Gospodarstvo

Uprava se strinja s stečajem

Mokronog, 13. 12. 2010 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zbor stavkajočih delavcev, ki v podjetju Tom še vedno niso dobili plač in prispevkov, se je sestal s predsednikom upravnega odbora Gričarjem. Uprava ne namerava ugovarjati stečaju.

Delavci mokronoškega pohištvenega podjetja Tom, ki so zaradi zaostalih plačil 27. septembra začeli stavko, so se danes sešli s predsednikom upravnega odbora družbe Brunom Gričarjem. Ta je pojasnil, da uprava predlogu stečaja, ki ga je na skupno pobudo delavcev vložil eden izmed delavskih upnikov, ne bo nasprotovala.

Stavka v Tomu
Stavka v Tomu FOTO: Kanal A

Kot je sekretarka novomeške območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Majda Marolt povedala, je Gričar – dan preden preteče zakonsko predvideni rok za vložitev ugovora na 24. novembra vloženi predlog stečaja – delavkam in delavcem povedal, da se uprava z njim strinja.

Po njenih besedah sedaj zaposleni v Tomu upajo, da bodo postopki povezani s predlogom stečaja čim prej stekli in da bo novomeško okrožno sodišče v kratkem oklicalo stečaj, stečajni upravitelj pa nato, najmanj v 15-dnevnem odpovednem roku odločil, koga in kdaj bodo odpustili.

Kot je ocenila, se bo usoda zaposlenih sedaj lahko razpletla, vsekakor pa ti ne bodo še ta ali prihodnji mesec dobili nobenih izplačil. Takoj ko bo objavljen stečaj, jih bodo sindikalisti obvestili, kako je s prijavami na zavod za zaposlovanje, je še povedala Maroltova.

Stavka v Tomu
Stavka v Tomu FOTO: Kanal A

Stečaj je za 150 Tomovih delavk in delavcev v Mokronogu in Slovenj Gradcu, ki od oktobra stavkajo na domu, najboljša rešitev, je večkrat ugotovila tudi Tomova sindikalistka Andreja Žago, družba pa stavkajočim dolguje tretjino julijske plače, septembrsko in oktobrsko plačo, je dejala. Poleg tega uprava zaposlenim v Tomu od februarja ni plačala socialnih prispevkov, od junija tudi prispevkov za zdravstveno zavarovanje, Tom pa ima blokirane vse račune, je še povedala Žagova.

Predlog stečaja je 24. novembra vložil eden izmed delavskih upnikov, v torek pa poteče zakonsko predvideni rok za vložitev ugovora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LXG
14. 12. 2010 10.14
Bom ciničen. Informacija za delavce. Diners zaposluje
AndrejPaTo
13. 12. 2010 12.53
Prosim vlado in vrle sindikate, da složno dvignemo minimalne plače na 1000E (po možnosti kar čez noč). Da čimprej zapremo to industrijo, ker je tak preveč fizično zahtevna zadeva. Je že bolje od socialne pomoči živet. Bravo.
dule100
13. 12. 2010 12.49
Joj, kam bi z uspehi te vlade ?
uporabnica991
13. 12. 2010 12.16
Okej, stečaj tore bo. In kaj sledi iz vsega tega? Kakšna je odgovornost uprave, če sama ne predlaga stečaja, ko so izpolnjeni pogoji za to? Kaj predvidevajo v tem primeru predpisi o finančnem poslovanju? Ali je sindikat obvestil delavce o njihovih možnostih in pravicah, ki izhajajo iz tega dejstva?
uporabnica991
13. 12. 2010 11.05
Spet tipičen primer parcialne novice: delavci vs. direktor. Kje so pa druge informacije? Družba ima svoj nadzorni svet, eden od članov je predstavnik delavcev (to ni težko ugotoviti, vaš novinar naj samo dvakrati klikne na ajpesovo stran) - kdo je to, kako je opravljal svojo funkcijo, zakaj ni izkoristil svojih pravic in gledal upravi pod prste, kaj je storil, ko julijske plače niso bile plačane v roku? Kaj pa upniki? Kateri upnik je predlagal stečaj in zakaj? Kakšna je boniteta družbe - je od tam res razvidna insolventnost, ki je pogoj za stečaj? Kaj počneta DURS, ZPIZ in ZZZS v zvezi z neplačanimi prispevki? Kdo je na konkretni enoti teh zavodov zadolžen za začetek postopkov v primeru neplačil davkov in prispevkov? Je kdo od delavcev ali predstavnik sindikata ali delavski predstavnik v nadzornem svetu podal tožilstvu ovadbo zaradi kršive 196. člena KZ-1 (kršitev temeljnih pravic iz delovnega razmerja)? Če je niso, zakaj ne? Če so jo, kje je stvar obtičala? Kaj ves ta čas počne inšpektor za delo in kdo to je? Kje so intervjuji z malimi upniki, ki jih bo morebitni stečaj pahnil na rob preživetja? Pričakujemo preveč, če zahtevamo kaj več kot udarno novico, ki ne spada drugam kot v rumeni tisk?
.eu.
13. 12. 2010 10.56
Un direktor je hecen k se mu vid da hoče na vsak način obdržat firmo in izkoriščat delavce ker ima od tega korist
n.tepka
13. 12. 2010 10.39
največja ironija je, da so na pohištvenem sejmu prejeli nagrado za sedežno.
Rezerv
13. 12. 2010 10.25
Ja v stečaj dirwktora pa na Dob.
przelmuding
13. 12. 2010 10.00
Uprava bo nasprotovala stečaju , ker še niso vse pokradli.
Jimi1
13. 12. 2010 09.50
Še eno podjetje, ki ni vlagalo v razvoj izdelkov in tehnologije... Danes odhaja s svojimi vodilnimi v franže.... Pa brez skrbi, takšnih podjetij je veliko, krize pa še ni konec. Samo dogaja se, kar sem že pred 3 leti napovedoval, da se bo !
resslovenka
13. 12. 2010 09.31
Nerada prognoziram ampak na zgornje vprašanje bo odgovor verjetno tak: Še ena armada izigranih, ponižanih in na koncu brezposlenih ljudi. Žal.
.357
13. 12. 2010 08.48
Lahko gredo Tovšakovi sneg kidat, te jim pripada čaj in paket od karitasa.
Peter Kralj 1
13. 12. 2010 08.20
Kaj se bo zgodilo z delavci? Nastradali bodo, kot vsi pred njimi. Srečni bodo lahko, če bodo dobili hitro podporo gnile države - droptinice iz tajkunske mize!