Gospodarstvo

Istrabenz Turizem: Hoteli so vredni veliko več

Portorož, 19. 08. 2009 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

So portoroški hoteli Istrabenz Turizma res vredni le slab milijon evrov, Hotel Palace pa le štiri milijone evrov? V Istrabenzu pravijo, da to ni res, navedbe so zanikali tudi v NLB.

Hotel Palace v Portorožu
Hotel Palace v Portorožu FOTO: Dare Čekeliš

Celoten denarni tok vseh družb iz Istrabenzove turistične devizije naj ne bi zadoščal za servisiranje posojil, ki jih je družba najela za obnovo hotela Palace, piše Dnevnik. Takšne podatke naj bi prikazali v poročilu, ki so ga za konzorcij bank upnic Istrabenza pripravili v svetovalni hiši AT Kearney.

Kot piše še v poročilu AT Kearney, naj bi bil hotel Kempinski palace Portorož trenutno, glede na investicijo, vreden bolj malo. V prenovo hotela je Istrabenz turizem vložil 70 milijonov evrov, hotel pa naj bi bil trenutno zato vreden le okoli štiri milijone evrov. Vrednost hotela naj bi do leta 2015 narasla na od 18 do 22 milijonov evrov, še poroča današnji Dnevnik. V AT Kearney naj bi zato bankam priporočali, da Istrabenz turizma ne bi prodajale pred letom 2012, kljub temu pa bi za celotno divizijo takrat lahko iztržili okoli 40 milijonov evrov.

V vmesnem času pa bi Istrabenz turizem potreboval načrt oživitve, ki bi izboljšal njeno poslovanje, zmanjšal zadolženost in povečal dobičkonosnost. V poročilu naj bi še navedli, da bi Istrabenz, če bi moral do konca leta prodati vse svoje posle, za turističen del iztržil manj kot milijon evrov.

V prenovo Hotela Palace so v Istrabenz turizmu vložili okoli 70 milijonov evrov.
V prenovo Hotela Palace so v Istrabenz turizmu vložili okoli 70 milijonov evrov. FOTO: Dare Čekeliš

Istrabenz Turizem: Po dezinvestiranju bo družba poslovala normalno

V Istrabenz turizmu (IBT) so pojasnili, da imajo več različnih vrednotenj pooblaščenih ocenjevalcev vrednosti podjetij in nepremičnin, ki dokazujejo bistveno višje vrednosti od navedenih v časniku Dnevnik. Z bistveno višjimi vrednotenji drugih pooblaščenih ocenjevalcev so soglašale tudi banke upnice, ki so potrdile reprogramiranje poplačila dolgov, še pravijo.

V prvi polovici letošnjega leta je bila na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani izvedena neodvisna raziskava v zvezi s produktivnostjo hotelskih podjetij v Sloveniji, ki je pokazala, da so portoroški hoteli LifeClass, ki so v lastni IBT, med hotelskimi podjetji v Sloveniji najuspešnejši.

Z načrtovanim dezinvestiranjem bo družba Istrabenz turizem v kratkem ponovno normalno in uspešno poslovala.

NLB: Objavljene ugotovitve ne ustrezajo končnim poročilom

Iz NLB pa so sporočili, da navedb o poročilu hiše AT Kearney ne morejo komentirati, saj so tovrstna poročila zaupne narave. Ob tem so v NLB dodali, da objavljene ugotovitve ne ustrezajo končnemu poročilu s katerim razpolagajo v bankah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naglas
20. 08. 2009 08.56
Vreden je verjetno več... če upoštevamo zemljišče, obnovo... ampak, kdo je pripravljen kupit to? Tu je point! Če se ne da prodat počasi in za dobro ceno, je na silo cena najnižja... tu se je Istrabenz uštel. Pravijo, da imajo nepremičnin za pokrit pufe... pa jih probej prodat Bavčar, če jih lahko... trenutno je vse vredno ene posrane gate!
JanezNovakJohn
20. 08. 2009 07.17
luka.ki.muka Skoraj ni naložbe, ki bi takoj ob zagonu lahko servisirala svoja posojila. Brez kapitala ni nič. Kapital rodi kapital in Kempinski bo prva liga čez 15 let. Takrat bo poplačal posojila in lastnikom prinašal dobičke. Ko gledaš stvari kratkoročno se sesuvajo.
Buena Vita
19. 08. 2009 23.36
prvi norec kaj si pa ti v življenju naredil da lahko serješ o našem denarju ,če si pa socialac,in ravno zato si socialac ker si v službi goljufal in nahopal si na nepravega,tako si sebi podpisal BEGOVIČ IN MARŠ VEN, HEJH,TELIČEK,V PORTOROŽU JE BILA MODENA RESTAVRACIJA V SAMEM CENTRU POKRITA Z RUSKIM BOROM,IN VEČJIMI CENAMI KOT JIH IMA KEMPINSKI,,PA RECI DA LAŽEM,KOT TI LAŽLIVEC ZNAŠ, IN ,,RES ZNAŠ SAMO LAGAT TESLO LAŽLJIVO,RIT SI ŽULJIŠ PO TUJIH PLEČĆIH IN SERJEŠ PO FORUMU,,,RES SI BEDNIK
Prvo Borec
19. 08. 2009 23.07
medobranko to ni tvoj denar , ampak NAŠ !!
jppj
19. 08. 2009 18.33
medobranko ja res je da če si prpravljen plačt za užitek daj nebom reku da nimaš prav mislm da je prov da imaš italjanski način mišlenja a kaj ko se te kempinski hotele tako ceni ko so ga na pop uvrstili na lestvico kao najbujših hotelov ko pa se omeni ritz carlton pa vsi za en drek... rajš za prbližno isto vsoto grem ritz hotel cannes pa še znan kraj
manco-capac
19. 08. 2009 18.29
Še ena naročena študija z vnaprej določenimi ugotovitvami.
odbogaposlan
19. 08. 2009 18.14
medo ti še kar pejt spat vta kempinski, ti ne zamermo.
medobranko@hotmail.com
19. 08. 2009 18.04
Vidim da vecina krivo razmislja ker pac niste sami poskusili spit en kafe na terasi istega hotela, uz pomoc uzluznih zaposlenih pregledati hotel in sobe... Kdor je skrt placati 2 do 3 eura za super posetrezen cafe ali tortico pa raje naj samo gleda od zunaj hotel. Sam sem imel priloznost par dni spati v Hotelu, uzivati v plesu in dobrotam hotela kateri je dalec naokrog najboljsi ne samo v Sloveniji... Ni narejen za bogate ali tiste kot eden od vaju navaja ki so se nakradli temvec za uzivanje in sprostitev v njemu. In ce se zmenite cene sploh niso nabite za tisto kvaliteto katero dobis in uslugo. Zal mi je ko berem tako prmitivne in splosne ocene katere vedno prihajajo od ljudi kateri sploh niso prisli ni blizu kaj pa notri hotela... Vsekakor moje mnenje je kmetje ostanite na kmetijah in ne hodite v Portoroz z vasimi jadnimi pomisleki in predsodki o Hotelu Biseru na Mediteranu. Ste obiskali celotno Italijansko riviero na nasi strani Jadrana? Pa mi najdite boljsi hotel in boljso uslugo, blizino Istre in ostalih lepot kot jih ima Slovenija v blizini Portoroza? Nisem Slovenc se orpavicujem na napakah a kot sem navedel kmet ni za gala hotel kot je Kempinski. Jaz in moje drustvo je bilo prezadovljno z uslugo in sobo. Pa brez zamere resnica boli. Hasta la vista Gorenjci ostanite doma in ne peljite bejbe sam na sprehod porabite kaksen euro v Hotelu ne bo vam zal...mogoc vam bo vasa deklina dala ce je peljete notri...:))))
tron3
19. 08. 2009 18.00
Istrabenz močna firma zrela takoj za stečaj, NLB pa pred stečajem, spet bomo bančnike sanirali, kar pomeni, da slovenska vlada odobrava njihova kriminalna dejanja, sploh pri dajanju kreditov Bavčarju, Šrotu....
odbogaposlan
19. 08. 2009 17.50
Z načrtovanim dezinvestiranjem bo družba Istrabenz turizem v kratkem ponovno normalno in uspešno poslovala. ŠALA TEDNA. in kam so nas pripeljali te ekonnomski profesorji, ala mastn, in ostali co&
odbogaposlan
19. 08. 2009 17.49
Vaši hoteli so vredni ene moje posrane gate. tako o "računovodski" vrednosti istria benca!
tron3
19. 08. 2009 17.48
Saj je vreden veliko več, pa kaj če je skoz prazen, še ena do mnogih pogrutavščin Igorja Bavčarja, Portorož naj bi bil mondena destinacija, ja kaj pa lahko sploh bogatim
jppj
19. 08. 2009 17.41
to so hoteli za tiste ka so obogatel da se lhk kažejo (bolje rečeno nakradli ) je pa res da bi povečali oz. da bi bogatine bolj zanimalo kšno golf igrišče prov pršlo ( sej če ne prej bo bavčar ga nrdu pa čez 4 leta ka bo ivan spet na oblasti če se bo naveliču bovca)
Klampfman
19. 08. 2009 17.03
@copek99 In zakaj ne bi bili dobičkonosni? Zato ker si ti zadrti Slovencelj? Pa pojdi uživat v istarske sindikalne domove!
Prvo Borec
19. 08. 2009 16.45
Zopet kraja našega denarja !! Kam je šlo 70 milijonov € ????
Rastko Cop
19. 08. 2009 16.39
Hahahaha DOBICKONOSNI HOTELI V PORTOROZU !!! Lepa sala
Klampfman
19. 08. 2009 16.33
@sbinchy Hotel Palace je last Istrabenza, ki je tudi financiral izgradnjo. Kempinski samo upravlja z hotelom.
luka.ki.muka
19. 08. 2009 15.57
Pozor! "Celoten denarni tok vseh družb"!!! Ne samo denarni tok hotela.
julij13
19. 08. 2009 15.57
"obljubljevalcem prihodnosti" dobra je ta in žal resnična..
luka.ki.muka
19. 08. 2009 15.56
@ JanezNovakJohn 19.08.2009, 15:16 "Celoten denarni tok vseh družb iz Istrabenzove turistične devizije naj ne bi zadoščal za servisiranje posojil,..." Samo prebrati je treba.