Gospodarstvo

Kaj bo z zaposlenimi?

Kranj, 16. 02. 2006 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Usoda zaposlenih v kranjskem Iskraemecu po začetku prisilne poravnave ostaja nejasna.

Potem ko je vodstvo kranjskega Iskraemeca v sredo vložilo predlog za začetek postopka prisilne poravnave, zaenkrat še ni znano, kako bo ta poteza vplivala na zaposlene. V sindikatu sicer večjih odpuščanj ne pričakujejo.

Predsednik uprave Iskraemeca Karl Rozman pa opozarja, da nekatera odpuščanja verjetno bodo, vendar bodo številke znane šele, ko bo pripravljen načrt finančne reorganizacije in ko bo jasno, katere posle bo treba za ponovno vzpostavitev dobičkonosnosti odpovedati.

Prisilna poravnava za Iskraemec pomeni predvsem, da poskus stabilizacije podjetja, da bi lahko normalno delalo naprej, je še dodal Petek. Ko bi bilo nemoteno poslovanje zagotovljeno, bi nato lahko začeli z odplačevanjem dolgov, ki znašajo do bank okrog 36 milijonov evrov, do dobaviteljev pa 10 milijonov evrov.

V sindikatu Iskraemeca prav tako zaenkrat še ne vedo, kaj jim bo prinesel načrt finančne reorganizacije. Kot je dejal predsednik sindikata Jože Petek, posebnih pretresov ne pričakujejo, saj je v Iskraemecu več kot dovolj naročil in tako v nekaterih programih proizvodnje že sedaj primanjkuje delavcev.

Nekateri bodo ostali brez dela

Nekaj odpuščanj letos bo, saj bo Iskraememco po začrtanem načrtu nadaljeval s t.i. mehkim odpuščanjem. Torej naj bi podjetje zapustili tisti, ki gredo v predčasno upokojitev ali so našli novo zaposlitev. Tako se je v lanskem letu zaradi prestrukturiranja proizvodnje število redno zaposlenih delavcev v družbi zmanjšalo z okrog 2000 na sedanjih 1754. V tem letu pa naj bi se število zaposlenih, predvsem v režiji zmanjšalo za nadaljnjih 100.

"Seveda pa še ne poznamo načrta finančne reorganizacije, ki bi lahko predvidel tudi ukinitev nekaterih slabih programov," je spomnil Petek. To bi lahko pomenilo odpuščanje še nekaj delavcev, vendar pa so nekatere špekulacije, ki se pojavljajo, o možni odpustitvi kar 500 delavcev močno pretirane, je prepričan Petek. Ob tem računa, da bi se v primeru ukinitve posameznih programov z upravo, tako kot do sedaj uspeli dogovoriti, da bi bila to ponovno le t.i. mehka odpuščanja.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3