Gospodarstvo

Kakšen direktor želite biti?

Ljubljana, 10. 08. 2009 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Veliko ljudi se pred začetkom samostojne poslovne poti sprašuje, ali je bolj ugodno poslovati preko družbe ali preko statusa samostojnega podjetnika. Poleg ustanovnega kapitala je treba misliti še na promet in pričakovan dobiček.

Odločitev med s. p. in d. o. o. je povezana tudi s tem, koliko denarja imate "pod nogami".
Odločitev med s. p. in d. o. o. je povezana tudi s tem, koliko denarja imate "pod nogami". FOTO: iStockphoto

Pri razmišljanju, katera statusna oblika vam bolj ustreza, je prvo vprašanje, ki se postavlja, naslednje: ali imam osnovni kapital v višini 7.500 evrov? Pri tem velja izpostaviti, da je osnovni kapital lahko vplačan v denarju, v sredstvih (stvarni vložek) ali kombinirano.

Za uveljavitev sredstev kot osnovnega kapitala je sodišču treba predložiti račun za sredstva (ki ne sme biti starejši od dveh mesecev) ali mnenje sodnega cenilca. Če je odgovor glede osnovnega kapitala nikalen, vsaka dilema odpade, na izbiro ostane le samostojni podjetnik.

Če pričakujete visok dobiček in ste pripravljeni kapital zadržati v družbi 20 let ter si kasneje izplačevati nizke dohodke, privarčujete največ z ustanovitvijo d. o. o. Če pa imate nižje dohodke ter močan denarni tok, se vam bolj splača nastopati na trgu kot samostojni podjetnik. Oglejte si bistvene razlike med samostojnim podjetnikom in ustanovitvijo družbe z omejeno odgovornostjo.

Ob nepravilni odločitvi vam bo denar močno odtekal.
Ob nepravilni odločitvi vam bo denar močno odtekal. FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
13. 08. 2009 07.30
Zaključimo lahko zadevo da država pobira preveč in da red dela le pri malih firmah,velike pa na veliko spodbuja celo v kriminalu?!! Res pa je da sama Slovenija neve kaj sploh dela in kaj sploh mora narediti!! Sama nevednost!!
Buena Vita
11. 08. 2009 19.46
KAKŠEN DIREKTOR ŽELITE BITI?? TAK KI DOBRO KRADE NIČ NE ZNA DELAT IN ZNA LAGAT
alterego
11. 08. 2009 13.24
to se sprašujejo samo tisti, ki so poprej omolzli kakšno državno firmo ali banko
hrcekmuri
11. 08. 2009 11.05
VSEENO KAJ ODPRETE,POBRALI VAM BODO SE TISTO KAR NIMATE
george28
11. 08. 2009 09.42
_CINIK_ Ne! najbolje je bit na zavodu in prejemat socialno podporo 380 eur. Če pa začneš kaj delat na svoje, pa država takoj nastavi svoj lonček, ko odpreš s.p. moreš takoj začet plačavat prispevke in ddv (če si zavezanec), pa še prispevki ti grejo v dohodek, pa še takoj se pojavi kak inšpektor in dobiš kazen 3000 eur ker ti manjka en člen v pogojih. Če bo država tako spodbujala gospodarstvo nam slabo kaže. Po logiki te države je najbolje ležat doma na kavči in prejemat 380 eur pomoči, pa potem popldne it naredit še kaj na črno, pa si na boljšem kot navaden delavec (mogoče si na boljšem tudi če ne delaš na črno, če gladaš da je minimalna plača cca 400 eur neto). Pa otroške dobivaš večje in vrtec imaš skoraj zastojn. OBUP!!!
luciluk
11. 08. 2009 09.17
s.p. in imaš storitve s fizičnimi strankami pozabi na svetlo prihodnost.... no to ni res! Če si s.p. im posluješ z d.o.o. ali d.d. oz. velikimi firmami potem nimaš svetle prihodnosti edino če nisi njihov ljubljenček! Fizična oseba po končani storitvi s.p.-ja poravna račun takoj ali v 14 dneh (kar je izjema). D.o.o. zahteva 30 dni odloga plačila, nato želi podaljšati čas odloga na 45 dni , ..... dokler ne prideš na 90 dni ali pa kar pozabijo plačat in jih je potrebno tožiti. Ko pride do tožbe prekinejo s teboj vse posle in ti povzročajo škodo s širjeanjem slabega glasu. Ko tožba pride k koncu (2-5 let) d.o.o. ne plača zato ponovna tožba in terjanje, nakar ugotoviš da so brez denarja ker je firma propadla, vendar na istem naslovu ter iste tel.št. že deluje druga firma, ki je seveda kakor čudež prevzela tudi vse ex-stranke. tako da s.p. biti da d.o.o. ali d.d.dje zelo
LomilkaSrc
11. 08. 2009 08.51
z firmo preživiš če imaš v ozadju enga močnega odjemnika , ki ti redno plačuje. če si s.p. in imaš storitve s fizičnimi strankami pozabi na svetlo prihodnost. fenomenhehe si pozabil povedati da je treba konec meseca plačati d.d.v in prispevke do 15 mislim halo. državo ne briga a so ti dolžniki plačali račune.
Slovenc07
11. 08. 2009 07.16
s.p.-sam propadaš
kimi13
11. 08. 2009 02.04
@fenomenhehe upam da veš ta velike črke v pogovorih (chatih, forumih, komentarjih ...) na internetu pomenijo da se nekaj (besedo, stavek ...) zadereš. Samo tolko da ne bojo kaki problemi, bolše prej povejat kot pa potem. Haha ;)
fenomenhehe
11. 08. 2009 01.57
NIKOLI VEČ SE NE BI ODLOČIL ZA SAMOSTOJNO POT. PRI USTANOVITVI d.o.o se vložil lastna sredstva, ki sem jih pridobil z najetjem osebnih kreditov tako jaz kot žena -VLADA PA JE OBLJUBLJALA POMOČ MLADIM PODJETNIKOM. IZ OBLJUB NI BILO NIČ, KREDITE, KI SEM JIH NAJEMAL ZA PODJETJE PA SEM MORAL ZAVAROVATI Z HIPOTEKO. V ZALEDJU PA JE DRŽAVA GRADILA GIGANTE Z TAKO MOČJO, DA SMO TAKRAT MLADI PODJETNIKI OSTALI NEKONKUREČNI IN SMO ZAPIRALI FIRME. NENEHNO SE JE SPREMINJAL TEČAJ MARKE IN, ČE SI LETOS NAJEL KREDIT, SE JE OBVZNOST POVEČALA KAR ZA 7 KRAT (in to je bila KVAZI POMOČ DRŽAVE) DRŽAVNA PODJETJA SO SE KASNEJE PRIVATIZIRALA IN NASTALI SO SEDAJ SLAVNI "UBOGI" TAJKUNI.... S.P JE PA ŠE BOLJ NEUGODNA SITUACIJA SAJ ITAK ZA VSE JAMČIŠ SAM saj država v tem primeru združi tvoj osebni in poslovni račun kar ja največji idiotizem in, če slučajno kaj spodleti že je oblast nad tabo. Zamudne obresti so dnevne in v takih zneskih, da slej kot prej podležeš TEJ NENASITNI DRŽAVI... IN V PRIMERU, DA HOČEŠ PRODATI SVOJO NEPREMIČNINO MORAŠ NAJPREJ PORAVNATI OBVEZNOSTI DO DURSA (skupno z obrestmi) ŠELE NATO LAHKO PRODAŠ NEPREMIČNINO.... BOLANO, NENASITNO, ODERUŠKO JE POSTALO ŽIVLJENJE V SLO... če pa že slučajno imaš zaposlitev v kakšni firmi, si pa itak razvrednoten ne le kot delavec pač pa si navadna smet, brez možnosti za kakršnokoli uveljavljanje pravic, KI JIH V BISTVU NITI NI VEČ... EJ SLOVENEC, KJE SI SEDAJ??? NA DNU, BREZ MOŽNOSTI BREZ VIZIJE.... AJA, SEVEDA PRIČAKUJEM IZBRIS KOMENTARJA....
odojek11
10. 08. 2009 23.39
fizični delavec z nizko plačo yeah yeah...
pirahna
10. 08. 2009 20.45
Jaz pa sem direktor in delavec v eni osebi,pa se sploh ne jezim na delavca ali pa šefa,konec koncev ni tako slabo
neumna_ovca
10. 08. 2009 20.24
najboljše je biti fizični delavec...