Gospodarstvo

Kako lahko vlada pomaga gospodarstvu?

Ljubljana, 05. 12. 2011 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V večjih slovenskih podjetij od nove vlade pričakujejo spodbudno davčno politiko ter da bo usmerjena v odpravo finančnega krča in zagotavljanje ustrezne finančne likvidnosti države.

Višje obdavčenje gospodarstva bi lahko še poslabšalo konkurenčnost domačega gospodarstva, a so ukrepi, kot je povišanje DDV-ja nujno zlo, meni Janković.
Višje obdavčenje gospodarstva bi lahko še poslabšalo konkurenčnost domačega gospodarstva, a so ukrepi, kot je povišanje DDV-ja nujno zlo, meni Janković. FOTO: Reuters

Podjetnik Ivo Boscarol je ocenil, da bomo imeli v prihodnje v Sloveniji nekoliko dražje življenje, saj je Zoran Janković v predvolilnih nastopih edini obljubljal zvišanje davkov. "Tudi gospodarstvo bo bolj obremenjeno, kot je bilo doslej, vprašanje pa je, če se ga lahko sploh še bolj obremeni. Verjetno bo na račun tega lahko tudi kaj naredil, predvsem reševal javne finance, vprašanje pa je, če bomo sposobni izpeljati te višje davčne stopnje," je dodal Boscarol, ki meni, da bi morala nova vlada razbremeniti gospodarstvo, ne pa ga še bolj obremeniti. Zato je nekoliko zaskrbljen nad prihodnostjo.

V Krki pričakujejo spodbudno davčno politiko, ki bo povečala konkurenčnost slovenskih podjetij in zagotavljala, da se bodo gospodarske aktivnosti v čim večji meri izvajale v Sloveniji, ne pa selile v davčno bolj spodbudna okolja.
V Krki pričakujejo spodbudno davčno politiko, ki bo povečala konkurenčnost slovenskih podjetij in zagotavljala, da se bodo gospodarske aktivnosti v čim večji meri izvajale v Sloveniji, ne pa selile v davčno bolj spodbudna okolja. FOTO: Blaž Garbajs

Zajeziti bi bilo treba beg možganov

V Krki pričakujejo spodbudno davčno politiko, ki bo povečala konkurenčnost slovenskih podjetij in zagotavljala, da se bodo gospodarske aktivnosti v čim večji meri izvajale v Sloveniji, ne pa selile v davčno bolj spodbudna okolja. Pričakujejo tudi uravnotežen razvoj regij, podporo projektom na področju visokošolskih izobraževanj, ki jih industrija potrebuje. Prav kadrovanje na osnovi znanja in sposobnosti ter določitev ključnih področij razvoja Slovenije so po njihovem mnenju poroštvo za uspešno prihodnost.

Da je ključna odprava finančnega krča, so prepričani v Mercatorju, obenem pa apelirajo na vzpostavitev ustrezne finančne likvidnosti države, kar je v teh razmerah ključnega pomena. "Zasnovati je treba ukrepe za spodbujanje povečanja gospodarske aktivnosti s ciljem povečanja zaposlenosti. Ob tem je treba upoštevati, da zgolj krčenje trošenja in investiranja ne more prispevati k ponovni oživitvi gospodarstva, temveč bo treba zagotoviti spodbude in vire za nove razvojne investicije v gospodarstvu in v državi,“ še poudarjajo.

Reforme so ključ preživetja

Na kratek rok bo treba omejiti tudi finančni primanjkljaj javne blagajne, zato se ob racionalizaciji stroškov administracije ne bo mogoče izogniti zvišanju davkov, verjetno davka na dodano vrednost, ker bo tak ukrep v vsakem primeru nujen in utemeljen. Sistemske reforme, poudarjajo v Mercatorju, pa je možno izpeljati s socialnim dialogom.

Predsednik uprave Intereurope Ernest Gotan pa je pojasnil, da od nove vlade pričakuje predvsem aktivnosti, ki bodo vodile k pospeševanju gospodarstva in gospodarske rasti. S tem je mislil na ukrepe v smeri poenostavljanja raznih administrativnih postopkov in razbremenitve podjetij ter zagona investicij.
Med sistemske ukrepe, ključne za preživetje, prištevajo reformo pokojninskega sistema, zdravstvenega sistema, trga dela, sistema socialnih transferjev in drugih področjih. Te reforme morajo biti namenjene dolgoročnemu povečanju konkurenčnosti gospodarstva in fiskalni vzdržnosti države, kar mora prispevati k blaginji vseh državljanov, še dodajajo v Mercatorju.

Birokratski aparat rabelj uspeha gospodarstva

V Luki Koper od nove vlade pričakujejo, da bo skrajšala administrativne postopke in odpravila birokratske ovire, da bo omogočila lažje koriščenje evropskih sredstev in da se bo ukvarjala s politiko, z gospodarstvom pa le toliko, da mu bo omogočila pogoje za razvoj in rast.

Ker je slovensko gradbeništvo v prelomnem trenutku, saj mu grozi dokončno izginotje gradbenih podjetij, ki bi bila sposobna izvajati velike posle doma in v tujini, v Primorju od nove vlade pričakujejo, da bo sprejela ukrepe, ki bodo omogočili ponoven zagon gradbeništva v Sloveniji. Vlada bi zato morala čim prej zagnati nove investicijske projekte, tako državne kot zasebne z državno pomočjo.

Pričakujejo tudi, da bo nova vlada uresničila koncept Slovenije kot logistične platforme po vzoru uspešnih evropskih in azijskih držav. V ta kontekst sodijo izgradnja drugega tira med Koprom in Divačo ter širitev pristaniških zmogljivosti edinega slovenskega pristanišča, so še pojasnili v Luki Koper.

Na kratek rok bo treba omejiti tudi finančni primanjkljaj javne blagajne, zato se ob racionalizaciji stroškov administracije ne bo mogoče izogniti zvišanju davkov, verjetno davka na dodano vrednost, ker bo tak ukrep v vsakem primeru nujen in utemeljen.
Na kratek rok bo treba omejiti tudi finančni primanjkljaj javne blagajne, zato se ob racionalizaciji stroškov administracije ne bo mogoče izogniti zvišanju davkov, verjetno davka na dodano vrednost, ker bo tak ukrep v vsakem primeru nujen in utemeljen. FOTO: Reuters

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinkrpan1
06. 12. 2011 15.13
ko se prpelem u lublano se mi zdi da jih je miljon ko luft mešajo--se mi zdi da je za vsak materjal ko obstaja v sloveniji 5 agencij ko jih v današnjih cajtih ko je internet sploh ne rabmo pa že prej jih nismo ha ha----u glavnem 20% uprave asta lavista --bo takoj zmaga za gospodarstvo!--me zanima kolk cajta že prejemajo kredite za javno upravo za plače ko ni dost gnarja --če so jih mogl že prej ko je blo 35000 brezposelnih----dobr da vam da mal mislt
kimg
06. 12. 2011 11.59
+1
Zelo enostavno. Najprej naj zaščiti nacionalni interes in vsa tiste dobra podjetja v državi, ne pa da se jih proda. To je prvi korak. Kajti vse preveč dobaviteljev, kmetov in ostali partnerejv je povezani s slovenskimi podjetji in če to prodamo, potem je z njimi konec. Lep primer je Mercator. Pod nobenim pogojem ga ne smemo prodati. Kaj bo potem z vsemi slovenskimi izdelki. Bodo potem police trgovin tako kot v drogerijah DM kjer sploh ne moreš več dobiti slovenskih izdelkov. to je nezaslišano in to je potrebno urediti in naše proizvajalce zaščititi. To je pogoj, da se lahko začnemo pogovarjati o uspešnem slovenskem gospodarstvu...
Nimivseeno
06. 12. 2011 09.57
Problem dolga ni delo ali tukajšnja vlada ali karkoli drugega. Problem je, ker je denar ustvarjen na podlagi dolga. Nujno bojo nastopale v takem sistemu krize. Določena podjetja propadejo, druga pa, ki so v rokah finančne elite, so pa prevelika, da bi propadla in se njihov dolg prenese na prebivalstvo. Takemu sistemu smo včasih rekli sužnjelastniški.
Nimivseeno
06. 12. 2011 05.24
+1
Samo tako, da se nikoli in nikdar ne zadolži.
izbriši mi profil admin
06. 12. 2011 00.19
In takojšna ureditev plač z dvigom in disciplino, da ne bodo še bolj žepe polnili ! Delavec naj bo pošteno plačan za delo !
Garfield7497
05. 12. 2011 16.10
+2
no sedaj bomo pa imeli višji DDV ....hahahahah narod to ste volili ...in ne javkat sedaj
Nauders
05. 12. 2011 16.44
+3
NE MI SLUČAJNO JAVKAT ko bodo dvignili DDV na 21% Tale podjetja pa SANJAJO
Jožajoža
05. 12. 2011 22.32
+1
če je delo plačano,ga je dovolj, noben davek ni previsok. in, če so davki pošteno plačani in pobrani, se povrnejo nazaj med ljudi(infrastruktura,šolstvo,sociala, zdravstvo.......) janšisti, nehajte samo zahtevat, začnite že enkrat državi nekaj vračat.