Gospodarstvo

Kakšna bo prihodnost Slovenskih železnic?

Ljubljana/Trst, 12. 10. 2010 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor in Vlačič sta se z vrhom Slovenskih železnic pogovarjala o reševanju družbe, ki že dolgo časa prinaša izgube. Hkrati pa so v Trstu podpisali sporazum, ki pomeni še en korak proti gradnji proge Trst–Divača.

Bodo Slovenske železnice vendarle dočakale boljše čase?
Bodo Slovenske železnice vendarle dočakale boljše čase? FOTO: Aljoša Kravanja
Slovenske železnice izboljšujejo poslovanje. V prvih osmih mesecih je družba ustvarila 3,7 milijona evrov izgube iz poslovanja, medtem ko so načrtovali izgubo v višini 16 milijonov evrov, v enakem obdobju lani pa je ta znašala 29,3 milijona evrov. Slovenske železnice beležijo rast prihodkov in uspešno klestijo stroške, ki so nižji od načrtovanih.

Predsednik vlade Borut Pahor se je srečal z ministrom za promet Patrickom Vlačičem in vodstvom Slovenskih železnic. Govorili so o novi železniški zakonodaji, investicijah v železniško infrastrukturo, sanaciji železnic in perspektivah Slovenskih železnic.

O novi železniški zakonodaji, ki po Vlačičevih besedah pomeni temeljito reformo železniškega sektorja v Sloveniji, naj bi vlada odločala še ta teden. Zakonodaja bo reševala vprašanje organiziranosti SŽ, vprašanja glede infrastrukture in vprašanje glede investicij v javno železniško infrastrukturo.

V zvezi z investicijami v železniško infrastrukturo je minister Vlačič pojasnil, da je vlada z zakonom zagotovila nemoten dotok sredstev (sredstva iz naslova davka za vozila se bodo stekala za železniško infrastrukturo). Zato je zdaj pričakovati daljše obdobje vlaganj v železniško infrastrukturo, ki je v zelo slabem stanju.

Slovensko-italijanski dogovor o progi Trst–Divača

Slovenija in Italija sta v Trstu podpisali sporazum o sofinanciranju študije in projektiranja čezmejne železniške proge Trst–Divača. V njem so natančno določeni nekateri pogoji sodelovanja obeh držav pri tem projektu, so sporočili z ministrstva za promet.

Sporazum sta podpisala državni sekretar na slovenskem ministrstvu za promet Igor Jakomin in namestnik italijanskega ministra za promet in infrastrukturo Roberto Castelli. Kot je poudaril Jakomin, sporazum predstavlja nadaljnji korak na poti, ki vodi do neposrednega začetka gradnje nove proge.

Evropska komisija je sofinanciranje čezmejnega projekta izdelave študije in projektne dokumentacije za novo železniško progo Trst–Divača, ki je del šestega prednostnega projekta, odobrila 5. decembra 2008.

Skupni stroški projekta znašajo 101,4 milijona evrov. Komisija bo s 50,7 milijona evrov prispevala polovico, preostali delež pa bosta prispevali državi – Slovenija 28,7 milijona evrov in Italija 22 milijonov evrov.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
13. 10. 2010 20.41
Brado, vse je res.Ampak - če kaj deluje v Švici, Avstriji ali Nemčijo zares dobro deluje, tega v Sloveniji ne sme biti. Mi delamo vse "malo drugače" - upravljamo in "razvijamo" železnice, reformiramo zdravstvo itd. po enem samem načelu: kar precej bolje že deluje v eni od naštetih držav, tega nikakor in pod nobenim pogojem ne bomo uvedli v Sloveniji.
brado
13. 10. 2010 14.47
Uvesti bi bilo treba oprtne vlake iz Prekmurja do Primorske in postaviti vse težke kamione na vlak!!!!!!.Dolgoročno gledano....donosen posel,,!!!!!!.10 parov oprtnih vlakov,ki bi vozili 24 ur na dan v obe smeri.....posel za železnico,avtoceste nebi bile toliko uničene,manj strupenih pliniv v zraku in svinjarije na počivališčih in ob cesti.Kdor se pa hoče peljati skozi sLOVEnijo.....se pravi --tranzit....se pa postavi visoka cestnina in naj potem razmišlja kaj se mu bolj splača.Švicarji imajo to urejeno...in se jim očitno splača.
brado
13. 10. 2010 14.41
Uvesti bi bilo treba oprtne vlake iz Prekmurja do Primorske in postaviti vse težke kamione na vlak!!!!!!.Dolgoročno gledano....donosen posel,,!!!!!!.10 parov oprtnih vlakov,ki bi vozili 24 ur na dan v obe smeri.....posel za železnico,avtoceste nebi bile toliko uničene,manj strupenih pliniv v zraku in svinjarije na počivališčih in ob cesti.Kdor se pa hoče peljati skozi sLOVEnijo.....se pravi --tranzit....se pa postavi visoka cestnina in naj potem razmišlja kaj se mu bolj splača.Švicarji imajo to urejeno...in se jim očitno splača.
braniac007
13. 10. 2010 10.47
28,7 milijona € bo na koncu 287 - pa še dve komisije bodo ustanovil - železnice pa bodo še vedno planirano kurile naš denar - kje ste še to videl!
ivo55
13. 10. 2010 10.04
Inovativne rešitve "etat c´est moi" vlade. Sedaj bo cestni denar zabetoniran v železnice namesto obnovo razpadlih regionalk...ni razuma , ni logike .. Pa je res vseeno, kaj se počne z denarjem, davkoplačevalci ??
Frane Šajn
13. 10. 2010 08.08
UPELJALI BODO "ČIRO"
Javoje
12. 10. 2010 23.56
Ne gre več za to, da se išče rešitve. Najbolj važno je za vsako ceno preprečiti vsakršno razpravo v javnosti (in resne pogovore z Deutsche Bundesbahn-om) o tem, da bi prevzel SŽ. Tabu tema o kateri ni nobenih izjav, nobenega poročanja, ...nič.
MISTERIOUS86
12. 10. 2010 23.14
problem je v tem da da je država nesmotrno zapravljala denar katerega je tudi dobivala od EU (tu ne govorim samo za to vlado ampak za vse vlade) skozi se je vlagalo v ceste in so lahko cestni lobiji veselo kradli denar medtem ko se je na obnovo železnic pozabljalo. proga je v katastrofalnem stanju in denar je pa šel v ceste ki so prav tako v slabem stanju. naj reče kdo kar hoče nujno bi bilo potrebno popolnoma obnovit progo dat izmenično napetost po celi glavni progi (kot v tujini) ter dodobra obnoviti vozni park. to je resnično velik zalogaj vendar se ga da speljati ob posluhu države in pomoči evropske unije. namesto da se daje denar grčiji podobnim bi se tisti denar raje vložil v obnovo proge in bi bil v reci in piši prej kot v 10 letih povrnjen. prav tako pa bi bilo potrebno dati vse večje šleparje na železnico in ne bi imeli groženj iz bruslja zaradi plinov in uničenih cest kot so sedaj pa še denar bi lepo pritekal.
mobubi
12. 10. 2010 21.36
Jaz bi tudi imela tako podjetje, kjer bi država neprestano vlagala, veselo bi zapravljala, ker očitno, ni nihče za nobene izgube odgovoren in potem bi zopet zaškrtipalo, pa bi zopet država malček vložila...
Javoje
12. 10. 2010 21.26
Prodati SŽ Deutsche Bundesbahn-u (če bi jih le hotel), pa bo: - kakovost storitev odlična, - infrastruktira posodobljena, - slovenski davkoplačevalci rešeni bremena, - SŽ integrirane v velik in najkakovostnejši evropski železniški sistem; - Luka Koper pa bo zagotovljena lepša prihodnost.
SLOVANSKI
12. 10. 2010 20.41
tinetone, pravijo da ni ekonomske racunice, in trdijo da se motis..
SLOVANSKI
12. 10. 2010 20.40
kaksna proga TRST LJUBLJANA, da mi pride una bagra v LJ ?
Kritik27
12. 10. 2010 20.28
Nakladalci nesposobni... A kdo ve koliko denarja smo dali tem železničarskim parazitom (z Jakominom v prvi vrsti!) za to, da se zabavajo z našim denarjem? Vsaj od osamosvojitve naprej? Anyone?
titovka
12. 10. 2010 19.12
SVETLA, kot mrk sonca!!!!!!
brb17
12. 10. 2010 19.02
kaj pa proga med LJ in Koroško? bi bla tut nujno potrebna
ejejej
12. 10. 2010 18.56
Tako je.Cela slovenija je v k........tam se okol plač dajejo.....tukaj pa vse propada.Kdaj pa misli država kaj v ceste in železnice vložit,da se vsaj približamo Nemčiji in Avstriji in pa še kakšni državi
proofreader
12. 10. 2010 18.38
Italijani so vojno izgubili, mi pa smo kljub temu njihovi sužnji.
Pancho57
12. 10. 2010 18.00
Tovorni promet ostane, samo Luka Koper bo začela gagat
tinetone
12. 10. 2010 17.48
zakaj trs divača? aha zato, da bo tovor in denar šel v italijo... in to bomo še veselo plačali progo... edino kar rabimo je 2. tir koper divača ali nova proga koper, ki se bi potem nekje med divača in postojno navezovala na obstoječo progo tako bi doglročno obdržali tovorni promet, ki edini prinaša dobiček