Gospodarstvo

Južni tok vse bližje

Ljubljana, 09. 07. 2009 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija in Rusija se morata pred sklenitvijo sporazuma o gradnji plinovoda Južni tok dogovoriti le, kje bo sedež skupnega podjetja, kolikšen delež bo imela katera in kaj bo z davki.

Sporazum o gradnji plinovoda Južni tok bo, kot kaže, kmalu sklenjen.
Sporazum o gradnji plinovoda Južni tok bo, kot kaže, kmalu sklenjen. FOTO: Reuters
Na sestanku so sodelovali tudi predstavniki ruskega Gazproma ter Geoplina in Geoplina plinovodi, so še navedli na ministrstvu.

Slovenija in Rusija sta v sporazumu o gradnji plinovoda Južni tok uskladili vse člene, razen treh. Odprta so vprašanja sedeža skupnega podjetja, dokončnega lastniškega razmerja in morebitne spremembe višine davkov v času trajanja sporazuma, so po sestanku med delegacijama v Ljubljani sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Ker ruska stran za dokončen dogovor o teh vprašanjih ni imela mandata, je predlagala, da jih razrešita v neposrednem pogovoru premierja Slovenije in Rusije, Borut Pahor in Vladimir Putin. Ob tem sta obe strani – slovensko je vodil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik – izrazili pričakovanje, da bodo ta vprašanja razrešena v prihodnjih nekaj tednih.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je maja napovedal, da bo sporazum podpisan še pred poletjem.

Člani ruske delegacije, ki jo je vodil namestnik ruskega ministra za energetiko Anatolij B. Janovski, so še posebej izpostavili vprašanje davčne obravnave podjetja, kar je sicer v pristojnosti obeh ministrstev za finance. Finančni minister Franc Križanič pa je po seji vlade pojasnil, da so z Rusi doslej intenzivno usklajevali davčno vprašanje in našli rešitev. Kot je dejal, se investitor boji, da bi se mu naknadno povečala davčna obremenitev, saj ima slabe izkušnje od drugod. Križanič je pojasnil, da se direktno garancijo za to po našem sistemu lahko da le kot obliko državne pomoči. Tudi to so nekako rešili, je dejal in dodal, da so izbrali podoben pristop kot Madžari.

Zemljevid evropskih plinovodov
Zemljevid evropskih plinovodov FOTO: Tomaž Ungar

Kaj je Južni tok?

Južni tok je le eden od dveh projektov, s katerima se želijo Rusija in evropske države izogniti krizam, ki jih zaradi spora med Rusijo in Ukrajino doživljamo skoraj vsako leto. Trasi obeh plinovodov zato potekata južno od Ukrajine.

Prvi plinovod pod imenom Nabucco skupaj načrtujejo evropska naftna podjetja pod vodstvom avstrijskega ÖMV. Njegova trasa je že določena, iz Azerbajdžana preko Turčije, Bolgarije, Romunije in Madžarske do Avstrije. Ta plinovod bi torej potekal mimo naše države.

Drug projekt pa je italijansko-ruski Južni tok. Iz Turčije bo potekal prek Bolgarije in Srbije na Madžarsko, od tu pa najverjetneje čez Slovenijo. Druga možnost je trasa preko Avstrije. Slovenska vlada bi rada videla, da plinovod z odcepom potuje po našem ozemlju, s čimer bi se izognili morebitnim novim plinskim krizam.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
14. 07. 2009 16.14
Ja saj se je Vizjak napil v Rusiji vodke, toda Janša ni hotel na sestanek . Vizjak je za posladek še prodal naš SIJ !!
neutralen
14. 07. 2009 14.50
plinovod je prednost ne pa slabost. ali ne želite cenejšega ogrevanja? mi smo tranzitna pot za Italijo in tako strateško dobro pozicionirani.
manco-capac
09. 07. 2009 20.30
Še enkrat povem - brez trase ne bo nič. Civilne iniciative se bodo organizirale takoj, ko bo v javnost prišel prostorski načrt.
cemkcku4
09. 07. 2009 20.25
Lahovnik očitno potrebuje denar za lastne potrebe, zato tudi na vrat n-na nos podpisati pogodbo z Gazpromom.Verjetno potrebuje denar za lastno dokapitalizacijo banke v zameno za delnice Pivovarne Laško.Navsezadnje sta Golubič in Lahovnik odkrito priznala, da zaseči Šrotu delnice na vsak način.Žal sta čisto prava tajkuna sama, ki brez sramu še naprej k...ta in se dobesedno požvižgata na ostale državljane Slovenije.Navsezadnje pa imamo takšno vlado, ki si jo zaslužimo.Kar smo volili (ali pa še huje vzdržali), to smo dobili.Pogreb Slovenije na popolnoma celi črti!!!Žal.
goso
09. 07. 2009 19.35
Za kakšne kapacitete plinovoda gre? Kaj ni mogoče zvedeti?
Nad.oblaki
09. 07. 2009 19.15
Dobre povezave z Rusijo se bodo še zelo, zelo obrestovale- to so spredvideli tudi v ZDA pred dnevi na obisku v Kremlju. ;)
kiki13
09. 07. 2009 18.56
vse bližje je... En dan se bomo zbudil pa ga bomo imel že speljanega v riti...