Gospodarstvo

Bi kredit iz NLB? Šele ko bo nekdo dal še 500 milijonov evrov

Ljubljana, 03. 07. 2012 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sloveniji zaradi odločitve KBC, da ne sodeluje pri dokapitalizaciji NLB, ne bo treba zaprositi za pomoč iz evropskih denarnih mehanizmov, zatrjujejo na ministrstvu za finance. Novice o težavah slovenskih bank pa še naprej odmevajo tudi v tujini.

Na finančnem ministrstvu so znova izrazili razočaranje zaradi umika Belgijcev iz dokapitalizacije NLB. A so tudi dodali, da je strah pred tem, da bomo morali zaradi dokapitalizacije zaprositi za pomoč iz evropskih denarnih mehanizmov, povsem odveč.

Z dokapitalizacijo je država kot solastnik NLB, odgovoren za finančno stabilnost banke, poskrbela, da ima banka zagotovljeno raven kapitalske ustreznosti v skladu z zahtevami evropskega bančnega organa, pravijo na ministrstvu. Kad in Sod sta zato brez dodatnega zadolževanja iz rezerv prispevala 61 milijonov evrov v obliki kapitalskega vložka, 320 milijonov evrov pa država v obliki posojila.

Ministrstvo je spomnilo tudi, da je NLB trenutno predmet skrbnega pregleda, ki je prvenstveno namenjen oceni stanja banke za obstoječe lastnike in potencialne nove vlagatelje.

Evropska komisija ne zanika, da bomo morda potrebovali pomoč

O možnostih, da bi lahko bila Slovenija naslednja država evroobmočja, ki bi morala EU zaprositi za finančno pomoč, sta se v teh dneh razpisala časnika Financial Times in Bloomberg. V Evropski komisiji medtem danes niso izključili možnosti prošnje Slovenije za pomoč. Dejali so, da prošnje sicer še niso prejeli in da je tudi ne pričakujejo v kratkem, a dodali, da ni mogoče ničesar izključiti.

Bloomberg je predvidevanja, da bi lahko bila Slovenija šesta članica evroobmočja, ki bi potrebovala pomoč, podkrepil z izjavami londonskih in varšavskih ekonomistov, pa tudi z izjavo slovenskega premierja Janeza Janše, ki je 27. junija v Bruslju dejal, da Slovenija tvega grški scenarij, če protikrizni ukrepi ne bodo dovolj jasni.

"Verjetnost, da bo Slovenija za svoj bančni sektor potrebovala pomoč, je velika," je za Bloomberg povedal Michal Dybula, ekonomist pri banki BNP Paribas. Da je Slovenija v težavah, pojasnjuje tudi z dejstvom, da so stroški slovenskega zadolževanja pretekli mesec s 6,1 odstotka dosegli novo rekordno vrednost po letošnjem februarju. Za Grčijo, Irsko, Portugalsko in Španijo je veljalo, da so morale po nezadržni rasti stroškov zadolževanja zaprositi za evropsko pomoč. Na finančnem ministrstvu pa menijo, da so takšne ocene neresne, saj zanje ni dovolj podatkov.

Sicer pa mnogi kazalci Sloveniji ne kažejo najbolje. Med drugim izgubljamo prednost pred državami, s katerimi smo leta 2004 skupaj vstopili v Evropsko unijo. Po podatkih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj se bo naša ekonomija letos skrčila za 2 odstotka, BDP pa bo na podobni ravni pod evropskim povprečjem, kot je bil, preden smo vstopili v EU.

Potem pa je tukaj še bančni sektor, katerega likvidnost pogosto rešujejo posojila Evropske centralne banke.

Tudi brez solastnice KBC, po tržni vrednosti največje belgijske banke in zavarovalnice, ki je leta 2009 prejela 7 milijard evrov državne finančne pomoči, je NLB dobila 380 milijonov evrov za zagotovitev kapitalske ustreznosti, a država še vedno trdi, da gre za začasno rešitev in bi rada svoj delež v banki znižala na 25 odstotkov.

A kapitalska ustreznost NLB za Slovenijo ne pomeni veliko. Banka po pisanju Bloomberga potrebuje samo za začetek 500 milijonov evrov, potem pa še več, da bi začela kreditirati gospodarstvo, pri tem se sklicujejo na izjavo ministra Janeza Šušteršiča z začetka leta. Od ECB pa si je banka že izposodila 1,2 milijarde evrov.

NLB-5
NLB-5 FOTO: Blaž Garbajs

"Ne kopljite si jame"

A dokler ni popolnoma jasno, kaj se dogaja v našem bančnem sistemu, je najbolje biti tiho. "Komentarji o tem, da bo evropska pomoč morda potrebna, niso pametni, ker bodo odzivi trgov Slovenijo zares potisnili v ta položaj," meni Lutz Roehmeyer iz Landesbank Berlin, ki se ukvarja tudi s slovenskimi obveznicami. "Država je v veliko boljši kondiciji kot na primer Španija, Grčija, Irska ali Portugalska. Izzivanje samoizpolnjujočih se prerokb zato ni pametno," je prepričan.

Dokapitalizacijo naj bi do konca leta sicer potrebovala tudi NKMB, slabih terjatev slovenskih bank pa je po dosedanjih podatkih za okoli 3,5 milijarde evrov.

Banka Slovenije predlaga kreditiranje gospodarstva

Z novimi podatki o kreditnem krču v Sloveniji se je sicer oglasila tudi Banka Slovenije. V maju se je nadaljeval proces krčenja posojil nebančnemu sektorju za -4,8 odstotka na letni ravni, zaradi zmanjševanja posojil nefinančnim družbam in v zadnjem obdobju tudi posojil gospodinjstvom, pravijo.

Medletno so se posojila nefinančnim družbam znižala za 7,6 odstotka in pričakovati je, da bodo zaradi zaostrenih gospodarskih razmer tudi v drugem četrtletju posojila upadala. Zaradi visokih stroškov virov financiranja bank in zaradi hkratnega krčenja posojilne aktivnosti, se vse bolj zmanjšujejo tudi neto obrestni prihodki, in sicer za –8,1 odstotka in bruto dohodek bank. Na drugi strani so se stroški oslabitev bank povečali za 27 odstotkov, tako da je bil poslovni rezultat v prvih petih mesecih negativen in je znašal –45,7 milijona evrov pred davki.

Svet Banke Slovenije zato pričakuje, da bodo banke pospešile kreditiranje kreditno sposobnih kreditojemalcev, sicer obstaja nevarnost, da se bodo takšna podjetja zadolževala neposredno v tujini. Pri teh podjetjih morajo banke intenzivneje prilagajati ponudbo konkurenčni ponudbi posojil na enotnem evropskem trgu.

"Hkrati svet Banke Slovenije poziva banke, da kljub administrativnim oviram pospešijo prestrukturiranje tistih podjetij v težavah, za katera ocenjujejo, da je vsaj del njihove dejavnosti tržno dovolj perspektiven, da bodo posojila lahko vrnila. V tem okviru svet Banke Slovenije pričakuje, da se bodo banke v primerih izpostavljenosti do istega komitenta samostojno, ali v okviru Združenja bank Slovenije, hitro dogovorile o najboljšem možnem načinu usklajene skupne podpore," so še zapisali pri Banki Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nxii
06. 07. 2012 14.48
Eh, banke, banke... povsod so sami problemi. Ampak... kaj je pa z Islandijo in njenimi bankami? Aha ;)
YONSON
06. 07. 2012 14.30
+1
Ko je Pahor odslovil Draga Isajlovića, čeprav je Franc Križanič temu močno nasprotoval. Takrat je v podzemlju završalo in začeli so se zbirati temni oblaki, katerih nevihtna moč je po večih poskusih le odnesla Pahorja. Kdo je Drago Isajlović? To je Srb s srednješolsko izobrazbo, za katerega velja, da brez njegove odobritve nobeno posojilo ne zapusti slovenske NLB. Torej Srb določa Slovencu, katera slovenska firma bo dobila posojilo in katera ne! Ali je mogoče, da zavedna slovenska firma, ki ni podložna nekim temačnim silam, denarja ne dobi? Še pomnite, kako hitro je posojilo (Križanič, Isajlović) dobila Mestna občina Ljubljana (Janković), s pogoji pisanimi točno enemu srečnemu prejemniku, medtem ko sta Mestni občini Koper in Maribor izviseli.
olyca
06. 07. 2012 09.27
-1
Banko prodat za 1 €, kreatorje finančne luknje za zapahe, največji krivec za nastalo je JJ, ki je takrat zgleda dremal......
volek
06. 07. 2012 12.53
+1
tisk00, sevede za vse je kriv janša. Za pravilno poslovanje bank so bili odgovorni predsedniki uprav bank in guverner banke slovenije kot regulator, če sploh veš kaj sem ti napisal,moron.
volek
06. 07. 2012 13.06
+1
Še to bi dodal, da sta bila Janša pa tudi Pahor prava reveža v primerjavi z dohodki in nagradami teh voluharjev v blagem pomenu besede. Upam, da bodo po pregledu poslovanja bank vsaj nekaj teh ljudi skupaj za nenormalno dobro plačanimi nadzorniki spravili na DOB.
janja24
06. 07. 2012 08.39
+2
HOCEMO IMENA TISTIH, KI SO PODPISOVALI TE KREDITE! Stop with the fancy terms like "dokapitalizacija" in "slabe terjatve"...VE SE DA SO KAD in SOD IN NLB 2008 enostavno ZBANKROTIRAL...in zdaj se na tak ali drugacen nacin hoce pokrit izgube z kešem...BULLSHIT...IT WONT WORK...Goldman in Morgan bosta prisla in hotla REAL ASSETS da jim predamo v njihovo lastnistvo...WE SHOULD NOT ALLOW THIS.
odbogaposlan
04. 07. 2012 18.05
+0
a meni ne bi dali enih 2 miljončka evrčkov na prazno menico? a ne?
moris1991
04. 07. 2012 15.38
-2
A dokler ni popolnoma jasno, kaj se dogaja v našem bančnem sistemu, je najbolje biti tiho. \"Komentarji o tem, da bo evropska pomoč morda potrebna, niso pametni, ker bodo odzivi trgov Slovenijo zares potisnili v ta položaj,\" meni Lutz Roehmeyer iz Landesbank Berlin, ki se ukvarja tudi s slovenskimi obveznicami. \"Država je v veliko boljši kondiciji kot na primer Španija, Grčija, Irska ali Portugalska. Izzivanje samoizpolnjujočih se prerokb zato ni pametno,\" je prepričan. In kdo tako neodgovorno in lahkomiselno javno po svetu trosi te informacije? Alipa je povedano dejstvo!
tony_abcde@yahoo.com
04. 07. 2012 14.15
+9
Če bi imeli pravno državo bi sodni mlini mleli 100/h in rezultat bi bil, da bi glavni akterji, ki so zafurali NLB naslednjih 10 let gledali v svet skozi rešetke, zasegli bi jim premoženje. Ker pa se vedno najde denar za NLB tudi na račun krčenja naših pravic iz naslova zdravstva nikoli nihče za nič ne odgovarja. Očitno so nadzorniki verjetno nadzorovali temperaturo v pisarnah in stanje na svojih računih.
volek
05. 07. 2012 20.19
+2
Vseskozi Drnovškovi bankirji. Si morete misliti kako odličen je bil ta naš Drnovšek, če je take morone nastavljal za predsednike uprav bank.
tito-idol
04. 07. 2012 12.53
+3
Do konca tega leta se bomo pridružili PIGS™.
nebvedu
04. 07. 2012 14.02
+2
Jožajoža
04. 07. 2012 12.50
+1
dajajte kredite javnim uslužbencem,ti bodo kredite sigurno vračali, imajo visoke plače, visoke regrese,so zelo cenjeni sloj družbe in nobeden ne bo ostal brez službe. in teh, ki dobivajo "plačo" iz proračuna je 1 milion. in so zvesti komitenti dveh naših bank, NLB IN NKBM. samo ne kot varčevalci ampak kot zvesti kreditojemalci. in vse skupaj ohranja pri življenju 300 000 davkoplačevalcev.
Shisui
04. 07. 2012 12.04
+4
Ne zahtevamo nic takega, kar ni pravno in ustavno veljeno! Zahtevamo pa pravico in JAVNO sojenje vsem krivcem za nastalo situacijo! Majer, ko si izsiljeval nadzor nad drzavnim pregonom, mi je bilo jasno, da nekaj ne stima, ampak tole je pa prevec...
legnum
04. 07. 2012 11.29
+8
Teh 500 miljončkov tajkuni zlahka poravnajo, pa zakaj bi če je treba narodu še to pokrast kar imajo v nogavici.
Jimi1
04. 07. 2012 12.06
+2
Narod že dolgo zadolžujejo, da mu lahko kradejo.... Prodali in zadolžili so nas, da so lahko kradli...
damirg@email.si
04. 07. 2012 10.41
+4
kako leto po uvedbi plačevanja za transakcije na bančnih avtomatih NLB si je dal direktor 1 mio € nagrade, kljub negativnemu poslovanju NLB... v času vladavine Janeza Janše.
batom@pinkponk.com
04. 07. 2012 09.31
+9
Zahtevamo odgovornost tistih, ki so dajali kredite brez ustreznih zavarovanj, odgovornost vodstva in nadzornikov!!!
Jimi1
04. 07. 2012 12.22
+1
....pa takojšne zavarovanje podeljenih kreditov !
Peter Kralj 1
04. 07. 2012 01.09
-1
Najprej je treba KBC izriniti iz NLb, nato pobrati EU pomoč, šele potem pa jo razdeliti na slabo in dobro. Dobro pa nato čim hitreje prodati, da se zopet ne pokvari.
snifff
04. 07. 2012 01.24
+5
Izrinit KBC iz NLB? (menda nisi danes prispel iz kakšne psihiatrije)? Razdeliti slabo in dobro iz EU pomoči? Zakaj se mi zdi že nekako znano da si naše premoženje in pokojninsko blagajno delijo že 21 let med slabo in dobro? kar se pa tiče roka uporabe, nas je pa vsakodnevna uporaba pripeljala tako daleč, da ko pride denar iz EU, zahtevam kot lojalen davkoplačevalec pregled nad vsakim 1000€, ki bo razdeljen v "dobro" in "nepokvarjeno" !!!
nebvedu
04. 07. 2012 14.04
+0
sniff, KBC je bil dokapitaliziran s celo miljardo evrov. In še vedno so na slabšem, kot NLB. Pa še niti banka niso, so zavarovalnica. KBC je potreboval NLB zato da se je prebil na balkan. Sedaj ko so se tja prebili, pa NLB ne potrebujejo več. Zato tudi ni bilo dokapitalizacije z njihove strani.
snifff
04. 07. 2012 01.05
+6
V enem prejšnjem članku je bilo to vprašanje in to je moj odgovor, prilepil ga bom sem, ker je to posledica tega in se mi zdi smiselno. "Bi morali neodgovorni bankirji 350 milijonov plačati iz lastnega žepa?" Popolnoma neumno in neutemeljeno vprašanje. Danes že vsak delavec, če uniči matico ali vijak v podjetju plača iz svojega žepa. To je dejansko nerazumno in butasto vprašanje, katerega se očitno ne zavedajo niti politiki, kakor ne kvazi "managerji" podjetij v državni lasti, med drugim tudi banka je podjetje, HALO!
Masai_Mara
04. 07. 2012 00.00
+2
Če niso sposobni poslovat, naj banko enostavno zaprejo, denar pa razdelijo varcevalcem..dobrih bank je povsem dovolj
timering
03. 07. 2012 22.03
+7
kero te le kaj minuse tala..šušteršič al janša...to je zdaj vprašanje...?
MERDE-AVE-MERDE
03. 07. 2012 22.17
+7
Imam občutek, da bo ta banka hitro šla v stečaj, z njim pa ves denar, ki ga imajo ljudje na računih. Grozaa!!
happygirl77
03. 07. 2012 21.15
+12
bog ne daj, da pridem u banko pa mi ne dajo kredita....banda frdfamana, saj jo s svojim zasluženim denarjem vzdržujem in prav tako vsi ostali in zdaj po novem še reveži upokojenci.....nej si upa kdo rečt, da ne bodo dal kredita...marsikdo je zaradi vas propadel ali pa propada!!! krediti so samo za tajkune, banda lažljiva
Jimi1
04. 07. 2012 09.24
+2
Pa Jankovič ga je neposredno po dokapitalizaciji od 250 MIO takoj naslednji dan 150 MIO za Stožice dobil... Gospodarstvo ni videlo ničesar, Stožice so bile pomembnejše od vsakodnevnega kosa kruha.... Pa ne se sprenevedati NLB !
sledi
04. 07. 2012 13.39
-1
Stožice niso slab kredit ti neizobraženec. Tam se redno odplačuje in se ga bo do konca izplačalo. PRoblem so slabi krediti podjetij v stečaju. Pa saj vem vi naciji ne veste niti kaj je 1+1. Če je zraven kakšen ć je vse on kriv.
stiing
03. 07. 2012 21.05
+11
ma kaj me briga ta banka, k jih prosiš nč ne dajo zdaj bo pa še huje, denar ven vzet in drugam, pa še njih da rešujemo a se lahko še kakšen vsede na "rajo" da pokriva njihove riti ....... gonte se i kao slovenija ne bo potrebovala pomoči je v boljši kondiciji kot Španija, Grčija itd, samo glejmo naslednjih pol leta.
Audy
03. 07. 2012 21.24
+14
zapri račun in obvesti tri znance, da storijo isto. Pay it forward
stiing
03. 07. 2012 21.32
+10
nas je že če sm iskren 6 komadov ;)) k bomo to nardil
Jimi1
04. 07. 2012 09.25
+2
Moj je že izpraznjen, samo še minus nabijem !