Gospodarstvo

Najprej taksa, nato stečaj

Ljubljana, 04. 08. 2010 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š./Mira Matković
Komentarji
245

Usoda delavcev Preventa Globala je mračna, pristojne institucije pa so že v polni pripravljenosti, saj regiji grozi socialna bomba. Sodišče je sporočilo, da mora Prevent najprej plačati takso v višini 3434 evrov, šele nato bo začel stečajni postopek.

Ministrstvo za gospodarstvo je interesentom za vstop v podjetje Prevent Global dalo čas do danes, da vložijo svoje ponudbe, ki bi v zadnjem trenutku morda še lahko preprečile potopitev ključne koroške gospodarske ladje. Drugače se tej regiji obeta prava socialna bomba. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je tako nadaljevala pogovore z interesenti, ki so pripravljeni oživiti oziroma nadaljevati proizvodnjo izdelkov družbe Prevent. "Želela je dobiti jasne odgovore o številu ohranjenih delovnih mest, o načrtovanem časovnem poteku zaposlovanja in o trdnosti zagotovil interesentov, da imajo zagotovljen posel in sredstva za investicije. Pogovori bodo predvidoma zaključeni do konca tedna," so sporočili z njenega ministrstva.

Zaradi stečaja krovne družbe Prevent Global in njene hčerinske družbe, kjer so delavke šivale avtomobilske sedežne prevleke za Volkswagen in Mercedes, je neposredno ogroženih 1260 zaposlitev.

Zaposleni z zaskrbljenostjo spremljajo, kaj se bo zgodilo z njihovim podjetjem in posledično z njihovimi življenji.
Zaposleni z zaskrbljenostjo spremljajo, kaj se bo zgodilo z njihovim podjetjem in posledično z njihovimi življenji. FOTO: Reuters

Poleg tega pa stečaj omenjenih družb posredno ogroža še 1490 delovnih mest v drugih hčerinskih podjetjih v Sloveniji in tujini. Na drugo največjo koroško hčerinsko podjetje, podjetje Lesna Tovarna ivernih plošč Otiški Vrh z 210 zaposlenimi, bo stečaj še najmanj vplival.

V Mirni bi lahko začeli z novo proizvodnjo

Približno 250 zaposlenih v mirnskem Preventu so danes sindikalni in občinski predstavniki seznanili o predlogu stečaja in možni pomoči. Za mirnski obrat stečaj ni najslabša rešitev, saj bi tam lahko začeli z novo proizvodnjo, je ob tem povedala njegova direktorica Martina Brec.

Po njenih besedah jim je v mirnskem centru, kjer so doslej šivali notranjo opremo za različne avtomobilske znamke in modele ter ves čas poslovali z dobičkom, imajo pa tudi potrebno znanje, uspelo ohraniti vse stroje. Ker se trenutno za nadaljevanje tamkajšnje proizvodnje zanimata dve podjetji, so možnosti za njeno nadaljevanje precejšnje, je pojasnila.

Martina Brec glede na njihov ugled in doslej opravljene pogovore pričakuje, da bodo na Mirni z delom nadaljevali in celo povečali število zaposlenih. Več o tem naj bi bilo znanega do jeseni in glede tega je absolutno optimistična. Po njenem mnenju bi se s stečajem sedanja agonija končala, z novimi lastniki pa bi lahko začeli čisto na novo.

'Imamo dober kader'

Po besedah Radićeve je Murin scenarij najbolj realen tudi za Prevent, saj lahko država največ instrumentov pomoči zagotovi po stečaju podjetja. Predsednik uprave Preventa Globala Renato Krajnc pa ocenjuje, da obstajajo realne možnosti, da se proizvodnja nadaljuje tudi po uvedbi stečaja, saj ima podjetje dober kader in cenjeno znanje.

Vsi že v polni pripravljenosti, ljudem je treba pomagati

Dogajanje v slovenskem podjetju Prevent Global nikakor ne vpliva na delo Preventa v Bosni in Hercegovini. Proizvodnja pri nas teče po načrtih, vse obveznosti do zaposlenih, strank in partnerjev redno izpolnjujemo. Proizvodni procesi in delovna mesta zaposlenih v BiH niso ogrožena. Dosledno sledimo strategiji Skupine Prevent, rezultat česar je uspešno poslovanje in nadaljnji razvoj podjetja pri nas. Adnan Smailbegović, direktor proizvodnje v Preventu v BiH

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter vse pristojne institucije pa so že v polni pripravljenosti. Po najbolj črnem scenariju bo brez zaposlitve ostalo 1260 ljudi, tako da so predstavniki centra za socialno delo že bili pri delavcih in skupaj z njimi izpolnjevali prošnje za izredno denarno pomoč. Včeraj so takih vlog imeli 100. Tako bodo pomagali premostiti obdobje do uveljavitve denarnega nadomestila za primer brezposelnosti tistim, ki so se znašli v trenutni materialni ogroženosti. Prva izplačila načrtujejo 20. avgusta, druga pa že 3. septembra.

Vsi pa poudarjajo, da mora do sklepa sodišča o stečaju podjetja priti čim prej. Zakaj? Šele nato lahko ljudje začnejo uveljavljati nekatere druge pravice iz naslova brezposelnosti. Tako bo zavod za zaposlovanje od trenutka, ko bo sodišče izdalo sklep o stečaju, lahko pomagal po svojih močeh. Najprej bo sklical sestanek z vsemi vpletenimi, tudi stečajnim upraviteljem. Delavci se bodo v prvih šestih dneh brezposelnosti (15 dni od prejema sklepa o prenehanju delovnega razmerja) zglasili na pristojnem uradu zavoda za zaposlovanje, kjer se bodo prijavili v evidenco brezposelnih oseb. Torej, prijava je možna takoj po izteku odpovednega roka. V najkrajšem možnem času po prijavi, bo izdana odločba o denarnem nadomestilu za brezposelnost. Predstavniki zavoda so poudarili, da bodo po potrebi delali tudi prek delovnega časa in tudi ob sobotah. Napovedujejo namreč, da bodo vse odločbe izdane najpozneje v roku 15 dni po nastanku brezposelnosti. Tu pa je tudi še en pomemben faktor: dobro sodelovanje s podjetjem in stečajnim upraviteljem, saj naj bi prav ta pomagal tako, da zavodu posreduje vse relevantne podatke že med stečajem.

Zavod za zaposlovanje bo denarna nadomestila za brezposelnost izplačal v 20 dneh po nastanku brezposelnosti. Poudarili so tudi, da bodo prejemniki denarnega nadomestila prejeli sorazmerni delež nadomestila za čas, ko so bili v avgustu brez zaposlitve in so se prijavili na zavod za zaposlovanje.

Delavce, ki bodo ostali na cesti, pa bodo vključili v usposabljanja in izobraževanja, prav tako bo poskrbljeno za psihosocialno pomoč, ki jo bo izvajal center za socialno delo. V slovenjgraškem centru so dejali, da bodo prilagodili delovni čas, prav tako njihovi zaposleni že odpovedujejo in prestavljajo dopuste, saj potrebujejo polno ekipo, ki bo poskrbela za ljudi v stiski.

Na koncu pa pridemo še do jamstvenega in preživninskega sklada. Ta bo poskrbel za neizplačane plače, nadomestila plač in odpravnine. Tisti, ki so upravičeni do izplačil, lahko prejemajo denarna sredstva v višini največ 4,5 minimalne plače. Delavci pa morajo svoje terjatve prijaviti v stečajnem postopku in podati vlogo na sklad.

Vloga za stečaj vložena

Renato Krajnc še ni obupal.
Renato Krajnc še ni obupal. FOTO: POP TV

Uprava Preventa Globala je na slovenjgraško sodišče po pošti poslala predlog za stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. Do sprejetja sklepa o uvedbi stečaja na sodišču sicer še obstaja možnost, da uprava predlog umakne, če dobi ustrezen predlog potencialnega partnerja.

Potencialni partner bi moral biti pripravljen takoj vložiti v družbo določen znesek denarja, ki je potreben, da se plačajo plače in vsi tekoči stroški. Hkrati bi moral ponuditi tudi zelo jasno in argumentirano možnost o tem, da lahko družba pridobi tako kratkoročne kot tudi dolgoročne posle.

Dolg Preventa Globala do bank znaša 52 milijonov evrov, sama družba pa ima v glavnem do drugih družb v okviru skupine odprto terjatev v skupni višini okoli 42 milijonov evrov. Prevent Global je lani posloval s približno 42 milijoni evrov prihodkov in leto sklenil z izgubo v višini sedem milijonov evrov.

Morajo dopolniti predlog za začetek stečajnega postopka

Stečajna sodnica je po pregledu prispele dokumentacije v predlogu za stečaj v obeh primerih podala sklep o dopolnitvi predloga za začetek postopka. V roku 15 dni morata namreč družbi plačati začetni predujem, je pojasnil sekretar Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu Zvone Ulcej. Kot je še pojasnil, bo sklep stečajne sodnice danes s pošto poslan predlagatelju postopka.

Začetni predujem je taksa, ki jo mora plačati podjetje, in znaša 3434 evrov. V primeru Preventa ta taksa še ni bila plačana, zato stečajnega postopka ni mogoče začeti.

Aktivirale so se dobrodelne organizacije

Dobrodelne organizacije že zbirajo sredstva in delijo pakete pomoči.
Dobrodelne organizacije že zbirajo sredstva in delijo pakete pomoči. FOTO: Reuters

Nadškofijska karitas Maribor od ponedeljka delavcem Preventa deli pomoč v obliki prehrambenih paketov. Razdelili bodo 400 prehrambenih paketov, pri tem pa so vse, ki lahko pomagajo delavcem v stiski, pozvali, da svoj dar nakažejo na TRR Nadškofijske karitas Maribor: 24100-8888888889 namen: pomoč delavcem ob stečaju.

Prostovoljne prispevke lahko posamezniki in pravne osebe nakažejo tudi na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije: TRR 03100-1111112208 sklic 937043, pripis "Prevent“.

Društvo Mali princ pa sredstva za delavce Preventa zbira na tekočem računu SI56 05100-8013063564 s pripisom POMOČ PREVENT.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolcamož
05. 08. 2010 10.39
reveži lastniki nimajo niti toliko denarja,da spravijo firmo na kant?????? a nardimo kakšn dobrodelni koncert....kjer bi razni in podobni lastniki peli, mi bi jim pa ploskali....banda
Vales
05. 08. 2010 09.12
@yerbas: prav povedano! Osnovno problem je spor med lastnikoma, zaradi tega je nemogoče voditi podjetje v pridobivanje novih poslov. Lastniki pa so se dogovorili za vsakemu svoje po stečaju. Le Hastor še hoče dobiti nekaj časa, da mu zalaufajo tovarne. Ko pridemo do take scene, je ta koroška tovarna (Avtomobilski deli) kot mrtev kapital. Po drugi strani pa v teh dodelavnih poslih niso več tako konkurenčni, na spošno so stroški preveliki povsod. To se je vedelo že tri leta nazaj, zdaj je zadeva zaradi izgub, prikritih poslov znotraj skupine podjetij, prišla do dna. Vsekakor so lastniki zavestno povzročili izgubo in delavci to že kar lep cajt vedo - saj niso takooo razočarani. To lahko vidimo na enem od videu. Tak razplet so že pričakovali na začetku tega leta. To tam ni nobena skrivnost in ... ali se je oglasil kdo iz teh tovarniških logov v komentarjih. Ne bi rekli, zato je večina komentarjev bolj "pihanje" nezadovoljstva z državo, gospodarstvom in še nad čem. Ljudje, ne bodimo ovce pri takih novicah! :)
gospakatja
05. 08. 2010 09.02
in v čem je problem plačila te takse? a imajo blokiran račun? če so že šli milijoni, kje se je zataknilo za teh 3400€? iz tega prispevka se ne da ničesar razumeti. je že res, da so, menda, insolventni, a to ne nujno pomeni, da ne morejo napraskat 3400€ za sodno takso. torej , v čem je problem?
yerbas
05. 08. 2010 08.24
Vseeno vam lahko pihnem na dušo, da zelo malo veste o stečaju in o zgodbicah, ki so vam ga zagodli vrli svlovenci v Preventu. Nekaj se sliši in nekaj se govori. Pravega epiloga ni na planem. Tukajšnje novice so enostavno neanketno tipanje koliko ljudje vedo o dogajanjih in kakšne vpoglede imajo v vaš poseg. Vsekakor je znano, da se stvari pelje v vašo pogubo. Na koncu bodo nekateri nekaj izvohali. Bistva pa ne boste nikoli zvedeli. Pomembno je namreč to, da se stvar lahko tako izvede ker imate tako ustavo in tako zakonodajo. Vse vaše evostavčne ugotovitve dokazujejo, da nič ne veste. In da z enostavčnimi trditvami večina dela zgago ali zavajanje ljudi pred resnico.........Zraven pa mešate vsemogoče vzporednice iz popolnoma drugih tem. Bistva pa ni. za začetek je potrebno vedeti, da so se lastniki med sabo sprli. zakaj in kaj so se dogovorili........To je pa druda pela.......Zakaj pa dajete parazitom lastništvo je lahko naslednja tema....Udarili so po ljudeh ali po, za njih sociali. z odpiranjem firm v drugih državah je hkrati rešitev neplačevanja delavcev v domačih podjetjih, (d.o.o.-jih) in s tem sociala, ki je predvidena za nadomestilo ljudem. Živela slovenija, ki se gradi na lakoti ljudstva s pomočjo karitasa, rdečega križa in socilanih služb. Na vseh treh aspektih so zaposleni z visokimi plačami. oglasili se bodo samo črvi, ki delajo za vbogajime........
Tonček Balonček
05. 08. 2010 08.03
Pa zakaj se ti ljudje sekirajo, že 20 let lahko svobodno volijo in odločajo na referendumih, pa kaj še hočejo več!? Smo v EU in NATO, zlomili smo komunizem in zaživeli v neodvisni in svobodni državi slovenskega naroda! Imao Karitas in Rdeči križ, 2x je bil tu papež, pa Bush, Putin ter Clinton! Kaj bi še več? Časov, ko so delavci gradili hiše in hodili na morje pač ni več, svoboda ima pač svojo ceno!
gizadlinka
05. 08. 2010 07.41
je pa res, da imajo delavci svoje predstavnike, to je sindikat, ampak zgleda da so ti danes bolj v pomoč delodajalcev kot pa delavcem. Namesto da bi bili aktivni pri uresničevanju delavskih pravic, jih navadno oni silijo, da delajo kljub temu da niti teh mizernih plač ne dobijo. Sindikat pa ima seveda tudi odvetnike, in zgleda da so tudi ti naklonjeni delodajalcem. Na žalost.
gizadlinka
05. 08. 2010 07.36
o brezplačni pravni pomoči se morajo delavci pozanimati na sodišču, kjer jim jo bodo tudi odobrili. Javkanje danes nič ne pomaga, to me spominja na žensko, ki jo moški ponižuje, ona pa vztraja in benti na vse moške, da so barabe, namesto, da bi takega človeka zapustila in odšla. Človek se mora pač odločiti da nekaj naredi, ker namesto tebe to nihče ne bo storil.
paparazzo
05. 08. 2010 07.34
napaka...znesek 3.434 je predujem in ne taksa..in predujem mora biti plačan....ker drugače postopka ni..
gizadlinka
05. 08. 2010 07.21
sem že napisala, da naj se delavci poslužijo brezplačne pravne pomoči na podlagi katere bodo oproščeni plačila taksa. Saj so vendar do nje upravičeni, če niso dobili 2 meseca plače. Dokler tega ne bodo storili, jim jamstveni sklad ne bo izplačal 2 plač in bodo še naprej morali na rdeči krž po kg moke in sladkorja.
gozdar1
05. 08. 2010 07.21
Ce bo potrebno bomo jedli travo...samo , da bomo samostojni.....zelja se nam pocasi uresnicuje...
DAJ DAJ
05. 08. 2010 07.20
Nimajo za plače, imeli pa bojo za plačilo takse. To je skoraj polletna plača delavke Preventa. Sramota. Kje je zdaj država? Naj pa država oz. managerji plačajo to takso.
NDM
05. 08. 2010 07.14
slovenci smo narod hlapcev, vsako napako od politikov mirno požremo. ko bi imeli vsaj pol volje in moci od jorasa bi bilo drugace. kaj bo z naso mlado generacijo? kdo jo bo resil TE VSE VECJE BEDE?
Toncka Susek
05. 08. 2010 07.13
ne vem zakaj delajo uboge delavce tk živčne
Toncka Susek
05. 08. 2010 07.10
no pa naj se že enkrat odločijo ne pa da tk mučkajo neki
Alojz Železnik 1
05. 08. 2010 07.00
Berem: "Sodišče je sporočilo, da mora Prevent najprej plačati takso v višini 3434 evrov, šele nato bo začel stečajni postopek." in si mislim: Pomembno je, da Prevent plača sodnike, da je plačal delavce, ni pomembno.
Nauders
05. 08. 2010 01.06
mislim da bo NLB potrebovala 3mrd dokapitalizacije
Nauders
05. 08. 2010 00.39
odzivi vlade- ni jih prav v tej krizi bi potrebovali SDS
loden
05. 08. 2010 00.27
Ne se preveč vžigat, čez noč bodo tako ali tako četret pstov zbrisal.
tv1
04. 08. 2010 23.20
Vales, prvent žedolgo ni več kot Firma, to so same hčerinske podružnice kot pri Vegradu in Baronici Hildi ko je rodila nove hčerke, da prepiše brez vednosti vseh .-)))
mac4_m
04. 08. 2010 23.18
TV1, res so si desetletje rabl spomnit 'prebrisanega' načrta, kako pokrasti slovenski narod. Z njihovim v banke naloženim denarjem kupit njihova podjetja. Res prekanjeno. Zraven pa skorupmirat sodstvo, ki bo lepo mižalo ob tem dogajanju in vedno znova ponavljat, da je vse pravno, da ni zakonov, ki temu nasprotujejo. Goljufija, kraja, korupcija, zloraba položaja, vse to so kazniva dejanja. Zastaralni roki nesmiselni, ker je bilo sodstvo dokazljivo skorumpirano. Z enim ustavnim zakonom se bo vse to premoženje označilo kot premoženje pridobljeno s kriminalnimi dejanji, pa če tudi ga spravijo v tujino. Pač se bo izdala tiralica, in preko interpola v ciljno deželo, da gre za sredstva pridobljena s kriminalnimi dejanji.. Vse te akterje, ki danes pridno kradejo, in zlobljajo v ta namen tudi sodno in politično oblast, bo potrebno vsakega posebej poloviti in spraviti za zapahe. Seveda bo za to potreben čas, in drugi ljudje. Ma v sloveniji se je to v preteklosti še vedno našlo in zgodilo. In tudi tokrat se bo..