni zadnjih sej nadzornega sveta," je poudaril.

Ta projekt ni vseboval investicij, ampak bi ga bilo po Kraljevih pojasnilih mogoče osvojiti v najkrajšem možnem času. Obstajal je časovni načrt, ki bi konec tega meseca že pokazal prve rezultate, konec februarja pa že zelo konkretne rezultate, je dejal. Ob tem je pojasnil, da je bila tako sestavljena tudi pogodba, da najprej pride do realizacije in potem do nadaljnjih korakov. Kot je pojasnil, so se pogovarjali o 15 naročilih. Ta projekt ima po njegovem mnenju še vedno velik gospodarski potencial, možno pa ga je nadgraditi tudi v civilno izvedbo.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
28. 01. 2009 23.47
V zadnjih letih se je na elan prileplo veliko pijavk, npr. Planinšek in njegovo mešanje dreka ala svetovanje
lahec
28. 01. 2009 13.45
v elanu so zadnja leta vsi vodilni obogateli .nato pa odšli v druge donosne službe, pridni delavci pa na cesto.TO JE KAPITALIZEM IN DEMOKRACIJA
titovka
28. 01. 2009 13.33
kakšna neki, katastrofalna!!!!!!!!
Ninolin
28. 01. 2009 11.39
Zadnje 20 let so v Elanu itak vsi po načelu "Marija k sebi"... država pa to le nemo opazuje...
blah-blah
28. 01. 2009 08.02
elana res ni treba zapret.bi bilo pa potrebno pred sodišča spravt vse tiste,ki so v vseh teh doooolgih letih nakradli ogromno denarja na račun te znamke,ki se je svoja leta odlično tržila na svetovnem trgu.pa še vedno bi se lahko,če bi bili pošteni ljudje na položajih.ampak, to je zadnje čase v naši lepi sloveniji praktično nemogoče:(
resslovenka
28. 01. 2009 07.45
Resnica o Elanu? Skrajno škandalozna, pokvarjena in zrela da nekateri akterji stopijo pred sodišče in plačajo za svoj pohlep. Kako so nadzorniki nadzorovali poslovanje uprave je sedaj že vsem kristalno jasno. Nikakor!
tony_abcde@yahoo.com
28. 01. 2009 07.20
da se je v zadnjih 19 letih v glavnem izčrpavalo in kradlo???
Velenik
28. 01. 2009 06.57
Bolj ko poslušam tegale gospodiča Kralja, bolj imam občutek, da ravno on dela največje svinjarije v Elanu.
CELJAN111
28. 01. 2009 01.19
hheheheheheheh od elana nikoli nisem nič kupil,sem že od nekdaj vedel,da tam vse smrdi,,,,,tak je par bogatih veliko revnih-MOTO ELANA
titovka
27. 01. 2009 22.54
kaj so tožbe in ovadbe postale slovenski nacionalni šport???
Nikec3
27. 01. 2009 22.16
Elan dela povsem dobre smuči. Na slalomu v Schladmingu sta bila med prvih sedem kar dva z Elanovimi smučmi. Finančne težave pa so že tako stalnic, zapreti ga pa ne smejo!
samorastnik
27. 01. 2009 21.52
zadnji čas je da ta ELAN zaprete. Davkoplačevalci imamo pol kufer podpiranja 20 letnih zgubašev...
Buena Vita
27. 01. 2009 21.08
SRAKE SO SI ZAČELE KOPAT OČI
Tonček Balonček
27. 01. 2009 19.52
Ampak komunisti so ap to firmo dobrovodili, so bili špica v razvoju smuči, sploh za slalom in veleslamom! Veliko patentov so imeli.
Mr_oz
27. 01. 2009 19.47
A bi kdo kupu avtorske pravice za Špansko nadaljevanko min 110 delov, glavna tema ELAN ?!?