Gospodarstvo

Ministrstvo strategije za NLB še ne bo razkrilo

Ljubljana, 20. 04. 2012 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ministrstvu za finance podrobnosti v zvezi z dokapitalizacijo NLB v tem trenutku ne komentirajo. Dodali so, da pogajanja napredujejo, vodijo pa jih brez zagotavljanja sredstev iz državnega proračuna.

Čeprav je bilo predvideno, da bo finančno ministrstvo danes razkrilo novo strategijo upravljanja z državno naložbo v NLB, tega ministrstvo še ne bo naredilo. "Ministrstvo za finance zaradi zaščite pogajalskega procesa podrobnosti v zvezi z dokapitalizacijo NLB v tem trenutku ne komentira," so povedali na ministrstvu.

"Strategija upravljanja s kapitalsko naložbo bo pripravljena na način, da bo ustrezala obstoječim in potencialnim novim lastnikom," so navedli v ministrstvu in dodali, da je ključen korak v procesu tudi neodvisna analiza portfelja NLB, ki se pripravlja in bo izvedena v bližnji prihodnosti.

V skladu s sklepi vlade ministrstvo za finance intenzivno vodi proces pogajanj za dokapitalizacijo NLB brez zagotavljanja sredstev iz državnega proračuna, pogajanja pa napredujejo, so ponovili.

KBC bi lahko prišla do približno enakega deleža v NLB, kot ga ima sedaj slovenska država.
KBC bi lahko prišla do približno enakega deleža v NLB, kot ga ima sedaj slovenska država. FOTO: Reuters

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je sicer v četrtek dejal, da je strategija vlade jasna – NLB bo dokapitaliziral tuji zasebni investitor in ne država.

Država je sicer do sredine minulega leta v NLB imela 45,62-odstotni delež, skupaj s paradržavnima skladoma, Kapitalsko družbo (Kad) in Slovensko odškodninsko družbo (Sod) pa je v NLB obvladovala 53,72 odstotka delnic. To pomeni, da bi država ob izpolnjevanju svojih napovedi, ki temeljijo na koalicijski pogodbi nove vladne koalicije, v NLB lahko odprodala do približno 28-odstotni delež.

Med potencialnimi vlagatelji v NLB se najpogosteje omenjajo sedanja druga največja lastnica, belgijska KBC, Evropska banka za obnovo in razvoj ter Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke.

Načrti vlade glede državnega lastništva NLB so tesno povezani z načrtovano letošnjo dokapitalizacijo NLB, že drugo v dobrem letu dni. NLB mora namreč glede na usklajeno evropsko dokapitalizacijo do 30. junija doseči devetodstotni količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala.

Največja slovenska banka zaradi slovenskih gospodarskih težav in s tem povezano rastjo slabih posojil potrebuje več novega kapitala, kot so ocene Evropskega bančnega organa (Eba). Ocenjena višina dokapitalizacije je tako 400 milijonov evrov, in ne 320 milijonov evrov, ki jih navaja Eba.

Če bi ves delež države kupila druga največja lastnica, belgijska KBC, bi lahko prišla do približno enakega deleža v NLB, kot ga ima sedaj slovenska država. KBC je namreč trenutno nekaj več kot 25-odstotna lastnica NLB. Po nekaterih ugibanjih bi KBC s sodelovanjem pri dokapitalizaciji utegnila priti celo do deleža, ki bi presegel 70 odstotkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aleš adami? 1
21. 04. 2012 13.48
+2
Prodajte banko Nlb.čim prej ker dela samo izgubo.
HooplaToopla
21. 04. 2012 11.47
+4
"Ministrstvo strategije za NLB še ne bo razkrilo." Ker je nimajo. Ali pa je taka, da jih je sram povedat.
volek
21. 04. 2012 11.25
+3
Bivšega "sposobnega" bankirja Borisa Zakrajška postaviti za predsednikauprave NLB pa bomo v nekaj mesecih državljani odrešeni te zgubaške banke. Boris jo bo tako saniral da od banke ne bo ostala opeka na opeki, hahaha. Je strokovnjak za take stvari.
luciluk
20. 04. 2012 22.30
+2
PRODATI. Čim prej, škoda vsakega dne.
odbogaposlan
20. 04. 2012 18.13
+3
Čim prej prodat!!!!!! je skb v izgubi?
JUSTFRIENDS
20. 04. 2012 21.57
+1
Ja se strinjam, da je NLB treba prodat. Ko država ne bo več večinska lastnica, bo banka, o tem sem prepričan, poslovala z dobičkom. Kar se pa SKB-ja tiče, se je kdo vprašal, zakaj ne gre podjetje Radeče papir k njim? Ali pa zakaj večina komentatorjev tega foruma ne najame kredita pri SKB-ju? Zato, ker jim ga ne dajo, večina je čez glavo zakreditirana pri NLB.
nebvedu
20. 04. 2012 23.47
+2
Ne ni je treba prodat, samo treba je preprečit vladi, da bi preko te banke dajala tajkunske kredite svojim kolegom. Banka posluje z dobičkom v vseh pogledih, izguba je izključno zaradi teh kreditov, ki jih je banka morala dati zaradi ukazov iz vlade in ki nikoli ne bodo vrnjeni, oziroma bodo - vrnilia jih bo cela slovenija, samo tisti, ki so jih dobili, jih ne bodo vračali.
Rok.Vevar
20. 04. 2012 14.19
-3
BESEDA JE OROŽJE, VZEMI SI JO IZ UST. »Da, govor je svojevrstna vrsta dejanja. Da, določena dejanja lahko izvede samo govor. Vendar so tudi dejanja, ki jih govor ne zmore. Ne da se ozdraviti bolnega, če ga razglasiš za zdravega. Ne da se pomagati revnemu tako, da ga razglasiš za bogatega.« H.L.Gates Nekateri jih odnesejo z odrgninami, ob katere so se podrgnili dobro nabrušeni klicaji, drugi še leta z odprtimi ranami opravljajo in opravljajo stavčno analizo zadanih očitkov. Tretji so opečeni od bojnih strupov uradnih verzij ali pa so obležali pod gosenicami tankov prehodnega glagola, porinjeni v mrtvi kot – Četrti se niso opomogli od smrtonosne pohvale, s katero je štab pridevnikov končno enkrat v hrepenenju prevzel delo njihove srčne zaklopke. Nobenega zdravstvenega zavarovanja niti osnovnega niti dodatnega niti zdravil niti nadomestil za nego na domu – Nihče ne opazi trupel, ki jih zlovešča skladnja molče sprehaja po svetu – Pogrebna podjetja imajo raje kokretne Reči – Grobovi opravijo vozniški izpit, zamenjajo službo ali ječe spočnejo otroka V Edino: nuklearno družino – Strupeni jeziki so legli vanje, Strupeni jeziki so legli vanje – Nihče ne opazi trupel, ki jih zlovešča skladnja molče sprehaja po svetu – Nikomur zanje ni mar – Potreben je zgolj splet okoliščin – pokopališče, na katerem kamnosekom niso znana imena niti datumi smrti – In se slovarji spremenijo v arzenale – za slovnice ne zahtevajo orožnega lista – Tam so stražarji, Tam so stražarji – Kamnoseki klešejo skale – Nepopisane nagrobnike – Misel nima vstopa Ti si si opasal Strupeni jezik, Ostri jezik, Hladno skladnjo, Lažno Reč Jaz pa poezijo Poezijo Poezijo – Znoreti morava do treznosti Rešiti se morava od tod Zapustiti teritorialno obrambo Strupenih jezikov, Spleta okoliščin in spregovoriti: »Ta prazni čas si nenehno želi tistega kar piše na minljivosti« Beseda je orožje, vzemi si jo iz ust.
alterego
20. 04. 2012 11.48
+0
itak, da bomo šenkana posojila tajkunom in privilegirancem plačali državljani! vsaj če bojo naredili tako, kot se namiguje: prenesli vse slabe terjatve (beri pufe, ki jih vsaj v celoti noben ne bo vrnil) na hčerinsko firmo ("slabo banko") , ki jo bomo sanirali vsi, očiščeno matično firmo pa pod ceno prodali tujcem...
JUSTFRIENDS
20. 04. 2012 21.52
-1
In kje pri božji volji si prebral ta namig? Mogoče v Lady?
JUSTFRIENDS
20. 04. 2012 10.47
+0
To, da si redno zaposlen in plačuješ davke pač ne pomeni, da ima banka kaj od tega. Plača je res nakazana na račun odprt pri NLB, davke pa pobere država in banka od njih nima nič. Še enkrat, da boš bolje razumel, če nisi dobil 1000 EUR kredita, banka nima prav veliko od tebe (beri: v banki nimaš prihrankov ali pa si že tako zakreditiran, da ti kredita ne morejo več dati, ker ga ne boš mogel odplačevati). Kaj znano?
andy1000
20. 04. 2012 11.32
-2
bljak janša
20. 04. 2012 16.45
+2
z pobranimi davki je država že 6 x reševala banke ki so zaradi nesposobnosti propadale. tudi jaz sem jih z davki saniral že 6 ali 7 x. Čigav denar pa te misliš da posojajo okoli. tistega ki ga imam jaz pri njih shranjenega. in za to mi dajaje skoraj nikakršne obresti.
JUSTFRIENDS
20. 04. 2012 10.22
+0
Dragi Killer1971- če si potreboval 1000 EUR kredita, in ga nisi dobil, potem ne moreš trditi, da banka sedaj "jemlje" tvoj denar, ane? Kajti, če ti niso dali 1000 EUR kredita, denarja nimaš. Maister- lanski regres je bil res 1400 EUR ampak zraven si pozabil zapisati BRUTO, kar je približno toliko, kot ga zahteva Nicnevem, torej 800 EUR. O kreditih, tajkunih in vseh ostalih napisanih bedarijah, pa tole: NLB je v večinski državni lasti in politiko banke (na žalost) kroji aktualna vlada. Kredite, ki so jih dobili Šrot, Bavčar in ostali, je požegnala vlada (bolje rečeno zahtevala). In ja, to je bila Janševa vlada. Zaposleni v NLB (beri delavci na bančnih okencih) imajo med 700 EUR in 800 EUR plače (pri 26 letih delovne dobe in vseh pridobljenih licencah), zato ne nabijajte o visokih plačah bančnih delavcev. Pa še to, vsa podjetja, ki so propadla, bi propadla že zdavnaj, če nebi dobila kreditov. Enkrat se pritožujete, da je banka dala kredite podjetjem, drugič pa jadikujete nad tem, da kredita ne odobri (Radeče papir). Odločite se že, ste za ali ne. In ne, tudi jaz nisem bančnik, poznam jih pa kar nekaj. In noben od njih ni bogat.
killer1971
20. 04. 2012 10.35
+7
kot 1.! samo žena me lahko kliče dragi,kot 2.,ti pa lahko povem da sem redno zaposlen in plačujem vse davke!se pravi,da tudi moj denar roma v NLB!
fb_2017
20. 04. 2012 09.59
+9
na vseh tajkunskih kreditnih pogodbah so podpisi, a se bo že enkrat šla ugotavljat odgovornost
odprioci
20. 04. 2012 09.54
+4
Država meče v to banko veliko našega denarja in je NLB še vedno ena najdražjih bank. Ker vedo da jih bo država rešila ne bodo spremenili svoj način poslovanja in zato delajo take rizike saj vedo da bomo to mi plačali. Če bi imeli pravi kapitalizem ne pa ta fašizem bi NLB propadla in na njeo mesto bi prišla bolj odgovorna banka tako pa država selektivno deli naš denar in s tem ne naredi nič saj skoz hoče še več denarja.
GhostyB
20. 04. 2012 09.53
+5
Zakaj mora država ostati 25% lastnik? zakaj ne proda cele banke? Si mora pustiti še kakšno pipco odprto?
Kozorog123
20. 04. 2012 09.55
+7
A zakaj, samo zato, da nebi banka začela tirjat državna podjetja in politike za vračilo kreditov...... eden in edini razlog....
saintjozef
20. 04. 2012 10.00
+7
Zakaj mora država ostati lastnik? Da si po potrebi postrežejo, mi pa plačamo.
HooplaToopla
20. 04. 2012 09.51
+5
Nikoli in nikjer oblast ni še niti nakazala, da ima namen karkoli storiti v zvezi s tem, da bi poiskala in kaznovala krivce. Kao na koncu bo tako delovna raja plačala. Ampak mislim, da se ima raja pred tem pravico braniti. Tudi z nasiljem. Oziroma ne pravico, marveč dolžnost.
killer1971
20. 04. 2012 09.36
+10
ko sem jaz rabu 1000€ posojila,so se mi smejal v glavo,zdaj ko pa rabijo denar in jemljejo moj in vaš denar,se mi pa spet režijo v glavo! BANDA LOPOVSKA
Vik Klas
20. 04. 2012 09.42
-10
Pa si se kaj pogledal,mogoče si pa smešen
killer1971
20. 04. 2012 09.59
+3
saintjozef
20. 04. 2012 09.33
+11
Plačat TEŠ Plačat NKBM, NLB Plačat Zvon1 Plačat Patrije VARČUJMO, VARČUJMO in še enkrat VARČUJMO!!!
saintjozef
20. 04. 2012 08.36
+10
Bo morala ta vlada pojasnit stanje banke, saj so prav NJENI LJUDJE VODILI NADZORNA SVETA DRŽAVNIH BANK, poleg NLB še NKBM, ko sta se ti IZPOSTAVILI NAJVEČJIM TVEGANJEM!!! --Takole se opiše največji rop naroda po osamosvojitvi in ti spet vladajo!
NicNeVem
20. 04. 2012 08.34
+9
Najprej naj znižajo PLAČE ZAPOSLENIM, VSEM KI IMAJO NAD 800€ NE IZPLAČAT REGRESA, PA BO OSTALO KR NEKI DENARJA! uDARIT PO MIZI, TO TAK JE IN PIKA!
andy1000
20. 04. 2012 08.47
-2
tvoje ime pove vse... da nič ne veš.... A se zavedaš, da ima veliko "šalterskih" delavcev plače pod 800 EUR beri BRUTO.....
maijster
20. 04. 2012 08.59
+12
...sam regres me ni nikol motil pri NLB,motila me je višina regresa ki so ga dobili lani 1400 eur,in letos ki zahtevajo 1200 eur, ob 200 mil.eur. izgube,zakaj ne dogijo 600 eur regresa kot večina ki ga dobi ??,to me moti,...
andy1000
20. 04. 2012 09.07
+7
NicNeVem
20. 04. 2012 09.52
+2
andy1000 Nisi me razumel, vsem, ki imajo do 800, naj ga izplačajo, v višini naših gospodarskih, vsem, ki so nad 800 in da ne govorimo o tistih z 5, 8 ali celo 12.000€, vsi ti pa ga ne rabijo in bi ga morali ukiniti!
Kwaj
20. 04. 2012 11.29
-2
Kojhi NOOOb ha ha pravi hepan take država rabi.........
maijster
20. 04. 2012 08.26
+19
...koliko miljonov eur so zapravili v bosni ??,hrvaški polslovnež toži NLB za več kot 100 mil. eur ,zgodba z hrvaškimi varčevalci z več kot 300 mil.eur še tudi ni končana,koliko mil.eur je NLB doma z tajkuni izgubila ??.......dajte si samo to skupaj potegniti,pa vas lahko zaboli glava,kako nesposobno,goljufijsko vodstvo-banda je skozi vodila NLB,je bil gdo prijet ?? ne,še obdolžen ni bil nihče,zaradi tega bi morali vsi na ulico pred banko,kajti to je denar nas vseh,..................
wsharky
20. 04. 2012 08.23
+6
...Kaj bo vlada naredila z NLB? ... ja kaj neki ... dokapitalizirala bo to vreco brez dna ... lopovi ...
comment123
20. 04. 2012 08.18
+8
Tajkuni požrli, država plačuje, vse gre po starem....