Gospodarstvo

Kako se izogniti črnemu scenariju?

Pariz, 24. 03. 2009 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./STA
Komentarji
7

Svetu zaradi globalne gospodarske in finančne krize grozijo nemiri in tudi vojne. Kriza bi lahko do konca leta zahtevala tudi 50 milijonov delovnih mest.

Izvršni direktor Mednarodnega monetarnega sklada Dominique Strauss-Kahn je poudaril, da zaradi globalne finančne in gospodarske krize po svetu grozijo nemiri in nove vojne. V prihodnosti bo tako več truda treba vložiti v to, da se izognemo najbolj črnemu scenariju. Najbolj so prizadete države v razvoju, saj se mednarodni vlagatelji umikajo s kriznih tržišč. Mednarodni monetarni sklad (IMF) je odobril več kot 55 milijard dolarjev za najbolj ogrožene države, kot so Madžarska, Ukrajina, Pakistan, in pa Latvijo.

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn FOTO: Reuters

IMF je tudi napovedal, da se bo svetovno gospodarstvo letos skrčilo za od 0,5 do 1 odstotka. "Mednarodni monetarni sklad je pripravljen storiti več, ampak to ne bo dovolj. Ustvarjalci monetarne politike morajo znova razmisliti o tem, kako bodo države kljub zmanjšanju dotoka kapitala preživele,“ je na sestanku organizacije v Ženevi dejal Dominique Strauss-Kahn.

Vlade je še pozval, naj zmanjšajo davek in posamezme stroške, ker je sedanja finančna politika dosegla višek. Izboljšanje stanja do leta 2010 je tako mogoče, če bodo države sprejele ustrezne ukrepe. Med temi dejavniki je pomembna zlasti uvedba ukrepov za povečanje povpraševanja, to pa zato, ker so denarne politike že dosegle svoje meje in so se centralne banke že morale usmeriti k nekonvencionalnim metodam spodbujanja rasti.

Kruh
Kruh FOTO: Reuters

Kriza se počasi širi na države v razvoju, kar pomeni, da se bodo milijoni ljudi znašli v siromaštvu in pomanjkanju, je še dejal. Vse bo zelo vplivalo na nezaposlenost ljudi, za mnoge države pa bo kriza predstavljala tudi vzrok za družbene nemire. Spet drugje pa lahko kriza predstavlja resno grožnjo demokraciji, v nekaterih primerih pa bi se vse lahko zaključilo z vojno.

Kot je znano, je Mednarodna organizacija za delo (ILO) v Ženevi januarja napovedala, da bi svetovna finančna in gospodarska kriza lahko zahtevala do 50 milijonov delovnih mest do konca tega leta.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

space22
24. 03. 2009 18.25
vse bo šlo v franže, to pa je krivo zato ker so eni preveč požrešni pa višajo davke in položnice, požeruhe bo treba fino odret in pretepst, zato pa je tolk brezposelnih in praznih skladišč rdečga križa
freca
24. 03. 2009 17.32
Nemiri so blaga beseda.Prej ne bo reda dokler ne bo nove revolucije.Kapitaliste,ki so zakuhali to sranje na vislice, pa bo.
ZlateSanje.si
24. 03. 2009 14.25
Katicka, pobere že, sej se vzame kredite in se zopet kar precej "denarja" naredi ;)
casu_marzu
24. 03. 2009 14.06
Kdor je gledal zeitgeist adendum se mu mogoče že malo svita....
Katja Majal
24. 03. 2009 13.41
Očitno ni krize, če bi lahko nastale vojne. Vojska pobere največ denarja.
ZlateSanje.si
24. 03. 2009 13.38
Mogoče bodo pa ustvarjalci monetarne politike dojeli da je taka politika bolj švoh..
Sergios
24. 03. 2009 13.17
Vlade je še pozval, naj zmanjšajo davek in posamezme stroške, ker je sedanja finančna politika dosegla višek. Uf pri nas se je sele zacelo s trosarinami...se malo pa bomo delali samo za drzavo...ostalo pa nam bojo placali v bonih za najslabsega soseda...