Gospodarstvo

Kad za 50-odstotno dokapitalizacijo Pivovarne Laško

Laško, 21. 12. 2011 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kad, ki je 7,06-odstotni lastnik Pivovarne Laško, predlaga, da uprava pivovarne v petih letih po vpisu dopolnitve statuta v sodni register poveča osnovni kapital družbe do 50 odstotkov, kar predstavlja največ 18,2 milijona evrov.

Kapitalska družba (Kad) ocenjuje, da ima Pivovarna Laško zaradi obstoječe strukture kapitala izrazito potrebo po dodatnih virih. Upravo pivovarne je zato pozvala, naj skliče skupščino čim prej, vendar ne pozneje kot v dveh mesecih od prejema zahteve, sicer bodo uveljavili svoje korporacijske pravice, so sporočili iz Pivovarne Laško.

Iz objavljenih podatkov o poslovanju skupine in matične družbe Pivovarna Laško v prvih devetih mesecih letos namreč izhaja, da je finančni položaj skupine še vedno zelo resen. Kapital skupine je konec septembra znašal 155 milijonov evrov, finančni dolg pa znaša 389,7 milijona evrov. Konec septembra je skupina izkazovala tudi primanjkljaj obratnega kapitala v višini 38,6 milijona evrov.

Kapitalska družba (Kad) je na Pivovarno Laško naslovila zahtevo za sklic skupščine delničarjev Laškega.
Kapitalska družba (Kad) je na Pivovarno Laško naslovila zahtevo za sklic skupščine delničarjev Laškega. FOTO: Damjan Žibert

V Kadu ocenjujejo, da bi Pivovarna Laško kljub morebitni uspešni odprodaji finančnih naložb in poslovno nepotrebnega premoženja še vedno ostala prezadolžena. S povečanjem trajnih virov, ki jih je moč zagotoviti z dokapitalizacijo, bi družba omogočila ohranjanje in povečanje vrednosti premoženja svojim lastnikom. Predlagajo, da uprava pivovarne v petih letih po vpisu dopolnitve statuta v sodni register poveča osnovni kapital družbe do 50 odstotkov, kar predstavlja največ 18,2 milijona evrov. Dodatni viri bi imeli tudi ugoden učinek na vrednost delnice oz. lastniškega premoženja, navajajo v Kadu.

Predlagajo še, da se delničarji na skupščini seznanijo tudi z vsebino pogodbe o prodaji in prenosu delnic družbe Mercator.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dukenukem
22. 12. 2011 19.13
+1
kup nesposobnih uradnikov ,predsednik nadzornega sveta kada, je pa mafijec težkega kalibra