Gospodarstvo

Bavčar zapustil samo LDS

Koper, 30. 03. 2009 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.H. / Š.Z. / P.J / STA
Komentarji
91

Medtem ko banke upnice še vedno odločajo o usodi Istrabenza in Igorja Bavčarja, je slednji po 15 letih izstopil iz LDS. Bo sestopil tudi z vrha Istrabenza?

Katarina Kresal je potrdila neuradne informacije, da je Igor Bavčar po 15 letih izstopil iz LDS. “V LDS smo zelo jasno povedali, da se z njegovimi potezami v Istrabenzu ne strinjamo in takoj naslednji dan je potem izstopil iz stranke,“ je povedala Kresalova. Bavčarja na čelo Istrabenza ni imenovala neposredno politika, meni predsednik DZ Pavel Gantar. Po njegovem pa je imel podporo primorskih gospodarstvenikov in gospodarstva. Poslanec LDS Anton Anderlič pa meni, da je "bilo za pričakovati, da ne more biti Igor Bavčar v obdobju vlade Janeza Janše v nemilosti".

Seja nadzornega sveta Istrabenza, ki se je začela v ponedeljek ob 14.00, še poteka. Po besedah namestnika predsednika nadzornikov Tomaža Toplaka so obravnavali vse ključne točke, tako glede dogovora z bankami kot poročilo o prodaji Marine Koper. Seja bo najverjetneje trajala pozno v noč, tako da bo o reševanju Istrabenza več znanega v torek zjutraj.

Kot je v skopi izjavi za javnost med sejo v Kopru povedal Toplak, nadzorni svet še vedno obravnava revizijo poslovanja Istrabenza. O morebitnem odstopu predsednika uprave družbe Igorja Bavčarja nadzorniki za zdaj še niso razpravljali.

Toplak pričakuje, da bo seja nadzornega sveta v celoti končana danes. Banke upnice so svoj namen o sodelovanju in enotnem skupnem nastopu v procesu finančnega prestrukturiranja opredelile v posebnem pismu o nameri, ki so ga posredovale nadzornikom.

Kot so sporočili iz Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je največja upnica Istrabenza, so glavne zahteve oziroma pogoji bank zamenjava uprave in določitev zunanjega svetovalca pri pripravi ukrepov finančnega prestrukturiranja Istrabenza ter čimprejšnja izdelava načrta finančne reorganizacije podjetja.

Igor Bavčar odhaja z vrha Istrabenza? Medtem je že izstopil iz LDS.
Igor Bavčar odhaja z vrha Istrabenza? Medtem je že izstopil iz LDS. FOTO: Dare Čekeliš

S pismom so omenjene banke že seznanile tudi nadzorni svet podjetja, ki že več ur zaseda v Kopru.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je sicer v primeru dosega dogovora med bankami upnicami in lastniki družbe o finančni konsolidaciji pripravljen odstopiti z mesta prvega moža koprske družbe.  Zaradi tega so iz Istrabenza sporočili, da v "kolikor bodo danes banke upnice in delničarji pristopili k podpisu omenjenega dogovora, bo Igor Bavčar, predsednik uprave družbe Istrabenz, nadzornemu svetu ponudil odstop z mesta predsednika uprave holdinške družbe Istrabenz“.

Holding Istrabenz 19 bankam po neuradnih podatkih dolguje približno 500 milijonov evrov, medtem ko naj bi dolg njegovih hčerinskih družb dosegal približno 400 milijonov evrov.

V ponedeljek se izteka neformalni rok, do katerega morajo banke upnice, lastniki in uprava Istrabenza doseči dogovor o finančni konsolidaciji holdinške družbe. Prav tako se izteče moratorij na odplačevanje kreditov Istrabenza – banke so namreč decembra sprejele odločitev, da podjetju do 31. marca, zaradi težav, odložijo odplačevanje kreditov.

O krovnem dogovoru so upnice in lastniki odločali ta konec tedna. Z njimi naj bi se seznanili nadzorniki, ki bodo predvidoma razpravljali tudi o delu uprave Istrabenza.

Nadzorni svet Istrabenza je bankam upnicam in trem večjim delničarjem predlagal, da predlagani dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij podpišejo in pristopijo k izvedbi organiziranega procesa finančne konsolidacije družbe. Gre za model rešitve, prek katerega bodo banke upnice v celoti poplačane.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zatarra
31. 03. 2009 15.50
Masla na glavi, seveda ...
Zatarra
31. 03. 2009 15.49
Močno upam, da se raja zaveda tega, da imajo vsi tisti, ki v zadnjih dneh tako ozioroma najbolj silovito kamenjajo Bavčarja, vsaj toliko masla kot on. Dejansko ga imajo namreč še več ...
mac4_m
31. 03. 2009 15.38
gospakatja pozabljaš na kil - av policijski čoln in na 'nerazjasnen' umor nesojenega predsednika slovencev (ki bi to res bil, če mu ne bi preprečili na edinim možni način)...Na seznamu slovenskih škodljivcev določeni gospodje dosegajo tako 'zavidljive' rezultate, da bi jih bilo potrebno na vsak način ustaviti..
andreja2008ab
31. 03. 2009 10.02
Mi pa v jok.....
gospakatja
31. 03. 2009 08.19
gospog bavčar bo za slovenijo zelo drag. zakuhal je "izbrisane" in sedaj še istrabenz. plačevali pa bomo davkoplačevalci.
resslovenka
31. 03. 2009 08.12
Sem včeraj zvečer v Odmevih poslušala g. Arharja. Malo da se mi ni obrnil želodec. G.Bavčara razen lastnikov in nadzornikov ne more odžagati nihče. Pa je začel cincati in razlagati o interesu upnikov in lastnikov. Bom rekla samo to, da bi bilo potrebno vse postaviti na odgovornost, ker so dajali take kredite zgolj na bazi političnih pritiskov in preteklih zaslug. Enkrat bi bilo potrebno prakso presekati, pa bi se lastniki in upniki dokončno streznili. Ker bi igro interesov izgubili. Dokler bodo namesto poštenosti zmagovali interesi in pritiski, v Sloveniji ne bo nikoli ampak res nikoli bolje. To je brez olepševanja in dolgovezenja - navadna kraja.
SPICELJ
31. 03. 2009 07.24
Bavčar je že dolgo SDS-ovec,kako pa bi drugače pod Janšo dobil toliko kredita v državnih bankah brez zavarovanja...... knjižico LDS-a hrani v spomin na dobre čase tako kot Janša komunistično...
Martuljek
31. 03. 2009 02.59
Šala dneva: Slovenija: pravna država. Kdor laže tudi krade, kdor krade ima (v Sloveniji) več!
Obad777
31. 03. 2009 00.44
Bavčar bo zapustil vodilni položaj v ISTRABREZNO
johndoe35
30. 03. 2009 23.55
dokler so mu ščitili hrbet je bilo v redu sedaj ko pa vidijo da je narod proti njemu pa so mu obrnili hrbet in je ostal sam in zato je odstopil ker je mislil da jih malo zaj... komunisti
quantum
30. 03. 2009 23.46
Najbolj žalostno pr vsem tem je to, da je s to bando tako, kakor da bi leseno bajto pred termiti rešvov. Bolj odpiraš, bolj je vse trhleno.
luciluk
30. 03. 2009 23.11
In tovariš Kramar zahteva za svoje dobro preteklo poslovanje 1 mio EUR nagrade. Zakaj, zato da je dal Bavčarju nezavarovane kredite, ki so sloneli na fiktivni vrednosti delnic???????? Če bi tak odgovor napisal na izpitu na EF bi dobil tak 1. da ga noberna 10-ka ne bi popravila!!! Res je neverjetno koliko sranja je nabranega v LDS. Če ima pahor kaj v glavi naj izvede revizijo poslovanja NLB in odstrani LDS-ove nameščence. Sam potem obstaja nevarnost da narod popiha iz NLB, ker se potaplja od manegerskih kreditov. Sicer pa je sedaj dokončno prišlo do resnice da v SLO obstaja kajst, LDS, ki obvladuje SLO in so nedotaklji. Pravosodje, Policija, NLB od začetak do danes v oblasti LDS-a alias exKomunistov. Sramota. Počasi bom nehal brat e-medije, ker ko izveš ves ta drek in povezavo politike-banke-gospodarstvo postane življenje depresivno. Sploh ne vem kako lahko sploh uspeš v SLO.
zack12
30. 03. 2009 22.55
Zaradi takih, kot so g.Bavčar in ostalih,ki so njemu podobni, imamo kar imamo..... recesijo, ljudi brez dela, nekateri iz obupa že svoje otroke pobijajo....PA TEGA BO VSAK DAN VEČ, VAM REČEM.....IN ŽALOSTEN SEM ZARADI TEGA..................
mega356648
30. 03. 2009 22.50
PAJTLERBLANKA: KAJ SI Z MARSA PADLA AL Z LUNE? KAJ NE VEŠ DA JE BAVČAR ZADNJA LETA V VLADAVINI JANEZA JANŠE NAREDIL NAJVEČ DA PREVZAME ISTRABEMZ. ZA JJ BAVČAR NI BIL TAJKUN SAJ SE JE TEMU KOMENTIRANJU JJ VEDNO IN DOSLEDNO IZOGNIL. VSI TAKI TIČI SO ZA ZAPRET!!!!!!!!!
titovka
30. 03. 2009 22.49
ZA BAVČARJA ISTO VELJA...KOT ZA KRADLJIVE VOLKOVE.....SEDAJ KO JE SJE.BAL KOLINSKO, DROGO IN ISTRABENZ JE ČLOVEK ZAPROSIL ZA POMOČ...KO SE MU JE PA DENAR STEKAL V BREZNO BREZ DNA NI Z NIKOMUR DELIL DOBIČKE!!!!PA SE KDO SPLOH V TEJ DRŽAVI ZAVEDA, DA OSTAJOMO POPOLNO BREZ GOSPODARSTVA....IN TO JE NAREJENO VSE NAČRTNO......
marselika
30. 03. 2009 22.41
Verjetno te bo zamenjal Križanovski. No ja... mogoče gre on v Krško nuklearko.
Buena Vita
30. 03. 2009 22.39
JAZ BI JO TUDI-SAMO PAR MILIJONOV MI NAJ DAJO,SEM SKROMNA,ZA VSAKEGA OTROKA PO EN MILIJON-MENI PA DVA,GREM TAKOJ NA HAVAIE-OBLJUBIM
marselika
30. 03. 2009 22.36
Je že zapustil stranko tabogatih slovenije... Igor Igor... s5 boš mogu bit z nič zadovoljen. Joj joj.
Buena Vita
30. 03. 2009 22.29
SAVINČAN KAJ PA TI ROPOTAŠ A NEVEŠ DA TA UBOGI SODNIKI NIMAJO ČASA,MORAJO ŠTRAJKAT IN POKUPNINE ŠTET
Buena Vita
30. 03. 2009 22.28
SHERUM NE POMAGA ČE SE VPIŠEŠ IN NIMAŠ LOPOVSKIH NAGNENJ