Gospodarstvo

Kaj bo z delavci Steklarske nove?

Rogaška Slatina, 25. 05. 2009 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Steklarske nove bodo prejeli pogodbe o prekinitvi delovnega razmerja. V Kapitalski družbi menijo, da bi lahko rešili od 150 do 180 delovnih mest.

Delavci Steklarske nove, ki je od srede v stečaju, bodo v torek prejeli pogodbe o prekinitvi delovnega razmerja, je potrdil stečajni upravitelj Štefan Rola. O obveznostih, ki jih podjetje ni bilo zmožno poplačati, Rola danes ni hotel govoriti, saj želi počakati, da upniki do 21. avgusta letos prijavijo svoje terjatve.

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV

Zaposlenim v Steklarski novi, ki so prejšnji teden stavkali, je Kapitalska družba (Kad) kot 100-odstotna lastnica na račun prekinitve stavke v četrtek izplačala regres v višini 460 evrov. Delavci Steklarske nove so se odločili za stavko na delovnih mestih zaradi neizplačila aprilske plače, povračila potnih stroškov in nepoplačila prispevkov za zdravstveno in pokojninsko blagajno. Po mnenju Kapitalske družbe je v Steklarski novi možno ohraniti tri proizvodne linije ter s tem zagotoviti od 150 do 180 od skupno 250 delovnih mest.

Steklarska nova se je s finančnimi težavami soočala že nekaj let, podjetje ni bilo zmožno plačevati niti prispevkov za zdravstveno in pokojninsko varstvo. V zadnjih petih letih je družba letno ustvarila v povprečju za milijon evrov izgube. Poleg tega si je podjetje nabralo precej dolgov. Največji upniki Steklarske nove, ki je bila ustanovljena leta 1947, so Elektro Celje, Davčna uprava in Geoplin.

Kot je znano, je celjsko okrožno sodišče prejšnji teden v Steklarski novi odredilo stečaj, ki ga je vodstvo družbe predlagalo pred tednom dni. Za stečajnega upravitelja pa je bil imenovan  Štefan Rola. Največji upniki Steklarske nove naj bi svoje terjatve prijavili do 21. avgusta letos.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
25. 05. 2009 22.52
Kaj to pomeni "pogodbe o prekinitvi delovnega razmerja"? Zakon govori samo o ODPOVEDI POGODBE O ZAPOSLITVI npr. iz ekonomskih ali krivdnih razlogov oziroma zaradi nesposobnosti.