Gospodarstvo

Za delnico NLB med 51,50 in 66 evrov

Ljubljana, 26. 10. 2018 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./STA/V.L./D.L.
Komentarji
62

Začela se je privatizacija do tričetrtinskega deleža NLB. Delnica največje banke se bo v prvem novembrskem tednu prodajala po ceni med 51,50 in 66 evrov. Višino razpona so narekovale trenutno negotove razmere na trgih, so ocenili analitiki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo država s prodajo NLB več izgubila kot pridobila?
    02:18
    Iz 24UR: Bo država s prodajo NLB več izgubila kot pridobila?
  • Iz 24UR: Cena delnice NLB nizka
    02:28
    Iz 24UR: Cena delnice NLB nizka
V kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca in na finančnem ministrstvu so ob objavi cenovnega razpona za delnice NLB v postopku javne ponudbe delnic (IPO) zapisali, da razpona in ostalih podrobnosti postopka ne morejo komentirati. Gre namreč za cenovno zelo občutljive informacije v času, ko je postopek še v teku.

SDH je objavil prospekt za prodajo do 75 odstotkov minus ene delnice NLB. Z objavo prospekta se je uradno začela prodaja delnic po metodi prve izdaje delnic (IPO). Knjiga naročil se bo odprla v ponedeljek in bo odprta do 8. novembra. Do 7. novembra bo odprta za izkaz interesa za nakup delnic NLB s strani fizičnih oseb, zadnji dan pa za institucionalne vlagatelje. Nato bo znana končna cena za delnico. Te naj bi na ljubljanski in londonski borzi začele kotirati sredi novembra. IPO kot vodilna koordinatorja organizirata Deutsche Bank in JP Morgan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Država, ki prodaja najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus eno delnico, bo malim vlagateljem ponudila 10 odstotkov delnic, preostanek pa institucionalnim vlagateljem. Prodajalec bo na koncu delnice prerazporedil iz ene v drugo tranšo, odvisno od količine vpisov v posamezni tranši.

NLB
NLB FOTO: Aljoša Kravanja

 

Razmere na trgu niso najboljše

Cenovni razpon ni postavljen visoko, ker razmere na trgu v tem času niso najboljše. Tako ni najbolj ugoden za prodajalca, torej državo, ki bi v primeru prodaje polovice delnic NLB in srednje vrednosti cenovnega razpona iztržila okoli 588 milijonov evrov, v primeru prodaje treh četrtin banke in srednje vrednosti cenovnega razpona pa okoli 881 milijonov evrov.

Ob upoštevanju osnovnega kapitala NLB razpon ponudbene cene banko vrednoti na 1,03 do 1,32 milijarde evrov.

Ta ponujeni razpon pa predstavlja dobro investicijsko priložnost za male vlagatelje oz. fizične osebe in za institucionalne vlagatelje. NLB je namreč nedavno do 2023 napovedala približno 12-odstotni donos na kapital in izplačilo dividend v višini okoli 70 odstotkov dobička NLB Skupine oz. okoli 10-odstotni dividendni donos.

Neuradno je slišati, da interes med slovenskimi (nedržavnimi) institucionalnimi vlagatelji obstaja, so pa ti regulatorno omejeni pri tem, koliko delnic ene same družbe lahko kupijo. Prav tako bi lahko interes izkazali institucionalni vlagatelji iz regije, npr. hrvaški pokojninski skladi. Vprašanje pa je, kakšen bo interes malih slovenskih vlagateljev.

Kljub temu da so danes razmere v gospodarstvu in finančnem sistemu bistveno drugačne kot pred krizo, je namreč še vedno živa negativna izkušnja z IPO Nove KBM. Prav tako je časa za vpis delnic razmeroma malo, vpis delnic pa bo potekal le na desetih poslovalnicah po državi. Naslednji teden bodo tudi počitnice.

Del razpona ponudbene cene je tudi razpon vrednosti globalnih potrdil o lastništvu (GDR). Gre za prenosljiv vrednostni papir, ki ga izda banka in služi kot nadomestni finančni instrument za delnice nekega tujega podjetja, s katerimi se trguje v tujini. Vsako delnico sestavlja pet GDR. Razpon ponudbene cene v GDR je tako med 10,3 in 13,2 evra.

Prospekt vsebuje tudi opcijo presežne dodelitve in stabilizacijskega mehanizma. Kot je slišati, je bila to zahteva velikih mednarodnih vlagateljev, ki se zanimajo za nakup delnic banke. Gre za to, da bosta stabilizacijska organizatorja, Citigroup in Wood & Company, del GDR zadržala in nato v 30 dneh od uvrstitve delnic na borzo lahko sklepala posle z namenom podpore ceni, če bi ta po kotaciji padla prenizko. 

Koalicija zadržana, opozicija v napad

V kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca in na finančnem ministrstvu so ob objavi cenovnega razpona za delnice NLB zapisali, da razpona in ostalih podrobnosti postopka ne morejo komentirati. Gre namreč za cenovno zelo občutljive informacije v času, ko je postopek še v teku.

Bolj oster pa je bil Janša. "51 evrov za delnico NLB je sramotno nizka cena," je zapisal na Twitterju in dodal, da bo ljudstvo, ki plačuje dolgove NLB odgovornim - omenil je Mira Cerarja, Dejana Židana in Karla Erjavca - nekoč sodilo.

Podobno tudi NSi-jev Jožef Horvat. "Čas je denar! Vlada ob dobrih razmerah na trgih junija 2017 ustavi prodajo NLB 'zaradi prenizke cene' (55 do 71 evrov za delnico). Zdaj (skoraj) ista vlada prodaja NLB po nižji ceni (51,50 do 66 evrov). Terjali bomo politično odgovornost za izgubljeni denar davkoplačevalcev!" je zapisal na Twitterju. 

Analitiki: Ponujen razpon odraz trenutnih razmer

Razmere na kapitalskih trgih so se v zadnjih tednih precej poslabšale. "Zato lahko rečemo, da je ponujen razpon predvsem odraz trenutnih razmer, in ne samega poslovanja banke," je dejal direktor upravljanja premoženja Alta Invest Matej Šimnic. Kakšna bo končna cena, bo tako odvisno od razmer in interesa.

"Vse bo odvisno od interesa tujih vlagateljev. Glede na volatilnost trgov se lahko sentiment v naslednjih dneh obrne tako v eno in drugo stran, od tega pa bo odvisen končni izplen," je napovedal Šimnic.

Kot je dodal analitik borznoposredniške hiše Ilirika Lojze Kozole, "cenovni razpon ni izven primerljivih okvirjev, glede na to, da prodajalec želi maksimirati verjetnost uspeha javne ponudbe in hkrati še vedno dovolj iztržiti". 

Za direktorja naložbenega sektorja pri KD Skladih Luko Flereta objavljeni cenovni razpon ni presenečenje in je pričakovan. "Odraža način prodaje banke (prva javna ponudba pod časovnim pritiskom), zgodovino dogajanja okoli prodajanja NLB v preteklosti in trenutne tržne razmere. Glede na trenutne razmere in obnašanje investitorjev v podobnih prvih javnih ponudbah je za pričakovati, da bo končna dosežena cena bolj proti spodnjemu delu razpona," je dodal.

Medtem ko bodo na tuje vlagatelje po njegovem vplivale razmere na globalnih trgih, bi lahko pri malih vlagateljih pomembno vlogo igrala dividendna politika. "Donosnost bo bolj privlačna na nižjem delu razpona, vendar bo tudi pri višji vrednosti in pričakovani stabilizaciji poslovanja dividendna donosnost konkurenčna ostalim izdajateljem na Ljubljanski borzi," je dodal Šimnic.

Ali je cena dobra ali ne, bodo po Kozoletovih besedah sporočili kupci. "Poleg morebitno ugodne cene, na podlagi katere si kupec morda lahko obeta določen donos, na povpraševanje lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, ki niso izključno povezani z višino cene," je menil tudi on. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik473573
28. 10. 2018 18.01
+1
Vsaka prodaja, ki je prisilna bo znatno pod ceno. Toliko o prostem trgu in kapitalizmu. Deluje ko nam računajo, dajejo kredite in služijo na naš račun, ne deluje ko bi morali mi kaj zaslužiti. EU je zgolj finančna banda ki krade navadnim ljudem.
zulj001
27. 10. 2018 14.17
+0
Zakaj bi jo pa kupoval ,a ni bila do sedaj "NAŠA" in kaj sem imel od tega ,vsakih nekaj let so mi nekaj tisočakov vzeli iz žepa . Čim dalj od nje in ne si mislit .da bo Lukec kupil kakšno delnico....
antilevi?ar
27. 10. 2018 14.14
+1
A to bo po istem principu kot delnice NKBM? Enak nateg?
ooResnicA
27. 10. 2018 09.45
+5
....a bo čokolinatof luki kupil NLB a je tok prišparal z preprodajo čokolinota?
ecnarf
27. 10. 2018 07.16
+5
bolje da tazadno obrišeš kot da kupiš nlb delnice, imaš vsaj nekaj od tega denarja
nikhrast
26. 10. 2018 22.13
+3
Zdaj je še Levica za privatizacijo, mogoče so se spametovali, Lukec predlaga da folk sam odkupi delnice.
diebaumeister
26. 10. 2018 21.08
+3
hahahahahahhaahhahahhahahhahahahahhahahaaha, pa vsak, ki odšteje evro za to socialistično hranilnico je be da ka na kubik.
zek
26. 10. 2018 20.10
+15
heeeeeeee torej pred enim letom za Cerarja, Zidana,Erjavca cena 80 ere za delnico NI BILA PRIMERNA in so ustavili privatizacijo hmmm no leto kasneje pa je za Cerarja,Zidana,Erjavca cena 51 eur za delnico SPREJEMLJIVA??? No zaradi takih super predsednikov,ministrov.... in seveda neverjetnih volivcev, ki take politike kot so Erjavec, Zidan, Cerar se vedno volijo smo samo v LETU DNI IZGUBIL 500 MILJONOV EUR! Treba bi bilo pozvati Erjaveca,Zidana Cerarja,njihove stranke in njihove volilne pozvati da 500 milijonsko razliko pokrijejo iz lastnih žepov!! Sicer pa bi za NLB največ iztržili ko bi ta bankomat F21 prodali za 1 eur preden smo vanjo zmetali 5 milijard evrov
antilevi?ar
27. 10. 2018 14.16
+0
Ne 500 MIO ampak 2 MRD. Kako to računaš?
helter skelter
26. 10. 2018 20.00
+8
mesec predlaga, da naj državljani odkupijo delnice.... seveda mihec, kar začnite kupovati sami, boste potem lahko sebe nacionalizirali...
Bojan-F
26. 10. 2018 19.28
+9
Ker gre prekarnim gurujem komuniciranja tezje v glavo ... "puf katerega so naredili tajkuni iz foruma 21" ... kot vedno nesebicna pomoc ... barva bancne luknje je 50% crno/rumena, 39% rudeca in 11% prozorna.
Hrenko
26. 10. 2018 19.27
+9
če kupiš, izgubiš denar, NLB pa se ti kot državljanu še enkrat več smeji v obraz
Belibog
26. 10. 2018 18.52
+16
Na borzi bo pa padla na 35, v krizi pa male delničarje razlastnini, že videno v SLO.
Frane Šajn
26. 10. 2018 18.15
+1
Šarec in ¨trenutna družba zapomnite si ta datum, ko ste dali žegen in prodali Slovenski finančni temelj. Mislim , da vas vse počasi požira zgodovina ne samo vas ves politični pokvarjeni arsenal z leve z desne od spodaj in od zgoraj. Sram vas bodi H L A P C I !
Frane Šajn
26. 10. 2018 18.17
+4
Niste vredni, da vas ta Slovenska gruda nosi! Na zadnjo uro se dajte upepeljiti ker vas ta gruda ne bo zmogla prebaviti!
sagesse
26. 10. 2018 17.59
+18
kako ste nekateri hecni.državna srebrnina,katera ni vredna kaj dosti.puf katerega so naredili tajkuni iz foruma 21 in pa farji so plačali davkoplačevalci in po 3 sanacijah so naredili 200 milijonov plusa na 5 milinard minusa,res super uspešna banka.nlb bo kupil kak investicijski sklad in ne tajkuni,saj niso neumni.kdo plačuje minuse? lastnik in ne bodo sami sebe goljufali.vse to je levičarska ekonomija,katera se navzven bori za malega človeka,navznoter pa mu da 500 eu penzije in mu jih nadaljnih 200 ukrade preko namišljenih davkov.drugi tir tudi nujno potrebujemo,za luko koper, katera ima 30 milijonov dobička,,,koliko let potrbuje,da povtne milijardno investicijo?? 50,,60 let ali več.toda če imaš bebave volilce jim rako ali takolahko prodaš vsako pravljico,,,
Kruh+sol!
26. 10. 2018 17.38
+15
Kupili bodo tisti, ki so naredili bancno lukno. Tajkuni in forum21. Banko bodo dobili z diskontom in jo naprej ozemali. Super posel.
aloalo
26. 10. 2018 16.57
+9
Ja pa sej je logično da je polovica neprodanih delnic že v naprej prodanih po višji ceni od 66evrov, nekdo pa mora zaslužit. Torej nekdo ima kupca za delnice po ceni za več kot 66evrov. Kupi povceni prodaj visoko.
Golobek
26. 10. 2018 16.29
+8
ZAKAJ JE PONEDELJEK TAKO DALEČ OD PETKA, A PETEK TAKO PREKLETO BLIZU PONEDELJKA ???noben tujec ne bo kupil 100% nekaj kar je bilo že okradeno v ponedeljek bo več znanega????
janezov uč
26. 10. 2018 14.54
+47
delnice bi moral raztalat med ljudi, kot so pred 20. leti certifikate, to banko smo vsi pošteno preplačali.
brabusednet
26. 10. 2018 14.07
+27
Bodo banko kupili naši tajkuni,ki so najeli kredite in jih nikoli vrnili.Ta denar se bo vrnil in se bodo vsi čudili.
PanterTheBlack
26. 10. 2018 14.14
+28
Ni daleč od resnice. Res pa je, da hočejo in morajo denar sedaj prinesti nazaj, ker je zunaj preveč vroče postale, notranje razmere so se pa tudi stabilizirale. Nakup NLB je za njih zlata priložnost
PanterTheBlack
26. 10. 2018 13.59
+32
Kakšne študije! Ne nobeden od tujcev ne bo kupil NLB, po tisti zgodbi z Belgijci, kateri so bili manjšinski lastniki nekaj let nazaj, sigurno da ne. Kupila pa jo pa kakšna na novo ustanovljena banka v tujini, kateri lastniki pa bomo bili spet mi, oziroma naši strici. Neverjetno bi bilo, da bi se kar tako odrekli te banke