Gospodarstvo

Julija več turistov kot lani, roke si manejo tudi Hrvati

Ljubljana, 25. 09. 2012 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Julija letos je pri nas letovalo 2,5 odstotka več turistov kot lani. Zmanjšalo se je število domačih turistov, število tujih pa povečalo. Lani se je sicer povečal obisk slovenskih kampov. Kar 60 odstotkov obiskovalcev kampov je bilo tujcev. Na Hrvaškem pa so julija ustvarili za 3,5 odstotka višje prihodke.

Slovenske gore vse bolj zanimajo tuje turiste.
Slovenske gore vse bolj zanimajo tuje turiste. FOTO: Thinkstock

Julija letos je v slovenskih turističnih nastanitvenih objektih letovalo 438.146 gostov, kar je 2,5 odstotka več kot v istem mesecu lani. Rast je bilo opaziti tudi pri številu prenočitev, vendar precej nižjo – vsi turisti so namreč skupaj ustvarili 1,4 milijona nočitev oz. 1,3 odstotka več kot julija lani.

Število domačih turistov se je julija zmanjšalo za 6,8 odstotka, se je pa za 6,6 odstotka povečalo število gostov iz tujine. V povprečju je vsak ustvaril 3,2 nočitve, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Tuji turisti so v juliju ustvarili dve tretjini vseh turističnih prenočitev, največje deleže pa so prispevali turisti iz Nizozemske (13 odstotkov), Nemčije (12 odstotkov), Italije in Belgije (po osem odstotkov), Avstrije (sedem odstotkov) ter Češke in Rusije (po pet odstotkov). V primerjavi z istim mesecem lani se je povečalo predvsem število nizozemskih gostov, upad pa je bilo opaziti pri Italijanih, Britancih in Avstrijcih.

Pri tujcih raste zanimanje za slovenske gore

Nekoliko več kot polovica vseh prenočitev turistov v juliju 2012 je bila v občinah Piran, Ljubljana, Bled, Brežice, Koper in Bohinj. Največ turistov je v juliju sicer obiskalo gorske občine, po številu prenočitev pa so si gorske občine prvo mesto delile z obmorskimi občinami. Ob tem so v gorah zabeležili štiri odstotke več prenočitev kot pred letom dni, ob morju pa odstotek manj. Sledile so zdraviliške občine, ki so prav tako utrpele zmanjšanje števila nočitev, in sicer za dva odstotka.

V porastu je tudi število tujih turistov, ki kampirajo.
V porastu je tudi število tujih turistov, ki kampirajo. FOTO: Thinkstock

V Ljubljani se je število turističnih nočitev julija povečalo celo za osem odstotkov. Največ so jih ustvarili nemški, italijanski in španski turisti.

Za razliko od ostalih turističnih krajev so v zdraviliških občinah prevladovali domači turisti. Ustvarili so namreč 55 odstotkov vseh prenočitev. Med tujimi turisti je bilo julija v zdraviliščih največ Nizozemcev, Avstrijcev in Italijanov.

Skoraj polovica vseh turistov se je julija odločila za prenočevanje v hotelih, sledili so kampi (25 odstotkov) ter apartmajska in počitniška naselja.

V prvih sedmih mesecih skupaj se je število prihodov in prenočitev turistov povečalo za tri oz. en odstotek. Število prihodov in prenočitev domačih turistov se je zmanjšalo, tujih pa povečalo. Skupaj so turisti v sedmih mesecih v Sloveniji ustvarili skoraj 5,3 milijona nočitev.

Ob morju je bilo letos za en odstotek manj turistov.
Ob morju je bilo letos za en odstotek manj turistov. FOTO: Aljoša Kravanja

Na Hrvaškem v prvih sedmih mesecih 3,5 odstotki višji prihranki

Med tem pa na Hrvaškem že razpolagajo s podatki o turističnih prihodkih za prvih sedem mesecev. Skupaj so znašali 12,38 milijarde kun (1,66 milijarde evrov). To je za 3,5 odstotka več kot lani. Največji delež prihodkov so ustvarili hoteli in podobni nastanitveni objekti. Skupaj so zabeležili 720 milijonov evrov prihodkov, kar je za 8,7 odstotka več kot lani. Kampi so imeli za 8 odstotkov več prihodkov kot lani, organizatorji potovanj pa so imeli v primerjavi z lanskim letom za kar 17 odstotkov višje prihodke.

Lani v Sloveniji kampiralo največ Nemcev

Pri nas je lani delovalo 67 kampov, ki so imeli na voljo 7450 kampirnih mest za bivanje v šotorih, prikolicah, avtodomih ali najetih bungalovih. Skupaj so zabeležili več kot 390.000 prihodov turistov, od tega jih je bilo 60 odstotkov tujcev. Vsi turisti skupaj so ustvarili 1,274 milijona prenočitev, poroča statistični urad.

Lani so bili po deležu prihodov tujih turistov na prvem mestu turisti iz Nemčije. Sledili so Italijani, Nizozemci, Avstrijci, Čehi in Francozi. V primerjavi z letom 2008 se je povečalo zlasti število prihodov turistov z Madžarske, Poljske in Češke, višjo rast pa so beležili tudi pri gostih iz najbolj zastopanih trgov, kot so Italija, Nemčija in Avstrija.

Kampi po Sloveniji so lani lahko skupaj hkrati sprejeli skoraj 22.000 oseb. Razpolagali so s približno petino vseh ležišč, ki so bila turistom na voljo v različnih turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji. Približno 40 odstotkov vseh slovenskih kampov se je nahajalo v gorskih občinah.

Domače goste bolj zanimala zdravilišča, tuje pa gore

Domači turisti so v zadnjih štirih letih v kampih v zdraviliških občinah ustvarili nad 60 odstotkov nočitev, v kampih v obmorskih občinah nad 20 odstotkov, v kampih v gorskih občinah pa okoli 10 odstotkov. Medtem so tuji turisti največ oz. okoli polovico prenočitev v kampih ustvarili v gorskih občinah. V zdraviliških občinah so jih ustvarili nekaj pod 30 odstotkov, v kampih v obmorskih občinah pa približno 10 odstotkov.

Največ prenočitev turistov je lani v kampih na 1000 prebivalcev imela spodnjeposavska statistična regija. Sledili sta obalno-kraška in goriška statistična regija. Povprečno najdlje so se kampisti zadrževali v kampih v zdraviliških občinah, kjer so skupaj v povprečju prenočevali približno 3,9-krat.

Kampi so bili pričakovano najbolj zasedeni junija, julija in avgusta. Medtem ko so tuji turisti ustvarili več prenočitev kot domači v poletni sezoni, torej od maja do septembra, so jih v ostalih mesecih leta domači turisti ustvarili več kot tuji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-Gannicus-
28. 09. 2012 17.07
-1
Ta podatek, da je bilo na slo. obali več turistov julija mesca kot lani je ena velika laž ! Sam delam v turizmu in te številke nikakor ne morejo bit realne ! Kako to, da so lani bili hoteli polni, letos kam so jih dali ? v kleti ! Pa nehajte že enkrat zavajat narod !!!
mirko66
25. 09. 2012 16.08
+4
KONČNO DOBRA NOVICA GLEDE SLOVENIJE!!!
b77
25. 09. 2012 14.30
-1
briga me za purgerje
yaks
25. 09. 2012 14.26
+1
Če pišete za Hrvaško, dejte še za Moldavijo, Švedsko pa še kako Nizozemsko, Ukrajino. Ker nas res zelo zanima.