Gospodarstvo

Negotova prihodnost Vegradovih delavcev

Ljubljana, 12. 08. 2010 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Možnosti za Vegrad sta zdaj dve: stečaj ali prisilna poravnava. V primeru prisilne poravnave obstaja možnost, da podjetje preživi, a bo nekaj delavcev verjetno odpuščenih. Če pa bo razglašen stečaj, bodo odpuščeni vsi. Tudi 400 tujih delavcev, ki bodo ostali brez vsega.

Ugibanj o Vegradu je konec. Prva dama družbe Hilda Tovšak je namreč sporočila, da je Vegrad insolventen oziroma plačilno nesposoben. V sporočilu za javnost je zapisala, da so do tega sklepa prišli "na osnovi izdelanega obračuna poslovanja družbe Vegrad, d. d., za obdobje od 1. januarja do 30. junija 2010, ki je bil izdelan z današnjim dnem in izkazuje negativni kapital".

"Skladno s tem dejstvom bo uprava zagotovila, da bo poslovanje družbe potekalo v okvirih, kot ga za primer insolventnosti določa zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju in bo pri tem tudi enakopravno obravnavala vse upnike družbe," je še dodala.

Prav tako bo uprava za odpravo insolventnosti zagotovila izvedbo ustreznih ukrepov, ki so v njeni pristojnosti, pripravila bo poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja skladno z določili zakona ter ga v zakonskem roku predložila v presojo nadzornemu svetu.

Tovšakova ima tudi "dobro novico"

Po njenih besedah je glavni vzrok insolventnosti Vegrada, katerega delavci so na kolektivnem dopustu, negativen kapital v bilanci stanja. Kot dobro novico je Tovšakova navedla dokončanje Celovških dvorov, saj je tehnični pregled pokazal, da napake niso takšne, da jih ne bi bilo možno odpraviti v nekaj dneh.

Na vprašanje, ali razmišlja o odstopu, je Tovšakova odgovorila, da ko in če bo o tem razmišljala, bo to najprej sporočila tistim, ki potem morajo sprejeti njen odstop. Ni pa želela razkriti, kaj se bo zgodilo z Vegradom: ali bo šel v stečaj ali prisilno poravnavo.

Kaj bo z delavci?

Za okoli dva tisoč delavcev, med katerimi so tudi tujci, ne ena ne druga možnost ne prinašata nič dobrega. Če bo prišlo do prisilne poravnave, jih bodo nekaj najverjetneje morali odpustiti, a ostala bo možnost, da podjetje preživi. Stečaj pa pomeni nepreklicen konec, torej odpustitev vseh delavcev. 1700 jih bo sicer lahko vsaj prejemalo pomoč zavoda za zaposlovanje, medtem ko bo 400 bosanskih delavcev izgubilo vse pravice.

Sicer pa v Vegradu niso dosegljivi za več podatkov. Poskušali smo priklicati tudi Vegradovega sindikalista Sama Mastnaka, a se na telefonske klice ne oglaša.

Seje nadzornega sveta ni bilo

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: Blaž Garbajs

Napovedane seje nadzornega sveta Vegrada, ki je bila sklicana za danes, ni bilo, saj sta manjkala dva nadzornika, ki sta na dopustu, je v izjavi za medije povedal predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič. Dodal je tudi, da je novo sejo sklical za ponedeljek.

Poudaril je še, da aprilski sporazum o ukrepih poslovnega in finančnega prestrukturiranja družbe, ki ga je uprava Vegrada uskladila z glavnimi deležniki podjetja, glede na ugotovljeno insolventnost ni več izvedljiv.

Odstopili od sporazuma!

Štirje podpisniki sporazuma o medsebojnih pravicah in obveznostih v zvezi z ukrepi finančnega in poslovnega prestrukturiranja – NLB, Hypo Alpe-Adria-Bank, Hypo Leasing in Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) – so danes javnosti že sporočili svojo ugotovitev, da sporazum ni več veljaven.

Zastopniki vseh štirih so poudarili, da poslovodstvo Vegrada ni pravočasno izvedlo ukrepov, ki so opredeljeni v sporazumu, ter je s tem od njega odstopilo. "Podpisniki sporazuma ugotavljamo, da z nastopom insolventnosti pogoji za izvršitev sporazuma niso in ne morejo biti več izpolnjeni in da zato sporazum ni več veljaven," so zapisali v sporočilu za javnost.

Omenjeni sporazum so sicer podpisali z namenom izvesti ukrepe finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe zunaj postopkov, ki jih predvideva zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Predvideval je sanacijo Vegrada z dogovorno poravnavo.

Neuradno: pol milijarde dolgov in številni nedokončani projekti

Boštjančič je pojasnil, da se je danes seznanil s poročilom o poslovanju Vegrada v prvi polovici leta, iz katerega je razvidno, da je družba postala insolventna. Na ponedeljkovi seji Boštjančič pričakuje, da bodo obravnavali ne le polletno poročilo, temveč tudi poročilo o finančnem prestrukturiranju Vegrada, ki naj bi imel po neuradnih podatkih okrog pol milijarde dolgov in številne nedokončane projekte.

Kaj bo s Celovškimi dvori?

Hilda Tovšak in Zoran Janković
Hilda Tovšak in Zoran Janković FOTO: Aljoša Kravanja

Še vedno niso znani rezultati tehničnega pregleda Celovških dvorov, neuradno pa je slišati, da so odkrili kar nekaj pomanjkljivosti. Sicer pa na vselitev v stanovanja zaradi spora med Vegradom in nepoplačanimi podizvajalci še vedno čaka približno 2000 lastnikov in 400 socialno ogroženih družin, ki so od MOL v najem dobile neprofitna stanovanja.

Zato smo ljubljanskega župana Zorana Jankovića prosili za komentar in razlago, kaj naj bi današnji dogodek pomenil za ta projekt. Za 24ur.com je dejal, da je razglasitev insolventnosti pričakoval, saj je to bila rešitev, ki se je dolgo pričakovala. “Meni je Vegrada kot podjetja izredno žal, saj so izredno dobri gradbinci in strokovnjaki. Nimamo veliko ljudi, ki znajo delati tudi na področju gradbeništva, ki je v Sloveniji vrhunsko. Prišel pa je čas, ko je bilo treba to agonijo prekiniti, temu pa bodo sledili še drugi koraki. Zame je to bilo pričakovano,” nam je povedal Janković.

'Projekt Celovški dvori je popolnoma varen'

Celovški dvori
Celovški dvori FOTO: Aljoša Kravanja

Na vprašanje, ali je projekt Celovški dvori še varen, je ljubljanski župan odgovoril pritrdilno. “Varen je bil tudi prej, saj smo to dosegli s pogodbo. Pričakujemo, da bomo drug teden dobili uporabno dovoljenje za objekt,” je dejal in dodal, da družine, ki čakajo na neprofitna stanovanja v Celovških dvorih, ne morejo ostati praznih rok. “Tudi če bi prišlo do stečaja Vegrada, d. d., in nato njene hčere Vegrad AM, zakon pravi, da je tisto, kar se je zgodilo v zadnjem letu, lahko sporno oz. je nično. Toda pri tem projektu se ni nič zgodilo v zadnjem letu,” je dejal za 24ur.com župan Janković, ki je še enkrat poudaril, da mu je žal za vse zaposlene v Vegradu.

Blokirani računi, predlagani stečaji, kazenske ovadbe ...

Vegrad, za katerega je že konec julija stečaj predlagalo pet podjetij, ima od februarja blokirane vse poslovne račune. Delničarji pa so na skupščini v začetku julija sprejeli sklep o dokapitalizaciji v skupni višini 15,5 milijona evrov, rok za vplačilo svežega kapitala pa se izteče 5. septembra.

Zaradi suma kršenja temeljnih pravic dela oziroma neizplačila več kot treh zaporednih plač je inšpektorat zoper družbo Vegrad in njeni hčerinski družbi vložil več kazenskih ovadb.

Ogorčeni delavci

Kolegi z nacionalne televizije so včeraj poročali o še enem primeru, ko je družina pokojnega Vegradovega delavca ostala brez denarne pomoči, ki so jo zbirali zaposleni. Za zbiranje denarja naj bi se odločili v upravi, prispevek za družino pokojnega pa naj bi zaposlenim trgali kar od plače. Izginilo naj bi okoli 20.000 evrov, sin pokojnega delavca iz Bosne in Hercegovine, ki je umrl pred letom in pol na ljubljanskem gradbišču, pa je dejal, da so mu v Vegradu dejali, da bo denar dobil, če bo kupil kakšno stanovanje ali hišo. Spomnimo, da je pred dnevi odjeknila novica, da je tako izginilo 11.000 evrov, ki so jih zaposleni zbrali za družino še enega umrlega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (331)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

x125
15. 08. 2010 18.57
Sramotna cenzura!!!!!
elephantus
13. 08. 2010 23.52
Res je hudo to kar se je zgodilo v Vegradu in prav gotovo so zdaj najbolj izpostavljeni delavci, ki so že tako in tako delali za mali denar ampak tudi Hildi ni lahko. Veste ta ista Hilda je bila še pred letom in pol zelo spoštovana in to najbolj pri teh istih delavcih, ki so zdaj izgubili službo.Občudovali so jo kot sveto kravo, ker je bila ona garant, da so redno dobivali plače. A glej ga zlomka nihče ni popoln. Predstavljajte si sebe v situaciji, ko imate hipotekarni kredit za hišo in potem cene nepremičnin padejo za 30% banka pa od vas zahteva, da v enem tednu nakažete 20 tisoč evrov dodatnega zavarovanja kredita in potem cene nepremičnin spet padejo in banka zahteva od vas v enem tednu dodatno zavarovanje kredita v višini 10 tisoč evrov, vi pa ne posedujete ničesar razen dotične hiše in avta, ki je tudi na kredit. To pišem zato, ker se mi je to tudi zgodilo in ne privoščim vam, da bi se vam to zgodilo kot tudi ne Hildi ne, da se ji je to zgodilo samo, da so od nje banke zahtevale po par milijončkov dodatnega zavarovanja v tednu dni. In potem ko nimaš nisi veliko vreden. Prej si že bil ja potem pa nisi več. Veste hitro se ti zgodi kaj podobnega.Mene so rešili starši Hildo pa nihče. Ne mešat prosim Hilde z levico in forumom 21, ker je bila članica SDS-a do pred dveh mesecev in potem je zapustila velikega vodjo, ki ga je bilo verjetno strah za vpliv afere na njegovo stranko in je zdaj gospa v NSI. Pa še tiste, ki pišete o velekomunajzerjih naj spomnim, da oni ne poznajo stečajev in odpuščenih delavcev, ker je stopnja solidarnosti tam veliko večja.
Franc Zabukovec
13. 08. 2010 18.11
Franc Zabukovec
13. 08. 2010 18.10
pipic
13. 08. 2010 16.08
Tovšakovi bo pomagal Pahor iz pokojninskega sklada...
pipic
13. 08. 2010 16.05
Če bi bila pravna država bi bila gospa že za zapahi.
resslovenka
13. 08. 2010 14.43
Ne vem, ampak eni imajo strašno močan želodec. Nekaterim se je ob zgodbi Vegrada že parkrat obrnil. Pa je stvar čisto jasna. Oškodovanje je enormno, države, bank, podizvajalcev, delavcev. Stečaj ali prisilka sploh ta moment nista važna. Ker tako ali tako nihče ne bo dobil ničesar ali pa bore malo. Gospa Hilda pa kot da se ne zaveda resnosti situacije, ker da je storila vse kar je bilo v njeni moči. Malo morgen, bi rekli. Stvar je jasna, temeljita revizija, pa kazenske ovadbe. Ampak kaj ko je med akterji te zgodbe verjetno preveč vplivnih botrov. Delavci in njihove pravice pa... Kot da se v tej Sloveniji ni zgodilo že preveč stečajev velikih in nič manj pomembnih podjetij. Zgodbe se zlajnajo, delavci pa ostanejo prepuščeni sami svoji usodi. V naši stvarnosti bi se bilo pametno za spremembo najprej začeti ukvarjati s preventivo, da ne bi bila potrebna kurativa.
Leejay
13. 08. 2010 10.12
In na koncu bo ta ''baba'', ne morem ji rečt ženska, dobila mastno odpravnino in bo brez skrbi lepoo živela od delavskega dela. Babo je potrebno zapreti za nekaj let in ji še naložit veliko drubeno koristnega dela. Vendar je to samo pravljica.........vlada ne bo ukrenila nič in bo slej kot prej prišla nova afera zaradi katere bomo to pozablili! POWER TO THE PEOPLE!
plastik
13. 08. 2010 09.55
Najboljše bi bilo,da bi bila omenjena na sliki skupaj zaprta na DOBU,v sosednjih celicah pa še drugi enaki barabini.Vegradovi delavci bi pa morali it protestno na MARTINOV hrib,Tam kjer ima Hilda svoj Ranč in tam vstrajat Tako dolgo dokler jim Tovšakova nepoplača, kar jim dolguje.Potem bi pa videli,kaj bi bilo. dokler bo naša vlada ščitla takšne barabine ko kradejo miljone in življenja celih družin,nam ki pa nemoremo plačat položnice za nekaj evrov pa pošiljajo rubežnike,ki se zopet okoriščajo na naš račun.FUJ PA TAKŠNA VLADA.
Winds
13. 08. 2010 09.30
Najprej naj odgovarjajo tisti, ki so podjetje oškodovali in ga pripeljali v tak položaj. Zamrzniti vse premoženje in kazensko preganjati. Kot naslednje: spet farbamo delavce. Tudi v primeru prisilne poravnave bodo delavci - tujci prvi izgubili zaposlitev, ostali pa bodo životarili. Vse za čimmanjše posledice za vodstvo in politiko. SRAMOTA!! In nehajte Hildo poimenovati "DAMA", ker s tem pojmom nima nobene veze.
Raizo
13. 08. 2010 08.15
xit dober ti ves v ker žep , od unih dveh na sliki
Peter Kralj 1
13. 08. 2010 08.08
Tajkuni so si svoje pobrali, delavci pa so dobili cesto!
Xit
13. 08. 2010 08.07
KAJ PA JE Z DENARJEM (davkoplačevalskim), S KATERIM JE DRŽAVA OB ODHODU LAHOVNIKA DOKAPITALIZIRALA VEGRAD??? V KATERI ŽEP JE ŠEL DENAR?
taklemamo123
13. 08. 2010 08.01
haha...kupci teh kartonastih stanovanj se mi najbolj smilijo, stanovanja so tako ali tako za en drek narejena, sploh glede na niso plačeval, se podizvajalci verjetno niso trudili na kvaliteti....Vegrad gre v stečaj, kako bodo kupci uveljavljali napake z garancijami??? ...bog pomagi.
kawboy
13. 08. 2010 07.57
A nič se nizgodilo v zadnjem letu, ja kaj pa blokirani računi, neizplačane plače, neplačevanje podizvajalcem, neplačevanje dobaviteljem? To je iz trte zvito Zoki ali kaj?.
Trglav
13. 08. 2010 07.42
Kebabsi13.08.2010, 07:320 Kolko vem je delavcev 1200, tam okoli in že dolgo ne več 1700. Kaj pa ti ni jasno? A si ti morda od vladne garniture! Saj res, 1200 grl pa res ni nič. Se bodo že znašli, saj smo se mi tudi! Tu natančnost ne pomeni nič. Enega delavca je škoda, ne pa ...
Kebabsi
13. 08. 2010 07.32
Kolko vem je delavcev 1200, tam okoli in že dolgo ne več 1700.
Trglav
13. 08. 2010 07.32
Bogi delavci in kupci stanovanj. A si sedaj predstavljate, kakšne svinjarije je počela s Podobnikom šele v politiki, kjer pa se res nikomur nič ne zgodi!! Pa to ne moreš verjet!! Škoda vseh Merhurjev, Laškega, Istrabenza... Manj mi je žal glede SCT-ja in BTC-ja; ta dva vsaj še delata, čeprav tudi to spada v rubriko SAJ NI RES, PA JE...
CKKPJ_Milko
13. 08. 2010 07.22
“Meni je Vegrada kot podjetja izredno žal: je dejal Janković Seveda,kdo pa mu bo sedaj doniral 550.000€.....
Slovenc07
13. 08. 2010 07.22
No še ena gospodična ki bo ovadena potem pa bo vse tiho bilo. Živeli tajkuni in mafija in živele slovenske ovce ki verjamejo v pravni sistem in šolam da bodo z izobrazbo postali uspešni.